Is laserontharing gevaarlijk? Dit zijn de mogelijke bijwerkingen

Is laserontharing gevaarlijk

De bijwerkingen van laserontharing zijn talrijk. U moet hiervan op de hoogte zijn voordat u voor laserbehandeling kiest. Dat ingegroeide haren, stoppelige armen en benen een negatieve invloed kunnen hebben op uw uiterlijk, en harsen, scheren is voor velen de beste methode. De pijn en onbedoelde snijwonden zijn echter niet welkom. Dat is een van de redenen waarom velen kiezen voor permanente ontharing en laserbehandelingen om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Laserbehandelingen veroorzaken echter vaak littekens en huidirritatie. Dus, wanneer kies je voor laserontharing? Is laserontharing gevaarlijk in vergelijking met andere ontharingsmethoden? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Ken de antwoorden op deze veelgestelde vragen in dit artikel. Naar beneden scrollen.

Is laserontharing gevaarlijk?

Velen vinden laserontharing veilig en effectief. Het lijkt geen gezondheidsrisico’s op de lange termijn te hebben. Bepaalde personen kunnen echter na het behandelingsproces lichte, tijdelijke bijwerkingen ervaren. Het is aan te raden om met uw dermatoloog te praten en een pleistertest te laten doen voorafgaand aan de behandeling.

Laserontharing helpt bij het verwijderen van ongewenste haren zonder de huid te beschadigen. Dit proces is meestal snel (afhankelijk van het te behandelen gebied). Sommige mensen kunnen echter enkele bijwerkingen ervaren.

Het best verkochte laser ontharingsapparaat op bol.com: de Philips Lumea Advanced BRI923/00 belooft 3 maanden een haarvrije huid en minimaal 85% haarvermindering na 3 behandelingen

Is laserontharing gevaarlijk

Risico’s verbonden aan laserontharing

U kunt kleine bijwerkingen ervaren na het laserontharingsproces. De meeste hiervan zijn tijdelijk. Raadpleeg echter uw dermatoloog als deze effecten verergeren.

Roodheid en irritatie van de huid

Roodheid en irritatie van de huid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van laserontharing. Ze zijn waarschijnlijker als u haar laat verwijderen uit een gevoelig deel van uw lichaam. De huid kan zacht aanvoelen en u kunt roodheid, irritatie, perifolliculaire roodheid en oedeem (zwelling) opmerken.

Deze effecten zijn vergelijkbaar met wat u opmerkt na harsen of andere ontharingsprocedures. De irritatie verdwijnt meestal binnen een uur na de procedure. U kunt een ijspak aanbrengen om het herstel te versnellen.

Verandering in huidpigmenten

U kunt na de procedure ook pigmentveranderingen opmerken. Terwijl mensen met een lichtere huidskleur donkere vlekken op hun huid kunnen opmerken, kunnen mensen met een donkere huidskleur lichtere vlekken opmerken. Hoewel deze veranderingen tijdelijk zijn, moet u uw arts raadplegen als ze te ernstig lijken.

Korstvorming op de huid

Sommige mensen kunnen korstvorming op de huid in het getroffen gebied ervaren (vanwege oppervlakkige brandwonden). Hoewel klein, kan dit probleem ook littekens of korstvorming veroorzaken. Korstvorming treedt vaak op als de huid droog is en de punt van de lasersonde niet koud genoeg is om oppervlakkige brandwonden te voorkomen. Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème op het getroffen gebied kan dit probleem helpen voorkomen.

Zoals besproken, zijn deze bijwerkingen meestal gering en tijdelijk. In zeldzame gevallen kan men ook bepaalde ernstige bijwerkingen krijgen. We zullen ze in de volgende sectie onderzoeken.

Zeldzame bijwerkingen van laserontharing

  • Verandering in huidpigmentatie: Dit kan gebeuren als u recentelijk bruin bent geworden.
  • Paradoxale haargroei: dit is uiterst zeldzaam. Sommige mensen kunnen echter paradoxale haargroei ervaren in het behandelde en omliggende gebied.
  • Blaren: u kunt blaren krijgen als u uw huid te snel na de procedure blootstelt aan de zon. U kunt ook blaren waarnemen als de laserontharing niet goed wordt uitgevoerd.

De American Academy of Dermatology beveelt aan om alleen naar gecertificeerde dermatologen te gaan om de laserontharing te laten doen.

Men moet niet vergeten dat laserontharing het haar niet permanent verwijdert. Het vermindert de haargroei. Met elke sessie wordt het haar dunner, neemt de dichtheid af en neemt de haarcyclus toe. In het begin zul je meerdere sessies moeten ondergaan om het haar volledig te verwijderen, aangezien niet alle haren in de actieve groeifase zouden kunnen zijn. Later kunt u onderhoudsbehandelingen ondergaan om hardnekkige gebieden aan te pakken of verdwaalde of opnieuw gegroeide haren te verwijderen.

Laserontharing tijdens de zwangerschap is niet veilig. Na de bevalling moet men enkele weken wachten. Lees meer in de volgende sectie.

Kun je voor laserontharing gaan terwijl je zwanger bent?

Experts raden laserontharing af tijdens de zwangerschap. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de veiligheid van laserontharing tijdens deze periode aantoont.

Zwangerschap veroorzaakt veel hormonale veranderingen, wat leidt tot de groei van extra haar op ongewenste plaatsen. Hoewel deze haargroei gênant kan zijn, verdwijnt deze meestal vanzelf. Als dit niet het geval is, kunt u na de zwangerschap een laserbehandeling proberen. Raadpleeg uw arts en bespreek de procedure.

Hoewel de meesten van ons sceptisch zijn over cosmetische procedures, zijn we niet allemaal op de hoogte van de meer populaire mythen. In het volgende gedeelte hebben we geprobeerd een paar mythes te ontkrachten die verband houden met laserontharing.

Het bestverkochte epileerapparaat van bol.com: met de Braun Silk-épil 9 9/897 met SensoSmart technologie blijven haartjes wekenlang weg

Is laserontharing gevaarlijk

Is laserontharing gevaarlijk: de vijf grootste mythen.

Mythe 1: Laserontharing verhoogt de haargroei en maakt het haar dicht.

Feit: Haargroei hangt af van het aantal haarzakjes. Laserbehandeling helpt bij elke sessie de haargroeisnelheid, haardichtheid en haardikte te verminderen. Dit verlicht uiteindelijk de haargroei. Laserbehandeling is geen blijvende oplossing. Je haar zal uiteindelijk teruggroeien, maar het proces zal worden vertraagd. Het haar dat teruggroeit is niet dicht. Als het niet goed wordt gedaan, kan het ook paradoxale haargroei veroorzaken, een aandoening waarbij het haar dikker teruggroeit na laser.

Mythe 2: Laserontharing kan kanker veroorzaken.

Feit: Wetenschappelijk bewijs ontbreekt op dit gebied. De laser die voor ontharing wordt gebruikt, produceert wel enige hoeveelheid straling, hoewel deze niet ernstig schadelijk bleek te zijn. De lasers die in dit proces worden gebruikt, richten zich alleen op de haarzakjes met een minimale hoeveelheid straling.

Mythe 3: Je hebt maar één sessie nodig om je haar permanent te verwijderen.

Feit: Laserontharing is geen permanente oplossing. Het aantal benodigde sessies hangt af van uw haartype, textuur, dichtheid, het te behandelen gebied en andere genetische factoren.

Mythe 4: Laserontharing is pijnlijk.

Feit: u zult alleen een speldenprikachtig gevoel op uw huid voelen, wat een beetje ongemak kan veroorzaken. Het is minder pijnlijk dan harsen.

Mythe 5: Laserontharing veroorzaakt onvruchtbaarheid.

Feit: Er is geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te bewijzen. De lasers die bij deze behandeling worden gebruikt, verwijderen alleen haar en dringen niet door de huid en tasten geen andere organen in het lichaam aan.

Wanneer naar een dokter gaan?

Mensen die bijwerkingen ondervinden na een laserontharingsbehandeling, moeten overwegen hun arts te raadplegen. Hoewel kleine bijwerkingen zoals roodheid en zwelling thuis kunnen worden behandeld, vereisen ernstigere problemen zoals huidinfecties een doktersonderzoek.

Laserontharing is een eenvoudige manier om van ongewenst haar af te komen en dat geeft langdurige resultaten. Het werkt voor een breed scala aan consumenten, vooral die met donker haar en een lichte huid. Sommige mensen kunnen echter matige bijwerkingen van laserontharing krijgen, zoals zwelling, roodheid, huidirritatie en veranderingen in huidpigmentatie. Dit wordt vooral waargenomen bij mensen met een gevoelige of droge huid. Raadpleeg uw zorgverlener als de bijwerkingen aanhouden of verergeren. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd om laserontharing te vermijden om gezondheidscomplicaties te voorkomen.

Is laserontharing gevaarlijk: FAQ

Kan laserontharing acne veroorzaken?

Ja, dat kan als u een huid heeft die gevoelig is voor acne en bestaande laesies heeft.

Valt het haar direct uit na de behandeling?

De behandelde haren vallen binnen 5-10 dagen na de behandeling. Dit zijn zwakkere en door laser verbrande haren en dan begint nieuwe haargroei. Meestal begint de haargroei na minimaal 3 weken. Als u het haar van het behandelde gebied probeert te plukken, komt het er gemakkelijk uit zonder pijn of ongemak.

Tover je eigen badkamer om tot een beautysalon met het Difco Wax Apparaat en geniet van gladde benen en een stralende huid, zonder de hoge kosten van laser- of wax ontharen in een salon

Is laserontharing gevaarlijk

Belangrijkste leerpunten

  • Laserontharing vermindert de groei en dikte van lichaamshaar aanzienlijk en is niet schadelijk voor de huid.
  • Het kan echter roodheid, irritatie en korstvorming op de huid veroorzaken.
  • De zeldzame bijwerkingen van laserontharing zijn veranderingen in huidpigmentatie, blaren en paradoxale haargroei.

U leest: Is laserontharing gevaarlijk? Dit zijn de mogelijke bijwerkingen

Ook populair: Top 5 beste epileerapparaat voor de benen om in 2022 te kopen