Hoe vaak moet ik mijn haar wassen? Haarexperts leggen uit!

hoe vaak moet ik mijn haar wassen

“Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?” is zonder twijfel een van de meest voorkomende vragen die kappers dagelijks krijgen. Maar het hoeft niet per se een duidelijk antwoord te hebben. Net zoals je een andere shampoo zou gebruiken voor verschillende soorten haar (en hoofdhuid), volg je ook andere regels als het gaat om reiniging. Je haar wassen is geen one-size-fits-all proces. Ons haar is niet gelijk gemaakt en heeft speciale zorg nodig. Vinden wat het beste voor u werkt – in termen van de juiste shampoo en frequentie van wassen – kan vallen en opstaan ​​​​en wat onderzoek doen.

Hoe vaak moet je je haar wassen:

We gingen rechtstreeks naar de pro’s om erachter te komen hoe vaak je je lokken zou moeten wassen, op basis van je haartype. Maar voordat we ingaan op de details, is hier een beetje achtergrondinformatie over waarom je in de eerste plaats zou moeten shamponeren.

Je haar wassen is belangrijk voor de haargroei. Het verlicht je haar van productopbouw en dermatitis die een negatieve invloed kunnen hebben op je hoofdhuid. Het niet reinigen van je haar kan leiden tot problemen met uitdroging, klitten en uiteindelijk haaruitval. Waar het op neerkomt: zolang je haar en hoofdhuid gezond zijn, zal je haar groeien.

Maar of je het haar dagelijks moet wassen, hangt echt af van je specifieke haartype en de shampoo die je gebruikt. Elke dag je haar wassen kan uitdroging en breuk veroorzaken, maar zal over het algemeen geen overmatig haarverlies veroorzaken. Hoewel sommige haartypes om die redenen een dagelijkse wasbeurt moeten vermijden, kunnen degenen met supervet haar profiteren van elke dag wassen vanwege de hoeveelheid olie die het produceert.

Het vinden van de juiste balans kan lastig zijn. Als je haar niet vettig of droog is, moet je het over het algemeen om de twee tot drie dagen reinigen. Maar als je haar te vaak wast voor jouw haartype, kan het erg uitdrogend zijn voor het haar, afhankelijk van de ingrediënten in de shampoo. Terwijl als je te lang wacht tussen shampoos, je een hoofdhuid zou kunnen krijgen die erg verstopt is, wat betekent dat haar niet in staat zal zijn om uit de follikel te groeien en met de snelheid die het zou moeten doen.

De sulfaatvrije OGX haarverzorgingsproducten zijn het hoogst beoordeeld op bol.com

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen

Richtlijnen per haartype

Maar je hoeft je niet druk te maken over het wassen met shampoo. Hier zijn de richtlijnen van onze professionele haarstylist voor de beste wasroutine voor jouw haartype:

  • Vet haar: Normaal gesproken zou je je haar elke dag willen wassen om ophoping te voorkomen, tenzij je heel lang haar hebt of het erg grof of gekruld is.
  • Droog of beschadigd haar: Hoewel het afhangt van de mate van beschadiging en droogheid, raden haarstylisten doorgaans aan om elke vijf tot zeven dagen te wassen met shampoo, omdat het misschien nodig is om wat (van de natuurlijke oliën van het haar en de hoofdhuid) in de mix te laten komen. tot die tijd. Als het haar droog en beschadigd is, kan het zijn dat je te vaak wast. Zorg ervoor dat je een zuiverende shampoo niet te veel gebruikt, omdat het het haar kan ontdoen van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te zijn en het kan droog en beschadigd raken.
  • Golvend of krullend haar: Shampoo elke vier tot vijf dagen. Het zal afhangen van de dichtheid van het haar, maar dit is een goede schatting voor dit haartype. Als dat te lang lijkt, verkort het dan met een dag of twee en kijk hoe je haar en hoofdhuid reageren.
  • Krullend haar: Haar experts raden aan om eenmaal per week te wassen voor een optimale haargroei. Vergeet niet om conditioner te volgen. Het is net zo belangrijk om te conditioneren als om te reinigen.
  • Fijn of dun haar: Fijn haar moet zo vaak als om de dag worden gewassen om het te voorzien van het vocht dat het nodig heeft om te bloeien en te groeien. Reiniging helpt ook bij het verwijderen van ophoping en oliën die fijn of dun haar kunnen verzwaren.
  • Dik haar: Dikkere texturen hebben de neiging om vocht vast te houden, dus één keer per week wassen is voldoende.

Welke invloed heeft het seizoen op uw shampooschema?

Seizoenen veranderen, en dat geldt ook voor uw haarregime. Kouder weer zorgt er meestal voor dat de hoofdhuid droger wordt en soms meer roos produceert. Vaak wassen, zoals dagelijks of om de andere dag in de winter, kan nuttig zijn voor degenen die meer droogheid en roos ervaren. Tijdens de zomer hebben mensen de neiging om minder vaak te wassen, vooral degenen met krullende of opgerolde texturen. Hierdoor hebben mensen met een drogere hoofdhuid de tijd om natuurlijk vocht te produceren en dit vóór de wasdag door de haarlokken te laten verdelen.

Ook populair: OGX Renewing Argan Oil Of Morocco shampoo review