Je WiFi signaal versterken op 10 verschillende manieren

WiFi signaal versterken

Vertragen van browsen tot kruipen, het onvermogen om te streamen, wegvallende wifi-signalen, draadloze dode zones – al deze problemen zijn gek in een wereld waar online gaan voor sommigen net zo noodzakelijk is geworden als ademhalen. (Nou ja, misschien niet zo kritisch…maar toch belangrijk.) Als je het gevoel hebt dat je wifi traag is geworden, zijn er veel tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je internet te testen. Er zijn ook een paar trucs die u kunt proberen om uw netwerkproblemen op te lossen. Als u echter alleen een goede ontvangst krijgt door naast uw draadloze router te gaan staan, kunnen deze eenvoudige tips u helpen uw WiFi signaal te versterken.

10 manieren om je WiFi signaal te versterken

1. Controleer uw bekabelde internetverbinding

Voordat u de wifi de schuld geeft, moet u ervoor zorgen dat het internet dat uw huis binnenkomt naar behoren werkt. Zoek een Ethernet-kabel en sluit uw computer rechtstreeks aan op uw modem – u hebt mogelijk een USB-naar-Ethernet-adapter nodig als uw laptop geen Ethernet-poort heeft.

Voer een snelheidstest uit om uw internetsnelheid te zien. Als het niet overeenkomt met de snelheid op uw internetrekening, moet u mogelijk uw ISP bellen of uw modem vervangen. Als uw snelheidstest overeenkomt met uw internetrekening, maar deze nog steeds traag lijkt, is het misschien tijd om een ​​beter plan te bedenken. (Mijn grootmoeder was ervan overtuigd dat haar wifi defect was, alleen toen ik haar vertelde dat ze was geabonneerd op een razendsnelle 3Mbps-verbinding.)

Als de modem in orde lijkt, probeer dan de test opnieuw draadloos uit te voeren, staande naast de router. Als je naast de router even goede snelheden haalt, maar niet elders in huis, dan kan je wifi-dekking de oorzaak zijn. Als je internet naast de router nog steeds traag is, heb je misschien wat verouderde apparatuur die een upgrade nodig heeft om zo het WiFi signaal te versterken.

De best beoordeelde internetkabel op bol.com: Deze CAT6 UTP kabel RJ45 netwerk kabel heeft een snelheid van 1000mbps. Een CAT6 kabel haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is 250mhz. 

WiFi signaal versterken

2. Update uw routerfirmware

Voordat u dingen gaat aanpassen, is het een goed idee om uw router bij te werken. Routerfabrikanten zijn altijd bezig met het verbeteren van software om wat meer snelheid te krijgen. Hoe gemakkelijk – of hoe moeilijk – het is om uw firmware te upgraden, hangt volledig af van de fabrikant en het model van uw apparaat.

De meeste huidige routers hebben het updateproces ingebouwd in de beheerinterface, dus het is gewoon een kwestie van op een firmware-upgradeknop drukken. Voor andere modellen, vooral als ze ouder zijn, moet je nog steeds de website van de fabrikant bezoeken, een firmwarebestand downloaden van de ondersteuningspagina van je router en het uploaden naar de beheerinterface. Het is vervelend, maar nog steeds een goede zaak om te doen, omdat het zo’n eenvoudige oplossing zou zijn.

Zelfs als uw draadloze netwerk niet defect is, moet u er zelfs een punt van maken om uw firmware regelmatig bij te werken voor prestatieverbeteringen, betere functies en beveiligingsupdates. Voor hulp hierbij hebben we een handleiding voor toegang tot de instellingen van uw router.

Als je echt het maximale uit je huidige router wilt halen, moeten avontuurlijke mensen kijken naar firmware van derden, zoals de open-source DD-WRT. Dit kan de prestaties verhogen en u toegang geven tot meer geavanceerde netwerkfuncties, waaronder de mogelijkheid om een ​​virtueel particulier netwerk (VPN) rechtstreeks op uw router te installeren. Het is een beetje ingewikkelder om in te stellen, maar voor technisch onderlegde gebruikers kan het de moeite waard zijn.

3. Bereik een optimale routerplaatsing

Niet alle huizen zullen het wifi-signaal gelijk verdelen. Het feit is dat waar je de router plaatst een enorme invloed kan hebben op je draadloze dekking. Het lijkt misschien logisch om de router in een kast en uit de weg te hebben, of vlak bij het raam waar de kabel binnenkomt, maar dat is niet altijd het geval. In plaats van hem naar een ander uiteinde van je huis te verplaatsen, moet de router, indien mogelijk, in het midden van je huis staan, zodat het signaal gemakkelijk elke hoek kan bereiken. Dit helpt meteen het WiFi signaal te versterken.

Bovendien hebben draadloze routers open ruimtes nodig, weg van muren en obstakels. Dus hoewel het verleidelijk is om die lelijke zwarte doos in een kast of achter een stapel boeken te plaatsen, krijg je een beter signaal als het wordt omringd door open lucht (wat ook zou moeten voorkomen dat de router oververhit raakt). Houd het ook uit de buurt van zware apparaten of elektronica, aangezien het gebruik van apparaten in de buurt de wifi-prestaties kan beïnvloeden. Als u zelfs maar één muur tussen uw werkruimte en de router kunt elimineren, kunt u de prestaties drastisch verbeteren.

Als uw router externe antennes heeft, richt deze dan verticaal om de dekking te vergroten. Als je kunt, helpt het zelfs om de router hoger te plaatsen – monteer hem hoog aan de muur of op de bovenste plank voor een beter signaal. Er zijn tal van hulpmiddelen om u te helpen uw netwerkdekking te visualiseren. We houden van Ekahau’s Heatmapper of MetaGeek’s inSSIDer, die je zowel de zwakke als de sterke plekken in je wifi-netwerk laten zien. Er zijn ook tal van mobiele apps, zoals Netgear’s WiFi Analytics.

Het bestverkochte WiFi systeem op bol.com: de TP-Link Deco M5 is een multiroom wifi systeem bestaande uit twee losse stations. Deze twee stations communiceren allen met elkaar middels wifi mesh technologie, waardoor je hele woning wordt voorzien van één groot draadloos netwerk. Dankzij deze technologie ervaar je geen haperingen of verlies van snelheid meer en behoren je netwerkproblemen tot het verleden.

WiFi signaal versterken

4. Wat is uw frequentie?

Bekijk de beheerdersinterface van uw netwerk en zorg ervoor dat u deze hebt geconfigureerd voor optimale prestaties. Als je een dual-band router hebt, krijg je waarschijnlijk een betere doorvoer door over te schakelen naar de 5GHz-band in plaats van de meer gebruikelijke 2,4GHz-band te gebruiken.

5GHz biedt niet alleen hogere snelheden, maar u zult waarschijnlijk ook minder interferentie ondervinden van andere draadloze netwerken en apparaten, omdat de 5GHz-frequentie niet zo vaak wordt gebruikt. (Het kan echter niet zo goed omgaan met obstakels en afstanden, dus het zal niet per se zo ver reiken als een 2,4 GHz-signaal.)

De meeste moderne dual-band routers zouden u de mogelijkheid moeten bieden om op beide banden dezelfde netwerknaam of SSID te gebruiken. Controleer de beheerinterface van uw router, zoek naar de 5GHz-netwerkoptie en geef deze dezelfde SSID en hetzelfde wachtwoord als uw 2,4GHz-netwerk. Op die manier kiezen uw apparaten automatisch het beste signaal wanneer ze maar kunnen.

(Als je router je niet de mogelijkheid biedt om dezelfde SSID te gebruiken, geef hem dan een andere naam – zoals SmithHouse-5GHz – en probeer daar waar mogelijk handmatig verbinding mee te maken.)

5. Verander het kanaal

Interferentie is een groot probleem, vooral voor degenen die in dichtbevolkte gebieden wonen. Signalen van andere draadloze netwerken kunnen de snelheid beïnvloeden, om nog maar te zwijgen van sommige draadloze telefoonsystemen, magnetrons en andere elektronische apparaten.

Ooit als kind met walkietalkies gespeeld? U herinnert zich misschien dat de units op hetzelfde “kanaal” moesten zijn om elkaar te kunnen horen. En als je toevallig op hetzelfde kanaal zit als je buren, kun je het gesprek van iemand anders meeluisteren, zelfs als ze een heel andere set gebruiken. In dezelfde geest kunnen alle moderne routers over verschillende kanalen schakelen wanneer ze met uw apparaten communiceren.

De meeste routers zullen het kanaal voor u kiezen, maar als aangrenzende draadloze netwerken ook hetzelfde kanaal gebruiken, zult u te maken krijgen met signaalcongestie. Een goede router die is ingesteld op Automatisch zal proberen het kanaal met de minste drukte te kiezen, maar oudere of goedkopere routers kiezen misschien gewoon een vooraf gedefinieerd kanaal, zelfs als dit niet het beste is. Dat kan een probleem zijn.

Op Windows-pc’s kunt u zien welke kanalen aangrenzende wifi-netwerken gebruiken. Typ netsh wlan show all vanaf de opdrachtprompt en u ziet een lijst met alle draadloze netwerken en de kanalen die in uw omgeving worden gebruikt. De bovengenoemde netwerkanalysatoren kunnen u deze informatie ook tonen, vaak in een gemakkelijker leesbaar grafisch formaat.

Als u merkt dat de Auto-instelling niet goed voor u werkt, logt u in op de beheerdersinterface van uw router, gaat u naar de standaard draadloze categorie en probeert u er een handmatig te selecteren (idealiter een die niet door veel netwerken in uw regio wordt gebruikt) . Voer nog een snelheidstest uit om te zien of dat een beter signaal en hogere snelheden geeft dan de automatische instelling in uw probleemgebieden.

Houd er rekening mee dat congestie van kanalen in de loop van de tijd kan veranderen, dus als je handmatig een kanaal kiest, wil je misschien af ​​en toe inchecken om er zeker van te zijn dat het nog steeds de beste is.

Met de AVM FRITZ!Repeater 3000 kan je snel en veilig de reikwijdte van je draadloze netwerk vergroten. Met een gecombineerde snelheid van 3000Mbps biedt deze range extender een stabiele verbinding voor alle verbonden apparaten. Zo kan je naadloos streamen, gamen en downloaden zonder haperingen.

WiFi signaal versterken
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

6. Schakel wifi-indringers uit

Het is heel goed mogelijk dat het probleem niets te maken heeft met interferentie of wifi-bereik. Als uw netwerk open is, of een zwak wachtwoord heeft, kan een ongewenste gast of twee meeliften op uw netwerk. Als de buurman meerdere 4K-films downloadt op je wifi, zullen je videochats eronder lijden.

De beheerdersinterface van uw router kan ook een soort verkeersanalysator zijn die u vertelt welke apparaten veel gegevens gebruiken – u kunt zelfs merken dat een van uw eigen kinderen bandbreedte opslurpt zonder dat u het door hebt.

Zodra je de indringer hebt gevonden en het probleem hebt verholpen, beveilig je je netwerk met een sterk wachtwoord — bij voorkeur WPA2, aangezien WEP notoir gemakkelijk te kraken is — zodat anderen niet mee kunnen doen, het zal direct je WiFi signaal versterken.

7. Controlekwaliteit:

De meeste moderne routers worden geleverd met Quality of Service (QoS)-tools om de hoeveelheid bandbreedte die apps gebruiken te beperken, zoals het bovenstaande Netgear-menu. U kunt QoS bijvoorbeeld gebruiken om prioriteit te geven aan videogesprekken boven het downloaden van bestanden. Op die manier wordt uw gesprek met oma niet afgebroken omdat iemand anders een groot bestand uit Dropbox haalt. (Natuurlijk, hun bestand duurt langer, maar oma is belangrijker.) Met sommige QoS-instellingen kun je zelfs prioriteit geven aan verschillende apps op verschillende tijdstippen van de dag.

QoS-instellingen zijn meestal te vinden onder geavanceerde instellingen in de beheerdersinterface van het netwerk. Sommige routers maken het zelfs gemakkelijker door een multimedia- of gaming-instelling met één klik aan te bieden, zodat u weet dat die toepassingen voorrang krijgen.

8. Vervang je antenne

Als je router een interne antenne gebruikt, is het een goed idee om een ​​externe antenne toe te voegen, omdat deze een sterker signaal uitzendt. Uw router is mogelijk geleverd met antennes die u zelf kunt toevoegen, maar als dat niet het geval is (of als u ze lang geleden hebt weggegooid), verkopen veel routerfabrikanten antennes afzonderlijk.

In veel gevallen kunt u kiezen tussen omnidirectionele antennes, die een signaal naar alle richtingen sturen, of directionele antennes, die een signaal in één bepaalde richting sturen. De meeste ingebouwde antennes zijn meestal omnidirectioneel, dus als u een externe antenne koopt, moet deze worden gemarkeerd als “high-gain” om echt een verschil te maken om het WiFi signaal te versterken.

Een directionele antenne is meestal een betere optie, aangezien de kans groot is dat u geen zwakke plekken in uw netwerk in elke richting ervaart. Richt uw externe antenne in de richting van uw zwakke plek en deze zal het signaal dienovereenkomstig uitzenden. Kijk op de website van uw routerfabrikant voor meer informatie over wat u kunt kopen.

De 300 Mbps draadloos N mini USB-adapter TL-WN823N van TP-LINK is bedoeld om uw laptop of desktop met een draadloos netwerk met hoge snelheid te verbinden. Het zeer compacte formaat maakt de adapter zeer eenvoudig mee te nemen.

WiFi signaal versterken

9. Upgrade uw verouderde hardware

Het is een goed idee om het meeste uit uw bestaande apparatuur te halen, maar als u oude hardware gebruikt, kunt u niet de beste prestaties verwachten. We hebben de neiging om ons te abonneren op de “als het niet kapot is, repareer het dan niet”-mentaliteit met back-end-apparaten, met name netwerkapparatuur. Als u uw router echter jaren geleden hebt gekocht, gebruikt u mogelijk nog steeds de oudere, langzamere 802.11n-standaard.

Oudere routers kunnen een vrij lage bandbreedte hebben en kunnen zelfs een korter bereik hebben. Dus alle aanpassingen die we hierboven hebben geschetst, zullen je alleen tot nu toe brengen – de maximale doorvoer voor 802.11g is 54 Mbps, terwijl 802.11n stopt met 300 Mbps. De nieuwste 802.11ac ondersteunt 1Gbps, terwijl next-gen Wi-Fi 6-routers in theorie 10Gbps kunnen halen. Onze lijst met de beste draadloze routers is een goede plek om de zoektocht naar een snellere router te beginnen.

Zelfs als je router nieuw is, heb je misschien een aantal oude apparaten die terugvallen op oudere, langzamere standaarden. Als je de afgelopen jaren een pc hebt gekocht, heb je waarschijnlijk een 802.11ac draadloze adapter, of tenminste 802.11n. Maar hoe ouder uw apparaten, hoe kleiner de kans dat ze moderne technologie hebben ingebouwd. (Misschien kunt u een USB Wi-Fi-adapter kopen die het op die oude machines een beetje beter maakt.)

Onthoud dat een router van hogere kwaliteit niet alleen die snellere standaarden ondersteunt, maar ook alle dingen die we hierboven hebben beschreven, beter zal doen. Het zal een betere kanaalselectie hebben, betere bandsturing uitvoeren voor 5GHz-apparaten en betere QoS-functies bevatten.

Anderen hebben mogelijk functies zoals Multi User-Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO), zoals de Editors’ Choice TP-Link Archer AX11000 tri-band gaming-router. MU-MIMO-routers kunnen meerdere datastromen tegelijkertijd naar meerdere apparaten verzenden en ontvangen zonder verslechtering van de bandbreedte en vereisen gespecialiseerde tests met meerdere clients, maar de clients moeten MU-MIMO-compatibel zijn.

10. Bereik verder met een Range Extender of Mesh Wi-Fi

Sommige nieuwere routers hebben misschien een beter bereik dan je oude klopper, maar in veel huizen krijg je misschien nog steeds niet het bereik dat je nodig hebt. Als het netwerk een gebied moet bestrijken dat groter is dan waar de router naar toe kan verzenden, of als er veel hoeken zijn om omheen te gaan en muren om door te dringen, zullen de prestaties onvermijdelijk een deuk krijgen. Als alle bovenstaande tips niet werken, is het mogelijk dat je huis gewoon te groot is voor een enkele router om overal een goed signaal te sturen. In dat geval heb je een ander apparaat nodig om je WiFi signaal te versterken.

Range extenders ontvangen een signaal van uw router en zenden dit vervolgens opnieuw uit naar uw apparaten en vice versa. Hoewel ze goedkoop zijn, zijn ze vaak niet zo effectief als mesh-wifi-systemen, die je bestaande router volledig vervangen. In plaats van alleen het signaal van een router te herhalen, werken meerdere units samen om het verkeer op een intelligente manier terug naar uw modem te leiden, waardoor uw huis wordt bedekt met een enkel Wi-Fi-netwerk dat overal komt waar u maar wilt. Bekijk hier de top 7 beste mesh WiFi routers voor topsnelheid in huis.

Wanneer u deze mesh-punten instelt, moet u nog steeds dezelfde regels gebruiken voor het uitzoeken van de plaatsing: één knooppunt wordt verbonden met uw modem en elk van de andere knooppunten moet dichtbij genoeg zijn om een ​​solide signaal op te vangen, terwijl ze nog steeds ver genoeg moeten zijn om breid de dekking uit naar uw dode zones.

Houd er rekening mee dat, zelfs met een mesh-systeem, u nog steeds wat prestatieverlies kunt oplopen aan de uiteinden van uw huis, vooral als uw Wi-Fi meerdere “hops” moet maken – nogmaals, door de hoofdeenheid in het midden van uw huis te plaatsen house is het beste, en het verbinden van de nodes met Ethernet zal de beste resultaten opleveren. Geloof me: als je echt probleemloze wifi wilt, is het de moeite waard om een ​​elektricien een paar Ethernet-kabels naar elke mesh-eenheid te laten leggen, want in mijn ervaring is al het andere een compromis dat al dan niet aan jouw normen voldoet. Het zal een wereld van verschil maken als het gaat om het WiFi signaal versterken.

Mesh Wi-Fi-systemen zijn niet goedkoop, vooral niet als je een groot huis hebt, waarvoor meerdere nodes nodig zijn. Als u echter toch op zoek bent naar een nieuwe router, zijn ze absoluut het overwegen waard als alternatief. Als je technisch onderlegd bent, kun je misschien wat geld besparen door een paar goedkopere, maar complexere Ubiquiti UniFi Lite-toegangspunten in te stellen.

U leest: Je WiFi signaal versterken op 10 verschillende manieren

Ook populair: Top 7 beste mesh WiFi van 2022 voor topsnelheid in huis