iPhone 13 Pro Max Review: de onbetwiste batterijkampioen

iPhone 13 Pro Max review

In deze iPhone 13 Pro Max review beoordelen we de grootste jongen in de iPhone-reeks van Apple voor 2021: de iPhone13 Pro Max. Zijn grote formaat heeft niet alleen een 6,7-inch groot scherm mogelijk gemaakt, maar ook de grootste batterij ooit op een iPhone. En hoewel de Pro Max qua functies in wezen dezelfde telefoon is als de kleinere iPhone 13 Pro, maakt deze grotere batterij het een echt speciaal apparaat dat lang meegaat.

Als je die lange batterijduur belangrijk vindt en een grote telefoon niet erg vindt, heeft de 13 Pro Max geen alternatief en na een tijdje testen hebben we ook geen grote gebreken of softwareproblemen gevonden. Als je echter aarzelt om zo’n grote telefoon aan te schaffen, moet je hem zeker eerst uitproberen: het is een extra groot apparaat dat echt gigantisch wordt als je het in een beschermhoesje kleedt, en Apple heeft wat gewicht toegevoegd aan wat er al is een van de zwaarste telefoons die er zijn.

En als je je afvraagt ​​of je over de beschikbare Android-telefoons naar de iPhone 13 Pro Max moet overschakelen, zou je teleurgesteld zijn te weten dat Apple nog steeds zijn eigen Lightning-poort gebruikt in plaats van de standaard USB-C, en het heeft een inhaalslag gemaakt te doen met de Galaxy S21 Ultra als het gaat om een ​​telelens met een groot bereik.

Maar met de batterijprestaties, de gegarandeerde software-updates van 5 jaar en de nieuwe camerafuncties – zoals video in Cinematic Mode, inventieve macrofotografie, een verbeterde telelens en een nieuw ProMotion-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz – iPhone-gebruikers die op zoek waren naar de juiste nieuwe iPhone om naar te upgraden, zouden waarschijnlijk met de iPhone 13 Pro Max moeten beginnen.

In deze iPhone 13 Pro Max Review vertel ik alles over mijn ervaringen over een van de beste grote telefoons is die er zijn en tevens de onbetwiste batterijkampioen op de smartphone markt: de iPhone 13 Pro Max. Hij is in alle kleuren vanaf €1199 bij bol.com verkrijgbaar.

iPhone 13 Pro Max Review

iPhone 13 Pro Max uitpakken

Net als zijn voorganger wordt de iPhone 13 Pro Max geleverd in een kleinere doos waar je naast de telefoon ook een USB-C naar Lightning-kabel, een SIM-tool en gebruikershandleidingen hebt.

Er zit geen oplader in de doos en je zou deze apart moeten kopen als je er nog geen hebt. Ook zit er geen koptelefoon in de doos, noch een adapter. Als u een bedrade hoofdtelefoon wilt gebruiken, moet u ofwel een hoofdtelefoon die compatibel is met de Lightning-poort afzonderlijk aanschaffen, of u moet een Lightning-naar-3,5 mm-adapter kopen om een ​​bestaande traditionele hoofdtelefoon te gebruiken.

iPhone 13-modellen

Dit is een goede plek om te vermelden dat er nog drie andere iPhone 13-modellen zijn. Deze iPhone 13 Pro Max review is het enige “Max”-model met een 6,7-inch scherm.

De iPhone 13 Pro is compacter met 6,1 inch, maar behoudt dezelfde camera-instelling en 120 Hz verversingssnelheid, alleen ten koste van een kleinere batterij.

Het iPhone 13-model heeft met 6,1 inch exact hetzelfde formaat als de iPhone 13 Pro, maar weegt minder en heeft niet de “Pro”-functies zoals een 120Hz-verversingssnelheid en ProRes-video-opname, plus het ontbreekt aan een zoomcamera en de andere twee camera’s zijn niet zo geavanceerd als op de Pro.

Ten slotte is de iPhone 13 mini een supercompact 5,4-inch model dat de batterijcapaciteit verder verkleint, maar voor de rest identiek is aan de iPhone 13.

Wat is er nieuw aan iPhone 13 Pro Max?

 • Snelle schermverversingsfrequentie voor soepeler scrollen
 • Helderder, 1000-nit scherm
 • Apple A15 Bionic-processor met snellere prestaties (zowel CPU als GPU)
 • Grotere batterij die 2,5 uur meer gebruik mogelijk maakt dan 12 Pro Max (gemiddeld)
 • Ondersteunt sneller opladen van 27 W
 • Apple ProRes-ondersteuning voor video-opname
 • Filmische modus die de achtergrond vervaagt voor video-opnames
 • Langere camera met 3x zoom
 • Grotere hoofdcamerasensor met grotere lensopening, zodat hij meer licht kan opvangen
 • Ondersteuning voor fotografische stijlen
 • 1TB opslagoptie, naast de standaard 128GB / 25
iPhone 13 Pro Max Review
De iPhone 13 Pro Max review is het enige “Max”-model met een 6,7-inch scherm.

iPhone 13 Pro Max review: prestaties

Alle vier de iPhone 13-modellen hebben dezelfde Apple A15 Bionic-chip, maar er zijn enkele kleine details die u moet weten.

Ten eerste is de A15-chip hier gebouwd op dezelfde 5nm-technologie als de A14 van vorig jaar, maar hij slaagt er niettemin in om wat winst te maken in zowel CPU- als GPU-prestaties. En vergeleken met Android-telefoons die doorgaans worden aangedreven door de Snapdragon 888, is deze processor een stap hoger qua prestaties.

We beginnen eerst de CPU-prestaties te meten, waar je zult merken dat de winst in single-core snelheden niet zo groot is als de verbeteringen in multi-core prestaties:

Net als zijn kleinere Pro-broertje, heeft de iPhone 13 Pro Max een krachtigere GPU met een extra kern in vergelijking met de iPhone 13 en iPhone 13 mini. Maar niet alleen dat, alleen de grotere vormfactor zorgt voor een veel efficiënter thermisch beheer en minder beperking tijdens het gamen.

Om dit te meten, wendden we ons tot de briljante 3D Mark Wild Life Extreme-test, die 20 minuten rechtstreeks high-end gamen simuleert. Dit soort tests onthult niet alleen de eerste prestatie-uitbarsting, maar laat ook zien of de telefoon die prestaties in meer realistische gevallen kan behouden.

Immers, als je games speelt, speel je niet slechts een paar minuten, je zult er waarschijnlijk minstens 15-20 minuten aan besteden, en soms nog veel meer, dus aanhoudende prestaties zijn belangrijk.

De iPhone 13 Pro Max begint niet alleen met een veel hogere score, maar na een aanvankelijke daling die we op alle iPhones zien, blijft hij veel beter bij zijn nominale snelheid.

Deze telefoon is serieus indrukwekkend en biedt betekenisvolle verbeteringen ten opzichte van zelfs de kleinere 13 Pro, en zelfs grotere winsten van 20% tot 25% in vergelijking met de gewone iPhone 13.

Het heeft ook meer dan het dubbele van de scores van Android-toestellen zoals de Galaxy S21 Ultra. Als je de ultieme gamemachine wilt, lijkt de iPhone 13 Pro Max de perfecte keuze.

Razendsnelle telefoon met een razendsnelle poort

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de iPhone 13 Pro Max nog steeds een Lightning-poort aan de onderkant heeft. In tegenstelling tot de Pro iPads, die nu naar USB C zijn verhuisd, zit Apple’s “meest Pro iPhone ooit” nog steeds vast aan niet-professionele USB 2.0-bestandsoverdrachtsnelheden.

Het is een beetje logisch, want Apple leeft volgens dat “draadloze toekomst”-ideaal en zou veel liever hebben dat je AirDrop gebruikt om bestanden over te zetten, wat weliswaar ongelooflijk handig is. Maar wanneer je externe accessoires wilt gebruiken met de iPhone 13 Pro Max, moet je nog steeds MFi-dingen kopen of op zijn minst op zoek naar de juiste dongles.

iOS 15-software

De iPhone 13 Pro Max gelanceerd met iOS 15, zelf een kleine update met nieuwe functies, vooral over de nieuwe Focus-modi (denk aan Niet storen met meer gedetailleerde controle) en een meldingsoverzicht dat minder belangrijke meldingen filtert en ze in één klap aflevert op een bepaald moment van de dag.

Het goede nieuws is dat er geen grote problemen zijn geweest met de iPhone 13 Pro Max en iOS 15, dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Apple heeft ook snel updates gepusht: een maand na de release, iOS 15.1, de eerste grote update, SharePlay voor FaceTime toegevoegd, plus het ontgrendelde de ProRes-video-opnamefunctie op de Pro-modellen. Kort daarna loste iOS 15.1.1 problemen op met het wegvallen van oproepen, en recentelijk voegde iOS 15.2 een app-privacyrapportfunctie toe, waarmee je kunt zien hoe vaak apps toegang hebben tot je locatie, camera en andere mogelijk gevoelige functies.

iPhone 13 Pro Max Review
Als je de ultieme gamemachine wilt, lijkt de iPhone 13 Pro Max de perfecte keuze.

Batterijduur iPhone 13 Pro Max

De iPhone 13 Pro Max heeft de grootste batterijcel die Apple ooit in een iPhone heeft gestopt met een enorme capaciteit van 4.352 mAh, en dat is geweldig nieuws voor de levensduur van de batterij. De 13 Pro Max gaat maar door en door en door. Maar kijk eerst eens naar de evolutie van batterijen op iPhones van het formaat Max in de afgelopen vier jaar:

 • 13 Pro Max — 4352 mAh
 • 12 Pro Max — 3867 mAh
 • 11 Pro Max — 3969 mAh
 • XS Max — 3174 mAh

Dat is een stijging van 50% sinds de iPhone XS Max, en dat is geweldig nieuws, want een van de meest voorkomende klachten bij de XS Max ging over de ondermaatse batterijduur. Apple prees een verbeterde batterijduur bij de presentatie van de iPhone 13 Pro max op het podium en dat lijkt heel erg waar te zijn.

Mijn collega die als eerste een iPhone 13 Pro Max-recensie deed, zegt dat de levensduur van de batterij “gewoon ongelooflijk” is, gemeten in maar liefst 12 uur scherm-op-tijd, wat in feite een batterijduur van twee dagen is, met het grootste deel daarvan besteed aan sociale media.

Maar om wat preciezere batterijmetingen te krijgen, wenden we ons tot onze drie PhoneArena-batterijtests:

 • De Apple iPhone 13 Pro Max verplettert het in de webbrowsertest en dat dames en heren een van de langste batterijduurscores is van alle apparaten die we tot nu toe hebben getest. Indrukwekkende vertoning!
 • Maar het is ook geweldig in onze YouTube-videostreamingtest, waar het meer dan 10 uur non-stop video kon afspelen, een primeur voor een iPhone.
 • En last but not least, gamers zullen blij zijn te weten dat je daar ook de langste batterijduur krijgt, aangezien de score daar ook de 10-uursgrens overschrijdt.

Vergeleken met de iPhone 12 Pro Max hebben we verbeteringen gemeten van tussen de 20% en 30%, waardoor dit een 2-daagse telefoon is bij gemiddeld gebruik. Het is eigenlijk best moeilijk om de batterij van de nieuwe iPhone 13 Pro Max in slechts één dag leeg te maken. Ik was een beetje vergeten dat ik het batterijpercentage niet in het meldingsgebied kon zien – die batterij weigert gewoon dood te gaan.

Als klap op de vuurpijl kunt u de levensduur van de batterij verder verlengen door de verversingssnelheid van 120 Hz van het ProMotion-display uit te schakelen.

