Is honing vegan? En zijn er gezondere alternatieven?

is-honing-vegan

Een van de meest fel bediscussieerde vragen in de veganistische wereld is: is honing vegan? Vlees, kaas en eieren kunnen gemakkelijk als niet-veganistisch worden bestempeld, maar bepaalde voedingsproducten zoals vijgen en honing vallen in het grijze gebied. Hoewel veel veganisten om ethische redenen wegblijven van honing, zeggen sommigen dat het kopen en eten van honing van lokale en ethische imkers als veganistisch vriendelijk kan worden beschouwd.

Een lekkere vervanger voor honing en 100% vegan: de Brand – Terrasana Ahornsiroop Graad C is de bestbeoordeelde Ahornsiroop op bol.com

is honing vegan

Is honing veganistisch?

Honing is sinds de oudheid een van de meest gebruikte natuurlijke producten voor zowel voedsel als therapeutisch gebruik. Het is een van insecten afgeleid product dat door honingbijen wordt gemaakt van de nectar van bloemen. Om het proces eenvoudig te zeggen: een kolonie bijen bezoekt elke dag miljoenen bloemen en verzamelt nectar. Deze werkbijen geven de nectar vervolgens door aan jongere bijen die het verzamelen in de iconische zeshoekige bijenwashoningcellen in honingraten. De bijen drogen de nectar uit tot honing door deze met hun vleugels uit te waaien. Zodra de honing droog is, verzegelen ze deze met een natuurlijk product, dat we bijenwas noemen. De bijen gebruiken deze honing vervolgens in de winter wanneer de temperaturen dalen en er geen bloemen beschikbaar zijn om te foerageren.

Dit is een van de redenen waarom de Vegan Society zegt dat honing niet veganistisch is en stelt dat honing door bijen voor bijen wordt gemaakt en dat de gezondheid van honingbijen in gevaar komt wanneer de opgeslagen nectar door mensen wordt gebruikt.

Een ander argument van veganisten om honing niet-veganistisch te noemen, is dat ze denken dat het is gemaakt door honingbijen te exploiteren. Volgens de Vegan Society is “veganisme een manier van leven die alle vormen van uitbuiting van en wreedheid jegens dieren voor voedsel, kleding of enig ander doel tracht uit te sluiten, voor zover mogelijk en praktisch uitvoerbaar.” Bepaalde imkers gebruiken verontrustende uitbuitingspraktijken, waaronder het kunstmatig insemineren van de bijenkoningin en het knippen van haar vleugels om te voorkomen dat ze de bijenkorf verlaat.

Veganisten noemen het vervangen van honing door suikersiroop in bijenkorven of het gebruik van stuifmeelvervangers ook als onethische en uitbuitende praktijken. Het vervangen van de opgeslagen honing door suikerstropen van lage kwaliteit in honingraten kan de gezondheid van de honingbijen schaden. Bepaalde commerciële imkers vernietigen ook hele kolonies om de verspreiding van ziekten te voorkomen in plaats van te proberen ze te redden door middel van medicijnen. Om deze redenen vermijden veel veganisten honing en andere van honingbijen afgeleide producten zoals bijenwas, propolis, honingraten en koninginnengelei.

Ziet dat er niet heerlijk uit? Deze pancakes zijn voergoten met KoRo Bio dadelstroop, en is ook nog eens helemaal vegan

is honing vegan

Veganistische alternatieven voor honing

Er zijn veel plantaardige opties waar veganisten voor kunnen kiezen in plaats van honing. Laten we eens kijken naar de meest populaire.

  • Ahornsiroop: Deze ambersiroop is gemaakt van het sap van de suikeresdoorn, rode esdoorn of zwarte esdoorn en is een van de gemakkelijkst verkrijgbare veganistische opties voor een natuurlijke zoetstof.
  • Dadelsiroop: Dit is een heerlijke vloeistof met dunne textuur gemaakt van dadels die kan worden gebruikt voor het bakken, maar ook kan worden besprenkeld met pannenkoeken of desserts.
  • Golden syrup: Dit is in wezen een siroop gemaakt van suiker, water en citroen- of citroenzuur. Om het thuis te maken, kun je dit eenvoudige recept voor zelfgemaakte gouden siroop volgen.
  • Melasse: Dit is een veel voorkomende dikke donkere zoetstof gemaakt van suikerriet, vaak gebruikt voor zoetstoffen en smaakstoffen.

Het is echter goed om met mate te zijn bij het gebruik van een van deze zoetstoffen, omdat ze, net als honing, veel suiker bevatten.

U leest: Is honing vegan? En zijn er gezondere alternatieven?

Ook populair: 15x de beste vegan mascara die cruelty-free is voor elk budget

Dit vind je misschien ook leuk: