Jabra Elite 4 Active review: de onverslaanbare sport oordoppen

Jabra Elite 4 Active review

Jabra’s Elite 4 Active (verkrijgbaar bij Jabra) is een soort keerpunt voor betaalbare oordopjes. De Elite 4 biedt gebalanceerd geluid en een heleboel extra’s (inclusief actieve ruisonderdrukking en een dunkable-ontwerp) tegen een verrassend lage prijs, en laat de wonderen van trickle-down-technologie zien na meerdere generaties oordopjes-innovatie. Hoewel je zeker meer kunt halen uit duurdere toppen, biedt de Elite 4 Active voor de meeste mensen alles wat je nodig hebt. In deze Jabra Elite 4 Active review kijken we uitgebreid naar deze oordoppen.

Jabra Elite 4 Active review

Over de Jabra Elite 4 Active

Laten we deze Jabra Elite 4 Active review beginnen met een blik op de opmerkelijke specificaties van de Elite 4 Active:

Prijs: €119,99
Levensduur batterij: tot 7 uur (iets minder met ANC), tot 28 uur met oplaadcassette
Snel opladen: 10 minuten opladen voor een uur afspelen
Kleuren: zwart, marineblauw, mint (alleen rechtstreeks van Jabra)
Omgevingsgeluidsmodi: actieve ruisonderdrukking (ANC), instelbare transparantiemodus
Luidsprekers: 6 mm-drivers
Bellen: 4 MEM’s microfoons in totaal, ruisonderdrukkingstechnologie
Connectiviteit: Bluetooth 5.2
Audiocodecs: aptX, SBC (geen AAC)
Stof-/waterbestendigheid: IP57
Pasvorm: drie maten oordopjes
Gewicht: 5 gram per oordopje, 37,5 gram oplaadetui
Android-extra’s: Google Fast Pair* Spotify Tap Playback, Alexa ingebouwd (vereist Android 6.0 of hoger)

De kosten van €120 van de Elite 4 Active (waarschijnlijk rond de €100 zullen uiteindelijk uitkomen) geven ze een voorsprong op duurdere middenklassefavorieten zoals Samsung’s Galaxy Buds 2 en de Beats Studio Buds, met zeer vergelijkbare functies en algehele prestaties. Ze concurreren ook verrassend goed met Jabra’s volgende niveau, de €199 Elite 7 Pro en Elite 7 Active.

Net als de Elite 7 maken de gezonde functies, de goede pasvorm en het robuuste ontwerp van de Elite 4 ze uitzonderlijk veelzijdig. Jabra noemt ze ‘athleisure’-toppen, klaar voor alles, van trainingen en tuinieren tot zakenreizen.

De oordopjes zijn verpakt in een opvallend bekende, ovaalvormige behuizing uit eerdere Jabra-iteraties, samen met drie sets oordopjes, installatie-instructies en een kleine USB-C-oplaadkabel.

Wat we goed vinden

Een stabiel, stijlvol en weerbestendig ontwerp

De Elite 4 Active is niet zo wendbaar als de Elite 7, maar ze zijn nog steeds klein genoeg en net zo robuust.

De tekens “IP57” betekenen misschien niet veel voor de gemiddelde shopper, maar ze zijn op dit moment de gouden standaard voor robuuste draadloze oordopjes, wat betekent dat ze goed bestand zijn tegen stof en bestand zijn tegen 30 minuten vallen in een meter water (dwz u kan ze in de gootsteen afspoelen). Samen met hun bekwame uitwendige bepantsering, zijn de knoppen slank en relatief klein – niet zo klein als de duurdere Elite 7, maar klein genoeg voor goed comfort en esthetiek.

Hun gewicht van vijf gram komt ook overeen met onze favoriete vederlichte toppen, zoals de AirPods Pro, waardoor ze relatief comfortabel zijn voor langdurig luisteren. Hun nauwsluitende pasvorm was in het begin een beetje opdringerig voor mijn oren, maar ze leken zich te nestelen en werden na verloop van tijd comfortabeler in plaats van omgekeerd. Hun gripvaste buitenkant helpt ze ook om onder druk te blijven staan, hoewel de afweging voor hun veilige pasvorm is dat ze je oren meer verstopt laten voelen dan open oordopjes zoals de AirPods Pro of Jabra’s eigen Elite 85t.

Competitief ANC voor het geld

De ruisonderdrukking van de Elite 4 Active is wat ik “Klasse 2” -kwaliteit zou noemen. Het biedt niet het soort rust dat wordt geboden door vlaggenschipopties zoals de Elite 85t (en zeker niet Sony’s WF-1000XM4), maar het is genoeg om behoorlijk wat dronegeluid van vliegtuigen te onderdrukken voor een meer ontspannen rit op je volgende vlucht. De knoppen verpletterden ook effectief het lawaai van het verkeer van de doorgaande weg in de buurt van mijn plaatselijke park, geholpen door solide passieve geluidsisolatie. Ze zullen niet de sonische redders zijn van je huis van chaos, maar ze bieden een solide verlichting van de lawaaierige wereld om je heen, vooral bij het spelen van lichte muziek.

Jabra Elite 4 Active review

Veel meer functies dan je zou verwachten

Hoewel je niet alles krijgt van Jabra’s feature-buffet, serveren de Elite 4 Active een zeer ruim bord, vooral gezien hun prijs. Veel van de functies zijn toegankelijk vanuit Jabra’s Sound+-app, waaronder favorieten zoals een instelbare (en op te slaan) vijfbands EQ en presets, gemakkelijk toegankelijke firmware-updates en een “find my Jabra”-functie.

Er zijn ook meerdere transparantieniveaus om te filteren hoeveel geluid je binnenlaat (ANC is vast), de mogelijkheid om “zijtoon” voor oproepen in of uit te schakelen (wat van invloed is op of je je stem in de oordopjes hoort), evenals enkele handige functies voor alleen Android, zoals Google Fast Pair en Spotify-weergave met één tik (voor Android 6.0 of hoger).

Wat fysieke functies betreft, je kunt beide knoppen gebruiken voor monoweergave (de Elite 85t staat dit alleen toe voor de rechter oordopjes), terwijl je met de knoppen aan de buitenkant snel door ANC- en afspeelfuncties kunt tikken, inclusief afzonderlijke volumeopdrachten. Als ik daar een kleine klacht kan opbrengen, zijn de bedekte knoppen iets moeilijker in te drukken dan eerdere Jabra-knoppen, maar ze slijten ook een beetje na verloop van tijd. Het is ook vermeldenswaard dat je, in tegenstelling tot sommige knoppen van Jabra en andere, de bedieningselementen voor het grootste deel niet opnieuw kunt configureren, maar dat zou niet nodig moeten zijn, aangezien alle belangrijke functies binnen handbereik zijn.

Er zijn een paar moderne functie-omissies – dit zijn tenslotte in wezen budgetknoppen. Die omvatten een gebrek aan auto-pauze wanneer je de oordopjes eruit haalt (het is momenteel gewoon geen optie) en geen draadloos opladen voor de case. Vreemd genoeg is er hier ook geen AAC-codec voor verbeterde audio met iPhones, hoewel de oordopjes de hoogwaardige aptX-codec van Qualcomm ondersteunen, een teken dat de Elite 4 Active de neiging heeft om enigszins de voorkeur te geven aan Android-gebruikers. De knoppen werken nog steeds prima voor beide typen apparaten, maar het is iets om rekening mee te houden.

Respectabele levensduur van de batterij

Hoewel we de laatste tijd ongeveer 7 uur batterijweergave of meer van Jabra-knoppen verwachten, is het de moeite waard om erop te wijzen dat dit nog steeds verre van de norm is, zelfs voor sommige oordopjes die veel hoger geprijsd zijn. Toppen zoals Sony’s WF-1000XM4 stapelen zich op tot 12 uur per oplaadbeurt, maar Apple’s AirPods Pro en de nieuwe Beats Fit Pro halen respectievelijk 5 en 6 uur, en Samsung’s Galaxy Buds Pro en de goedkopere Galaxy Buds 2 bieden slechts 5 uur met ANC (hoewel ze een stevige boost krijgen zonder).

Ik kon de volledige 7 uur van de Elite 4 niet helemaal uitpersen met ANC ingeschakeld, maar je zou ze naar ergens rond de 6-6,5 uur op gemiddeld volume moeten kunnen duwen voordat je de klik van hun “laad me nu” -toon begint te horen , die begint bij ongeveer 10% batterijduur. Eerlijk gezegd is alles meer dan 5 uur voor deze prijs jus.

Jabra Elite 4 Active review
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Toegankelijk geluid

De geluidsprestaties van de Elite 4 Active zullen audiofielen niet het hof maken, maar het is perfect aangenaam voor de meeste genres, met een gezonde punch in de bas in combinatie met een helder en relatief helder bovenregister.

Details vallen niet op zoals ze doen in Jabra’s Elite 85t, of zelfs de Elite 7, maar in sommige opzichten geef ik eigenlijk de voorkeur aan de Elite 4 boven de laatste. Het geluid van de Elite 4 is een beetje geschuurd in het middenbereik, waardoor een deel van de diepte en dimensie van de meest zorgvuldig gecultiveerde opnames wordt uitgesmeerd. Maar hoewel beide paren een beetje pittig kunnen worden in de hoge tonen, biedt het goedkopere paar over het algemeen een vloeiender geluid, met minder scherpte bovenaan. En hoewel de bas sterk en vol is, overheerst hij zelden het geluidsbeeld zoals de ouder wordende Elite 75t. Je kunt het geluid ook naar smaak aanpassen dankzij die multi-band EQ, hoewel ik meestal gewoon tevreden was om bij de standaard te blijven.

U kunt het beter doen, zelfs tegen middenklasse prijzen. De Galaxy Buds 2 van Samsung bieden meer levendigheid, meer instrumentale textuur en verbeterde helderheid. Toch zijn er enkele leuke momenten om van te genieten met de Elite 4 Active, van de roestige gitaarresonantie van de laatste solo in The War on Drugs’ “Thinking of a Place” tot de soepele en wollige basgitaar in The Shins’ “Saint Simon.”

Als het gaat om gesprekskwaliteit, zijn de Elite 4 opnieuw verre van de beste die ik heb geprobeerd. Stemmen klinken een beetje meer afstandelijk en afgestompt dan wat je krijgt van favorieten zoals de AirPods Pro, maar de meeste mensen zouden tevreden moeten zijn als je je verwachtingen onder controle houdt.

Wat we niet goed vinden

Trage app-verbinding en batterijuitlezing

Ik heb echt heel weinig klachten over de Elite 4 Active. Door hun prijs en een hoop extra’s voelen ze zich als een situatie van “under promise, over deliver”. Ik merkte echter dat ik meer op ze wachtte om verbinding te maken met de app dan ik had gewild toen ik hem tijdens het afspelen omhoog trok. Nog vervelender, toen ik de batterij aan het testen was, was de app zelden nauwkeurig, waardoor ik de app moest sluiten en opnieuw moest openen voor een goede meting.

Toen ik bijvoorbeeld bijna aan het einde van mijn batterijtest was, begonnen de oordopjes me een irritante bonkende toon te geven om me te vertellen dat de batterij bijna leeg was, maar hij las nog steeds met een volledige 25% in de app. Bij de herlancering bleek dat ze slechts 10% waren – wat ook een beetje vroeg is om de “time’s up” -toon te bazuinen, in mijn boek.

Auto-pauze en draadloos opladen zou leuk zijn

Het voelt hebberig om te klagen over een gebrek aan functies in dit pakket, maar als er een wil is, is een weg. Ik verwacht dat Jabra financiële redenen had om auto-pauze tegen te houden, maar ik hoop dat er een kans is dat het kan worden toegevoegd in een firmware-update (de Elite 85t doet het met oordopjes in de buurt, in plaats van sensoren). Een draadloze oplaadcase is er gewoon een die je hiervoor moet opgeven, maar zelfs de Beats Fit Pro van €200 slaat deze functie over, dus het is eigenlijk gewoon een punt van aandacht.

Jabra Elite 4 Active review: moet je ze kopen?

Deze Jabra Elite 4 Active review maakt het duidelijk: Jabra’s Elite 4 Active biedt alles, van ANC tot waterbestendigheid van de bovenste plank, naast solide geluid, stabiele en gepolijste prestaties en een comfortabele maar stabiele pasvorm. Als u op zoek bent naar een geweldig, betaalbaar sport-pluspakket – of, zoals Jabra het zegt, ‘athleisure’ – zorg dan dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Als je niet zo geïnteresseerd bent in een paar dat de elementen met verve trotseert, of als je een iets comfortabelere, meer relaxte pasvorm wilt, zijn de vaak genoemde Galaxy Buds 2 een geweldig alternatief. Ze bieden een beter geluid, een vergelijkbare functieset en een meer avant-gardistische styling. Dat gezegd hebbende, ze blijven niet zo goed op hun plaats voor trainingen, en ze zijn lang niet zo waterbestendig.

Apple’s Beats Studio Buds zijn een andere solide optie, met iets betere ruisonderdrukking en een aantal uitstekende Apple-ecosysteemfuncties, hoewel ze ook weer lang niet zo klaar zijn voor de training. Beide paren zullen ook meer kosten voor de volle prijs.

Voor €120 zijn de Elite 4 Active moeilijk te laten liggen. Ze zijn een meer gepolijst pakket dan 1:1-concurrenten zoals de waardevolle Amazon Echo Buds 2, en staan ​​​​overeind met veel duurdere toppen. Terwijl sommigen ervoor kiezen om extra geld uit te geven voor oordopjes met betere geluidskwaliteit en bellen, krachtiger ANC of andere vlaggenschipfuncties, blijft de Elite 4 Active me terugbrengen naar een schoenenwinkelslogan uit mijn jeugd: “Je zou meer kunnen betalen , maar waarom?”

U leest: Jabra Elite 4 Active review: de onverslaanbare sport oordoppen

Ook populair: Top 10 beste vlog camera voor beginners om in 2022 te kopen

Dit vind je misschien ook leuk: