Hoesten stoppen: zó kom je snel van je hoestbuien af!

Hoesten stoppen

Hoest is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun primaire zorgverlener zien. Aangezien de meeste hoest wordt veroorzaakt door verkoudheid of omgevingsfactoren, lossen vrij verkrijgbare medicijnen tegen hoest en huismiddeltjes het probleem meestal op. Het is echter belangrijk om uw huisarts te bezoeken om medisch advies in te winnen – en zelfs voorgeschreven hoestmiddel – als een hoest koorts veroorzaakt of langer dan drie weken aanhoudt. Lees verder hoe u gericht hoesten stoppen kan en welke (huis)middelen goed werken tegen volle luchtwegen en benauwdheid.

Oorzaken van een hoest

Hoewel af en toe hoesten normaal is, kan een aanhoudende hoest een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Hoesten is een defensieve reflex die tot doel heeft overmatige afscheiding en vreemde voorwerpen uit de luchtwegen te verwijderen. Ernstig en frequent hoesten kan echter een aanzienlijke invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Het is daarom fijn zo snel mogelijk doeltreffende methoden te vinden die hoesten stoppen.

Dit zijn de belangrijkste redenen voor hoesten:

 • Verkoudheid: De verkoudheid is een virale infectie van de neus en keel (bovenste luchtwegen). Het is meestal ongevaarlijk, hoewel het misschien niet zo voelt. De meeste mensen herstellen binnen zeven tot tien dagen van een verkoudheid.
 • Virale bovenste luchtweginfectie: dit is een andere naam voor verkoudheid. Het komt meestal voor wanneer een virus het lichaam binnenkomt via de mond of neus. Gezien de symptomen wordt het meestal overgedragen door aanraken, niezen of hoesten.
 • Griep: Griep is een virale infectie die uw luchtwegen aantast. Influenza wordt gewoonlijk griep genoemd, maar het is niet hetzelfde als ‘buikgriep’-virussen die diarree en braken veroorzaken. Hoewel het jaarlijkse griepvaccin niet 100% effectief is, is het nog steeds uw beste verdediging tegen de griep.
 • Bronchitis: Bronchitis is een ontsteking van de bekleding van uw bronchiën, de belangrijkste doorgangen die uw lichaam gebruikt om lucht van en naar uw longen te transporteren. Mensen met bronchitis hoesten vaak dik slijm op, dat ook verkleurd kan zijn. Bronchitis kan acuut of chronisch zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus – vaak dezelfde virussen die verkoudheid of griep veroorzaken – maar in sommige bepaalde gevallen kan het worden veroorzaakt door bacteriën.

Natterman Droge Hoest + Keelpijn 2-in-1 siroop zorgt voor directe verlichting bij droge en kriebelhoest én keelpijn. Het actieve ingrediënt Polysac-ActiveTM creëert een beschermende filmlaag achter in de keel voor een verzachtend effect bij hoestsymptomen en keelpijn. 

Hoesten stoppen

Soorten hoestmiddel om hoesten te stoppen

Verschillende medicijnen kunnen worden gebruikt om verkoudheidssymptomen en hoesten te stoppen, maar slechts enkele van hen kunnen de symptomen snel behandelen. Dit zijn de belangrijkste soorten:

 • Hoestonderdrukkers (ook antitussiva genoemd) blokkeren de hoestreflex, waardoor hoesten minder waarschijnlijk wordt. Dextromethorfan (DM) is het meest voorkomende actieve ingrediënt in hoestonderdrukkers. Hoestonderdrukkers mogen niet worden gebruikt als de hoest wordt veroorzaakt door roken, emfyseem, astma, longontsteking of chronische bronchitis. Antihistaminica of decongestiva kunnen ook de keel uitdrogen, waardoor het slijm dikker en moeilijker te verplaatsen is, wat resulteert in een ernstigere hoest.
 • Slijmoplossers maken het slijm in de borst los of verdunnen, waardoor het gemakkelijker op te hoesten is. Een populair voorbeeld is guaifenesine. Extra drinken kan ook helpen.
 • Combinatiegeneesmiddelen bevatten een combinatie van slijmoplossers, hoestonderdrukkers en andere actieve ingrediënten. Ze kunnen antihistaminica, pijnstillers en decongestiva bevatten om meerdere symptomen tegelijk te behandelen. Om een ​​verkoudheidshoest te behandelen, is een goede keuze een verkoudheidsmedicijn dat zowel een antihistaminicum als een decongestivum bevat, omdat een antihistaminicum op zichzelf mogelijk niet effectief is.

Wat zijn de beste vrij verkrijgbare medicijnen tegen hoest?

De meeste gevallen van verkoudheid kunnen worden behandeld zonder naar een zorgverlener te gaan, er zijn tal van vrij verkrijgbare medicijnen om hoesten te stoppen die u zonder recept bij uw plaatselijke drogisterij kunt kopen. Enkele van de meer populaire OTC, snelle behandelingen voor hoest zijn:

 • Pseudo-efedrine: een vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat verstopte neus verlicht. Het meest populaire merk is Sudafed. Omdat het de bloeddruk kan verhogen, moet Sudafed worden gecontroleerd bij mensen met hoge bloeddruk of andere hartproblemen. Bijwerkingen zijn prikkelbaarheid, zenuwachtigheid en hyperactiviteit. Opmerking: er zijn een aantal staten die hiervoor een recept nodig hebben en elke staat bewaart het achter de balie van de apotheek. U moet een identiteitsbewijs tonen om te kopen.
 • Guaifenesine: vaak bekend onder de merknaam Mucinex. Guaifenesine is het enige OTC-slijmoplossend middel dat beschikbaar is om de symptomen van verkoudheid te verlichten. Het werkt om congestie op de borst te verlichten en wordt vaak gecombineerd met pseudo-efedrine om meerdere symptomen te verlichten. Guaifenesine zou dun slijm helpen, waardoor het gemakkelijker wordt om slijm of slijm op te hoesten, hoewel rapporten variëren over hoe effectief het kan zijn. Veel drinken als je ziek bent met een hoest als gevolg van een infectie, kan net zo nuttig zijn.
 • Dextromethorfan : een hoestonderdrukker die de signalen in de hersenen beïnvloedt die de hoestreflex veroorzaken. Dextromethorfan wordt gebruikt om hoest te behandelen en is zonder recept verkrijgbaar in siroop, capsule, spray, tablet en zuigtablet. Het is ook aanwezig in veel vrij verkrijgbare en voorgeschreven combinatiemedicijnen. De meest voorkomende merknamen zijn Robafen Cough (Robitussin) en Vicks Dayquil Cough . Het wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen onder de vier jaar. Een dosering voor volwassenen varieert afhankelijk van of de formulering een onmiddellijke of verlengde afgifte is. De maximale dosering is 120 ml in 24 uur.
 • Pijnstillers: Tylenol (acetaminophen) en Advil (ibuprofen) kunnen beide helpen bij het verlichten van verkoudheids- en griepsymptomen, zoals het verminderen van koorts en lichaamspijnen.

Als u merkt dat OTC-hoestmedicijnen niet het hoesten stoppen en uw symptomen verergeren of aanhouden, kan uw arts medicijnen voorschrijven om te helpen. Aangezien de meest voorkomende oorzaken van hoesten aandoeningen van de bovenste luchtwegen zijn, en deze worden meestal veroorzaakt door virussen, is het onwaarschijnlijk dat uw huisarts antibiotica voorschrijft als hoestbehandeling. Antibiotica worden alleen gebruikt voor bacteriële infecties, zoals keelontsteking.

Als u een hoest heeft die u gewoon niet kunt schudden en die langer dan drie weken aanhoudt, raadpleeg dan uw arts en onderzoek de mogelijkheid van een onderliggende aandoening die mogelijk moet worden behandeld met voorgeschreven medicatie.

Wat zijn de beste medicijnen tegen hoest op recept?

Hoewel er veel voorgeschreven hoestmedicijnen op de markt zijn, zijn er enkele die uw zorgverlener kan voorschrijven voor snelle pijnverlichting en om het hoesten te stoppen:

Beste voorgeschreven hoestmiddel
Naam geneesmiddelAanbevolen voor zwangere vrouwen?Goedgekeurd voor kinderen?Hoe het werkt
codeïneNee. Baby kan afhankelijk worden van opioïden en het medicijn kan via de moedermelk worden doorgegeven.Nee. Vanaf 2018 is codeïne volgens de FDA gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 18 jaar .Opioïde hoestonderdrukker.
Tessalon Perles (benzonate)Nvt – FDA Zwangerschap Categorie C (onbekend of het een foetus kan schaden of de moedermelk besmet).Nee, niet aan kinderen onder de 10 jaar geven zonder medische begeleiding. Het kan dodelijk zijn voor kinderen.Het verdooft delen van de longen en keel, waardoor de hoestreflexen worden verminderd.
Tussionex PennKinetic (hydrocodon-chloorfeniramine)NVT – FDA Zwangerschap Categorie C (onbekend of het schadelijk is voor de foetus of overgaat in de moedermelk). Baby’s kunnen afhankelijk worden van het medicijn. Praat met uw arts.Nee. Niet gebruiken door personen onder de 18 jaar.Hydrocodon is een hoestonderdrukker die hoestreflexsignalen in de hersenen vermindert. Chloorfeniramine is een antihistaminicum dat het effect van histamine in het lichaam vermindert.
Promethegan (promethazine)Nvt – FDA Zwangerschap Categorie C (onbekend of de foetus schade kan berokkenen of moedermelk besmet).Ja. Het kan met voorzichtigheid worden gedoseerd bij kinderen ouder dan 2 jaar.Hoestonderdrukker en antihistaminicum.
Hydromet (hydrocodon-homatropine)Nee. Baby kan afhankelijk worden van opioïden en medicijnen kunnen worden overgedragen via moedermelk.Nee. Niet gebruiken door personen onder de 18 jaar.Opioïde hoestonderdrukker en antihistaminicum.
Phenergan met codeïne (promethazine-codeïne)Nee. Baby kan afhankelijk worden van opioïden en medicijnen kunnen worden overgedragen via moedermelk.Nee. Niet gebruiken door personen onder de 18 jaar.Opioïde hoestonderdrukker en antihistaminicum.
Hydrocodon-acetaminophenNee. Baby kan afhankelijk worden van opioïden en medicijnen kunnen worden overgedragen via moedermelk.Ja. Het kan met voorzichtigheid worden gedoseerd bij kinderen ouder dan 2 jaar.Opioïde hoestonderdrukker en pijnstilling.

We raden u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen voordat u medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding, of voordat u medicijnen geeft aan kinderen jonger dan 12 jaar.

Sensi Pulmo Vitaal is een voedingssupplement op basis van Chinese kruiden afgeleid van de beroemde formule Bu Fei Tang. Deze formule een hele opluchting. Sensi Pulmo Vitaal helpt de vitale functies van onder andere de longen te optimaliseren door het tekort aan Qi, de vitale energie, aan te vullen en te versterken. Voor gezonde luchtwegen, en om vrijer te ademen. 

Hoesten stoppen

Hoe hoestmedicatie te nemen?

Hoestmedicijnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder siropen, poeders, pillen, capsules en neussprays. Vaak is de vorm die het beste bij u past gewoon uw persoonlijke voorkeur. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld moeite om tabletten door te slikken, vooral als ze keelpijn hebben, dus een siroop kan de beste optie zijn.

 • Hoestsiroop: Goed voor volwassenen en kinderen die snellere verlichting willen dan pillen, voor mensen die last hebben van een extreem zere keel en voor kinderen die moeite hebben met het slikken van pillen.
 • Poeder: vergelijkbaar met siropen. Het helpt medicatie sneller te werken en het is gemakkelijker voor kinderen om oraal in te nemen.
 • Pillen: goed voor volwassenen die gedurende de dag aanhoudende verlichting nodig hebben
 • Neussprays: Voor volwassenen of kinderen met keelpijn waardoor ze niet gemakkelijk pillen of andere orale vormen kunnen innemen.
 • Hoestdruppels: Helpt bij hoestonderdrukking. Veel hoestdruppels verminderen keelpijn met toegevoegde ingrediënten zoals menthol of honing.

Wat zijn de beste huismiddeltjes om hoesten te stoppen?

Hoewel er veel medicijnen beschikbaar zijn om uw hoest te verlichten, zijn er ook een aantal dingen die u thuis kunt doen waarvoor geen medicatie nodig is en die zeer effectief kunnen zijn. Hoestremedies omvatten:

 • Vloeistoffen: Vloeistof helpt het slijm in uw keel te verdunnen. Warme vloeistoffen, zoals bouillon, thee of sap, kunnen je keel kalmeren.
 • Hoestdruppels: ze kunnen een droge hoest verlichten en een geïrriteerde keel kalmeren. Er zijn veel natuurlijke varianten beschikbaar, met menthol, citroen, zink, vitamine C en honing.
 • Honing: Een theelepel honing kan helpen om een ​​hoest te verminderen. Voeg het toe aan wat warm water met citroen voor een extra rustgevend effect.
 • Verdampers of luchtbevochtigers: door vocht aan de lucht toe te voegen, kunt u gemakkelijker ademen. Je hebt een aantal opties om dit te doen. ‘S Ochtends kun je je eigen stoombad creëren door de deur naar je badkamer te sluiten en enkele minuten warm water in de douche te laten lopen totdat de spiegels beslaan. De stoom kan je neus en borst helpen ontstoppen. ‘s Avonds kun je een verdamper of luchtbevochtiger in je slaapkamer gebruiken om een ​​onderbroken nacht vol hoesten te voorkomen.
 • Niet-medicinale zoutoplossingdruppels: Als u de binnenkant van uw neus besproeit met niet-medicinale zoutoplossingdruppels, kunt u het slijm verwijderen en een verstopte neus verlichten. Dit voorkomt neusdruppels die kunnen leiden tot hoesten.
 • Zout water: Gorgelen met zout water kan het slijm en het slijm in je keel verminderen dat de hoestreflex veroorzaakt.
 • Gember: Bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, wordt gedacht dat gember een hoest verlicht. Probeer wat dunne plakjes toe te voegen aan warm water om gemberthee te maken.

Meestal zullen vrij verkrijgbare huismiddeltjes een irriterende hoest effectief bestrijden, maar wanneer hoesten stoppen niet lukt of erger wordt, moet u een afspraak maken met uw zorgverlener. En het is altijd een goed idee om uw zorgverlener te raadplegen wanneer u medicijnen gebruikt, of ze nu OTC of op recept zijn, vooral voordat u ze aan kinderen geeft.

U leest: Hoesten stoppen: zó kom je snel van je hoestbuien af!

Ook populair: 9x de beste ski jas voor dames die je warm houden op de piste