Hoe verminder je hoesten? Behandelingstips voor droge hoest

hoe verminder je hoesten

Hoest is vervelend en irritant (en behoorlijk vervelend als je in de buurt bent van iemand die er ook last van heeft heeft). Maar Hoe verminder je hoesten? Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw symptomen te verlichten en te stoppen met hoesten. In dit artikel delen we tips over hoe droge hoest en hoest op de borst te behandelen, plus de waarschuwingssignalen die erop wijzen dat uw hoest een ernstiger onderliggende oorzaak kan hebben.

Waarom hoesten we?

Ondanks dat het vervelend is, helpt hoesten ons echt. Ze zijn een beschermend mechanisme dat is ontworpen om deeltjes en ziektekiemen uit onze luchtpijp en longen te houden. Onze luchtwegen zijn bekleed met cellen die slijm produceren om ze vochtig te houden en vuil en ziektekiemen op te vangen. Ze bevatten ook cellen met kleine pootjes (cilia) die rondzweven en het opgesloten vuil en de ziektekiemen terug in de luchtwegen verplaatsen.

Er zijn hoestreceptoren in onze luchtwegen en bij irritatie veroorzaken ze een hoest. De hoge druk, krachtige uitzetting van lucht tijdens een hoest neemt slijm, vuil en andere vreemde deeltjes mee.

Hoesten maakt onze luchtwegen vrij, waardoor we gemakkelijker kunnen ademen. Mensen die niet effectief kunnen hoesten, zoals pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met spieraandoeningen, lopen meer risico op het ontwikkelen van longinfecties, waaronder longontsteking.

Gebruik Bronchostop DIRECT Nacht voor directe verlichting van elke hoest. De natuurlijke ingrediënten IJslands mos en hyaluronzuur werken als een verzachtende balsem voor de keel

Hoe verminder je hoesten

Wat veroorzaakt een hoest?

Er zijn veel verschillende factoren die hoesten kunnen veroorzaken en deze omvatten:

 • Luchtweginfecties – viraal en bacterieel
 • Astma
 • Roken
 • Allergieën, zoals pollen of dierenbont
 • Chemische irritatie, zoals het inademen van sterke reinigingsvloeistof
 • Inademing van deeltjes, zoals stof of rook
 • Post-neusdruppel – slijm dat uit de achterkant van de neus druipt, irriteert de keel
 • Medicijnen – zoals aasremmers die worden gebruikt voor hoge bloeddruk
 • Zure reflux waarbij maagzuur omhoog gaat in de slokdarm en de luchtpijp irriteert
 • Hartaandoeningen, zoals hartfalen
 • Longaandoeningen, zoals longembolie
 • longkanker

Hoesten kan productief zijn, wat betekent dat de hoest loslaat en slijm naar boven brengt; deze worden vaak ‘chesty-hoest’ genoemd. Hoest kan ook droog zijn, er wordt geen slijm geproduceerd en de hoest is vaak kriebelend en recidiverend.

Luchtweginfecties zijn de meest voorkomende oorzaak van hoesten en de hoest kan enkele weken aanhouden nadat een infectie is verdwenen. Het is niet nodig om naar een arts te gaan als u een van deze aandoeningen heeft, tenzij u een longaandoening heeft zoals astma of COPD die verergert door de infectie.

Wanneer moet ik met hoesten naar de dokter?

De meeste hoest treft de bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door virale infecties. Ze zijn niet ernstig en zullen binnen een paar weken vanzelf verdwijnen.

Soms kan een hoest echter een teken zijn van een ernstiger onderliggende medische aandoening. Als u een van de volgende waarschuwingssignalen ervaart, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw arts:

✔️ Je hebt een nieuwe hoest die langer dan drie weken aanhoudt.

✔️ U hoest bloed op (hemoptoë) of er zit bloed in uw sputum.

✔️ Je verliest onverwacht gewicht.

✔️ Je hebt nachtelijk zweten.

✔️ Je hebt een terugkerende hoge koorts bij je hoest.

✔️ Je bent meer buiten adem dan normaal, zeker als je een longaandoening hebt zoals astma of COPD.

✔️ Je hebt pijn in je borst als je hoest of ademt.

Diagnose van een hoest

De arts zal luisteren terwijl u uw symptomen beschrijft en u een aantal vragen stellen om de oorzaak van uw hoest te achterhalen. Deze vragen omvatten of u rookt, of u een familiegeschiedenis heeft van longaandoeningen en wat uw beroep is.

Bepaalde banen, zoals het werken met chemicaliën of blootstelling aan asbest, kunnen het risico op sommige longaandoeningen, waaronder longkanker, verhogen.

De arts zal u onderzoeken, onder meer door met een stethoscoop naar uw borstkas te luisteren, uw temperatuur te controleren en te kijken of u vergrote lymfeklieren heeft.

