Is Kurkuma poeder gezond? De 8 voordelen van Kurkuma poeder!

kurkuma poeder gezond

Is Kurkuma poeder gezond? Jazeker. Van het verminderen van ontstekingen tot het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, kurkuma is een specerij die echt zijn gewicht in goud waard is. Dit is wat u moet weten over deze gouden specerij, inclusief 8 gezondheidsvoordelen van kurkuma. Als je ooit curry hebt gehad, heb je waarschijnlijk kurkuma gehad – het is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Maar er is veel meer aan deze specerij dan alleen een gouden tint! Dit is wat u moet weten over kurkuma, inclusief enkele verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van kurkuma. Want dat kurkuma poeder gezond is, staat al eeuwenlang vast!

Wat is Kurkuma (Turmeric)

Kurkuma, ook bekend als Indiase saffraan of de gouden specerij, komt van de curcuma longa-plant. De kurkumawortel, of wortelstok, groeit ondergronds en lijkt op gember.

Hoewel je het in veel Zuidoost-Aziatische landen kunt vinden, is India al sinds de oudheid de grootste producent van kurkuma. (Nog een fascinerend feit: India consumeert bijna 80% van ‘s werelds kurkuma.)

Kurkuma wordt al meer dan 4000 jaar voor medicinale doeleinden gebruikt, vooral in Ayurveda, het oude Indiase systeem van natuurlijke genezing. In Ayurvedische praktijken hebben genezers dit kruid gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen, gas te verlichten, de spijsvertering te verbeteren en artritis te verlichten, om er maar een paar te noemen.

Wat maakt deze gouden specerij zo krachtig? Curcumine – de bioactieve stof in kurkuma.

Kruidendrank op basis van kurkuma wordt ook wel goldenmilk genoemd. Deze blend is verrijkt met ceylon kaneel en de medicinale reishi paddestoelen en heeft een heerlijke kruidige smaak.

Waarom Kurkuma poeder zo gezond is

Met meer dan 13.700 wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van kurkuma ondersteunen, is het moeilijk te betwisten dat dit kruid superkrachten heeft. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom kurkuma een onderdeel van uw dieet zou moeten zijn.

1. HET BESTRIJDT ONTSTEKINGEN

Ontsteking is de reactie van het lichaam op verwonding en infectie. Het geeft het immuunsysteem een ​​signaal om te reageren door de schade te behandelen of te herstellen, of om zich ‘voor te bereiden op de strijd’ tegen indringers, zoals bacteriën of virussen.

Hoewel enige ontsteking noodzakelijk (en zelfs essentieel) is, kan chronische ontsteking leiden tot veel chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en zelfs kanker.

Dankzij de curcumineverbindingen is kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer – en ook nog eens sterk. Een studie toonde aan dat kurkuma (en curcumine) vergelijkbaar is met ontstekingsremmende medicijnen, met als extra bonus dat er geen bijwerkingen zijn. (Als een kanttekening, de studie vond ook dat aspirine en ibuprofen het minst effectief waren.)

2. HET KAN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER VOORKOMEN EN BEHANDELEN

Ontsteking en oxidatieve schade zijn twee van de grootste bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Kurkuma te hulp!

Naast de ontstekingsremmende eigenschappen, toont onderzoek ook aan dat curcumine de vorming en zelfs afbraak van de amyloïde-bèta-plaques geassocieerd met de ziekte van Alzheimer kan voorkomen.

En hoewel het anekdotisch bewijs kan zijn, geloven sommigen dat India de laagste percentages van Alzheimer heeft vanwege hun kurkuma-consumptie. (Een andere factor: ze eten niet het standaard Amerikaanse dieet.)

3. HET IS EEN KRACHTIGE KANKERBESTRIJDER

Als het gaat om bepaalde soorten kanker, is het geen partij voor de kankerbestrijdende eigenschappen van curcumine!

Van het remmen van kankerceldood tot het verminderen van de groei van kanker en zelfs het voorkomen van de verspreiding van kanker, onderzoeken tonen aan dat curcumine het allemaal kan.

Volgens Cancer Research UK heeft curcumine de beste effecten op borstkanker, darmkanker, maagkanker en huidkankercellen

Bovendien vermindert minder dan ½ theelepel kurkuma per dag het DNA-muterende vermogen van kankerverwekkende stoffen. (Dit is een van de vele redenen waarom kurkuma op de Daily Dozen-lijst van Dr. Greger staat.)

4. HET IS GOED VOOR ARTRITIS

Zoals ik al eerder zei, is kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer. En dit kruid is in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om artritis te behandelen.

Curcumine werd op de proef gesteld in een gerandomiseerde studie uit 2012 met 45 patiënten met actieve reumatoïde artritis. De ene groep kreeg 500 mg curmine, terwijl een andere groep 50 mg diclofenac-natrium (een ontstekingsremmend medicijn) kreeg. De resultaten, die werden gepubliceerd in het peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift “Phytotherapy Research”, vonden dat de curcuminegroep het hoogste verbeteringspercentage had.

De studie merkt ook op: “Belangrijker is dat de behandeling met curcumine veilig bleek te zijn en geen verband hield met eventuele bijwerkingen.”

5. HET KAN HELPEN DEPRESSIESYMPTOMEN TE VERMINDEREN

Studies tonen aan dat curcumine effectief kan zijn bij de behandeling van depressie.

In 2014 gaven onderzoekers in India studiedeelnemers Prozac, curcumine of een combinatie van beide. Het resultaat? Curcumine was net zo effectief als Prozac.

Twee andere onderzoeken, één uitgevoerd bij mannen en vrouwen en een ander alleen bij mannen, hadden vergelijkbare resultaten.

6. HET IS GEZOND VAN HET HART

Hartziekte is de nummer 1 doodsoorzaak ter wereld en eist het leven van meer dan 15 miljoen mensen – maar kurkuma kan helpen!

Curcumine heeft het vermogen om het endotheel te verbeteren – de dunne laag weefsel die bloedvaten vormt. (Wist je dat endotheelcellen, wanneer ze van begin tot eind worden gelegd, vier keer rond de aarde kunnen cirkelen!)

Een studie uit 2012 volgde de endotheelfunctie bij een kleine groep postmenopauzale vrouwen en de endotheelfunctie. De ene groep deed aerobe oefeningen, terwijl een andere groep curcumine slikte. Na 8 weken verbeterden degenen die curcumine slikten hun endotheelcelfunctie net zoveel als een groep die oefende.

Een andere studie suggereert dat curcumine net zo goed werkt als Atorvastatine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor hartgerelateerde problemen.

7. HET HELPT BIJ PMS

Als je last hebt van menstruatiekrampen of andere PMS-symptomen zoals rugpijn en hoofdpijn, kan kurkuma voor de broodnodige verlichting zorgen!

In een gerandomiseerde, dubbelblinde studie hadden vrouwen die gedurende zeven dagen elke dag twee capsules curcumine kregen voor hun menstruatie en drie dagen erna gedurende drie opeenvolgende cycli, de PMS-symptomen verminderd.

8. HET IS GOED VOOR JE HUID

Kurkuma is misschien geen schoonheidsbes zoals acai, maar het kan nog steeds de gezondheid van uw huid verbeteren.

Curcumine is een krachtige antioxidant en heeft het vermogen om vrije radicalen te blokkeren. En dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan het gunstig zijn bij de behandeling van psoriasis.

Er wordt ook gezegd dat de combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmers helpt om de natuurlijke glans van je huid naar voren te brengen.

Hoe kunt u kurkuma poeder gebruiken?

In Europa vind je kurkuma het meest in poedervorm. (Sommige gespecialiseerde supermarkten verkopen mogelijk kurkuma als wortel, hoewel het waarschijnlijk veel duurder zal zijn.)

Een nadeel van kurkuma: curcumine is niet zo gemakkelijk op te nemen in de bloedbaan. Wanneer het echter wordt geconsumeerd met zwarte peper, verhoogt het de biologische beschikbaarheid met bijna 2000%. Een superfood mix met kurkuma is de Your Super Golden Mellow-mix:

Your Super – GOLDEN MELLOW – Organic Superfood Mix – 

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, dankt deze mix zijn naam aan het hoofdbestanddeel: kurkuma. Deze kalmerende mix bevat ook vier andere krachtige superfoods, waaronder het adaptogeen ashwagandha. Door een lepel Golden Mellow toe te voegen aan smoothies, havermout, lattes, snacks en zelfs hummus, kom je tot rust in de chaos.

U leest: Is Kurkuma poeder gezond? De 8 voordelen van Kurkuma poeder!

Ook populair: Chlorella of spirulina: wat is het verschil en welke is beter?