Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis? Experts leggen uit.

Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis

Voor sommige mensen zijn vrij verkrijgbare crèmes of crèmes op recept voldoende om psoriasis te behandelen. Als uw huid echter jeukt, schilferig en rood blijft, kunt u fototherapie proberen. Het wordt ook wel lichttherapie genoemd. Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis? Lichttherapie is een vorm van psoriasisbehandeling die de pijn en jeuk van de aandoening kan doen verdwijnen. Het maakt vaak gebruik van ultraviolet (UV) licht, dat ontstekingen vermindert en de aanmaak van huidcellen vertraagt.

Het wordt ook gebruikt voor andere huidaandoeningen, zoals eczeem. Het is echter niet zo eenvoudig als gewoon naar buiten gaan in de zon. Er bestaat een verscheidenheid aan verschillende soorten UV-lichtbehandelingen. Als u geïnteresseerd bent in het proberen van deze aanpak, is de sleutel om te bepalen welke het beste voor u werkt.

Belangrijkste soorten lichttherapie

Als u klaar bent om lichttherapie te proberen, overweeg dan welke behandeling het beste bij u past. Uw arts kan aanbevelen om UV-therapie te combineren met een voorgeschreven crème.

Smalband ultraviolet B (NB-UVB) lichttherapie

Smalband ultraviolet B (NB-UVB) is de meest voorkomende vorm van fototherapie. Het kan worden gebruikt om plaque of guttate psoriasis te behandelen. NB-UVB-lampen en gloeilampen zenden volgens recente klinische richtlijnen voor fototherapie golflengten uit tussen 311 en 313 nanometer (nm). Uw startdosering hangt af van uw huidtype en hoe gemakkelijk u verbrandt of bruin wordt.

NB-UVB-lichttherapie is echter het meest effectief wanneer deze twee of drie keer per week wordt uitgevoerd. Voor elke sessie kan een verzachtend middel zoals vaseline worden aangebracht.

Volgens een studie uit 2002, zagen mensen die tweemaal per week sessies hadden hun symptomen in gemiddeld 88 dagen verdwijnen. Degenen die drie keer per week sessies kregen, zagen hun symptomen in gemiddeld 58 dagen verdwijnen. Zodra de huid helder is, kunnen wekelijks onderhoudssessies worden uitgevoerd.

Een studie uit 2017 toonde aan dat ongeveer 75 procent van de mensen die NB-UVB-behandelingen kregen, merkten dat het hun psoriasis verlichtte of tot minimale symptomen leidde. Ze gebruikten ook minder voorgeschreven crèmes voor hun toestand.

NB-UVB-behandelingen kunnen effectiever blijken te zijn in combinatie met lokale behandelingen, zoals vitamine D-analogen en corticosteroïden.

Breedband ultraviolet B (BB-UVB) lichttherapie

Breedband ultraviolet B (BB-UVB) lichttherapie is een oudere vorm van fototherapie dan NB-UVB. De twee behandelingen zijn vergelijkbaar. BB-UVB-lampen en gloeilampen zenden echter golflengten uit tussen 270 en 390 nm. Net als bij NB-UVB hangt uw startdosis af van uw huidtype.

Volgens een kleine studie uit 1981 had 90 procent van de mensen een heldere huid na drie keer per week sessies en gemiddeld 23,2 behandelingen. Honderd procent van de mensen had een heldere huid na vijf keer per week sessies en gemiddeld 27 behandelingen.

BB-UVB wordt als minder effectief beschouwd dan NB-UVB en veroorzaakt vaker bijwerkingen. Het moet worden gereserveerd voor gevallen waarin NB-UVB geen behandelingsoptie is. BB-UVB is het meest effectief voor plaque psoriasis, hoewel het ook kan worden gebruikt voor psoriasis guttata.

Het kan worden voorgeschreven als monotherapie of naast retinoïde acitretine (Soriatane). Bij combinatietherapie herstelt de huid sneller en kunnen lagere doses UVB worden gebruikt.

Gerichte ultraviolet B (UVB) lichttherapie

Gerichte ultraviolet B (UVB) lichttherapie wordt toegepast op kleine delen van het lichaam. Het gaat vaak om het gebruik van een excimeerlaser, excimeerlicht of NB-UVB-licht. Als u psoriasis heeft op minder dan 10 procent van uw lichaam (bekend als gelokaliseerde psoriasis), kan deze behandeling voor u werken.

Deze aanpak stelt u in het algemeen bloot aan minder UV-stralen, waardoor bijwerkingen en gezondheidsrisico’s worden verminderd. Het resulteert ook in een snellere reiniging van de huid. Voor de beste resultaten moet het twee tot drie keer per week worden uitgevoerd.

Gerichte UVB-therapie kan worden gebruikt voor de behandeling van:

 • plaque psoriasis
 • hoofdhuid psoriasis
 • psoriasis op de voetzolen of handpalmen (palmoplantaire psoriasis)

Excimerlasers zijn effectiever dan excimerlampen of gerichte NB-UVB-lampen. Volwassenen met plaque psoriasis kunnen excimerlasertherapie combineren met lokale corticosteroïden.

Psoraleen plus ultraviolet A (PUVA) therapie

Deze benadering maakt gebruik van ultraviolet A (UVA) licht met psoraleen, een medicijn dat uw gevoeligheid voor licht verhoogt. Psoraleen kan zijn:

 • oraal ingenomen
 • gemengd in badwater
 • plaatselijk toegepast

Over het algemeen is PUVA zeer effectief, maar niet veel gebruikt of beschikbaar.

Orale PUVA heeft het hoogste risico op geneesmiddelinteracties en bijwerkingen (zoals misselijkheid). Het is het meest effectief in combinatie met een orale retinoïde. Bath PUVA werkt het beste voor volwassenen met matige tot ernstige plaque psoriasis.

Het wordt vaker uitgevoerd in Europa dan in de Verenigde Staten. Dit komt voornamelijk omdat het trimethylpsoraleen gebruikt, een vorm van psoraleen die de Food and Drug Administration (FDA) niet heeft goedgekeurd. Topische PUVA kan van bijzonder voordeel zijn voor volwassenen met psoriasis palmoplantaire of psoriasis pustuleuze palmoplantaris. Het kan ook worden gebruikt voor gelokaliseerde psoriasis.

De Psoriasis Olie is de best beoordeelde verzorgingsproduct voor Psoriasis op bol.com. De olie geeft verlichting en zorgt ervoor dat de schilfers en roodheid afnemen. 

Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis

Andere soorten fototherapie

Andere soorten fototherapie die ofwel niet zo effectief zijn, algemeen worden aanbevolen of veel worden gebruikt, worden hieronder beschreven.

Zonneschijn therapie

U kunt ook naar buiten gaan en de door psoriasis aangetaste delen van uw lichaam blootstellen aan de UV-stralen van de zon. Dit werkt het beste van mei tot oktober, wanneer er meer UV-stralen van de zon komen. Woon je verder naar het zuiden, dan is die periode nog langer. U moet uw onaangetaste gebieden met zonnebrandcrème bedekken en uw blootstelling aan de zon langzaam verlengen. Begin met perioden van slechts 5 tot 20 minuten. Het kan langer duren voordat deze behandeling werkt dan een UV-lamp, en het verhoogt ook het risico op huidkanker. Gebruik deze aanpak alleen met de steun en begeleiding van uw arts.

Zonnebanken

Houd er rekening mee dat zonnestudio’s geen vervanging zijn voor lichttherapie onder toezicht van een arts. De National Psoriasis Foundation (NPF) meldt dat bruiningsapparaten niet kunnen worden vervangen door fototherapiebehandelingen. Dat komt omdat zonnebanken UVA gebruiken, wat psoriasis niet helpt, tenzij in combinatie met bepaalde medicijnen. Bovendien brengt het gebruik van deze machines een veel hoger risico op huidkanker met zich mee dan behandelingen onder medisch toezicht.

klimaattherapie

Klimaattherapie is verplaatsing, tijdelijk of permanent, naar een plaats met een meer geschikt klimaat en natuurlijke hulpbronnen die kunnen worden gebruikt voor symptoomverlichting. Deze gunstige locaties zijn onder meer:

 • de Dode Zee (met zijn lage ligging)
 • de Canarische Eilanden
 • IJslands blauwe lagune

Klimaattherapie omvat meestal componenten zoals:

 • overleg met medische professionals
 • een persoonlijk zonschema
 • voorlichting over psoriasis

Hoewel mensen die klimatotherapie toepassen, doorgaans verbeteringen in hun huid en geestelijke gezondheid zien, blijkt uit sommige onderzoeken dat de positieve effecten na een paar maanden verdwijnen.

Goeckerman-therapie

Goeckerman-therapie combineert koolteer met UVB-lichttherapie. Het wordt gebruikt voor mensen met ernstige of recalcitrante psoriasis. Recalcitrante ziekte is resistent tegen behandeling. Het is zeer effectief, maar wordt zelden gebruikt, deels vanwege de rommeligheid.

Pulsed dye laser (PDL) therapie

Pulsed dye laser (PDL) therapie kan worden gebruikt voor nagelpsoriasis. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat maandelijkse PDL-behandelingen effectiever waren dan tweemaal per week excimerlaserbehandelingen. PDL veroorzaakt slechts milde bijwerkingen.

Grenz bestralingstherapie

Grenz-stralingstherapie maakt gebruik van straling. Een typisch behandelplan bestaat uit wekelijkse sessies voor vier of vijf keer, een pauze van 6 maanden en vervolgens tot nog eens 6 maanden behandeling. Onderzoek ernaar is beperkt. Uit een kleine enquête bleek dat slechts ongeveer de helft van de respondenten het nuttig vond. Het kan worden aanbevolen voor mensen met recalcitrante psoriasis die niet op andere behandelingen heeft gereageerd.

Zichtbare lichttherapie

Zichtbare lichttherapie kan blauw of rood licht gebruiken. Kleine studies hebben veelbelovend getoond, maar er is meer onderzoek nodig. Een versie van therapie met zichtbaar licht die bekend staat als therapie met intens gepulseerd licht (IPL) heeft tot geweldige resultaten geleid bij gebruik bij de behandeling van nagelpsoriasis. Hyperpigmentatie komt vaak voor, maar bijwerkingen zijn over het algemeen minimaal.

Fotodynamische therapie (PDT)

Bij PDT worden fotosensibiliserende middelen (zoals zuren) op de huid aangebracht. Wanneer geactiveerd door blauw of rood licht, kunnen deze fotosensibiliserende middelen helpen bij het vernietigen van premaligne of kwaadaardige cellen. Het is effectiever bij de behandeling van nagelpsoriasis dan palmoplantaire psoriasis of andere vormen van gelokaliseerde psoriasis. Deskundigen bevelen het momenteel echter niet aan voor welke vorm van de ziekte dan ook.

De Bialy Jelen1921™ Handzeep met Rode Klei heeft een optimale PH waarde. Het hydrateert de droge huid, kalmeert roodheid en jeuk en behandelt huidproblemen op effectieve wijze.

Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis

Effectiviteit

Voor de beste resultaten moet u volgens een onderzoek uit 2016 ten minste 20 fototherapiesessies ondergaan. PUVA is de meest effectieve van de belangrijkste vormen van fototherapie, waarbij uit sommige onderzoeken blijkt dat meer dan 70 procent van de mensen die orale PUVA kregen een PASI 75 bereikte. PASI 75 vertegenwoordigt een verbetering van 75 procent in de Psoriasis Area and Severity Index-score.

Het wordt gevolgd door NB-UVB en gerichte UVB-therapie.

Hoewel BB-UVB uw symptomen nog steeds kan verlichten, is het het minst effectief van deze vier. De meeste BB-UVB-onderzoeken hebben ertoe geleid dat ongeveer 59 procent van de mensen een PASI 75 bereikt.

Ondanks het feit dat PUVA over het algemeen effectiever is, wordt NB-UVB over het algemeen aanbevolen omdat het minder duur is, gemakkelijker te gebruiken en minder bijwerkingen veroorzaakt.

Om de effectiviteit te vergroten, wordt NB-UVB vaak gebruikt met aanvullende medicijnen.

BESTE TOEDIENINGSMETHODEN

Een literatuuronderzoek uit 2013 wees uit dat orale toediening van PUVA effectiever is dan bad PUVA. In termen van gerichte UVB-therapie is excimeerlaser de meest effectieve toedieningsmethode, gevolgd door excimeerlicht en vervolgens gericht NB-UVB-licht. De meest geschikte therapie hangt ook af van het type psoriasis dat wordt behandeld. Bijvoorbeeld:

 • Topische PUVA is de voorkeursbehandelingsmethode voor palmoplantaire psoriasis, hoewel BB-UVB effectief is bewezen.
 • Gerichte UVB-therapie met excimerlasers is de voorkeursbehandelingsmethode voor volwassenen met psoriasis op de hoofdhuid.
 • PDLis de voorkeursbehandelingsmethode voor nagelpsoriasis.

Ken de risico’s

Bepaalde mensen zouden geen lichttherapie moeten proberen. Dit omvat mensen met lupus, een voorgeschiedenis van huidkanker of de huidaandoening xeroderma pigmentosum, waardoor mensen erg gevoelig zijn voor zonlicht. Bovendien maken bepaalde medicijnen – waaronder sommige antibiotica – u gevoelig voor licht. Lichtgevoeligheid kan deze behandeling beïnvloeden.

Lichttherapie kan:

 • je huid pijnlijk en rood maken
 • blaren achterlaten
 • verander het pigment van je huid

Het verhoogt uw risico op bepaalde soorten huidkanker, dus uw arts zal letten op waarschuwingssignalen tijdens en na de behandeling.

De verschillende vormen van fototherapie, afgezien van klimatotherapie, brengen ook hun eigen unieke risico’s met zich mee:

 • BB-UVB. BB-UVB verhoogt het risico op genitale huidkanker, dus genitale afscherming wordt aanbevolen. Oogbescherming, zoals een veiligheidsbril, wordt ook aanbevolen. Wees voorzichtig als u een voorgeschiedenis heeft van huidkanker, inname van arseen of blootstelling aan ioniserende straling (zoals röntgenstralen). Arseen en ioniserende straling zijn beide kankerverwekkend.
 • NB-UVB. Deze therapie kan dezelfde bijwerkingen veroorzaken als BB-UVB, hoewel het minder waarschijnlijk is dat ze optreden bij NB-UVB.
 • Gerichte UVB-therapie. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, blaarvorming, branderigheid, jeuk, hyperpigmentatie en zwelling.
 • Mondelinge PUVA. Risico’s van orale PUVA zijn fototoxiciteit, misselijkheid en jeuk. Het wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 10 jaar, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, of mensen met bepaalde huidaandoeningen. Oudere kinderen moeten voorzichtig zijn als ze immunosuppressieve medicijnen gebruiken, bepaalde huidaandoeningen hebben gehad of zijn blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen.
 • Bad PUVA en actueel PUVA. Deze methoden kunnen ook fototoxiciteit veroorzaken.
 • Zon therapie. Zonneschijntherapie verhoogt het risico op huidkanker.
 • Bruinen. Het gebruik van zonnebanken brengt een veel hoger risico op huidkanker met zich mee dan behandelingen onder medisch toezicht.
 • Goeckerman-therapie. De koolteer die bij deze vorm van fototherapie wordt gebruikt, kan huidverbranding veroorzaken.
 • PDL. Bijwerkingen zijn mild en kunnen bestaan ​​uit hyperpigmentatie van de nagelriemen, lichte pijn of kleine plekjes die bekend staan ​​als petechiën.
 • Grenz bestralingstherapie. Als het niet goed wordt toegediend, kan het pijnlijke plekken veroorzaken. Deze bijwerking staat bekend als stralingsdermatitis of stralingsbrandwonden.
 • Zichtbare lichttherapie. Bijwerkingen zijn mild en hyperpigmentatie is de meest voorkomende.
 • PDT. Bijwerkingen komen vaak voor. Ze omvatten een branderig gevoel en hevige pijn.

Thuistherapie

Home NB-UVB-fototherapie wordt aanbevolen voor bepaalde mensen met plaque psoriasis als alternatief voor NB-UVB-fototherapie op kantoor. Het kan worden gebruikt voor milde, matige of ernstige ziekten. Veel mensen die fototherapie als een langdurige behandeling gebruiken, houden van het gemak en de lagere kosten om het thuis te doen. Meestal heb je eerst een paar rondes in-office therapie om er zeker van te zijn dat het werkt. U moet nog steeds regelmatig een dermatoloog raadplegen om uw huid te controleren en advies te krijgen over het gebruik van uw thuisapparaat.

Een Nederlandse studie uit 2009 was de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie om de behandelingen te vergelijken. De onderzoekers concludeerden dat NB-UVB-fototherapie thuis en NB-UVB-fototherapie op kantoor even effectief zijn en tot vergelijkbare bijwerkingen leiden. Deelnemers aan de studie die thuisbehandelingen gebruikten, hadden een iets grotere kans op het ontwikkelen van ernstige roodheid. Degenen die in-office behandelingen gebruikten, hadden een iets grotere kans op blaarvorming en verbranding.

Waar het op neer komt

Als u geïnteresseerd bent in fototherapie als behandelingsoptie, neem dan contact op met uw arts om erachter te komen of u een goede kandidaat bent. Kijk ook hoeveel uw ziektekostenverzekering dekt en zorg ervoor dat u dienovereenkomstig begroot voor deze effectieve maar soms kostbare behandeling. Zorg ervoor dat u de risico’s en voordelen met uw arts bespreekt wanneer u beslist of de behandeling geschikt voor u is.

U leest: Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis? Experts leggen uit.

Ook populair: 9x het beste supplement voor gewrichten, spierpijn en artrose

Dit vind je misschien ook leuk: