iPhone 13 Pro Max review: alles wat je kan wensen in een telefoon

iPhone 13 Pro Max review

Welkom bij mijn iPhone 13 Pro Max review! De iPhone 13 Pro Max is wat er gebeurt als je praktisch alles krijgt wat je maar kunt wensen in een telefoon. Dit eersteklas toestel (vanaf €1259) heeft een scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz, de snelste prestaties van alle handsets en een epische levensduur van de batterij. Maar het zijn de camera’s van de iPhone 13 Pro Max die deze telefoon over de top hebben gezet, omdat ze de beste zijn die ik tot nu toe op een telefoon heb getest. Je kunt video’s in de filmmodus opnemen met een meeslepend bokeh-effect, je eigen fotografische stijlen kiezen en superclose-ups maken met een nieuwe macromodus die gebruikmaakt van de ultrabrede camera. De iPhone 13 Pro Max is in diverse kleuren en opslagcapaciteit te bestellen bij bol.com.

iPhone 13 Pro Max review

IPHONE 13 PRO MAX SPECIFICATIES

 • Startprijs: €1259
 • Opslag: 128, 256, 512, 1TB
 • Levensduur batterij (uur:min): 12:16
 • Schermgrootte: 6,7 inch
 • Resolutie (ppi): 2778 x 1284 (458)
 • Adaptieve verversing: tot 120 Hz
 • Processor: A15 Bionic
 • Camera’s aan de achterkant: Pro 12MP (telefoto, groothoek, ultragroothoek)
 • Zoom: 3x optisch / 15x digitaal
 • Camera aan de voorkant: 12 MP TrueDepth
 • Kleuren: Grafiet, Goud, Zilver, Sierra Blue
 • Grootte: 6,3 x 3,1 x 0,3 inch
 • Gewicht: 8,5 gram
 • Waterbestendigheid: IP68

De camerabobbel van de iPhone 13 Pro Max is deze keer zeker prominenter, dankzij de grotere sensoren, en het algehele ontwerp is zwaarder dan de iPhone 12 Pro Max. Maar ik vind het wel fijn dat de inkeping op het 6,7-inch scherm kleiner is.

iPhone 13 Pro Max review: ontwerp en kleuren

De iPhone 13 Pro Max behoudt de platte randen van de iPhone 12 Pro Max, maar ziet er een beetje anders uit. Ten eerste is de camera-array groter dan voorheen, dus het neemt wat meer ruimte in beslag aan de achterkant van de telefoon. Met een gewicht van 8,46 gram is de iPhone 13 Pro Max ook opmerkelijk zwaarder dan zijn voorganger van 8,03 gram. Maar dat zal ik toestaan, aangezien de nieuwe iPhone Pro een grotere batterij heeft.

Positief is dat de inkeping van de iPhone 13 Pro Max iets kleiner is op het scherm, aangezien Apple het 20% heeft verkleind met behoud van dezelfde belangrijke Face ID-technologie. Het is geen volledig scherm, maar het is een verbetering ten opzichte van recente iPhones.

Mijn enige echte klacht over het ontwerp van de iPhone 13 is dat het geen Touch ID biedt, noch in de aan / uit-knop, noch onder het scherm. In een tijd dat veel mensen nog steeds maskers dragen op openbare plaatsen, zou het leuk zijn om een ​​alternatieve manier te hebben om onze iPhones gemakkelijk te ontgrendelen.

Er zijn enkele klachten van gebruikers dat de iPhone 13-serie problemen heeft met ontgrendelen met de Apple Watch, die zou moeten werken terwijl je een masker draagt. Gelukkig zegt Apple dat er een fix komt.

De iPhone 13 Pro Max is verkrijgbaar in vier kleuren: grafiet, goud, zilver en sierrablauw.

iPhone 13 Pro Max review
Het scherm van de iPhone 13 Pro Max levert verbluffende details

Weergave

 • 120Hz ProMotion-display levert vloeiendere prestaties en animaties
 • Helderder scherm, beter leesbaar buitenshuis

De grootste upgrade naar het scherm van de iPhone 13 Pro Max – en de grootste upgrade in het algemeen – is het nieuwe ProMotion-scherm. Dit 6,7-inch paneel kan de verversingssnelheid dynamisch schalen van 10 Hz tot 120 Hz, wat resulteert in vloeiendere algehele prestaties en animaties.

Als ik bijvoorbeeld op een nieuwspagina scrol met de iPhone 13 Pro Max en iPhone 12 Pro Max naast elkaar, kan ik de tekst op de nieuwere telefoon van Apple gemakkelijker lezen als ik snel op beide schermen scrol. Het voelt gewoon meer responsief.

Deze voordelen zijn ook van toepassing op andere activiteiten, zoals vegen tussen apps of terugkeren naar het startscherm. Maar ik ben meer enthousiast over apps die profiteren van ProMotion. Dit omvat Catalyst Black, een hectische online vechtgame waarbij ik alle kanten op schoot en in monsters veranderde. En de hele ervaring was heerlijk vloeiend.

De iPhone 13 Pro Max en iPhone 13 Pro hebben momenteel een probleem waarbij bepaalde apps van derden niet op 120 Hz werken. Apple zegt dat er een fix komt.

Een ander pluspunt van het scherm van de iPhone 13 Pro Max is de grotere helderheid. We hebben gemiddeld 837 nits gemeten met Adaptive uit en 1.038 nits met Adaptive aan. De iPhone 12 Pro Max was gemiddeld 654 nits met Adaptive uit. De Galaxy S21 Ultra komt uit op 821 nits.

Het scherm van de iPhone 13 Pro Max levert verbluffende details, zelfs in scènes met weinig licht. Toen ik de trailer van James Bond No Time to Die bekeek, kon ik elke enge spleet in Rami Maleks getransformeerde gezicht onderscheiden.

Camera’s

 • Nieuwe sensoren laten meer licht binnen voor helderdere beelden
 • Krachtigere 3x optische/15x digitale zoom
 • Boeiende macro-modus

De iPhone 13 Pro Max heeft niet voor niets een grotere camera-array. De belangrijkste brede camera is de grootste van Apple tot nu toe met 1,9 m pixels (tegenover 1,7 μm) en biedt een diafragma van f/1,5, dat 49% meer licht levert dan de iPhone 12 Pro Max. En de ultrabrede camera biedt een groter diafragma van f/1.8 (was f/2.4 voor iPhone 13 Pro Max) voor helderdere foto’s en een breder gezichtsveld.

Zoomen op de iPhone 13 Pro Max krijgt ook een boost, aangezien de telelens van de iPhone 13 Pro Max een 3x optische zoom biedt, tegenover 2,5x op de iPhone 12 Pro Max.

En er zijn veel camera-upgrades die verder gaan dan de hardware. De iPhone 13 Pro Max maakt bijvoorbeeld gebruik van de ultrabrede camera om beelden tot op 2 cm afstand vast te leggen. Ik heb er echt van genoten om dichtbij dit stuk hout te komen op een nabijgelegen strand. Terwijl de iPhone 12 Pro Max moeite had om dichtbij te komen, kon ik elk hoekje en gaatje vastleggen met de nieuwe iPhone.

De iPhone 13 Pro Max heeft ook uitstekend werk geleverd door dit paarse viooltje vast te leggen, met rijke kleuren en veel details in de bloembladen. En ik kwam heel dicht bij deze gevreesde gevlekte lantaarnvlieg die in de rotsen kroop; Ik kon zelfs elk van zijn poten en fijne lijntjes in zijn vleugels onderscheiden.

Houd er rekening mee dat de macromodus soms lastig te gebruiken kan zijn, omdat hij kieskeurig en schokkerig is wanneer hij automatisch wordt geactiveerd, maar Apple werkt aan een oplossing.

Een andere nieuwe camerafunctie van de iPhone 13 is Fotografische stijlen, waarmee je kunt kiezen hoe je foto’s eruit moeten zien in termen van toon en warmte. Uw opties omvatten standaard, rijk contrast, levendig, warm, koel. En deze kun je naar eigen inzicht aanpassen. Wat de algehele beeldkwaliteit betreft, is de iPhone 13 Pro Max een stap voor op de andere beste cameratelefoons.

Hoe complexer een foto is, hoe meer de iPhone 13 Pro Max straalt, zoals blijkt bij mijn onderstaande gemaakte bloemenfoto. De foto van de iPhone legt nauwkeuriger de kleuren en details vast, terwijl de Galaxy S21 Ultra er in vergelijking vlakke uitziet.

Ondanks een sprong van 2,5 naar 3x voor de telezoom op de iPhone 13 Pro Max, blijft hij achter bij Samsung’s beste. Op sommige boten inzoomen op 3x, geef ik in dit geval de voorkeur aan de iets helderdere beelden van de S21 Ultra. En met 15x digitale zoom ziet het schrijven op de boot er scherper uit in de Samsung-opname. De 15x zoom van de iPhone 13 Pro Max is in ieder geval beter dan de 12x maximale digitale zoom van de iPhone 12 Pro Max.

De grotere sensor van de iPhone 13 Pro Max schittert in deze selfie-vergelijking met de iPhone 12 Pro Max. De kleuren zien er helderder uit met de nieuwe iPhone, ook in donkerdere ruimten, terwijl ik een beetje verdwaal in de schaduw met de camera van vorig jaar.

Als het gaat om ultrabrede foto’s, is de iPhone 13 Pro Max nek aan nek met de Galaxy S21 Ultra hier. Maar ik geef een kleine voorsprong aan de nieuwe iPhone vanwege de details die het vastlegt, zoals de foto van een bloem die ik hieronder gemaakt heb. De details zijn nauwkeurig en helder waarneembaar.

iPhone 13 Pro Max review
Een foto met de iPhone 13 Pro Max

Video- en filmmodus

De Cinematic-videomodus op de iPhone 13 Pro Max is zo goed dat je je een mini Spielberg voelt. Dat is zeker hoe ik me voelde na het maken van verschillende clips die een bokeh-effect toepassen op je opnamen en automatisch de focus overschakelen naar meerdere onderwerpen, afhankelijk van wat er in het frame gebeurt.

In een video die ik heb opgenomen van een mix van Duitse herder en herder-Rottweiler, waardeerde ik hoe de iPhone 13 Pro Max de hond op de achtergrond automatisch vervaagde, wat resulteerde in een gevoel van diepte, en ik kon het focuspunt in een oogwenk veranderen door op het display te drukken.

Ik had ook plezier met de Cinematic-modus door mijn zoon me te laten vastleggen terwijl ik langs een pad liep en probeerde een lay-up te spelen met basketbal. In beide gevallen leverde de iPhone 13 Pro Max een overtuigende bokeh bij de video. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe de filmmodus van de iPhone 13 werkt.

Helaas is de resolutie voor de filmmodus beperkt tot 1080p over het hele iPhone-bereik, dus je kunt niet tegelijkertijd video’s in de portretmodus en 4K-kwaliteit hebben.

Als je nog meer creatieve controle wilt, ondersteunt de iPhone 13 Pro Max ProRes-video, een formaat dat de voorkeur heeft van video-editors. Je kunt in ProRes opnemen tot 30 fps in 4K, maar houd er rekening mee dat alleen de 256GB en hogere modellen 4K ondersteunen; het 128 GB-model is beperkt tot 1080p in ProRes, waarschijnlijk omdat deze bestanden zoveel opslagruimte in beslag nemen.

Wat je ook fotografeert, je zult niet teleurgesteld zijn in de videokwaliteit van de iPhone 13 Pro Max. In deze weidse opname van de Manasquan-rivier lijkt alles, van de luchtbomen en gezwollen wolken tot het kabbelende water en wuivende takken, op een DSLR. Ik merkte echter een beetje ruis toen ik inzoomde op 3x.

iPhone 13 Pro Max review: Prestaties

Dankzij de nieuwe A15 Bionic-chipset is de iPhone 13 Pro Max belachelijk snel en pakt hij de titel van ‘s werelds snelste telefoon. Ik raakte helemaal verdwaald in de racegame Warp Drive, die snelle framesnelheden en zijdezachte actie levert, zelfs als je zoomt (en soms teleporteert) over de baan.

En ik kreeg ook een kick van Seek, dat de machine learning-spieren van de iPhone 13 Pro Max spant door onmiddellijk verschillende planten rond mijn verblijf te identificeren, van coleus tot nieuw-guinea impatiens.

Qua benchmarks vernietigt de iPhone 13 Pro Max opnieuw de Android-concurrentie. In Geekbench 5, dat de algehele prestaties meet, behaalde de iPhone 13 Pro Max een multi-core score van 4.549 en een single-core score van 1.720. De Galaxy S21 Ultra bereikte respectievelijk 3.440 en 1.123, terwijl de iPhone 12 Pro Max 4.111 en 1.603 bereikte.

Interessant is dat de iPhone 13 een iets lagere 4.436/1.668 scoorde, wat volgens ons te wijten kan zijn aan het feit dat de Pro Max meer RAM heeft. (Apple onthult niet hoeveel geheugen het in zijn verschillende iPhone-modellen stopt.)

Je zou een grafische boost mogen verwachten op de iPhone 13 Pro Max, aangezien deze de concurrentie voor was in de 3DMark Wild Life onbeperkte test. Het registreerde een framesnelheid van 68,4 frames per seconde, vergeleken met 54 fps voor de iPhone 12 Pro Max en 34 fps voor de Galaxy S21

Je zou een grafische boost mogen verwachten op de iPhone 13 Pro Max, aangezien deze de concurrentie voor was in de 3DMark Wild Life onbeperkte test. Het registreerde een framesnelheid van 68,4 frames per seconde, vergeleken met 54 fps voor de iPhone 12 Pro Max en 34 fps voor de Galaxy S21 Ultra.

Videobewerking zou ook voor deze telefoon snel moeten gaan, aangezien het slechts 25 seconden duurde voordat de iPhone 13 Pro Max een 4K-bestand naar 1080p transcodeerde in de Adobe Premiere Rush-app. Dat is maar iets sneller dan de 28,5 seconden van de iPhone 12 Pro Max, maar veel sneller dan de 1:02 tijd van Samsung.

Bekijk onze iPhone 13 benchmarks-pagina om te zien hoe de iPhone 13 Pro Max en alle nieuwe iPhones zich verhouden tot elkaar en de Android-telefooncompetitie.

Levensduur van de batterij en opladen

Nu komen we bij een van de beste delen van de iPhone 13 Pro Max review: levensduur van de batterij. Dankzij een grotere batterij en andere verbeteringen ging de iPhone 13 Pro Max maar liefst 12 uur en 16 minuten mee met de batterijtest, die continu over 5G op internet surft met een schermhelderheid van 150 nits.

De iPhone 12 Pro Max duurde vorig jaar 10 uur en 53 minuten en de Galaxy S21 Ultra hield het 11:25 vol. Alles boven de 11 uur is geweldig, dus de iPhone 13 Pro Max verdient een plekje op onze lijst met de beste batterijduur van onze telefoons.

Het nieuws is niet zo geweldig op het gebied van opladen, aangezien de iPhone 13 Pro Max na 30 minuten slechts 50% van zijn capaciteit bereikt met een 20W UBC-C-oplader, terwijl andere telefoons zoals de OnePlus 9 Pro en Xiaomi 11T Pro tot 100% kunnen komen binnen 30 minuten of minder. MagSafe opladen, hoewel handig, is zelfs langzamer met 15W.

Er is goed nieuws. De iPhone 13 Pro Max kan in een vrij stevige 90 minuten 100% bereiken als je een oplader met een hoger vermogen van 30 W gebruikt. Het kost $ 49 van Apple.

iPhone 13 Pro Max review
De iPhone 13 Pro Max gaat maar liefst 12 uur en 16 minuten mee

iPhone 13 Pro Max review: iOS 15

iOS 15 is niet de sprong die iOS 14 was in termen van het toevoegen van widgets, maar het levert een aantal slimme en leuke upgrades op. FaceTime krijgt de nodige audio- en videoverbeteringen en vanaf iOS 15.1 kun je de nieuwe SharePlay-functie gebruiken om naar muziek te luisteren of films of tv-programma’s te kijken met vrienden of familie. En de Berichten-app heeft een nieuw gedeelte ‘Gedeeld met jou’ voor eenvoudigere toegang tot gedeelde foto’s, artikelen en meer.

Ik vind vooral de nieuwe Focus-functie in iOS 15 leuk, waarmee je meldingen kunt filteren op basis van wat je doet. Meldingen zijn ook meer gestroomlijnd, dankzij een nieuwe overzichtsweergave, zodat u niet overweldigd raakt.

Andere iOS 15-goodies zijn een opnieuw ontworpen Safari (ik hou eigenlijk niet van de adresbalk onderaan, maar je kunt deze veranderen), een meer uitgebreide Weer-app en een verbeterde Kaarten-app met meer details en betere wegweergaven. Last but not least, Live Text geeft je Google Lens-achtige krachten door tekst in realtime te herkennen via de camera om dingen op te zoeken.

Ontwikkelaars maken geweldige apps voor Apple-apparaten, en dat is niet vertraagd met de release van iOS 15. We raden u aan enkele van de beste iPhone-apps te laden of, als u nieuw bent op het platform, de beste apps voor een nieuwe iPhone te pakken.

Problemen en issues

Tot nu toe hebben iPhone 13-bezitters een paar problemen ondervonden. Sommige iPhone 13-gebruikers merken bijvoorbeeld dat de telefoon niet kan worden ontgrendeld met een Apple Watch, hoewel er een oplossing onderweg is. Bovendien klagen sommige iPhone 13-bezitters dat het aanraakscherm in sommige gevallen niet voldoende reageert, wat een iOS 15-probleem kan zijn.

Vooral op de iPhone 13 Pro’s zijn er klachten dat de camera’s automatisch zonder waarschuwing wisselen tussen lenzen en Apple zal een update uitrollen waarmee gebruikers dit kunnen uitschakelen. En de ProMotion-schermen op de iPhone 13 Pro’s draaien bij sommige apps niet op 120Hz, wat Apple in een update zal aanpakken. Natuurlijk moeten ontwikkelaars hun apps ook optimaliseren.

iPhone 13 Pro Max review: oordeel

De iPhone 13 Pro Max is die zeldzame telefoon die van ons 5 sterren krijgt. Je krijgt superieure camera’s en video-opnamemogelijkheden – inclusief de zeer meeslepende Cinematic-modus en macro-modus – zinderende prestaties en een zeer responsief 120Hz-scherm. Bovendien is de levensduur van de batterij deze keer nog beter en een van de beste die we hebben gezien van een 5G-vlaggenschip.

Ik waardeer ook de iets betere 3x optische zoom en 15x digitale zoom op de iPhone 13 Pro Max, het helderdere scherm en de iets kleinere inkeping. Maar ik wou dat Apple sneller kon opladen, en ik zou de volgende keer graag een slanker ontwerp zien met de iPhone 14 met minder camerabobbels en misschien een volledig scherm.

Sommigen geven misschien gewoon de voorkeur aan de iPhone 13 Pro omdat deze kleiner en lichter is, omdat er geen andere functionele verschillen zijn tussen de twee handsets. Maar als u de voorkeur geeft aan een groter scherm, komt de iPhone 13 Pro Max het dichtst in de buurt van perfectie die u in een telefoon kunt krijgen.

iPhone 13 Pro Max review
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-3.png

U leest: iPhone 13 Pro Max review: alles wat je kan wensen in een telefoon

Ook populair: 5x de beste laptop van 2021 van 17 inch die topprestaties bieden