De benodigde onderzoeken variëren afhankelijk van de diagnose die de arts vermoedt, maar kunnen het volgende omvatten:

 • Blazen in een apparaat dat een piekstroommeter wordt genoemd om de capaciteit en kracht van uw ademhaling te controleren.
 • Het zuurstofgehalte in uw bloed controleren met een kleine sonde die op uw vinger wordt geklikt.
 • Bloedtesten.
 • Een monster van uw sputum naar het laboratorium sturen om te zien of er een infectie aanwezig is.
 • Een thoraxfoto.
 • Een CT-scan.

Op basis van de bevindingen van de arts en eventuele testresultaten kan de oorzaak van uw hoest worden vastgesteld en kan een passende behandeling worden gegeven.

Coronavirus hoest

Als uw hoest een aanhoudende droge hoest is die gepaard gaat met hoge temperatuur of koorts en u een verlies of verandering van uw reuk- of smaakzin ervaart, kunt u het coronavirus (COVID-19) hebben opgelopen. Het huidige overheidsadvies schetst dat u een test voor COVID-19 moet regelen en thuis moet blijven en uzelf moet isoleren gedurende 10 dagen vanaf het moment dat uw symptomen beginnen.

De klassieke Anta Flu: het oranje wikkeltje is het jasje van het keelsnoepje met een dropsalmiak/mentholsmaak. Herkenbaar en erg lekker en werkzaam bij droge hoest 

Hoe verminder je hoesten

Verkoudheidssymptomen en behandeltips

Hoestbehandelingen
Hoe verminder je hoesten? Om een ​​hoest te stoppen, moet je echt weten wat de oorzaak is. Het is misschien mogelijk om de trigger te vermijden, bijvoorbeeld:

 • Stoppen met roken
 • Uw blootstelling aan pollen verminderen
 • Behandeling krijgen voor uw zure reflux

In het geval van luchtweginfecties kan hoest echter niet worden genezen. Ze zullen verdwijnen als de infectie is verdwenen en dit kan enkele weken duren. In de tussentijd zijn er enkele stappen die u kunt nemen om te proberen het hoesten te verminderen en u een comfortabeler gevoel te geven:

• Rust en blijf warm
Vermijd overbelasting van uzelf en doe het rustig aan zodat uw lichaam de infectie kan bestrijden.

• Veel drinken
Houd je keel vochtig door de hele dag door vloeistoffen aan en uit te drinken. Probeer warme dranken zoals honing en citroen of koude dranken en kijk welke het beste voor u werkt.

• Zuig een snoepje
Dit zal helpen om je keel te smeren en droge, prikkelende hoest te verminderen. U kunt elk hard snoepje gebruiken of speciaal ontworpen hoesttabletten proberen.

• Probeer vochtigheid
Een vochtige atmosfeer kan dik slijm losmaken en het uitdrogen van de keel stoppen. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken of de stoom van heet water in een kom inhaleren. Voeg wat mentholkristallen toe aan het water of probeer een dampborstwrijven als je overbelast bent.

• Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur
Koude lucht kan hoesten veroorzaken, dus wikkel een sjaal om je mond en neus om de lucht die je inademt op te warmen. Als je teruggaat naar een warm huis, kun je ook hoesten.

• Slaap meer rechtop
Als u ‘s nachts op een extra kussen of twee ligt, zou het hoesten moeten verminderen en u helpen te slapen.

• Gebruik pijnstillers
Als hoesten je keel pijnlijk maakt, kan een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol de pijn helpen verminderen en je comfortabeler maken.

• Probeer medicijnen tegen hoest
Praat met uw apotheker over welke het beste is voor uw type hoest. Er zijn verschillende producten beschikbaar voor droge en productieve hoest. De meeste zijn niet effectiever dan de hierboven genoemde zelfhulpmaatregelen, maar ze kunnen voor sommige mensen nuttig zijn.

Hoe lang duurt de verkoudheid?

Hoestpreventie
Het is niet altijd mogelijk om hoesten te voorkomen, maar er zijn genoeg dingen die we allemaal kunnen doen om voor onze longen te zorgen en ze zo gezond mogelijk te houden:

✔️ Als u rookt, is stoppen met roken het allerbelangrijkste dat u kunt doen om hoesten te voorkomen. Praat met uw plaatselijke stoppen-met-rokenkliniek voor hulp en advies.

✔️ Als u een longaandoening heeft, is het belangrijk om uw controleafspraken bij te wonen, zodat uw behandeling kan worden beoordeeld en aangepast aan hoe u zich voelt.

✔️ Regelmatige lichaamsbeweging helpt de longen gezond te houden – begin met een paar minuten stevig wandelen per dag en bouw dit geleidelijk op.

✔️ Het is moeilijk om virale luchtweginfecties te omzeilen, maar je kunt voorkomen dat je mensen ontmoet die je kent die hoesten.

✔️ Houd harde oppervlakken schoon en was regelmatig uw handen.

✔️ Als je zelf hoest, bedek dan altijd je mond bij het hoesten, gooi gebruikte zakdoekjes in een afvalbak en was veel je handen.

U leest: Hoe verminder je hoesten? Behandelingstips voor droge hoest

Ook populair: Top 10 beste verkoelende matras topper en losse matrassen

Dit vind je misschien ook leuk: