Hoe vaak moet je jezelf wegen? Fitness experts geven advies!

hoe vaak moet je jezelf wegen

Hoe vaak moet je jezelf wegen? Zelfs de beste weegschaal is niemands beste vriend. Als je houdt van wat je vandaag op de schaal ziet, is de kans groot dat de liefde vluchtig is. Vriendschappen zijn voor zowel goede als slechte tijden, maar laten we eerlijk zijn… een gelukkige relatie met je weegschaal is alleen voor de goede tijden. Als we het nummer niet leuk vinden, wordt de weegschaal onze aartsvijand en weegt hij consequent mee met het slechte nieuws.

Maar wat is de juiste frequentie om jezelf te wegen? We hebben allemaal vrienden die elke dag op de weegschaal stappen – of meerdere keren per dag – en anderen die zweren dat ze nooit op een weegschaal gaan staan, hetzij omdat ze niet van slecht nieuws houden, of omdat “het maar een getal is”. Maar wanneer de gemiddelde persoon binnen twee jaar tweederde van zijn gewichtsverlies terugkrijgt, kan het volledig vermijden van een weegschaal tot een onaangename verrassing leiden.

Dus wat is de juiste balans voor wegingen? Hoe vaak moet je jezelf wegen? Fitness experts zeggen dat je je eerst moet afvragen of jezelf wegen je doelen helpt of schaadt.

Wegen voor gewichtsverlies

Bepalen hoe vaak u op de beste weegschaal gaat staan, hangt af van uw doelen en uw gemoedstoestand. Als u midden in een afslankregime zit, raden fitnessexperts aan om uzelf eenmaal per dag te wegen. Dit helpt u om kleine gewichtstoenames op te vangen voordat ze een groter probleem worden.

Studies tonen aan dat degenen die zichzelf dagelijks wegen een groter, consistenter gewichtsverlies vertonen dan degenen die wekelijks of minder wegen. Dagelijks wegen is een uitstekend middel voor zelfcontrole.

Het helpt je niet alleen om kleine gewichtstoenames op te vangen, maar het geeft ook positieve feedback die je laat weten wanneer wat je doet werkt, zodat je meer kans hebt om het vol te houden. Het zien van het getal op de weegschaal is een beloning die bijna net zo zoet is als die cupcake die je de rug toekeerde in de kantine op kantoor.

Als je jezelf dagelijks weegt, kun je het beste hetzelfde tijdstip van de dag kiezen om op de weegschaal te gaan staan. Je moet jezelf altijd op dezelfde manier wegen. Als je jezelf naakt weegt, dan moet je dat altijd zo doen, of als je in een badjas of volledig gekleed op de weegschaal gaat staan, dan zou dat je normale methode moeten zijn.

De best beoordeelde weegschaal op bol.com is de Vitage Personenweegschaal met Lichaamsanalyse- en Vetpercentagemeter en met maar liefst 13 Meetfuncties en Lichaamsanalyse-app via bluetooth.

hoe vaak moet je jezelf wegen

Wegen om uw gewicht te behouden

Als u momenteel geen afslankregime volgt maar uw gewicht wilt behouden, raden fitness experts aan om uzelf eenmaal per week te wegen. Wekelijkse wegingen helpen je om je gewicht in de gaten te houden zonder de constante kleine variabelen van het dagelijkse wegen, die fluctuaties kunnen vertonen op basis van hoe gehydrateerd je bent, wat je hebt gegeten en of je al dan niet naar de badkamer bent geweest.

Met wekelijkse gewichtscontroles kunt u uw gewicht zelf controleren en betrouwbaar volgen zonder er elke dag geobsedeerd door te raken. Je kunt het grootste deel van de week doorbrengen zonder je zorgen te maken over het getal op de weegschaal, wat misschien beter is voor je emotionele gezondheid.

Sommige fitnessexperts raden aan om jezelf elke dag te wegen en vervolgens het gemiddelde te nemen om een ​​wekelijks gemiddelde te vinden. Elke week focussen op het gemiddelde is een goede manier om trends te ontdekken.

Hoe vaak is te vaak?

Onze relatie met de weegschaal is persoonlijk en voor sommigen van ons kan het intens zijn. Als je jezelf elke dag weegt – of meer dan eens per dag – en je merkt dat een paar ons omhoog of omlaag je dag maakt of breekt, dan weeg je jezelf misschien te vaak. Dit kan leiden tot een ongezonde relatie met eten. Zelfs de beste weegschaal kan meer kwaad dan goed doen als het je angst, obsessie of je motivatie vernietigt.

Als je jezelf dwangmatig weegt of drastische, ongezonde maatregelen neemt om met je gewicht om te gaan als gevolg van de cijfers die je op de weegschaal ziet, moet je jezelf beperken tot wekelijkse wegingen, of een tijdje van de weegschaal weggaan en andere maatregelen om uw gewicht te controleren, zoals het beoordelen van de pasvorm van uw kleding of het opnemen van uw maten.

Dit is ook handig als u een nieuw fitnessregime volgt, aangezien het verkrijgen van spiermassa ertoe kan leiden dat de cijfers op de weegschaal stijgen of gelijk blijven ondanks uw verlies van lichaamsvet.

De Vitage Personenweegschaal meet 13 functies waaronder BMI, lichaamsvet, eiwit en spiermassa.

hoe vaak moet je jezelf wegen
Overweeg om jezelf helemaal niet te wegen

Sommige fitness experts raden aan om de weegschaal volledig te laten vallen als je een eetstoornis hebt. Wacht in plaats daarvan op officiële wegingen bij de afspraken van uw arts of bij uw zorgverlener of fitness expert. Er is niet één manier om met wegen om te gaan. Het is het beste om de methode te vinden die bij u past en die een goede balans biedt voor zowel uw fysieke als emotionele gezondheid.

U leest: Hoe vaak moet je jezelf wegen? Fitness experts geven advies!

Ook populair: 5x smoothie recepten voor afvallen en een mooie huid

Dit vind je misschien ook leuk: