Is Retinol goed of slecht? Zeven mythen over Retinol op een rij!

is retinol goed of slecht

Retinol is een vitamine A-derivaat dat in veel huidverzorgingsformules wordt aangetroffen, variërend van vochtinbrengende crèmes tot maskers. De reden waarom? Het is een krachtig ingrediënt dat door mensen van alle leeftijden wordt gebruikt, omdat het helpt bij problemen zoals veroudering en acne. Vraag elke huidverzorgingsliefhebber naar retinol en de kans is groot dat het al deel uitmaakt van hun regime.

Dat gezegd hebbende, het aanbrengen van retinol kan lastig zijn. Het is typisch een zeer krachtig ingrediënt en daarom wordt het vaak verkeerd begrepen en misbruikt. Velen geloven dat retinol niet kan worden gemengd met andere actieve ingrediënten vanwege de hoge potentie, terwijl anderen misschien wegblijven omdat ze hebben gehoord van de mogelijk irriterende effecten.

Om de zaak recht te zetten, spraken we met een paar dermatologen om de waarheid over retinol te weten te komen.

Het best beoordeelde Retinol product op bol.com: het Sylk Actieve Retinol Serum & Hyaluronzuur serum. Naast een hoog retinol gehalte van 2,5% bevat het een zuivere vorm van Hyaluronzuur en Vitamine E. Dit is een gouden combinatie bij het bestrijden van ouderdomsverschijnselen, huidschade, acne, en het zorgt voor een gave en stralende huid op elke leeftijd. 

Is Retinol goed of slecht

Mythe 1: Retinol exfolieert de huid.

De waarheid is dat retinol en exfoliatie vergelijkbaar zijn, maar retinol exfolieert de huid niet. “Retinols helpen bij het reguleren van de celvernieuwing van de huid, wat helpt om een ​​opeenhoping van dode huidcellen te voorkomen”, vertelt Dr. Marisa Garshick, een gecertificeerde dermatoloog aan InStyle. “In tegenstelling tot traditionele exfolianten, verbreken retinoïden echter niet de bindingen die de dode huidcellen bij elkaar houden.” Dus hoewel de resultaten vergelijkbaar zijn omdat ze dode huidcellen kunnen verminderen, werkt retinol anders dan een exfoliator.

Board-gecertificeerde dermatoloog en oprichter van SLMD Skin Care, Dr. Sandra Lee (ook bekend als Dr. Pimple Popper), legt uit dat retinol werkt door zich te binden aan de receptoren in je huidcellen, wat de cellen vertelt om hun vernieuwingsproces te versnellen. “Wanneer we retinol toepassen, verhogen we die snelheid van celvernieuwing en worden we wakker met een jongere huid”, zegt ze. “Dit helpt bij acne, omdat het afstoten van die dode cellen betekent dat ze je poriën niet verstoppen. En het helpt bij lijntjes en rimpels omdat het je huid jeugdiger houdt.”

Studies hebben ook aangetoond dat retinol de collageenproductie verhoogt (een eiwit dat de huid stevigheid geeft) en de aanmaak van elastine bevordert (wat de huid rekbaar en veerkrachtig maakt).

Mythe 2: Je kunt retinol niet mengen met vitamine C.

Vitamine C is een krachtige antioxidant die de productie van collageen ondersteunt, hyperpigmentatie vervaagt en saaiheid vermindert, zegt Dr. Lee. Er is tegenstrijdig bewijs geweest over de vraag of vitamine C en retinol in het verleden kunnen worden gemengd. Dr. Garshick legt uit dat het in het verleden werd aanbevolen om retinol niet met vitamine C te mengen, omdat de retinol ervoor zou kunnen zorgen dat de vitamine C minder effectief wordt. “Dat gezegd hebbende, nieuwere formuleringen van vitamine C worden als stabieler beschouwd, dus er is misschien niet zo’n probleem met het mengen van retinol en vitamine C in termen van werkzaamheid”, zegt ze. Studies tonen aan dat het gebruik van de twee samen de tekenen van veroudering vermindert.

De grootste zorg bij het mengen van de twee gaat echter minder over de werkzaamheid en meer over irritatie. Dus technisch gezien kun je de twee mengen, maar sommige huidtypes kunnen beide ingrediënten irriterend vinden of gevoeligheid veroorzaken, daarom wordt aangeraden om te roteren. Als je op veilig wilt spelen, raadt Dr. Lee aan om ‘s ochtends vitamine C en ‘s avonds retinol te gebruiken, of ze’ s avonds af te wisselen, als je weet dat je iemand bent met een gevoelig huidtype en mogelijke irritatie wilt voorkomen.

Het HydroSkin Vitamine C Serum combineert de hoogste kwaliteit vitamine C met Vitamine E, Retinol, Niacinamide en hyaluronzuur. Samen creëren deze bestanddelen een krachtig antioxidanteffect dat de huid soepel doordringt en helpt om uw huid zuiver en egaal te houden.

Is Retinol goed of slecht

Mythe 3: Retinol veroorzaakt gevoeligheid voor de zon.

Volgens Dr. Hadley King, een in New York City gevestigde, board-gecertificeerde dermatoloog, is de reden dat veel mensen geloven dat deze mythe waar is, dat retinol vaak de instructie krijgt om het alleen ‘s nachts aan te brengen. “Dit komt omdat retinoïden vaak worden afgebroken door zonlicht, waardoor ze minder effectief zijn, niet omdat ze gevoeligheid voor de zon veroorzaken”, zegt ze.

Aan het begin van het starten met retinol kunt u echter wat extra gevoeligheid voor de zon ervaren, maar alleen omdat het een sterk ingrediënt is, en dit hoeft niet bij iedereen te gebeuren. “Na een paar maanden gebruik van retinol wordt de reactie van de huid op UV-straling echter weer normaal”, zegt Dr. Hadley. Dat gezegd hebbende, moet je altijd een SPF dagelijks aanbrengen, bij regen of zonneschijn, wat er ook gebeurt.

Mythe 4: Retinol verdunt de huid.

De reden dat mensen denken dat retinol de huid verdunt, is dat sommige mensen schilferen wanneer ze voor het eerst retinoïden gaan gebruiken, en de huid kan dunner lijken omdat dode huidcellen op de buitenste laag van de huid worden verwijderd. Het tegendeel is echter waar. “Retinoïden stimuleren de aanmaak van collageen en ze helpen de huid zelfs dikker te maken, wat geweldig is omdat de huid vaak dunner wordt door veroudering en beschadiging door de zon”, zegt Dr. King.

De La Roche-Posay Redermic Retinol oogcrème: een oogcrème tegen rimpels & donkere kringen – Onmiddellijk liftend effect – Met pure Retinol – Speciaal voor gevoelige ogen – Hypoallergeen

Is Retinol goed of slecht

Mythe 5: Je kunt retinol niet gebruiken in het gebied onder de ogen

“Ja, de huid rond de ogen is de meest delicate huid van het gezicht, maar dat betekent niet dat we daar geen retinol kunnen aanbrengen”, zegt Dr. Lee. Voor zorgen zoals kraaienpootjes of veroudering in de buurt van dit gebied, zijn er retinolformuleringen speciaal voor het oog. De sleutel is om op zoek te gaan naar een product dat ook voedende ingrediënten bevat en daar langzaam mee te beginnen. “Als je veel irritatie ervaart, draai het dan terug en probeer het om de andere nacht aan te brengen. En draag altijd zonnebrandcrème”, zegt Dr. Lee.

Mythe 6: alle retinol wordt op dezelfde manier gemaakt en voor dezelfde doeleinden gebruikt.

Retinol is een overkoepelende term, die bestaat uit retinoïden, Retin-A, adapaleen, enzovoort. Hoewel ze allemaal op dezelfde manier werken en vergelijkbare resultaten kunnen opleveren, zijn er belangrijke nuances. Om het dieptepunt te begrijpen, legt Dr. Lee het verschil uit tussen retinoïden (wanneer u een recept nodig heeft) en retinol (vrij verkrijgbare opties). “Retinoïde is een algemene term die wordt gebruikt voor een speciale klasse van vitamine A-derivaten”, zegt Dr. Lee. “Het bevat retinol, dat vrij verkrijgbaar is in serums en crèmes, om mildere huidaandoeningen aan te pakken, waaronder acne, hyperpigmentatie en fijne lijntjes. Omdat het de minst sterke van het stel is, duurt het langer om zijn werk te doen, maar het is nog steeds zeer effectief en veroorzaakt minder aanvankelijke irritatie.”

Dan is er een krachtigere versie van retinol, waarvan Dr. Garshick zegt dat het meestal wordt voorgeschreven voor ernstige acne en littekens. Tretinoïne, ook bekend als Retin-A, is bijvoorbeeld alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt voorgeschreven voor matige acne, evenals meer uitgesproken hyperpigmentatie en andere tekenen van veroudering, legt Dr. Lee uit. Ze vermeldt ook dat omdat het sterker is, je meer kans hebt op meer roodheid en schilfering wanneer je het voor het eerst gaat gebruiken, maar met snellere resultaten.

Een ander voorgeschreven retinoïde is isotretinoïne, het orale medicijn dat het meest bekend staat als Accutane. “Dit medicijn is buitengewoon effectief voor de behandeling van ernstige acne, maar het heeft bijwerkingen, dus je moet een contract ondertekenen en nauwlettend in de gaten worden gehouden door je arts terwijl je het gebruikt”, zegt Dr. Lee. Om te weten welke optie het beste voor u is, raadpleegt u uw dermatoloog voordat u retinol in uw routine opneemt.

De L’Oréal Paris Revitalift Hydraterende Nachtcrème met Retinol hydrateert en verstevigt de huid. Het is een ideale eerste anti-aging nachtcrème voor vrouwen vanaf 30 jaar.

Is Retinol goed of slecht

Mythe 7: Geïrriteerd raken is een gegarandeerde bijwerking.

U hoort misschien keer op keer dat het starten van retinol irritatie, schilfering, droogheid en meer kan (en waarschijnlijk zal) veroorzaken. Zoals alle dingen met huidverzorging zijn de huid en reacties van iedereen op ingrediënten echter anders. Sommigen kunnen irritatie ervaren, anderen niet. Het draait allemaal om aandacht voor je huid en doen wat het nodig heeft. “Luister in de regel naar je huid”, zegt Dr. Lee. “Als je irritatie ervaart, probeer dan om de nacht je retinol te gebruiken, of voeg wat hyaluronzuur toe om je huid te kalmeren.”

U leest: Is Retinol goed of slecht? Zeven mythen over Retinol op een rij!

Ook populair: 15x goede CC Cream voor ieder huidtype volgens dermatologen

Dit vind je misschien ook leuk: