Is oud water slecht voor je? Voorkom ziek worden door water!

Is oud water slecht voor je

We hebben allemaal het overgebleven water van gisteravond naar binnen geslikt – op het nachtkastje, op het aanrecht, in de auto – maar is het drinken van oud water echt veilig? Omdat je lichaam ‘s nachts uitgedroogd raakt, is het niet ongewoon om dorstig wakker te worden. Maar of je wel of niet moet nippen aan het glas dat je op het nachtkastje hebt achtergelaten (was het gisteravond – of de avond ervoor?) staat ter discussie.

Wat kan er in het open glas komen?

Je weet waarschijnlijk dat drinkwater in een open glas niet superhygiënisch is. Stof, puin en zelfs een enkele passerende mug kunnen ‘s nachts in het glas vallen, waardoor een ongezond schuim op het oppervlak achterblijft. Zelfs een gesloten container zoals een fles of kruik brengt problemen met zich mee, vooral omdat onze huid bedekt is met zweet, stof, huidcellen en zelfs loopneus. Zodra we de fles in onze mond stoppen, kunnen deze allemaal “terugspoelen” in het resterende water, waardoor besmetting ontstaat.

Ons speeksel draagt ​​ook bacteriën, die hetzelfde doen. Als het urenlang mag incuberen, kan dat het water mogelijk vervuilen en je ziek maken door die bacteriën opnieuw te introduceren. Als je eenmaal je lippen op de fles hebt gebracht, moet je die fles in één keer consumeren en vervolgens weggooien.

Water uit de MENSMUNDI® Waterstof Generator Drinkfles is veruit de beste keuze voor schoon drinkwater. In slechts drie minuten wordt het water in de fles verrijkt met waterstof, wat zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen

Is oud water slecht voor je
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

Is oud water dat een nacht heeft stilgestaan ongezond?

Maar laten we eerlijk zijn: aangezien het je eigen bacteriën zijn, is het onwaarschijnlijk dat je echt ziek wordt. Hoewel niemand erover opschept, drinken veel mensen zonder nadelige gevolgen uit gebruikte drinkglazen, mokken en flessen. Maar het is zeker niet aan te raden om je fles met iemand anders te delen. Ook mag iemand met een verminderd immuunsysteem, zoals transplantatiepatiënten, patiënten die chemotherapie ondergaan of mensen met hiv/aids, niet worden blootgesteld aan besmet water.

En het maakt niet uit of het flessenwater of kraanwater is. Het is een veel voorkomende mythe dat flessenwater schoner is dan kraanwater. Beide moeten volgens de Environmental Protection Agency aan strenge hygiënenormen voldoen. En tot 25 procent van het flessenwater wordt sowieso uit de hoofdwatervoorziening gehaald, volgens de Natural Resources Defense Council.

Hoe moet u nog meer voorzichtig zijn met oud water?

Dus hoe zit het met het achterlaten van water op plaatsen zoals uw auto? Water dat in de zon achterblijft, zal opwarmen, waardoor het de perfecte voedingsbodem voor bacteriën is, vooral als je er al van hebt gedronken. Door de fles onder je stoel te plaatsen, kan de hitte een beetje verminderen, maar bacteriën zullen nog steeds groeien. (Dit is waarom je je plastic waterfles niet moet bijvullen.)

Sommige soorten plastic flessen bevatten BPA of soortgelijke chemicaliën die in het water kunnen uitlogen, vooral na blootstelling aan zonlicht. Er is onderzoek dat suggereert dat BPA verband houdt met een breed scala aan gezondheidsproblemen die de hersenen en het gedrag beïnvloeden. Het gebruik van een BPA-vrije fles zou dit probleem oplossen, maar niet de groei van bacteriën, vooral als u een metalen fles gebruikt, die snel opwarmt, waardoor de ziektekiemen zich kunnen vermenigvuldigen.

Natuurlijk is gehydrateerd blijven goed voor onze gezondheid, dus het is belangrijk om de tekenen van uitdroging te herkennen. Vermijd je mond tegen de fles. Giet het gewoon in een kopje of giet het rechtstreeks in je mond. Om jezelf ook veilig te houden, drink geen water waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bekijk vervolgens de feiten waardoor je stopt met het gebruik van plastic.

Maak zelf makkelijk bruiswater met het buiswatertoestel SodaStream Crystal, verkozen tot het ‘product van het jaar 2017’ door consumenten

Is oud water slecht voor je

U leest: Is oud water slecht voor je? Voorkom ziek worden door water!

Ook populair: Water filter kopen? Bestel de Brita Maxtra voor €31,45 online!

Aanbevolen artikelen