Je haarborstel schoonmaken in drie eenvoudige stappen

haarborstel-schoonmaken

Hoeveel van ons kunnen eerlijk zeggen dat we regelmatig onze haarborstel schoonmaken? Hoe graag we ook van onze lokken houden en ze verzorgen met professionele verfafspraken, regelmatige trimbeurten en herstellende behandelingen, we hebben de neiging om de tools over het hoofd te zien die ons haar elke dag stylen. Na verloop van tijd hebben borstels de neiging om een opeenhoping van dode huidcellen, vuil, losse haren en productresten te zien, wat, als je erover nadenkt, behoorlijk onhygiënisch is als je deze tools regelmatig gebruikt. Dus als je je niet meer kunt herinneren wanneer je je haarborstels voor het laatst hebt gewassen, is het tijd om ze eens te proberen.

Hoe je haarborstel schoonmaakt met de deep clean methode

1: Verwijder overtollig haar
Verwijder eerst al het dode haar dat zich op de borstelharen heeft opgehoopt. U kunt een kam met zeer brede tanden gebruiken om u te helpen door de haren van de borstel te ‘kammen’, waardoor het haar loskomt en u het kunt uittrekken. Nog beter is om een borstel reinigingstool te gebruiken, zoals de Olivia Garden Brush Cleaner. Als het opgebouwde haar teveel een klit is om er doorheen te komen, gebruik dan een kleine schaar om door het haar te knippen, waarbij u voorzichtig de borstelharen vermijdt.

2: Stop in de vaatwasser of vul een kom met warm water
Nu ben je klaar om de borstel schoon te maken. Als het een plastic borstel is, kan hij rechtstreeks in je vaatwasser, op het bovenste rek. De hitte zal bacteriën doden en eventuele resten verwijderen. Hetzelfde geldt voor plastic kammen. Borstels en kammen die niet van plastic zijn, mogen niet in de vaatwasser omdat ze te kwetsbaar zijn. Als je niet zeker weet of je penseel in de vaatwasser kan of het te vies vindt om te begrijpen, kies dan voor de handmatige methode.

Vul een gootsteen of kom met heet water en voeg wat shampoo of afwasmiddel toe samen met een scheutje witte azijn. Laat de borstels een uur weken en schrob de borstelharen vervolgens met een oude (maar schone) tandenborstel om eventuele aanslag te verwijderen. Zorg ervoor dat u houten borstels, borstels met kussens of borstels met natuurlijke haren niet onderdompelt, omdat water ze zal beschadigen, waardoor ze minder lang meegaan. Probeer in plaats daarvan de baking soda-methode hieronder.

3: Spoelen en drogen
Spoel de borstel af met schoon water en laat hem een nacht drogen, met de borstel naar beneden zodat het overtollige water kan weglopen.

Een andere manier is om haarborstels en kammen een uur lang in warm water te laten weken. Jan kan een eetlepel afwasmiddel toevoegen – en ook een eetlepel azijn om bacteriën en ziektekiemen te doden.

De Olivia Garden Brush Cleaner is de perfecte tool om in huis te hebben om haarborstels te reinigen. Gebruik de grote kant om door de borstelharen te harken en vuil te verwijderen, gebruik de kleine kant om grondig te reinigen in specifieke gebieden

haarborstel schoonmaken

Haarborstels schoonmaken met de timesaver-methode

De eenvoudigste manier om penselen schoon te maken is door onder de douche te springen en je borstel mee te nemen. Neem borstels mee onder de douche en gebruik de shampoo die je gewoonlijk voor je haar gebruikt. Als de borstel veel aanslag heeft, ga dan voor een zuiverende shampoo zoals de Joico K-Pak Clarifying Shampoo.

Nadat je de borstel hebt ingezeept, spoel je hem af met schoon water, dep je hem droog met een handdoek en laat je hem een nacht drogen met de borstelharen naar beneden gericht. Je haar zal je er de volgende dag dankbaar voor zijn.

Hacks voor het schoonmaken van haarborstels

Andere reinigingsmethoden voor haarborstels zijn onder meer het gebruik van middeltjes die je in huis kunt vinden – azijn, zuiveringszout en droogvellen (ja, dat heb je goed gelezen!)

Zuiveringszout – een theelepel zuiveringszout opgelost in een kopje water is een geweldig alternatief voor het onderdompelen van je borstel. Gebruik een tandenborstel gedrenkt in de oplossing en borstel de borstelharen om vuil te verwijderen. Afspoelen met wat zoet water en een nacht laten drogen.

Azijn – als je je hebt afgevraagd hoe je moet schoonmaken met azijn, combineer dan gelijke delen azijn en warm water in een kom (of de gootsteen) en laat de haarborstel 5-10 minuten weken. Knijp de borstelharen tussen de vingers of scrub met een tandenborstel en spoel af met zoet water. Laat het een nacht drogen.

Droogvellen – een vreemde maar effectieve manier om borstels schoon te maken. Leg twee vellen in een kom met warm water en laat de borstels een paar uur weken. Spoel ze rond in het water om vuil te verwijderen en spoel ze af met zoet water voordat je ze laat drogen.

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken en wanneer moet je ze vervangen?

Als er zich vuil op de borstel heeft opgehoopt, kan dit de effectiviteit ervan beperken. Geef het ongeveer elke 2 weken een wasbeurt en gebruik een kam of borstel om het dode haar te verwijderen dat eromheen is gewikkeld. U moet uw haarborstel vervangen wanneer u aanzienlijke slijtage begint te zien.

Als de borstelharen eenmaal beginnen te vergaan en meer dan 50 procent ervan misvormd is, is het moment waarop je een nieuwe borstel moet aanschaffen. Hoe lang dit duurt, hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de borstel, of je er goed voor zorgt en hoe vaak je hem gebruikt. Kammen hoeven over het algemeen alleen te worden vervangen als ze kapot zijn, om krassen op je hoofdhuid te voorkomen.

De best beoordeelde anti-klit haarborstel op bol.com is de Fesio Anti Klit Haarborstel. De nylon pinnen van de haarborstel zijn extra flexibel en speciaal ontworpen om met minimale moeite door klitten heen te glijden. Hierdoor wordt haarbreuk geminimaliseerd en kun je de borstel ook gebruiken voor nat (gevoeliger) haar

haarborstel schoonmaken

Witte pluisjes in je haarborstel

Als je je haarborstel nog niet hebt schoongemaakt of als je hem erg lang tussen wasbeurten hebt laten zitten, kun je kleine witte klontjes op de borstelharen opmerken. Dus, wat zijn ze in hemelsnaam?

In feite zijn deze grijze klonten een opeenhoping van dode huidcellen, stof, olie en haarproducten die zich aan uw borstelharen hebben vastgeklampt. Ze zijn hardnekkig om te verwijderen en komen alleen los als je je penseel grondig schoonmaakt. We raden aan om de oude tandenborstelmethode naast afwasmiddel te gebruiken om de klonten echt te bestrijden.

Als jij ook last hebt van roos, is de kans nog groter dat je borstel deze vervelende klontjes zal bevatten. Dus ga schrobben en gebruik wat elleboogvet om te voorkomen dat je deze grove combinatie dagelijks door je haar borstelt.

Hoe je haarborstel schoonmaken na hoofdluis

Hoofdluis is geen prettige ervaring om te zien, ze kunnen 24 uur overleven zonder het menselijk hoofd, liggen op de loer in beddengoed, kleding en haarborstels waardoor ze lastig te verwijderen zijn. Maar nadat u een hoofdluisvrije hoofdhuid heeft, is het laatste wat u wilt doen uw haar borstelen en hoofdluis opnieuw introduceren.

Maar wanhoop niet, er is een handige truc om luizen en hun eieren te doden om te voorkomen dat ze terugkeren naar de hoofdhuid van jou (of je kind) en ze verder verspreiden. Doe je haarborstels en kammen gewoon in een zak en stop ze een nacht in de vriezer. De temperatuur onder nul zal de wezens (en hun eieren) doden, dus het is niet nodig om nieuw gereedschap te kopen. Zorg ervoor dat borstels en kammen droog zijn voordat ze bevriezen om ongewenste schade door ijsvorming te voorkomen.

U leest: Je haarborstel schoonmaken in drie eenvoudige stappen

Ook populair: L’Oréal Paris Elvive Extraordinary Clay Shampoo review