Jeukend en tranend oog: oorzaken en wat je er aan kan doen

Jeukend en tranend oog

Last van een jeukend en tranend oog nadat je in de buurt van een kat bent geweest? Heb je natte ogen als er stuifmeel in de lucht is? Allergieën van het oog treffen elk jaar ongeveer 20% tot 40% van de Nederlanders en nemen toe. Dezelfde ingeademde allergenen in de lucht – pollen, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijten en schimmels – die allergische rhinitis veroorzaken, kunnen leiden tot allergische conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies, het slijmvlies van het oog).

Beide aandoeningen zijn IgE-gemedieerde allergische reacties. Het is niet verwonderlijk dat mensen met een van deze aandoeningen vaak ook last hebben van de andere klachten. Volgens een schatting heeft ongeveer 95% van de mensen met allergische conjunctivitis allergische rhinitis.

Allergische conjunctivitis, ook wel oculaire allergie genoemd, is voornamelijk een ziekte van jonge volwassenen, aangezien de symptomen geleidelijk afnemen met de leeftijd. Meer dan de helft van de oogallergieën is seizoensgebonden; de rest is meerjarig. De symptomen zijn jeukende en rode ogen, tranen, oedeem (zwelling) van het bindvlies of ooglid en slijmafscheiding. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, kunt u er zeker van zijn dat ongecompliceerde allergische conjunctivitis geen bedreiging vormt voor het gezichtsvermogen.

A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels geven snelle verkoeling van rode, branderige ogen en jeuk als gevolg van seizoensgebonden allergieën (hooikoorts). Ook geschikt voor lensdragers

Jeukend en tranend oog

Bescherm uzelf

De wetenschap heeft bewezen dat chronische, laaggradige ontstekingen een stille moordenaar kunnen worden die bijdraagt aan hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en andere aandoeningen. Droge ogen, het vaakst gezien bij oudere mensen, is een aandoening die lijkt op allergische conjunctivitis, maar is eigenlijk een teken van een geïrriteerd oog. Droge ogen kunnen ook samengaan met allergische conjunctivitis.

De aandoening resulteert paradoxaal genoeg in overmatig scheuren, omdat veroudering de samenstelling van tranen verslechtert. “Jonge” tranen zijn stroperig als olie en smeren het oog goed, terwijl “oude” tranen dun en waterig zijn. Terwijl het oog worstelt om te gaan met de toegenomen irritatie die wordt veroorzaakt door de wrijving van het ooglid, is het resultaat een overvloed aan tranen. Droge ogen reageren vaak op regelmatig gebruik van vrij verkrijgbare bevochtigende oogdruppels.

Diagnose van allergische conjunctivitis

Seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische conjunctivitis kan meestal door uw arts worden bevestigd op basis van uw symptomen. Testen is meestal niet nodig om de aandoening te diagnosticeren, maar huidtesten kunnen helpen bij het identificeren van de allergenen. Als uw symptomen niet snel op de behandeling reageren, raadpleeg dan uw arts voor het geval u een ernstiger oogaandoening heeft.

A. Vogel Pollinosan Oogdruppels bevat verlichtende en verkoelende ingrediënten voor je jeukende en tranende oog en beschermt tegen het binnendringen van nieuwe pollen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Behandeling van allergische conjunctivitis

Vermijden is je eerste verdedigingslinie. Als u allergisch bent voor katten, blijf dan uit de buurt van katten, of raak in ieder geval uw ogen niet aan als u in de buurt van een kat bent, en was uw handen onmiddellijk nadat u er een hebt aangeraakt. Als stuifmeel je aartsvijand is, houd dan je ramen gesloten en een luchtreiniger of airconditioner aan in het pollenseizoen. Wrijf ook niet in uw ogen, want door te wrijven laten mestcellen in het bindvlies hun histamine en andere ontstekingschemicaliën vrijkomen, wat de symptomen verergert. Gebruik regelmatig oogdruppels (verkrijgbaar zonder recept) voor verlichting en om allergenen in het oog te verdunnen.

Orale antihistaminica. Voor incidentele symptomen kan allergische conjunctivitis worden behandeld met de nieuwere generatie orale antihistaminica, waaronder de medicijnen cetirizine (Zyrtec), fexofenadine (Allegra), levocetirizine (Xyzal) en loratadine (Claritine) of het voorgeschreven antihistaminicum desloratadine (Clarinex). Houd er tijdens een aanval echter rekening mee dat oogdruppels sneller werken dan orale medicatie.

Antihistamine/vasoconstrictieve combinaties. Vrij verkrijgbare oogdruppels die zowel een antihistaminicum als een vasoconstrictor bevatten, zoals naphazoline / feniramine kunnen een paar dagen worden gebruikt voor snelle verlichting. Vermijd echter regelmatig langdurig gebruik van deze medicijnen, die vernauwing van de bloedvaten van het oog en terugkerende roodheid kunnen veroorzaken, waarbij de roodheid terugkeert en mogelijk zelfs erger is dan voorheen.

U leest: Jeukend en tranend oog: oorzaken en wat je er aan kan doen

Ook populair: Top 6 beste massagestoel van 2023 voor ontspannen spieren

Dit vind je misschien ook leuk: