Hoe vaak moet je je lakens verschonen? Dit zeggen de experts

hoe-vaak-lakens-verschonen

Hoe vaak moet je je lakens verschonen? Laten we eerlijk zijn, het wassen van je lakens is geen plezierige taak, vooral niet in de wintermaanden. Het is al moeilijk genoeg om te weten hoe je kleding moet drogen zonder droger als het slecht weer is, en het toevoegen van een enorm hoeslaken aan de mix helpt niet. Maar aangezien we er elke week vele uren op slapen, is het belangrijk om onze lakens schoon te houden.

Dus als je een fan bent van schoonmaaktips en je hebt afgevraagd hoe vaak je dit alledaagse voorwerp moet schoonmaken, dan hebben we al het onderzoek voor je gedaan. Het hoeslaken is het meest gebruikte en vuile deel van een bed en kan dingen van onze huid absorberen, zoals olie en zweet, dus het is belangrijk om het jouwe regelmatig te wassen.

Hoe vaak moet je je lakens verschonen?

De algemene consensus is dat je je lakens één keer per week moet verschonen. Elke nacht in dezelfde lakens slapen betekent dat ze veel zweet, lichaamsoliën, speeksel, vuil van buitenaf en meer kunnen verzamelen, dus het is belangrijk dat je ze regelmatig wast.

Hoe vaak je je lakens moet verschonen hangt deels af van de tijd van het jaar. Als algemene vuistregel geldt dat je je lakens het beste één keer per week kunt verschonen. voor een goede slaapkamerhygiëne, hoewel als je twee of drie nachten per week weg bent, je ze tweewekelijks zou moeten wassen. Tijdens bijzonder warme periodes wil je dit misschien een paar keer per week verhogen. Natuurlijk als je iets morst of een vlek op uw lakens, moet u ze zo snel mogelijk wassen en een of andere vorm van vlekverwijderaar gebruiken volgens de wasinstructies van de lakens.

Als je last hebt van allergieën of huisdieren op een bed laat slapen, is het belangrijker om dit te doen, omdat ze waarschijnlijk insecten en vuil van buitenaf op het beddengoed brengen. Voor degenen die het erg warm krijgen, zorg ervoor dat om het om de vier dagen te wassen.

U moet uw lakens ook regelmatiger verschonen als u of iemand anders met wie u samenwoont zich ziek voelt, aangezien dit besmettelijk kan zijn.

De best beoordeelde wasmiddel op bol.com: de voordeelverpakking XXL Color Reus is speciaal ontwikkeld voor alle gekleurde was. De formule van Color Reus beschermt kleuren en laat ze langer stralen

hoe vaak lakens verschonen

Redenen om je lakens te verschonen

 • Het is een week of langer geleden dat u voor het laatst uw lakens hebt verschoond
 • U of iemand anders in huis heeft een allergie
 • U laat uw huisdieren in de bedden slapen
 • Jij of iemand in huis lijdt aan nachtelijk zweten
 • U of iemand met wie u samenwoont voelt zich ziek
 • Je lakens zagen er bevlekt uit of stonken
 • Je eet vaak in bed
 • Je slaapt naakt

Wat gebeurt er als je je lakens niet verschoont?

Als je je lakens niet regelmatig verschoont, stel je jezelf bloot aan vuil en bacteriën die huidaandoeningen kunnen veroorzaken of uitlokken. Het is zelfs mogelijk om een infectie op te lopen als je een kleine snee in je lichaam hebt en in vuile lakens slaapt.

Als je je lakens niet regelmatig wast, word je blootgesteld aan schimmels, bacteriën, pollen en huidschilfers van dieren die vaak op je lakens worden aangetroffen. Andere dingen zoals lichaamsafscheidingen, zweet en huidcellen kunnen achterblijven op beddengoed en hoewel u hier misschien niet ziek van wordt, kunnen ze eczeem veroorzaken of dermatitis veroorzaken, dus het is beter om aan de veilige kant te blijven en uw beddengoed vaker te wassen.

Andere effecten van het niet vaak genoeg verschonen van uw lakens zijn allergische symptomen, slechte slaapkwaliteit en uw lakens beginnen te stinken.

Hoe lakens te wassen

 • Lees eerst het productetiket om te controleren of er specifieke onderhoudsinstructies zijn.
 • Was beddengoed op 60 graden, omdat dit de aanbevolen temperatuur is om ziektekiemen te doden
 • Gebruik een zacht wasmiddel – als je een gevoelige huid hebt, wil je de lakens misschien twee keer uitspoelen
 • Laat uw lakens indien mogelijk aan de lucht drogen, omdat dit minder kostbaar is en voorkomt dat ze gaan kreuken

Voordat je je lakens in de was doet, moet je controleren of er vlekken zijn, omdat deze er na het wassen moeilijker uit te krijgen zijn. Je zou een gewone vlekverwijderaar moeten kunnen gebruiken, maar controleer altijd de was en het onderhoud instructies op de lakens voordat u dit doet.Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel op de verpakking voor de meest effectieve wasbeurt.

Het is het beste om je beddengoed op de warmste aanbevolen stand te wassen. Dit is vooral belangrijk als ze vuil zijn of als je ziek bent geweest, omdat een warme wasbeurt de bacteriën doodt. Veel mensen wassen hun lakens samen met handdoeken, maar hierdoor kunnen de lakens sneller slijten omdat bijzonder ruwe handdoeken kunnen werken als schuurpapier, dus het is het beste om dit te vermijden.

Als het gaat om het drogen van de lakens, is het meestal prima om een wasdroger te gebruiken, zolang deze maar op een lage stand staat, maar controleer eerst de onderhoudsinstructies. Door de lakens buiten te drogen kunnen ze die heerlijke frisse geur krijgen, maar zorg ervoor dat je ze op zonnige dagen binnenstebuiten keert, zodat de kleur niet vervaagt door het zonlicht.

Als je lakens van zijde zijn gemaakt, gebruik dan een niet-biologisch wasmiddel speciaal voor zijde, omdat biologische wasmiddelen de korrels kunnen beschadigen. Dit moet ook op een veel lagere temperatuur worden gedaan, namelijk op 30°C.”

Speciaal voor zijde, wol en fijne was: Robijn Wol en Fijn vloeibaar wasmiddel met fijnwasbeschermers is speciaal ontwikkeld voor wol, zijde en fijne was. Ook in voordeelverpakkingen verkrijgbaar!

hoe vaak lakens verschonen

Hoe lakens tussen wasbeurten schoon te houden

 • Douchen voor het slapengaan
 • Verwijder make-up voordat je gaat slapen
 • Vermijd eten of drinken in bed
 • Sta geen huisdieren toe op uw bed

Zorg ervoor dat pas gewassen lakens helemaal droog zijn voordat je ze opbergt
Bewaar uw schone lakens in een droge ruimte met een goede luchtstroom
Een andere goede tip is om je matras ‘s ochtends te laten luchten voordat je je bed opmaakt. Huisstofmijten gedijen goed in warmere omgevingen, dus als je je matras laat luchten, koelt het af en neemt het aantal huisstofmijten dat het aantrekt af.

Hoe vaak moet je ander beddengoed wassen?

1. Kussens

Kussenslopen moeten één keer per week samen met lakens worden gewassen, hoewel je misschien wilt overwegen om ze vaker te wassen als je vettig haar hebt, soms met make-up slaapt of een zware vochtinbrengende crème aanbrengt voor het slapen gaan.

De kussens zelf moeten ongeveer elke drie maanden worden gewassen. Net als beddengoed bevatten kussens een opeenhoping van zweet en dode huidcellen. De meeste goede kwaliteit kunnen meerdere wasbeurten doorstaan zonder klonteren, maar controleer zeker het wasetiket, want kussens van synthetisch materiaal en veren kunnen op iets andere temperaturen worden gewassen.

Voeg in de wasmachine, samen met gewoon wasmiddel, ongeveer 200 ml gedistilleerde azijn toe, omdat dit helpt om je kussens te desinfecteren. Je kunt je favoriete etherische oliën toevoegen voor een fijne geur.

Als je traagschuimkussens hebt, vermijd dan het gebruik van een wasmachine en was ze in plaats daarvan met de hand. Dompel het kussen onder in warm water, voeg een dop wasmiddel toe en was het kussen door het wasmiddel gelijkmatig te verdelen terwijl je al het vuil eruit masseert .

2. Dekbedden

Dekbedovertrekken dienen ook wekelijks gewassen te worden. Omdat dekbedovertrekken op het bed liggen, zullen stof en vuil zich ophopen door dagelijks gebruik. In koudere periodes klampen we ons vast aan onze dekens om warm te blijven, dus als bacteriën, vuil en vuil achterblijven lang dan kan het ervoor zorgen dat ze gaan ruiken, de huid irriteren en in sommige gevallen je vatbaar maken voor ziekte.

Dekbedinzetstukken moeten echter om de drie maanden worden schoongemaakt, omdat ze worden beschermd door de hoes. Maar terwijl dekbedovertrekken wel bescherming bieden, kunnen er na een paar maanden duizenden huisstofmijten leven op een inlegger.

U kunt dekbedden machinaal bewerken, maar een professionele reiniging is veel veiliger als het is gemaakt van donsveren. Als je hem thuis schoonmaakt, zorg er dan voor dat je hem aan de lijn laat drogen en een antibacterieel wasmiddel gebruikt.

Dekbedden kunnen wel 15 tot 20 jaar meegaan als ze worden gebruikt met een hoes en regelmatig worden gewassen of chemisch gereinigd. Hierna moet u overwegen ze te vervangen.

3. Dekens

Eens in de twee weken is een goede richtlijn voor het wassen van je dekens. Je hoeft ze niet zo vaak te wassen als je beddengoed als ze minder tijd in contact komen met je huid, maar als je ze vaak gebruikt, is het toch een goed idee om ze regelmatig schoon te maken, omdat ze ook bacteriën en stof.

Als je niet met je deken slaapt en hem meer gebruikt om over jezelf heen te gooien als je op de bank tv kijkt, dan hoef je hem niet zo vaak te wassen – een keer per maand zou prima moeten zijn.

Maar net zoals je het beddengoed dat je vaker gebruikt als je ziek bent, moet wassen, geldt dezelfde regel voor je dekens.

4. Matrassen

Het is net zo belangrijk om je matras schoon te houden als je lakens. Hoewel matrasreiniging een vaak verwaarloosde taak is, kan dit de levensduur van het product verlengen. Als je het niet twee keer per jaar schoonmaakt zoals aanbevolen, kunnen de oliën en dode huidcellen die uw lichaam produceert zich ophopen in de matras, waardoor deze sneller verslechtert dan een schone.

Deze taak is belangrijk als het gaat om slaapkamerhygiëne, maar is vooral van cruciaal belang voor mensen met stofallergieën, omdat het stoffige puin kan voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt.

Het wordt aanbevolen om uw matras om de acht jaar te vervangen. Zo blijf je lekker slapen en voorkom je dat je pijnlijk en stijf wakker wordt.

De best beoordeelde wasmachine op bol.com: deze Siemens WM14N274NL wasmachine, wast binnen 30 of 15 min schoon met SpeedPack L, of gebruik varioSpeed om tot 65% sneller te wassen. De WaveTrommel gaat met zorg om met je wasgoed voor een zacht resultaat

hoe vaak lakens verschonen

U leest: Hoe vaak moet je je lakens verschonen? Dit zeggen de experts

Ook populair: Hoeveel uur per dag moet de verwarming aan?