Hoeveel calcium per dag is gezond en wat te doen bij een tekort?

Hoeveel calcium per dag is gezond? Calcium heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder het helpen om gezonde botten en tanden te behouden, de spierfunctie te reguleren en ervoor te zorgen dat uw bloed normaal stolt, dus het is iets dat we allemaal elke dag moeten consumeren. U zou al het calcium dat u nodig heeft uit uw dagelijkse voeding kunnen halen en een tekort komt zelden voor. Maar omdat calcium zo’n belangrijke rol speelt in veel verschillende delen van het lichaam, kunnen lage niveaus leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Lees verder om te weten hoeveel calcium u echt nodig heeft en hoe u uw dagelijkse doelen kunt bereiken om ervoor te zorgen dat u in optimale gezondheid blijft.

Wat is calciumtekort?

Calciumtekort of hypocalciëmie wordt gedefinieerd als een laag calciumgehalte in de bloedbaan. Exacte definities variëren, maar over het algemeen wordt een calciumgehalte van minder dan 2,3 mmol/L als laag beschouwd.

Een laag calciumgehalte is eigenlijk veel minder gebruikelijk dan een hoog calciumgehalte. Dit komt omdat als het lichaam lage niveaus van calcium in het bloed detecteert, het calcium uit de botten zal trekken om te compenseren. Dit is allemaal goed voor het delicate evenwicht in de bloedbaan, maar heeft een nadelig effect op het skelet, dat eronder lijdt.

Je zou kunnen verwachten dat calciumtekort ontstaat door een gebrek aan calcium in de voeding, maar in feite zijn de meest voorkomende oorzaken vitamine D-tekort en nierziekte (omdat zowel vitamine D als de nier zeer betrokken zijn bij het reguleren van de calciumspiegels). Af en toe kan een laag calciumgehalte in de voeding dit ook veroorzaken.

Hoeveel calcium hebben we dagelijks nodig?

Om ervoor te zorgen dat u in optimale gezondheid blijft, heeft u dagelijks de volgende hoeveelheden calcium nodig:

  • Volwassenen en kinderen ouder dan één jaar: 800 mg calcium per dag.
  • Tieners, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: ongeveer 1200 mg per dag nodig.

Het Lucovitaal Calcium Magnesium Zink Voedingssupplement met calcium en magnesium draagt bij aan een normale werking van de spieren en aan de instandhouding van normale botten

hoeveel calcium per dag

7 tekenen en symptomen van calciumtekort

Licht lage calciumspiegels kunnen heel goed onopgemerkt blijven, maar naarmate calciumtekort ernstiger wordt, kunnen er verschillende groepen symptomen optreden. Dit komt omdat, hoewel het algemeen bekend is dat calcium nodig is voor de gezondheid van de botten, het ook van vitaal belang is voor veel andere functies. Het is een belangrijk onderdeel van het bloedstollingssysteem van het lichaam, dat u helpt het bloeden te stoppen als u zich snijdt; en cruciaal is dat calcium ook wordt gebruikt om signalen van zenuwen naar spieren en vitale organen te sturen.

Veel voorkomende symptomen van calciumtekort zijn de volgende:

1. Spierproblemen

Omdat calcium nodig is om de spieren op de juiste manier te laten samentrekken en ontspannen, veroorzaakt een tekort spierpijn, krampen en spasmen, die vooral in de handen merkbaar kunnen zijn. In tegenstelling tot pijn door verrekte spieren of verwondingen, zijn deze pijntjes en krampen niet gerelateerd aan lichaamsbeweging en kunnen ze op elk moment komen.

2. Zenuwproblemen

Calcium is nodig om zenuwzenders goed te laten werken, en daarom veroorzaken lage niveaus verwarde signalen, wat resulteert in gevoelloosheid en tintelingen in de handen, armen, voeten, benen of rond de mond. Bij extreem lage niveaus kan calciumtekort toevallen en onregelmatige hartritmes veroorzaken omdat de zenuwen niet goed werken, en dit kan levensbedreigend zijn.

3. Vermoeidheid

Een laag calciumgehalte in de hersenen en spieren geeft een algemeen gevoel van malaise, of extreme vermoeidheid en lethargie, met als gevolg een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid.

4. Geestelijke gezondheidsproblemen

De hersenen hebben voldoende calcium nodig om goed te kunnen functioneren. Calciumtekort kan alles veroorzaken, variërend van lichte vergeetachtigheid en verwarring tot ernstige psychose (dingen zien of horen die er niet echt zijn en dingen geloven die niet waar zijn).

5. Huid-, nagel- en haarproblemen

Calcium is een belangrijk mineraal bij het vormen van gezonde nagels en haar, dus lage niveaus kunnen resulteren in broze nagels, stug haar, haaruitval en een droge huid.

6. Bot- en tandproblemen

Een laag calciumgehalte in de bloedbaan stuurt alarmbellen naar het lichaam, dat reageert door calcium uit de ‘opslag’ uit de botten en tanden te halen. Hoewel dit een zeer belangrijk gevolg is van calciumtekort, is het een stil proces dat zich gedurende een lange periode voltrekt – zie het gedeelte over complicaties van calciumtekort hieronder voor meer informatie.

7. Premenstrueel syndroom (PMS)

Er zijn aanwijzingen dat een laag calciumgehalte tijdens de ‘premenstruele’ fase van de menstruatiecyclus (de week of twee voor een menstruatie) lastige PMS-symptomen zoals prikkelbaarheid, slecht humeur en een opgeblazen gevoel doet toenemen .

Together Health / Vegan zeewier Calcium capsules: door zeewier als onze calciumbron te gebruiken, wordt het compleet geleverd in een marien multimineraal complex dat bioactief calcium en 72 andere sporenelementen bevat

hoeveel calcium per dag

Wat zijn de beste bronnen van calcium?

Het is bekend dat zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt rijk zijn aan calcium, maar er zijn ook veel andere goede bronnen:

  • Groene bladgroenten waaronder boerenkool, okra, spinazie en broccoli
  • Sojadranken met toegevoegd calcium
  • Verrijkt brood en granen
  • Noten en zaden
  • Vissen zoals sardines en sardines, waar de botten worden gegeten.

Moet je calcium aanvullen?

Als je goed uitgebalanceerd en gevarieerd eet, krijg je alle calcium binnen die je nodig hebt en hoef je geen calciumsupplement te nemen . Het nemen van extra calcium kan uw niveaus te hoog maken, wat gevaarlijk kan zijn – als u denkt dat u supplementen nodig heeft, kunt u het beste eerst met uw arts praten.

Behandeling van calciumtekort

Behandeling van calciumtekort hangt sterk af van de oorzaak. Voor gevallen die te wijten zijn aan een voedingstekort, moet calcium (en soms vitamine D) worden aangevuld – uw arts kan u adviseren om calciumrijk voedsel te eten of kan u adviseren over vrij verkrijgbare of voorgeschreven supplementen te nemen. In ernstige gevallen kunnen calciuminjecties nodig zijn, maar dit is meestal in een ziekenhuisomgeving.

Mogelijke complicaties bij calciumtekort

Onbehandeld, calciumtekort kan ernstige complicaties hebben. Alle hierboven besproken symptomen zullen aanhouden en mogelijk verergeren als er niets wordt gedaan om de calciumspiegels aan te vullen . Naast deze kan calciumtekort na verloop van tijd het volgende veroorzaken:

• Broze botten

Broze botten noemen medici lage botdichtheid. Dit is wanneer het lichaam calcium uit de botten haalt om de bloedspiegels stabiel te houden, waardoor de botten onbedoeld dun worden en meer kans hebben om te breken bij zelfs de geringste verwonding. Milde lage botdichtheid wordt osteopenie genoemd en bij ernstigere niveaus wordt het osteoporose genoemd . Beide aandoeningen zijn pijnloos – er zijn geen symptomen van een lage botdichtheid, totdat een bot breekt.

• Tandproblemen

Calciumtekort kan leiden tot gebitsproblemen zoals tandbederf, broze tanden en tandvleesaandoeningen kunnen allemaal voorkomen, en bij baby’s kan een laag calcium de tandontwikkeling belemmeren.

• Cataract

Calciumtekort kan cataract veroorzaken – dit is wanneer de ooglens troebel wordt.

• Toevallen en onregelmatige hartritmes

Ernstig calciumtekort kan levensbedreigend zijn als gevolg van toevallen en onregelmatige hartritmes.

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Als u symptomen van calciumtekort heeft, neem dan contact op met uw arts, die een volledige beoordeling kan maken en indien nodig tests kan uitvoeren. Onthoud dat veel van de symptomen van calciumtekort vrij vaag zijn en ook kunnen worden veroorzaakt door andere medische problemen, dus uw arts kan vragen om meerdere tests te doen.

U leest: Hoeveel calcium per dag is gezond en wat te doen bij een tekort?

Ook populair: 13x natuurlijke probiotica in voeding voor de juiste darmbalans