Je stemming verbeteren met deze 7 (gratis) mood boosters

je stemming verbeteren

Voel je je een beetje down na het ontvangen van onaangenaam nieuws? Probeer je de zondagsangsten (of maandagblues) te verslaan? Heb je een vreselijke, vreselijke, niet-goede, heel slechte (of zelfs een beetje blah) dag? Zelfs kleine teleurstellingen en frustraties kunnen je dagelijkse activiteiten ontsporen en je chagrijnig, ellendig en volledig ongeïnteresseerd maken in de dingen die je nodig hebt of wilt regelen. Je weet dat je een opkikkertje nodig hebt om de dag soepel door te komen, maar je weet niet precies wat je moet doen om je stemming te verbeteren.

Dat is volkomen normaal – emotionele stress hoeft niet extreem te zijn om het spotten van oplossingen moeilijk te maken. Maar een slecht humeur dat blijft sudderen, kookt vaak over, waardoor je je slechter voelt. Het negeren van de oorzaak van je slechte humeur zal het niet doen verdwijnen, maar er is niets mis mee om het tijdelijk opzij te zetten om je in plaats daarvan te concentreren op iets waardoor je je goed voelt. Hieronder vind je zeven ideeën om uit te proberen als je je humeur een beetje op gang wilt brengen. Bonus: u hoeft voor geen van hen te betalen.

Je stemming verbeteren met 7 mood boosters

1. Maak een wandeling in het park

Een korte wandeling door het dichtstbijzijnde park of een andere groene ruimte kan veel doen om een ​​slecht humeur te doorbreken. Wandelen in de natuur is eigenlijk een 3-op-1-benadering om de productie van ‘gelukshormonen’ te stimuleren, de chemische boodschappers die helpen bij het reguleren van de stemming.

Als het middagdip is of een lange nacht die je een beetje somber maakt, kan een stevige wandeling van 10 minuten de bloedtoevoer naar je hersenen vergroten en je energie geven, waardoor gevoelens van vermoeidheid en traagheid afnemen. Wandelen kan ook helpen om het niveau van stresshormonen in je lichaam te verlagen en de aanmaak van endorfine te stimuleren, hormonen die stress, pijn en ongemak kunnen verlichten.

Natuurlijk heeft zonlicht ook voordelen. Slechts 10 of 15 minuten in de zon doorbrengen kan de productie van serotonine, samen met meer endorfine, veroorzaken, wat zorgt voor een flinke dosis stemmingsverbeterende chemicaliën. Bovendien kan natuurlijk licht je helpen om je energieker en alerter te voelen, vooral als je in een schemerige kamer hebt gezeten.

En laten we de natuur niet vergeten. Onderzoek wijst er steeds vaker op dat mensen die regelmatig buiten zijn, of naar afbeeldingen of video’s van de natuur kijken wanneer uitgaan niet mogelijk is, over het algemeen een beter humeur hebben. De natuur kan gevoelens van geluk stimuleren en stress verminderen, maar het kan ook helpen om je concentratievermogen te verbeteren, wat de sleutel kan zijn tot het verbeteren van je humeur als je het moeilijk vindt om dingen voor elkaar te krijgen. Als u meer tijd in een natuurlijke omgeving doorbrengt, kunt u zelfs het risico op psychische symptomen verlagen, wat op de lange termijn meer effecten op de stemming kan hebben.

2. Lach er maar om

Er is een goede reden waarom zoveel leraren en andere openbare sprekers de neiging hebben om dingen op gang te brengen met een grap of geestige opmerking. Lachen in een groep kan helpen de spanning te verlichten en iedereen een beetje energieker te laten voelen – en vaak een beetje meer verbonden.

Lachen werkt ook op individueel niveau. Als je je een beetje angstig of gestrest voelt over iets – bijvoorbeeld een grote presentatie op het werk of een zware discussie met een geliefde – kan humor je helpen een deel van de spanning van je af te schudden en je in een lichtere gemoedstoestand te brengen.

Een echte, diepe buiklach forceren kan een uitdaging zijn als je je niet erg grappig voelt. Als je go-to-bronnen voor humor niet veel vreugde opwekken, probeer deze dan eens:

 • Grappige videos. Weet je niet wat je moet kijken? Ga naar YouTube om tientallen Vine-compilaties te bekijken, zoals korte video’s zijn ontworpen om je snel aan het lachen te maken.
 • Dieren video’s. Als het gaat om het verslaan van een slecht humeur, kunnen huisdieren een dubbele klap uitdelen. Hun capriolen kunnen hilarisch zijn, maar ze zijn ook behoorlijk schattig. Heb je alle katten- en hondenvideo’s gezien? Vogels kunnen ook verrassend grappig zijn.
 • Zoek comedyschrijvers op. Als je de voorkeur geeft aan het geschreven woord boven visuele inhoud, geef je misschien de voorkeur aan humoristische boeken boven grappige video’s. Ga aan de slag met NPR’s lijst van 100 grappige boeken.
 • Online gaan. Je kunt online snel lachen op websites zoals Reductress, The Onion of r/funny, Reddit’s subreddit gewijd aan alle humoristische dingen.
 • Deel grappen. Op het werk of met vrienden? Vraag of iemand goede grappen kent, of deel een favoriet of twee van jezelf.

Deze aroma diffuser van HappySense is ideaal voor aromatherapie. Geniet van de geur van verschillende heerlijke etherische oliën en stel een van de 7 led mood lights in voor een extra ontspannen gevoel! 

Je stemming verbeteren

3. Probeer wat aromatherapie

Je reukvermogen kan rechtstreeks communiceren met je amygdala, een deel van de hersenen dat helpt bij het reguleren van emoties. Daarom helpen geuren die positieve of nostalgische herinneringen oproepen vaak spanning en angst te verlichten. Het verband tussen je hersenen en reukvermogen kan ook helpen verklaren waarom dingen die lekker ruiken je een goed gevoel kunnen geven.

Aromatherapie verwijst over het algemeen naar het gebruik van essentiële oliën om de stemming of geestelijke gezondheid te verbeteren, maar u hoeft niet per se essentiële oliën te kopen om deze voordelen te krijgen. Misschien heb je al een aantal stemmingsverhogende geuren in huis of op kantoor:

 • Heb je een favoriete geurende zeep of lotion? Neem even de tijd om aandachtig je handen te wassen of geef je armen en schouders een snelle geurige massage.
 • Voel je je laag omdat je iemand mist van wie je houdt? Ruik iets dat je aan hen doet denken.
 • Heb je buren met indrukwekkende tuinen? Maak een korte wandeling om de rozen (letterlijk) te ruiken. Andere geurige planten die u in het wild kunt tegenkomen, zijn lavendel, jasmijn, kamperfoelie, rozemarijn en salie.
 • Ga naar de keuken om de geur van vanille, kaneel of pompoentaart op te snuiven. U kunt ook een citroen in schijfjes snijden en de geur inademen.
 • Maak een kopje pepermunt- of kamillethee. Earl Grey, dat bergamot bevat, is ook een goede optie. Je kunt ook gekookt water over citroen gieten, de stoom inademen terwijl deze afkoelt en daarna genieten van een hydraterend, verwarmend drankje.

Een vleugje lotion of thee is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een geconcentreerde essentiële olie, maar geur is nog steeds een krachtig hulpmiddel. Elke geur die je aantrekkelijk of rustgevend vindt, kan een positieve invloed hebben op je humeur en je stemming verbeteren.

4. Geef jezelf een knuffel

Het is volkomen natuurlijk om je tot de mensen in je leven te wenden voor fysieke en emotionele ondersteuning wanneer je te maken hebt met een slecht humeur en andere frustraties. Je weet misschien al dat knuffels en andere fysieke genegenheid je lichaam kunnen aansporen om oxytocine vrij te maken en je dichter bij je dierbaren te voelen. Maar wat gebeurt er als je humeur keldert in omstandigheden waarin je niet gemakkelijk toegang hebt tot dat comfort?

Misschien begin je je plotseling verdrietig, overweldigd of gewoon rot te voelen op je werk, of in een menigte mensen die je niet kent. Een ondersteunende omhelzing lijkt precies wat je nodig hebt om je humeur te veranderen, maar er is niemand in de buurt om de eer te bewijzen – niemand anders dan jij, dat wil zeggen.

Hoewel jezelf een knuffel geven misschien een beetje gek aanvoelt, kan het echt de truc doen. Aanraking (ja, die van jezelf inbegrepen) kan gevoelens van stress verlichten, waardoor je je veilig en ontspannen voelt. Het kan ook zelfcompassie en zelfvriendelijkheid bevorderen, die beide de weg kunnen banen naar een positievere stemming.

Jezelf knuffelen kan net zo eenvoudig zijn als je armen om jezelf heen slaan en een moment of twee vasthouden, net zoals je zou doen wanneer je iemand anders knuffelt. Maar je kunt ook onze gids bekijken om jezelf een knuffel te geven.

5. Zet de deuntjes op

Stel je dit voor: je maakt je huis schoon, sorteert papierwerk of doet een andere taak die je niet echt leuk vindt. Je radiostation of muziekstreamingservice naar keuze speelt op de achtergrond.

Wanneer het nummer verandert, spitsen je oren zich als je de eerste noten van een van je favoriete nummers herkent. De vrolijke, opzwepende melodie geeft je nieuwe energie. Je tikt met je voet op de muziek terwijl je je aandacht weer op je taak richt met nieuw enthousiasme, terwijl je binnensmonds meezingt. Je had je die onmiddellijke sprong in je humeur niet voorgesteld. Muziek kan in feite veel voordelen bieden en je stemming verbeteren.

Het kan helpen om:

 • verbeteren van het vermogen om stemming en emotie te reguleren
 • stress en spanning verlichten
 • angst verminderen
 • bevordering van een gezonde hersenfunctie, inclusief een betere herinnering aan het geheugen
 • verbeter je focus, in sommige gevallen
 • Kortom, als je er klaar voor bent om je humeur tot het uiterste te schoppen, biedt een afspeellijst met favoriete nummers een uitstekende tool voor de klus.

Ga er meer op uit voor een goed humeur! De “TK2 Cool” wandelsokken bieden met hun medium dichtheid en vezelmix met Lyocell het beste comfort en aangename verkoeling tijdens wandelingen, vooral bij warm weer. 

6. Probeer een willekeurige daad van vriendelijkheid

Misschien voel je je gevangen of vast omdat je op dit moment niets kunt doen om je huidige situatie te veranderen. In plaats van verstrikt te raken in een neerwaartse spiraal van zorgen en stress, kun je proberen je energie op iemand anders te richten.

Iets aardigs doen voor iemand anders kan hun dag een beetje beter maken en een glimlach op hun gezicht toveren, wat op zijn beurt je humeur kan verbeteren. Gewoon weten dat je de dag van iemand anders beter hebt gemaakt, kan je in een positievere gemoedstoestand achterlaten.

Een paar ideeën om te overwegen:

 • Vraag een collega of ze hulp nodig hebben.
 • Doe een klusje voor je kind, huisgenoot of partner.
 • Geef je huisdier een traktatie – je zult waarschijnlijk wat knuffels verdienen als bonus.
 • Laat een gedetailleerde positieve review achter voor een van je favoriete winkels of restaurants.

7. Bel een dierbare

Of je nu net een lange en vermoeiende dag hebt doorstaan ​​of een stressvolle gebeurtenis hebt die op je afkomt, een snelle boodschap van liefde en steun kan je een heel eind op weg helpen. Zelfs een gesprek van 5 minuten met je romantische partner, BFF of favoriete broer of zus kan je opvrolijken en je helpen een sombere stemming, nervositeit of zorgen en andere emotionele spanningen van je af te schudden en je stemming te verbeteren.

Geliefden kunnen:

 • luister terwijl je je frustraties ventileert
 • bied bemoedigende woorden aan
 • maak je aan het lachen
 • herinner je eraan dat je altijd hun steun hebt
 • Kunt u nu niet bellen? Zelfs kort verbinding maken via sms of chat kan een verschil maken in je humeur. Je weet natuurlijk dat ze er voor je zijn, maar soms heb je gewoon die emoji-ketting, grappige GIF of inside joke nodig als herinnering.

Kunt u nu niet bellen? Zelfs kort verbinding maken via sms of chat kan een verschil maken in je humeur. Je weet natuurlijk dat ze er voor je zijn, maar soms heb je gewoon die emoji-ketting, grappige GIF of inside joke nodig als herinnering.

Waar het op neer komt om je stemming te verbeteren

Als je humeur van tijd tot tijd een kleine boost nodig heeft, maak je dan geen zorgen – dat is absoluut normaal. De meeste slechte buien hebben de neiging om snel op te heffen, en er is genoeg dat je kunt doen om ze op weg te sturen om je stemming te verbeteren.

Een sombere stemming die dag in dag uit aanhoudt, kan daarentegen wijzen op iets ernstigers. Als je merkt dat je stemming en welzijn blijven veranderen en strategieën zoals de bovenstaande weinig effect lijken te hebben, is praten met een therapeut altijd een goede volgende stap.

Ook populair: Slecht slapen door blauw licht? Gebruik een blue light bril!