Op het gebied van opladen is er veel minder opwinding dan voor de levensduur van de batterij: je hebt geen oplader in de doos, dus bereid je voor om wat extra geld uit te geven als je er een wilt, en er is ook geen verandering in oplaadsnelheden, bij althans volgens Apple.

Het is vermeldenswaard dat elke nieuwe iPad – van de iPad 10.2 (2021) tot de iPad mini 6 tot aan de iPad Pro (2021) wordt geleverd met een oplaadblok met een USB Type-C-stekker. Dus als je van plan bent er een aan te schaffen, werkt de oplader precies goed met de USB C-naar-Lightning-kabel die bij de Apple iPhone 13 Pro Max wordt geleverd.

We besloten het te controleren voor het geval dat en het lijkt erop dat de iPhone 13 Pro Max stiekem sneller opladen ondersteunt dan de officiële 20W-snelheden.

iPhone 13 Pro Max oplaadsnelheden

Je kunt zeker zien dat je behoorlijk sneller oplaadt, aangezien een herlading van 30 minuten met Samsung’s snelle 45 W-oplader je 53% oplading geeft versus slechts 41% opwaardering terwijl je de officiële Apple 20 W-oplaadsteen gebruikt.

En een volledige lading duurt slechts 1 uur en 40 minuten als je die snellere oplader gebruikt in vergelijking met iets meer dan 2 uur met Apple’s eigen oplader.

Over het algemeen is het fijn om te weten dat je die iets hogere snelheden hebt, die zeker worden gewaardeerd met deze grotere batterij en het is een beetje verbijsterend waarom Apple zelf geen 30 W snellader verkoopt om die hogere snelheden te ondersteunen (de iPhone 13 Pro Max ondersteunt maximaal tot 27W, hebben we gemeten).

Maar zelfs op deze manier, met deze hogere snelheden, voelt de iPhone zich achter het peloton. Dat had een paar jaar geleden misschien als snel opladen gerekend, maar is ronduit traag in vergelijking met Android-vlaggenschip-rivalen die vaak volledig opladen in 30-40 minuten (of zelfs sneller in sommige extreme gevallen).

Apple is hier duidelijk superconservatief in en wil geen batterijverslechtering of explosieschandalen, en dat is onze enige verklaring.

iPhone 13 Pro Max Review: ontwerp

De iPhone 13 Pro Max is ongetwijfeld een grote telefoon. Met een plat scherm en geen taps toelopende randen, zit het ook breder dan de meeste Android-vlaggenschepen. Het heeft ook deze platte glanzende zijkanten die het extra stijlpunten geven, maar zijn niet helemaal ergonomisch en het is moeilijk om comfortabel vast te houden, tenzij je een grotere hand hebt.

Hoewel we dol zijn op Apple’s streven naar grotere batterijen, betekende dit ook dat er meer gewicht moest worden toegevoegd aan een toch al gigantische telefoon. Kijk maar eens naar de evolutie van de Max-serie door de jaren heen, de schermgrootte en het gewicht zijn consequent alleen maar groter geworden:

 • iPhone XS Max — 6.5″, 208g
 • iPhone 11 Pro Max — 6.5″, 226g
 • iPhone 12 Pro Max — 6,7″, 228g
 • iPhone 13 Pro Max — 6,7″, 240g

Mijn persoonlijke ervaring met de nieuwe iPhone 13 Pro Max is dat hij groot maar beheersbaar is, dus als je hem zonder hoesje gebruikt, maar zodra je er een hoesje om doet, overschrijdt hij een soort mentale grens en begint hij eruit te zien als een minitablet .

Het is duidelijk dat dit een poweruser-telefoon is – hij is bedoeld voor gebruikers die het niet erg vinden om tweehandig met een enorm apparaat om te gaan, omdat ze weten dat dit hen een groot scherm geeft.

Degenen die meer “gewone iPhone” willen, kunnen uit andere iPhone-modellen kiezen – de iPhone 13 Pro komt het dichtst in de buurt van de specificaties en heeft dezelfde camera’s aan de voor- en achterzijde als de iPhone 13 Pro Max.

Voor de rest is de iPhone 13 Pro Max een mooi en stevig geconstrueerd apparaat. De roestvrijstalen behuizing voelt duurzaam en premium aan, met overal een dure telefoonvibe.

Je hebt IP68-water- en stofbescherming voor gemoedsrust, de voorkant van de telefoon maakt gebruik van Apple’s Ceramic Shield, een mooie term voor het extra sterke glas, en aan de achterkant zijn de cameralenzen eigenlijk gemaakt van saffier, dus ze zijn ver beter bestand tegen krassen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

iPhone 13 Pro Max-kleuren

De achterkant is nog steeds matglas dat je in een van de vier kleuren kunt krijgen: de nieuwe Sierra Blue, een zeer mooie en bleke tint blauw, dan de Graphite die we ter beoordeling hebben, dan de heldere Silver en ten slotte het Gold-model dat lijkt meer op bleke champagne en ziet er ook best goed uit.

iPhone Pro-modellen hebben al enkele jaren “saaie” kleuren, dus als je iets wilt dat er wat frisser en popper uitziet, is de Sierra Blue misschien iets voor jou. De andere verfbeurten hebben dezelfde geaarde uitstraling als voorheen – niets flitsends zoals de kleuren van de iPhone 13, maar volwassener met wat glans toegevoegd door het roestvrijstalen frame.

Omdat de achterkant mat is, krijg je geen vingerafdrukken als je de telefoon zonder hoesje gebruikt, maar we vinden mat glas ook gladder dan een glanzende afwerking, die wat gemakkelijker aan de hand blijft plakken.

De opnieuw ontworpen inkeping

Het 6,7-inch display aan boord wordt nu geleverd met een 20% kleinere inkeping, die nu smaller is maar net iets groter. Het lijkt een beetje op een bootleg-iPhone die op dit moment de inkeping verkeerd heeft gekopieerd – we kijken al een paar jaar naar hetzelfde ontwerp, dus het zal even wennen zijn.

Het is onduidelijk waarom Apple heeft besloten om de inkeping met zo’n klein bedrag te verlagen – de software gedraagt ​​​​zich niet anders, wat betekent dat je niet meer meldingspictogrammen rond de inkeping krijgt. Misschien moest het een klein beetje worden verkleind om meer ruimte te maken voor de achterste camera-array, die nu meer ruimte inneemt in het apparaat.

De camerabobbel en MagSafe

Helaas lijkt het erop dat Apple niet echt had gepland hoeveel de camera van de iPhone zou gaan groeien toen het MagSafe en zijn accessoires voor het eerst introduceerde.

Rapporten rond het internet laten zien dat sommige MagSafe-opladers niet perfect passen bij de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, omdat ze een beetje overlappen met de camera-array. Apple’s eigen MagSafe Duo-oplader inbegrepen!

Het werkt nog steeds en laadt de telefoon op, maar het zit een beetje funky en houdt niet vast aan de volledige reeks magneten. Dat is zeker iets om op te letten bij het winkelen voor oplaadaccessoires.

iPhone 13 Pro Max-scherm

Een verbetering met het scherm is dat het nu een stuk helderder wordt: terwijl de Max van vorig jaar 800 nits helderheid kon bereiken, gaat deze naar 1.000 nits, wat zorgt voor veel comfortabeler gebruik buitenshuis op een zonnige dag (we hebben eigenlijk een iets hogere waarde van 1050 nits).

Het grote verhaal dit jaar is zeker het 120Hz ProMotion-display. Het is standaard ingeschakeld en het is gewoon heerlijk. Apple is te laat op het 120Hz-feest, maar het beweert dat het alles in het systeem heeft ingebakken, wat langer duurde.

Om de levensduur van de batterij te verbeteren, gebruikt de iPhone 13 Pro Max een variabele verversingssnelheid die oploopt van 10 Hz tot 120 Hz, afhankelijk van de inhoud die u bekijkt en uw acties, in plaats van alleen maar vast te blijven zitten op 120 Hz.

iPhone 13 Pro Max Review

iPhone 13 Pro Max review: camera

Terwijl vorig jaar het Max-model een iets geavanceerder camerasysteem had dan het kleinere Pro-model, zijn dit jaar de camera’s op zowel de iPhone 13 Pro als iPhone 13 Pro Max precies hetzelfde. Oftewel… geweldig!

Je hebt een drievoudig camerasysteem, zoals voorheen, maar het is veel groter en de eerste reactie op het uiterlijk was… nou, laten we zeggen dat “lelijk” de meest voorkomende uitdrukking was die we hoorden. Maar alle drie de camera’s zijn nieuw en beter.

Apple heeft ervoor gekozen om 12 MP voor de sensoren te gebruiken, maar de belangrijkste groothoekcamera heeft nu een grotere sensor en een groter diafragma, waardoor hij sneller is en betere prestaties bij weinig licht biedt.

De ultrabrede camera krijgt een vergelijkbare upgrade en is ook beter geschikt voor fotografie bij weinig licht met kortere sluitertijden. Het maakt nu ook macrofotografie mogelijk, aangezien de iPhone 13 Pr Max kan detecteren wanneer je iets van dichtbij probeert te fotograferen.

Ten slotte is de telelens nu 3X, tegenover 2,5X op het model van vorig jaar, waardoor je meer bereik hebt om in te zoomen. Dit geeft wat extra uitstraling aan je portretmodusfoto’s – 3X op de iPhone 13 Pro Max is het equivalent van een 77 mm lens, wat best goed is voor mooie, rechte, eerlijke portretten met een goede achtergrondscheiding.

De digitale zoom gaat niet verder dan 15X voor foto’s en 9X voor video – er zijn hier geen gekke zoommodi zoals die sommige Android-telefoons bieden.

De camera-upgrades op de 13 Pro:

 • Brede camera: 26 mm op beide, f/1.5 diafragma en grotere sensor
 • Ultrabrede camera: 0,5X of 13 mm, f/1.8 diafragma
 • Zoomcamera: 3X of 77 mm (maakt verder gebruik van digitale zoom)
 • Camera aan de voorkant: 12 MP

Als we de verschillen zouden moeten samenvatten, zouden we zeggen dat de kwaliteit gedurende de dag erg vergelijkbaar is met het model van vorig jaar, met alleen zoomopnamen die een meer opvallende boost krijgen en een zeer kleine variatie in kleuren.

De selfiecamera van de iPhone 13 Pro Max heeft echter een enorme update gekregen en maakt nu veel dynamischere opnamen en legt gezichten beter bloot. Kijk maar eens naar de selfies hierboven, de luchten zijn volledig uitgebrand op de iPhone 12 Pro Max, terwijl ze prachtig blauw zijn op de nieuwere Pro Max.

iPhone 13 Pro / Max versus 12 Pro-selfies

Bij weinig licht wordt het echter interessant. Er zijn zeker grotere veranderingen, maar verwacht niets revolutionairs. Dit jaar heeft Apple zijn Night Mode-software aangepast en de iPhone 13 Pro Max maakt iets donkerdere foto’s voor een realistischer ‘nacht’-gevoel.

We denken dat dat een goede verandering is, en algemene foto’s ‘s nachts hebben schonere details en kijk gewoon naar de lampen en de schittering eromheen, wat veel beter onder controle is.

Sommige telefoons proberen te benadrukken dat ze ‘s nachts heel veel licht kunnen vangen en het resulterende beeld is soms zo helder dat het bijna dag lijkt, dus Apple introduceert hier wat gezond verstand, wat goed is om te zien. Het kost meestal ook minder tijd om een ​​nachtfoto te maken, met kortere belichtingstijden.

Het is vermeldenswaard dat de nachtmodus beschikbaar is voor alle camera’s op de iPhone 13 Pro Max – of het nu gaat om de selfie-shooter, de hoofdgroothoek, ultragroothoek of – vooral – de telecamera.

De 12 Pro Max zou nachtopnamen maken met digitale zoom, terwijl je op de nieuwe iPhone 13 Pro-lijn de 3X-telelenscamera kunt gebruiken dankzij de verbeterde prestaties bij weinig licht van de nieuwe iPhones.

De nachtmodus van de ultrabrede camera heeft een nog grotere boost gekregen. Het is een grote verbetering ten opzichte van de ultrabrede op eerdere iPhones, omdat het veel meer details vastlegt met een betere helderheid.

Photographic Styles — een game-changer

De camera van een smartphone wordt bepaald door de nabewerking – aangezien we nog steeds te maken hebben met vrij kleine sensoren, creëren fabrikanten algoritmen die meerdere foto’s maken met een druk op de sluiterknop en wat duistere magie achter de gordijnen uitoefenen om de dynamiek, detailverscherping, en kleuren.

Kleuren en contrast zijn enorm belangrijk en we beoordelen camera’s vaak afhankelijk van hoe ze die reproduceren. Welnu, de nieuwe iPhone-lijn heeft nu een instelling “Photographic Styles” in de camera-app, wat het spel een beetje verandert.

In plaats van vast te zitten aan de bekende, warme, geelachtige iPhone-kleurweergave, kun je toon en kleurtemperatuur naar smaak afstemmen.

U hebt 4 voorinstellingen, die aanvankelijk zijn ingesteld als “Rich Contrast”, “Levendig”, “Warm” en “Cool”. Maar die kun je naar smaak aanpassen en de iPhone 13 onthoudt altijd welke preset je het laatst hebt gebruikt.

iPhone 13 Pro Max Review
Een foto met de iPhone 13 Pro Max: een prachtige dynamiek, detailverscherping, en kleuren.

iPhone 13 Pro Max heeft een macrocamera

Met de nieuwe ultrabrede camera die autofocus ondersteunt, kun je nu macro-opnamen maken zoals hierboven op een afstand van slechts 2 cm (minder dan een inch). Deze nieuwe macro-modus is heel netjes en de foto’s hierboven laten zien hoe krachtig het kan zijn.

iPhone 13 Pro Max video-opname

Op het videofront heb je nog steeds niet de toeters en bellen van de Android-competitie, en dingen als 8K-video zijn niet beschikbaar. Aan de andere kant bieden die andere concurrenten geen professionele videocodecs zoals Apple ProRes-video die je op de iPhone krijgt.

Maar dat is meestal een discussie over krachtige gebruikersfuncties voor de spreekwoordelijke 1%, terwijl de meeste mensen waarschijnlijk video opnemen in 4K of zelfs 1080p. Wat voor die gebruikers van belang is, is dat Apple video bij weinig licht een beetje heeft verbeterd en dat je nu een iets schoner beeld krijgt en wat meer licht in donkere omstandigheden.

Overdag zijn de verbeteringen in videokwaliteit heel subtiel, tot het punt dat je ze misschien niet eens opmerkt. Er is ook geen merkbare verandering in videostabilisatie, maar we hebben al uitstekende videostabilisatie op iPhones, dus we hadden hier geen grote veranderingen verwacht.

iPhone 13 Pro Max Cinematic Mode

De grote nieuwe videofunctie is de Cinematische modus, die twee dingen doet: ten eerste vervaagt het de achtergrond, zoals de portretmodus voor video, en ten tweede zou het automatisch scherpstellen als je onderwerp wegkijkt naar andere mensen en het vervolgens opnieuw ophalen als ze terugkijken in de camera.

En hoewel alle andere nieuwe functies erg solide aanvoelen, voelt deze als een beetje een gimmick, of op zijn minst een werk in uitvoering. Het schakelen verloopt vaak wat chaotisch. De achtergrondvervaging van de video’s in de filmmodus is echter de beste van alle telefoons die dat tot nu toe hebben geprobeerd.

Het is een grote sprong over de oplossingen van Samsung of OnePlus, maar nog steeds verre van perfect. Je kunt de faux bokeh zien die in de randen van je onderwerp bloedt en soms weet de iPhone 13 Pro Max niet wanneer hij de focus moet verschuiven en wanneer niet.

Je kunt tijdens het opnemen op de zoeker tikken om ervoor te zorgen dat het juiste ding scherp is en je kunt de hoeveelheid onscherpte (gesimuleerde diafragmabreedte) achteraf wijzigen, wat cool is. Maar de filmmodus is vergrendeld op 1080p bij 30 FPS, wat niet erg…filmisch is.

iPhone 13 Pro Max review: de concurrenten

Dus moet je het kopen en wat zijn de belangrijkste concurrenten?

Als je een iPhone 12 Pro Max bezit, zou je niet al te veel om deze iPhone 13 Pro Max-review moeten geven. Je hebt al een uitstekende batterijduur en de enige belangrijke functie die je mist, is de vernieuwingsfrequentie van 120 Hz, maar voor vrijwel al het andere is die telefoon heel dichtbij en is er niets anders belangrijks dat je niet al hebt, dus je hebben zeker geen grote reden om te upgraden.

Interessant is dat we hetzelfde zouden zeggen over de iPhone 11 Pro Max, die ongelooflijk goed is verouderd, niet in de laatste plaats dankzij de grote batterij.

Voor alle anderen, vooral degenen die de iPhone XS Max rocken, zal de iPhone 13 Pro Max een openbaring zijn in de levensduur van de batterij en een grote upgrade rondom.

Android-gebruikers die nieuwsgierig zijn naar de iPhone 13 Pro Max, moeten weten dat hij een beetje groter en omvangrijker is dan veel Android-toestellen, en het belangrijkste alternatief voor hen is de Galaxy S21 Ultra met zijn periscoopzoomlens en algehele uitstekende prestaties.

Een andere waardige rivaal is de aankomende Galaxy S22 Ultra, die naar verwachting in februari 2022 wordt gelanceerd en nog meer zal brengen op het gebied van prestaties en camera’s, plus een ingebouwde S Pen!

De Google Pixel 6 Pro is het alternatief voor wie de voorkeur geeft aan een schone Android-ervaring met een uitstekende allround camera.

iPhone 13 Pro Max Review
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Samenvatting en eindoordeel iPhone 13 Pro Max

Aan het eind van de dag concludeert onze Apple iPhone 13 Pro Max review dat dit duidelijk een van de beste grote telefoons is die er zijn.

Het is ‘s werelds snelste telefoon, het heeft gewoon een ongelooflijke levensduur van de batterij, en het camerasysteem is nu veelzijdiger en maakt betere foto’s, terwijl video-opnames de allerbeste in de branche blijven. Als klap op de vuurpijl zijn de camerastijlen nu – naar adem snakkend – aanpasbaar met modi die je meer controle geven over de camera-uitvoer.

Voeg daarbij het langverwachte ProMotion-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz, en je hebt een zeer aantrekkelijk pakket en de prijs is ook niet veranderd. Maar het echte verhaal voor ons blijft over de ongelooflijke levensduur van de batterij, die… gewoon subliem is! Dit is comfortabel een 2-daagse telefoon bij gemiddeld gebruik en dat voelt bevrijdend.

Pluspunten

 • Verbazingwekkende levensduur van de batterij
 • Super helder scherm met geweldige kleuren
 • Snelste prestaties van alle telefoons
 • Verbeterde camera
 • Beste videokwaliteit van elke telefoon

Minpunten

 • Mist snel opladen
 • Grootte is een beetje extreem en het is een zware telefoon
 • Cinematic Mode heeft wat meer glans nodig
 • Geen USB-C maakt het leven ingewikkelder

U leest: iPhone 13 Pro Max Review: de onbetwiste batterijkampioen

Ook populair: Top 10 beste smartphone met camera 2022 voor de mooiste foto’s