Hoe vaak moet je je bed verschonen?

hoe vaak moet je je bed verschonen

We zijn eraan gewend om onze kleren te wassen wanneer de mand vol is en we niets hebben om aan te trekken. Misschien vegen we het aanrecht af nadat we de afwas hebben gedaan die we morgen weer moeten gebruiken. De meesten van ons zullen een stofdoek over de oppervlakken in ons huis laten lopen wanneer zichtbaar stof begint te verschijnen. Maar aan het einde van een lange dag is het gemakkelijk om in bed te vallen zonder na te denken over je lakens. Dus Hoe vaak moet je je bed verschonen? Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Volgens een peiling van 2012 door de National Sleep Foundation verwisselt 91 procent van de mensen hun lakens om de week. Hoewel dit een algemene vuistregel is, raden veel experts wekelijkse wasbeurten aan. Dit komt omdat je lakens veel dingen kunnen verzamelen die je niet kunt zien: duizenden dode huidcellen, huisstofmijten en zelfs ontlasting (als je naakt slaapt, wat op andere manieren nuttig kan zijn).

Factoren die vaker wassen rechtvaardigen

U moet uw lakens vaker wassen als:

 • u heeft allergieën of astma en bent gevoelig voor stof
 • u een infectie of laesie heeft die contact maakt met uw lakens of kussens
 • je zweet overmatig
 • je huisdier slaapt in je bed
 • je eet in bed
 • je gaat naar bed zonder te douchen
 • je slaapt naakt

Wat als je dat niet doet?

Als u uw lakens niet regelmatig wast, stelt u zich bloot aan de schimmels, bacteriën, pollen en huidschilfers van dieren die vaak worden aangetroffen op lakens en ander beddengoed. Andere dingen die op lakens worden gevonden, zijn lichaamsafscheidingen, zweet en huidcellen. Dit maakt je niet per se ziek. Maar in theorie kan het. Het kan ook eczeem veroorzaken bij mensen met de aandoening of contactdermatitis veroorzaken.

Mensen met astma en allergieën kunnen symptomen veroorzaken of verergeren door op vuile lakens te slapen. Meer dan 24 miljoen Amerikanen hebben allergieën. Maar zelfs als u geen deel uitmaakt van deze groep, kunt u na een nachtrust een verstopte neus en niezen krijgen als uw lakens niet schoon zijn. Je kunt ook infecties overbrengen en oplopen door vuil linnengoed, zo suggereerden de resultaten van een onderzoek uit 2017.

Breng meer kleur in je slaapkamer met de mooiste beddengoed en bedsprei artikelen op bol.com

Hoe vaak moet je je bed verschonen

De beste manier om lakens te wassen

Het wordt aanbevolen dat u uw lakens en ander beddengoed in warm water wast. Lees de onderhoudsinstructies op het etiket en was je lakens in de warmste aanbevolen stand. Hoe heter het water, hoe meer bacteriën en allergenen je verwijdert. Ook het strijken van je lakens na het wassen is aan te raden.

Houd de lakens schoon tussen de wasbeurten door

U kunt uw lakens schoon houden tussen het wassen door en helpen ze te behouden door:

 • douchen voor het slapengaan
 • dutjes vermijden na een zweterige gymsessie
 • make-up verwijderen voordat je gaat slapen
 • het vermijden van het aanbrengen van lotions, crèmes of oliën vlak voor het slapengaan
 • niet eten of drinken in bed
 • uw huisdieren van uw lakens houden
 • vuil en vuil van uw voeten of sokken verwijderen voordat u in bed stapt

Ander beddengoed

Ander beddengoed, zoals dekens en dekbedden, moet elke week of twee worden gewassen. Een onderzoek uit 2005 waarin schimmelbesmetting op beddengoed werd beoordeeld, wees uit dat kussens, met name veren en synthetisch gevuld, een primaire bron van schimmels zijn. De geteste kussens varieerden van 1,5 tot 20 jaar oud.

Kussens moeten elk jaar of twee worden vervangen. Het gebruik van een kussenbeschermer kan helpen om stof en bacteriën tot een minimum te beperken. Dekbedden kunnen wel 15 tot 20 jaar meegaan als ze worden gebruikt met een hoes en regelmatig worden gewassen of chemisch gereinigd.

Waar het op neer komt

Een beetje ijver als het gaat om de zorg voor uw beddengoed kan een lange weg gaan als het gaat om u te helpen gemakkelijker te slapen – en ademen. Hoe vaak moet je je bed verschonen? Hoewel het soms een gedoe lijkt, is het de moeite waard om je lakens wekelijks te vervangen.

Als je gewend bent om je lakens om de week te wassen, kun je overwegen een andere set aan te schaffen, zodat je ze kunt verwisselen zonder vaker te wassen. Als je je lakens wast, gebruik dan de heetste temperatuur die je kunt. Gebruik beschermende hoezen op kussens en volg de onderhoudsinstructies van de lakenfabrikant of op beddengoedlabels.

Ook populair: Slaapkamer koeler maken zonder airco op 4 makkelijke manieren

Dit vind je misschien ook leuk: