Hooikoorts of Corona: zó herken je het verschil tussen de twee

Hooikoorts of corona

Hooikoorts of Corona, wat is het verschil en hoe herken je het? Elk jaar heeft meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking hooikoorts , en als u een van de ongelukkigen bent, kent u de gebruikelijke symptomen van seizoen allergieën. Maar hoe herken je het verschil tussen een hooikoortshoest en symptomen van het coronavirus?

Na een piek in het aantal allergiepatiënten dat contact opneemt met huisartsen voor advies, dringen huisartsen er bij mensen met hooikoorts op aan hun symptomen niet te verwarren met COVID-19. Voor de gemoedsrust schetsen we het verschil tussen hooikoortshoest en COVID-19-symptomen, plus andere aandoeningen, waaronder allergieën, griep en verkoudheid:

Hooikoorts of Corona symptomen

Allergieën kunnen chronische symptomen hebben. Veel mensen ervaren seizoensgebonden allergieën of allergieën voor huisdieren die symptomen kunnen veroorzaken die hen mogelijk zorgen baren in het licht van de COVID-19-pandemie. Als u hooikoorts heeft, zult u waarschijnlijk het volgende ervaren, wat geen symptomen zijn van het coronavirus:

 • Jeukende, waterige, rode ogen
 • Jeukende huid of huiduitslag
 • Verstopte of loopneus met dun, helder slijm
 • Niezen
 • Piepende ademhaling in sommige gevallen

De belangrijkste manier om onderscheid te maken tussen een COVID-19-infectie en allergieën is de aanwezigheid van koorts en kortademigheid. Allergieën veroorzaken geen koorts, maar met jeukende ogen.

Mensen met allergieën hebben meestal geen kortademigheid. De uitzondering is bij mensen met astma die oplaait wanneer ze in contact komen met allergenen. Als u pijnlijke spieren, lichaamspijnen en vermoeidheid heeft, zal dit niet te wijten zijn aan allergieën. Deze symptomen worden geassocieerd met ernstigere virale infecties zoals COVID-19 en griep.

De best beoordeelde thermometer op bol.com: de Bintoi® XE200 – Digitale Infrarood Koortsthermometer voor volwassenen en baby’s

hooikoorts of corona

Het verschil tussen verkoudheid, hooikoorts of Corona

Verschillende virussen veroorzaken verkoudheid, griep en COVID-19, daarom is er enige cross-over in de symptomen. Als je COVID gemakkelijk kunt verwarren met griep of verkoudheid, hoe kun je dan het verschil zien?

COVID-19, griep, verkoudheid en allergieën hebben veel overlappende kenmerken. Er zijn echter een paar kenmerken die ertoe kunnen leiden dat de één COVID-19 verdenkt boven de anderen. Het drietal koorts met een droge hoest en kortademigheid zouden argwaan moeten wekken. Bijzondere aandacht moet worden besteed als een persoon recentelijk is gereisd of contact heeft gehad met een COVID-19-positief persoon.

Sommige symptomen waar u zich mogelijk zorgen over maakt, zijn geen indicaties van COVID-19. Andere kenmerken zoals loopneus en productieve hoest zullen iets anders dan COVID-19 waarschijnlijker maken.

Als u luchtwegklachten en koorts of andere milde symptomen heeft, is de enige manier om categorisch te weten of het een COVID-19-infectie is, een test te doen. Dat is echter voor veel mensen geen optie, dus in plaats daarvan moet u uitkijken voor de verklikkersignalen van koorts in combinatie met kortademigheid. Veel patiënten vertonen dit veelvoorkomende teken van COVID-19 voordat hun gezondheid verslechtert en ze longontsteking krijgen.

Verkoudheid veroorzaakt zelden koorts en is over het algemeen veel minder ernstig dan griep of COVID-19. Mensen met verkoudheid hebben meestal een loopneus of verstopte neus, wat zeldzaam is bij coronavirusinfecties. Verkoudheid veroorzaakt zelden ernstige gezondheidsproblemen, zoals longontsteking, secundaire bacteriële infecties of ziekenhuisopnames. Griep kan ernstige gezondheidscomplicaties hebben.

Coronavirus symptomen

Van wat we tot nu toe weten, zijn de typische symptomen van COVID-19:

 • Een hoge temperatuur
 • Een nieuwe, continue hoest: meer dan een uur hoesten, drie of meer hoestbuien in 24 uur, of als uw gebruikelijke hoest gewoon erger is dan normaal.
 • Kortademigheid

Andere gemelde symptomen zijn onder meer:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Pijn in het lichaam

Voor de meeste mensen is koorts het eerste symptoom, gevolgd door de droge hoest, en bij sommige mensen ontwikkelt zich kortademigheid ongeveer 5-10 dagen na de eerste symptomen.

Talloze onderzoeken melden dat koorts, kortademigheid en een droge hoest de primaire symptomen zijn die de meeste COVID-19-patiënten treffen. Uit een onderzoek onder 138 COVID-19-patiënten in China bleek dat 98,6% van de patiënten koorts had en 59,4% een droge of niet-productieve hoest. Ongeveer een derde van de patiënten had moeite met ademhalen of kortademigheid om de medische term te gebruiken.

Koorts is meestal een verhoogde temperatuur van ten minste 37,8°C bij een volwassene, maar kan eenvoudig worden gemeten door warm te zijn op de borst of rug. Voor de meeste mensen is koorts het eerste symptoom, gevolgd door de droge hoest, met kortademigheid die zich ongeveer 5-10 dagen na de eerste symptomen ontwikkelt.

Kortademigheid betekent dat je onverwacht buiten adem raakt. Als je net je dagelijkse training hebt gedaan, of de trap op en af ​​hebt gerend, zou je een beetje kortademig kunnen worden. Sommige mensen voelen zich buiten adem als ze angstig zijn, maar als ze rustiger zijn, wordt hun ademhaling weer normaal. Dit zijn voorbeelden van gelegenheden waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken als u een beetje kortademig bent.

Als u merkt dat u onder normale omstandigheden harder moet ademen, neem dan contact op met uw arts. Onthoud dat als het uw enige symptoom is, de oorzaak waarschijnlijk niet COVID-19 is.

Wanneer moet je naar de dokter voor hooikoortshoest?

Het klinische verloop van COVID-19 is voorspelbaar: na 2-11 dagen van blootstelling (gemiddeld dag 5) beginnen griepachtige symptomen. De tijd om medische noodhulp te zoeken is een nieuw begin van kortademigheid of wanneer de symptomen thuis onhandelbaar worden. Als u denkt dat u verkouden bent, griep of COVID-19 heeft en u moeite heeft met ademhalen, neem dan contact op met uw zorgverlener. Probeer niet in paniek te raken, want griep en COVID-19 kunnen bijna identieke symptomen veroorzaken.

Trebs Bionase 60500 is hét anti-allergie apparaat tegen hooikoorts en huisdierallergie zonder bijwerkingen of medicijngebruik

hooikoorts of corona

Ernst van de symptomen

Een interessant kenmerk van COVID-19 is het brede spectrum van symptomen en de variatie in ernst. Sommige mensen zijn volledig asymptomatisch, wat betekent dat ze geen symptomen vertonen, zich helemaal goed voelen en meestal geen idee hebben dat ze besmet zijn.

Asymptomatische dragers kunnen het virus nog steeds naar anderen verspreiden, zelfs als ze geen luchtweg- of andere symptomen hebben, hoewel niet zo effectief als mensen met actieve infecties.

Je vraagt ​​​​je misschien af ​​​​hoeveel geïnfecteerde mensen asymptomatisch zijn, en het antwoord is dat het moeilijk te zeggen is. De meeste landen testen alleen zieke mensen, die natuurlijk asymptomatische dragers missen. De regering van IJsland bijvoorbeeld, testte een groot deel van hun bevolking en ontdekte dat de helft van degenen die positief testten geen symptomen vertoonden .

Hooikoorts of Corona hoest

Een verwarrend symptoom dat u gemeen heeft met allergieën, verkoudheid, griep, hooikoorts of Corona, is hoesten. Alle hoesten zijn niet gelijk gemaakt, en dit is het beslissende punt. U moet rekening houden met de verschillen tussen soorten hoest.

 • Bijkomende symptomen zoals een loopneus of geïrriteerde ogen gaan gepaard met hoest geassocieerd met seizoensgebonden allergieën.
 • Hoesten die gepaard gaan met verkoudheid, griep en COVID-19 kunnen een grotere uitdaging zijn om van elkaar te onderscheiden.
 • Een droge, aanhoudende hoest kan een vroeg teken zijn van alle drie de aandoeningen. Hoesten die duiden op een verkoudheid zijn meestal productief of kunnen kietelend en irriterend zijn. COVID-hoest is meestal droog en hackend en veroorzaakt een zekere mate van pijn op de borst.
 • De NHS stelt dat een nieuwe continue hoest – dit betekent veel hoesten gedurende meer dan een uur, of 3 of meer hoestepisodes in 24 uur een symptoom kan zijn van COVID-19.
 • Veel patiënten melden dat een COVID-19-hoest droog en hackend is. Het kan matige pijn op de borst veroorzaken vanwege ontstoken bronchiën.
 • Griep kan ook hoesten veroorzaken. Er kan een piepende ademhaling zijn en uw borst kan strak aanvoelen. In de vroege stadia is een productieve hoest zeldzaam. In de latere stadia kunt u slijm ophoesten.

Geurverlies en COVID-19

Ben je ooit verkouden geweest en heb je niets kunnen proeven of ruiken? Virale infecties kunnen leiden tot verlies van reukvermogen.

Experts vinden steeds meer bewijs dat SARS-CoV-2 anosmie of reukverlies kan veroorzaken. In het rapport uit Duitsland meldden twee van de drie COVID-19-patiënten een verlies van reukvermogen. Een groot deel van de mensen met milde symptomen in Zuid-Korea meldde anosmie als hun primaire symptoom.

Anosmia kan artsen helpen bij het identificeren van asymptomatische COVID-19-dragers. Verdere studies zijn nodig om erachter te komen hoe vaak dit symptoom voorkomt en op welk moment na infectie mensen hun reukvermogen verliezen.

Onthoud dat andere virussen, zoals verkoudheid en griep, samen met veel allergieën, geurverlies kunnen veroorzaken, maar als u plotseling uw avondeten niet meer kunt ruiken, wilt u misschien op andere symptomen letten en mogelijk met een gezondheidsdeskundige bespreken.

Niezen is geen COVID-19 symptoom

Verkoudheid is een virale infectie die vaak niezen veroorzaakt, en symptomen van de bovenste luchtwegen, zoals een loopneus of verstopte neus, en sinus- of gezichtspijn. U kunt deze symptomen ook ervaren bij griep of allergieën. COVID-19 veroorzaakt deze symptomen echter meestal niet.

In een onderzoek naar klinische kenmerken van 140 COVID-19-patiënten in Wuhan, China , werd niezen bij geen enkele patiënt als symptoom gemeld.

In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat naar bijna 60.000 COVID-19-patiënten keek , werd in slechts 4,8% van de gevallen congestie gemeld.

Jacob Hooy Hooikoorstkuur helpt bij hooikoorts. Bevat een 4-maandenkuur met 50 capsules. Met deze kuur geeft U pollen minder kans

hooikoorts of corona

Heeft u symptomen van COVID-19?

Het is belangrijk om te proberen perspectief te houden met eventuele symptomen die u heeft. Verkoudheid, griep en allergieën zijn nog steeds veel voorkomende bevindingen. Volg de aanbevelingen van experts en als u zich zorgen maakt dat u het coronavirus heeft en wendt u tot uw huisarts die u naar de juiste gezondheidszorg zal leiden.

U leest: Hooikoorts of Corona: zó herken je het verschil tussen de twee

Ook populair: Constant moe zijn: mogelijke oorzaken en wat eraan te doen