Hoofdpijn na de vaccinatie met Pfizer: dit kan je eraan doen!

hoofdpijn na vaccinatie pfizer

Ik had een enorme hoofdpijn na mijn vaccinatie met Pfizer. Gezien ik overal op internet las dat de bijwerkingen 2-3 dagen zouden moeten duren (bij mij stond de teller inmiddels op 2-3 weken), begon ik me toch wel zorgen te maken en zocht ik mijn huisarts op. Zou er iets niet goed zitten in mijn hoofd? De contante druk in mijn hoofd die voelde als een helm van spanningen en pijn veroorzaakte ook nog eens misselijkheid en een beroerd gevoel. Inmiddels ben ik vanaf de publicatie van dit artikel een week verwijderd van mijn tweede dosis.

Andere bijwerkingen die ik ervoer waren vermoeidheid en een grieperig gevoel, maar het was niet iets dat ik niet aankon met wat rust en paracetamol. Inmiddels ben ik er dankzij mijn huisarts achter dat mijn hoofdpijn ontstond door stijve nekspieren. Ik had nog nooit gehoord van hoofdpijn door een stijve nek als een bijwerking van het COVID-19-vaccin; maar met een simpele zoekopdracht op Twitter vond ik soortgelijke verhalen van mensen die de vaccins hadden gekregen, en ontdekte ik dat dit heel goed een normale reactie zou kunnen zijn. In dit artikel vertel ik daarom over mijn ervaringen en wat mij enorm geholpen heeft om met deze hoofdpijn om te gaan.

Magnesium Citraat heeft een ontspannende werking hoofd, nekspieren en het zenuwstelsel

Hoofdpijn na vaccinatie Pfizer

Gezwollen nek lymfeklieren als veroorzaker van hoofdpijn

Gezwollen lymfeklieren zijn een gemelde bijwerking van de COVID-19-vaccins (u hebt misschien gelezen over gezwollen of gevoelige lymfeklieren onder de oksel die bijvoorbeeld 11,6 procent van de deelnemers aan het Moderna-klinisch onderzoek troffen na de eerste dosis en 16 procent na de tweede dosis). Het is een verwachte bijwerking van elk vaccin en laat zien dat uw immuuncellen in uw lymfeklieren werken. De reactie treedt meestal ook op aan dezelfde kant van het lichaam waar het vaccin is toegediend, maar mijn huisarts vertelde dat de zwelling van de lymfeklieren aan beide kanten kan zijn van uw lichaam (hoewel dit waarschijnlijker is aan de kant waar u de injectie in uw arm kreeg).

De stijfheid en pijn die ik ervoer, was exclusief aan de linkerkant van mijn nek, wat consistent is met het feit dat ik de COVID-19-injectie op mijn linkerarm kreeg. Mijn huisarts legde uit dat er naast je oksels ook lymfeklieren in je nek, langs je sleutelbeen en achter je oren lopen. “Lymfeklieren zijn waar je immuuncellen leven, en dus (de pijn en zwelling) betekent gewoon dat ze geactiveerd worden om te doen wat we willen dat ze doen,” zei hij. Hij verklaarde dat mijn cervicale lymfeklieren, gevonden aan de zijkanten van de nek, waarschijnlijk ontstoken waren.

Zwelling in bepaalde lymfeklieren kan de spieren rond dat gebied meer gespannen en strakker maken en kan leiden tot stijfheid. en zelfs doortrekken naar je hoofd en enorme hoofdpijn na de vaccinatie met Pfizer veroorzaken, het gevoel van een druk op het hoofd (inclusief voorhoofd). Deze situatie kan zelfs wel tot 6 weken aanhouden (ook nog eens na de tweede vaccinatie). Hij voegde eraan toe dat een andere oorzaak van nekstijfheid zou kunnen zijn dat ik de voorkeur gaf aan mijn linkerarm omdat deze pijnlijk was (pijn op de arm en de injectieplaats komt vaak voor, en ik ervoer het zelf een aantal dagen). “Dat op zichzelf kan een spier-tweak of wat spanning hebben veroorzaakt,” zei mijn huisarts. “En als je je lichaam in een iets andere houding zet dan je normaal, kan dat ook mogelijk bijdragen.”

Inmiddels had ik de mogelijkheid om vrij zware pillen te krijgen voor de nacht, want ik stond meestal met de hoofdpijn op. Ik voelde het zelfs door de nacht heen in mijn dromen en dan droomde ik over de ergste situaties in mijn hoofd. Gezien mijn huisarts zei dat die pillen richting de morfine gingen en hij niet goed kon inschatten hoe ik erop zou reageren, ben ik eerst zelf op zoek gegaan naar natuurlijke manieren om van deze vervelende hoofdpijn en stijve nek af te komen. Zware medicijnen hebben bij mij de voorkeur als allerlaatste optie. En ik had de laatste dagen ook al teveel medicijnen tegen migraine geslikt (wat achteraf dus niet handig was, want deze hoofdpijn had een andere oorzaak, namelijk vanuit de stijve nek!) dus ik ging op onderzoek.

Hoe kan je de hoofdpijn na je vaccinatie met Pfizer verlichten?

Letten op je houding en oefeningen doen

Lichaams- en spierpijn zijn ook vaak voorkomende bijwerkingen van het COVID-19-vaccin. Het is vermeldenswaardig dat er andere factoren aan het werk kunnen zijn geweest in de aanloop naar het vaccin, zoals hoe ik de nacht ervoor sliep en hoe gespannen ik was in mijn thuiswerkruimte (ik heb de neiging om veel te hangen). Het is dus extra raadzaam je nek zoveel mogelijk te ontzien met je houding, ofwel niet teveel met het gezicht naar voren maar juist naar achteren. regelmatig een TMJ-stoornis en een stijve nek ervaart, onthulde dat, na ontvangst van de eerste dosis van het Moderna COVID-19-vaccin, TMJ-pijn en nek- en trapspierstijfheid later die dag in ernst leken toe te nemen, ongeveer 24 tot 36 uur. Onderstaande video geeft een goede oefening, ‘duiven’ om je stijve nekspieren losser te maken:

Neem Magnesium Citraat

Magnesium en dan vooral Magnesium Citraat heeft een ontspannende werking op het hoofd, migraine en de nekspieren.  Magnesium staat aan de basis van honderden biochemische processen in het lichaam. Het helpt bij vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. Bovendien is het goed voor de spieren, het zenuwstelsel én het geheugen. Door dagelijks dit voedingssupplement tot je te nemen, kan je een groot verschil ervaren. Ik ervoer na enkele dagen een sterke afname van de druk op mijn hoofd,

Probeer de nekspieren weer los te krijgen

Wat mij enorm heeft geholpen is de aanschaf van een Shiatsu nekmassage kussen. De eerste keer dat ik hem op mijn pijnlijke nek en schouderbladen zette, voelde ik de diverse stijve spieren letterlijk wegschieten. Ik besefte toen pas hoe hard ik dit nodig had, want door deze knopen is alles vast komen te zitten. Ik gebruik zelf graag het Lifeproducts Shiatsu massagekussen, welke drie snelheden heeft, een heater functie en na 15 minuten vanzelf weer uit gaat. Het is belangrijk niet je spieren te overbelasten, dus ik gebruik hem niet dagelijks maar ongeveer in de 2-3 dagen. Een verademing.

Het Shiatsu Massagekussen helpt enorm stijve nekspieren weer los te krijgen

Hoofdpijn na vaccinatie Pfizer

Waar het op neer komt

Onthoud dat bijwerkingen van de COVID-vaccins normaal zijn en meestal van korte duur, hoeveel in sommige gevallen zoals de mijne het kan oplopen tot enkele weken. Ze beginnen binnen een dag of twee na het krijgen van uw injectie. Wat de ernst van die bijwerkingen betreft, kan uw leeftijd een rol spelen samen met de dosis die u krijgt – tweede doses mRNA-vaccins hebben de neiging om mensen meer te treffen dan de eerste. Het belangrijkste is dat bijwerkingen (binnen redelijke grenzen) positief zijn. Zoals mijn huisarts zei: “Ik wil niet zeggen dat je blij moet zijn dat je bepaalde dingen voelt, maar het vaccin moet een wisselwerking hebben met je immuunsysteem.” Het doet zijn werk. Indien u ook hoofdpijn na de vaccinatie met Pfizer ervaart, kan ik van harte de tips uit dit artikel aanbevelen. Ze helpen enorm!

Ook populair: Top 5 beste ventilator van 2021: de beste airco’s volgens tech experts