HSP of empaat: kan je beiden zijn of zijn er verschillen?

hsp of empaat

Vertellen de mensen in je leven je hoe oprecht en medelevend je bent, dat je emotioneel extreem in harmonie bent met de mensen om je heen? Dan ben je misschien een “hooggevoelig persoon” (HSP), een persoonlijkheidstype dat soms wordt aangezien voor een empathie omdat ze een gevoel van echte empathie voor anderen delen. Dit is wat het betekent om een ​​hoogsensitief persoon te zijn, hoe je weet of je HSP of empaat bent en wat empathie eigenlijk is, volgens experts.

Wat is een hoogsensitief persoon (HSP)

Degenen die hooggevoelig zijn “zijn erg aardige, zorgzame, medelevende, empathische, oprechte mensen die anderen en de wereld willen helpen”, vertelt sensitiviteitsexpert en psychotherapeut Julie Bjelland, LMFT, aan Health. Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap die je niet kunt ontwikkelen of veranderen. Zowel mannen als vrouwen passen in het profiel, zegt Bjelland, eraan toevoegend dat 70 procent van de HSP’s introvert is en 30 procent extravert.

Ongeveer een vijfde van de mensen is HSP, merkt een kleine studie op in het tijdschrift Brain and Behaviour. In dat onderzoek toonden hersenscans aan dat degenen die hoger scoorden op een HSP-schaal een sterkere activering van hersengebieden vertoonden in bewustzijn, empathie en reactievermogen.

Als je een HSP bent, ben je over het algemeen gevoeliger voor de omgeving en sociale interacties, en heb je meer kans om te pauzeren en je omstandigheden te verwerken voordat je aan een nieuwe ervaring begint. Waarschijnlijk lees je mensen ook goed, ben je inzichtelijk en begrijp je de behoeften van je naaste, aldus Bjelland. Je hebt waarschijnlijk ook geen trek in gewelddadige tv-programma’s of films. De vangst is dat je je echt overweldigd en overbelast kunt voelen door een stimulerende omgeving, en om je op je best te voelen, heb je regelmatig rust en zelfzorg nodig.

HSP’s worden vaak verkeerd begrepen. “De meesten van ons hebben de boodschap gekregen dat er iets mis is met ons omdat we gevoelig zijn. Omdat we meer informatie opnemen dan de meesten om ons heen, duurt het misschien wat langer om al die details te verwerken, wat soms verkeerd kan worden geïnterpreteerd als verlegenheid’, zegt Bjelland.

Met deze bestseller “Hoogsensitiviteit als kracht‘ brengt Carolina Bont hooggevoeligheid op een nieuwe, positieve manier over het voetlicht. Zij leert haar lezers het beste uit hun hooggevoeligheid te halen.

hsp of empaat

De definitie van een empatisch persoon

“Empaten zijn emotionele sponzen; ze voelen alles, “vertelt de in Los Angeles gevestigde psychiater Judith Orloff, MD, auteur van The Empath’s Survival Guide, aan Health. Een empath voelt intuïtief aan wat er met andere mensen aan de hand is, maar ze nemen die emoties ook op. Je zou kunnen vermoeden dat je een empaat bent als ten minste enkele van de volgende factoren bij je passen, zegt Orloff:

  • Ben ik mijn hele leven als overgevoelig bestempeld?
  • Heb ik de neiging om de emoties van andere mensen in mijn eigen lichaam op te nemen?
  • Neem ik de stemmingen van anderen over?
  • Vul ik mezelf aan in de natuur?
  • Heb ik een sterk ontwikkelde intuïtie?
  • Kan ik een gevoel in een kamer voelen/de negatieve of positieve energie voelen door er gewoon in te lopen?
  • Heb ik liever 1:1 interactie dan grote groepen?

Iedereen heeft het vermogen om empathie te voelen; dat is wanneer je hart uitgaat naar iemand die pijn heeft. Maar een empaat “wil mensen zo graag helpen dat het hen pijn doet”, zegt dr. Orloff. “Ze voelen een morele verantwoordelijkheid om een ​​martelaar te worden en de pijn van de wereld op zich te nemen.”

Als empathie zegt Dr. Orloff dat je “een onzichtbaar bordje draagt ​​dat zegt dat je mensen kunt helpen”. Je merkt misschien dat “energievampiers” naar je toe komen en je vragen urenlang naar hun problemen te luisteren. Hoewel je weet dat je grenzen moet stellen, is het moeilijk omdat je bang bent iemand in de steek te laten die in nood is.

HSP of empaat: ze zijn nauw met elkaar verbonden

Als empathen en HSP’s hetzelfde klinken, is dat omdat ze dat zijn. Op basis van haar eigen ervaring gelooft Bjelland dat alle empathen HSP’s zijn, maar niet alle HSP’s zijn empaths. Dr. Orloff zegt dat een empath inderdaad alle eigenschappen heeft van een HSP met een meer ontwikkelde intuïtie en een sponsachtig vermogen om emoties te absorberen. “Je zet het volume hoger van HSP naar empathie”, zegt ze.

De uitdagingen waarmee HSP’s en empathen worden geconfronteerd

Angst is een risico

Als hooggevoelig persoon neem je veel informatie op uit de omgeving om je heen. Na verloop van tijd kan dat leiden tot angstgevoelens, zegt Bjelland.

Evenzo merkt Dr. Orloff op dat empaten vaak worstelen met angst, depressie en zelfs pijn. Voor mensen van beide persoonlijkheidstypes kan praten met een therapeut buitengewoon nuttig zijn, zodat u bepaalde strategieën kunt oefenen die u helpen de gedachten, emoties en gevoelens van overweldiging te beheersen.

Beiden profiteren van ernstige uitvaltijd

HSP of empaat zijn betekent diep verbonden zijn met de mensen om hen heen. Bjelland adviseert dat HSP’s elke dag ten minste twee uur alleen moeten zijn. “We hebben meer tijd en downtime nodig om alles wat we binnenkrijgen te verwerken, uit te rusten en te herstellen”, zegt ze. Misschien vind je die tijd buiten of doe je yoga, beoefen je meditatie of mindfulness, en een goede nachtrust vult een tank die is weggevaagd door het lawaai van je omgeving.

Wat empaten betreft, ze zijn ook snel overprikkeld, en dus is decomprimeren door alleen te zijn een must. Dr. Orloff zegt: “Je kunt niet elk uur van de dag onderweg zijn. Je zult lijden en crashen.”

Ervaar de ontspanning van dit LifeGoods Shiatsu Massagekussen met 8 roterende Shiatsu massagekoppen. Kies uit drie verschillende intensiteitsstanden en zet de warmtefunctie aan of uit. Dankzij de handige armlussen hoef je het LifeGoods nek- en schoudermassagekussen nergens aan te bevestigen.

hsp of empaat

Hoe een HSP of empaat hun behoeften in evenwicht kunnen brengen met die van anderen

Een grens trekken en jezelf op de eerste plaats zetten is een must voor beide persoonlijkheidstypes. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een willekeurige vreemdeling (ja, je merkt waarschijnlijk dat vreemden hun levensverhaal aan je willen vertellen), adviseert Dr. Orloff om een ​​liefdevolle stem en oogcontact te gebruiken en vriendelijk uit te leggen dat je Ik heb nu een rustige tijd en kan niet praten. Als een geliefde je begeleiding en ondersteuning nodig heeft, maar je voelt je uitgeput, stel dan een duidelijke tijdslimiet in voor een telefoontje en houd je eraan.

Vooral HSP’s hebben meer zelfcompassie nodig. “Hoewel HSP’s de neiging hebben zoveel compassie voor anderen te hebben, hebben velen van ons de neiging om heel hard voor onszelf te zijn en worstelen met zelfkritiek en perfectionistisch zijn”, zegt Bjelland. Door die grenzen te stellen en je over te geven aan herstellende zelfzorg, voorkom je dat je jezelf overbelast, zodat je echt aanwezig kunt zijn voor degenen die je nodig hebben.

U leest: HSP of empaat: kan je beiden zijn of zijn er verschillen?

Ook populair: Wekker zonder irritant geluid: de Philips Wake-up Light