Is matcha thee gezond? Lees hier de 7 gezondheidsvoordelen!

is matcha thee gezond

Is matcha thee gezond? Matcha is de laatste tijd enorm in populariteit gestegen, met matcha shots, lattes, thee en zelfs desserts die overal verschijnen, van gezondheidswinkels tot coffeeshops. Net als groene thee komt matcha van de Camellia sinensis plant. Het is echter anders gegroeid en heeft een uniek voedingsprofiel.

Boeren kweken matcha door hun theeplanten 20-30 dagen voor de oogst te bedekken om direct zonlicht te voorkomen. Dit verhoogt de chlorofylproductie, verhoogt het aminozuurgehalte en geeft de plant een donkerdere groene tint. Zodra de theebladeren zijn geoogst, worden de stengels en aderen verwijderd en worden de bladeren vermalen tot een fijn poeder dat bekend staat als matcha.

Matcha bevat de voedingsstoffen van het hele theeblad, wat resulteert in een grotere hoeveelheid cafeïne en antioxidanten dan meestal te vinden in groene thee. Studies van matcha en zijn componenten hebben een verscheidenheid aan voordelen opgegraven, waaruit blijkt dat het kan helpen de lever te beschermen, de gezondheid van het hart te bevorderen en zelfs te helpen bij gewichtsverlies.

Is matcha thee gezond?

Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van matcha thee, allemaal gebaseerd op wetenschap.

1. Hoog in antioxidanten

Matcha is rijk aan catechines, een klasse van plantaardige verbindingen in thee die fungeren als natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te stabiliseren, dat zijn verbindingen die cellen kunnen beschadigen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Wanneer je matcha poeder toevoegt aan heet water om thee te zetten, bevat de thee alle voedingsstoffen uit het hele blad. Het zal de neiging hebben om meer catechines en antioxidanten te hebben dan alleen het trekken van groene theebladeren in water.

Volgens een schatting is het aantal bepaalde catechines in matcha zelfs tot 137 keer groter dan in andere soorten groene thee. Een studie toonde aan dat het geven van muizen matcha supplementen verminderde schade veroorzaakt door vrije radicalen en verbeterde antioxiderende activiteit.

Het opnemen van matcha in uw dieet kan uw antioxidantinname verhogen, wat celschade kan helpen voorkomen en zelfs uw risico op verschillende chronische ziekten kan verlagen.

2. Kan helpen de lever te beschermen

De lever is van vitaal belang voor de gezondheid en speelt een centrale rol bij het wegspoelen van gifstoffen, het metaboliseren van medicijnen en het verwerken van voedingsstoffen. Sommige studies hebben aangetoond dat matcha kan helpen de gezondheid van uw lever te beschermen .

Een studie gaf diabetische ratten matcha gedurende 16 weken en vond dat het hielp schade aan zowel de nieren als de lever te voorkome. Een andere studie gaf 80 mensen met niet-alcoholische leververvetting een placebo of 500 mg groene thee extract dagelijks gedurende 90 dagen. Na 12 weken, groene thee extract aanzienlijk verlaagd leverenzym niveaus. Verhoogde niveaus van deze enzymen zijn een marker van leverschade. Bovendien bleek uit een analyse van 15 studies dat het drinken van groene thee geassocieerd was met een verminderd risico op leverziekte.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er andere factoren bij deze associatie betrokken kunnen zijn. Er is meer onderzoek nodig om te kijken naar de effecten van matcha op de algemene populatie, aangezien het meeste onderzoek beperkt is tot studies die de effecten van groene thee-extract bij dieren onderzoeken.

De zachte, frisse en tegelijkertijd milde afdronk zorgt ervoor dat de Premium Matcha Gold Thee het kwalitatief het beste product is

Is matcha thee gezond

3. Verhoogt de hersenfunctie

Sommige onderzoek toont aan dat verschillende van de componenten in matcha kan helpen verbeteren van de hersenfunctie.

Een studie bij 23 mensen keek naar hoe mensen presteerden op een reeks taken die waren ontworpen om hersenprestaties te meten. Sommige deelnemers consumeerden matchathee of een reep met 4 gram matcha, terwijl de controlegroep een placebothee of reep consumeerde. De onderzoekers ontdekten dat matcha verbeteringen in aandacht, reactietijd en geheugen veroorzaakte, vergeleken met de placebo. Een andere kleine studie toonde aan dat het consumeren van 2 gram groene thee poeder per dag gedurende 2 maanden hielp de hersenfunctie bij oudere mensen te verbeteren.

Bovendien bevat matcha een meer geconcentreerde hoeveelheid cafeïne dan groene thee, verpakt in 35 mg cafeïne per halve theelepel (ongeveer 1 gram) matchapoeder. Meerdere studies hebben cafeïneconsumptie gekoppeld aan verbeteringen in de hersenfunctie, onder verwijzing naar snellere reactietijden, verhoogde aandacht en verbeterd geheugen.

Matcha bevat ook een verbinding genaamd L-theanine, die de effecten van cafeïne verandert, het bevorderen van alertheid en het helpen voorkomen van de crash in energieniveaus die cafeïne consumptie kan volgen. L-theanine is ook aangetoond dat het verhogen van alpha golf activiteit in de hersenen, die kan helpen leiden tot ontspanning en verminderen van stress niveaus.

4. Kan kanker helpen voorkomen

Matcha zit boordevol gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder sommige die in verband zijn gebracht met kankerpreventie in reageerbuis- en dierstudies. In één studie verminderde groene thee-extract de tumorgrootte en vertraagde de groei van borstkankercellen bij ratten.

Matcha is vooral hoog in epigallocatechin-3-gallate (EGCG), een type catechin waarvan is aangetoond dat het krachtige antikankereigenschappen heeft. Een reageerbuisstudie wees uit dat de EGCG in matcha hielp bij het doden van prostaatkankercellen. Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat EGCG effectief is tegen huid-, long- en leverkanker.

Houd er rekening mee dat dit reageerbuis- en dierstudies waren die specifieke verbindingen in matcha onderzochten. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe deze resultaten zich kunnen vertalen naar mensen.

5. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, goed voor naar schatting een derde van alle sterfgevallen bij mensen ouder dan 35 jaar.

Sommige studies hebben aangetoond dat het drinken van groene thee, die een vergelijkbaar voedingsprofiel heeft als matcha, kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen. Van groene thee is aangetoond dat het de niveaus van totaal en “slecht” LDL-cholesterol vermindert, evenals triglyceriden. Het kan ook helpen voorkomen dat de oxidatie van LDL-cholesterol, een andere factor die kan beschermen tegen hart-en vaatziekten. Observationele studies hebben ook aangetoond dat het drinken van groene thee geassocieerd is met een verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes.

In combinatie met een goed afgerond dieet en een gezonde levensstijl kan het drinken van matcha helpen om je hart gezond te houden en te beschermen tegen ziektes.

Deze Chai Latte Matcha bevat het beste Matcha groene thee extract, gecombineerd met subtiele aromatische tinten met als resultaat een heerlijke, romige latte!

Is matcha thee gezond

6. Het helpt je afvallen

Neem een kijkje op een gewichtsverlies supplement en er is een goede kans dat je ziet “groene thee extract” vermeld in de ingrediënten. Groene thee staat bekend om zijn vermogen om gewichtsverlies te verbeteren. In feite, studies tonen aan dat het kan helpen versnellen metabolisme om energie-uitgaven te verhogen en vetverbranding te stimuleren.

Een kleine studie toonde aan dat het nemen van groene thee extract tijdens matige oefening verhoogde vetverbranding met 17%. Een andere studie bij 14 mensen vond dat het nemen van een supplement met groene thee extract aanzienlijk verhoogd 24-uurs energieverbruik, in vergelijking met een placebo. Een overzicht van 11 studies toonde ook aan dat groene thee het lichaamsgewicht verminderde en hielp bij het behoud van gewichtsverlies.

Hoewel de meeste van deze studies gericht waren op groene thee-extract, komt matcha van dezelfde plant en zou hetzelfde effect moeten hebben.

7. Matcha thee is heel gemakkelijk te bereiden

Profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van matcha is eenvoudig – en de thee smaakt heerlijk. Je kunt traditionele matcha-thee maken door 1-2 theelepels (2-4 gram) matchapoeder in je kopje te zeven, 59 ml heet water toe te voegen en het samen te mengen met een bamboeklopper. U kunt ook de verhouding tussen matchapoeder en water aanpassen op basis van uw gewenste consistentie.

Voor een dunnere thee, verminder het poeder tot een halve theelepel (1 gram) en meng met 3-4 ounces (89-118 ml) heet water. Als u de voorkeur geeft aan een meer geconcentreerde versie, combineer dan 2 theelepels (4 gram) poeder met slechts 30 ml water.

Als je je creatief voelt, kun je zelfs proberen matcha lattes, puddings of eiwitsmoothies te maken om het voedingsgehalte van je favoriete recepten te verhogen. Zoals altijd is matiging de sleutel. Hoewel matcha vol zit met gezondheidsvoordelen, is meer niet per se beter. In feite zijn leverproblemen gemeld bij sommige mensen die dagelijks hoge hoeveelheden groene thee dronken.

Het drinken van matcha kan ook uw blootstelling aan verontreinigingen zoals pesticiden, chemicaliën en zelfs arseen in de grond waar de theeplanten worden geteeld verhogen. De maximaal toelaatbare inname van matchapoeder is onduidelijk en hangt af van het individu. Om veilig te zijn, zorg ervoor dat u matcha met mate consumeert.

Het is het beste om vast te houden aan 1-2 kopjes per dag en op zoek te gaan naar gecertificeerde biologische variëteiten om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van matcha zonder bijwerkingen te riskeren.

Dus…is matcha thee gezond?

Waar het op neer komt als antwoord van de vraag: Is matcha thee gezond? Matcha komt van dezelfde plant als groene thee, maar omdat het van het hele blad is gemaakt, bevat het een meer geconcentreerde hoeveelheid antioxidanten en heilzame plantaardige verbindingen. Studies hebben een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen in verband met matcha en de componenten ervan aan het licht gebracht, variërend van het verbeteren van gewichtsverlies tot het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Het beste van alles is dat de thee eenvoudig te bereiden is, zodat je het moeiteloos in je dieet kunt opnemen en je dag een uitbarsting van extra smaak kunt geven.

U leest: Is matcha thee gezond? Lees hier de 7 gezondheidsvoordelen!

Ook populair: 9x gezond alternatief voor koffie (en waarom je ze moet proberen)