Kokosolie voor de huid: voordelen, soorten en hoe je het gebruikt

kokosolie voor de huid

Kokosolie wordt al een paar jaar aangeprezen als superfood, ondanks dat het een hoge concentratie verzadigd vet bevat. In 2015 omarmde de wellness-industrie de vezelige steenvrucht, met iedereen van Gwyneth Paltrow tot Kourtney Kardashian die zijn lof zong en de verkoop schoot vervolgens omhoog. Maar de machtige kokosnotendag in de zon was van korte duur nadat Harvard-professor Karin Michels het tijdens een lezing aan de Universiteit van Freiburg bestempelde als ‘puur vergif’. Maar hoe zit het met kokosolie voor de huid?

De meningen van experts blijven verdeeld over de ware superkrachten van kokos dankzij de relatie met verstopte slagaders en transvet. Maar hoewel de positie op het superfood-schap ter discussie staat, zijn er enkele interessante bevindingen gedaan als het gaat om kokosolie en huidverzorging. Is kokosolie een geheim elixer voor de gezondheid van huid en haar? In dit artikel onderzoeken we de feiten.

Wat is kokosolie?

Kokosnoten worden losjes omschreven als een vrucht, een noot of een zaadje, maar ze zijn in feite iets dat een ‘steenvrucht’ wordt genoemd – een vrucht met een harde steenachtige bedekking. Kokosolie is simpelweg de olie afgeleid van kokosnoten die wordt gewonnen uit de pit of het witte ‘vlezige’ deel van de kokosnoot. Kokosnoten zijn echt multifunctioneel – ze zorgen al eeuwenlang voor drank, vezels, voedsel en zelfs brandstof. Botanische oliën werden van oudsher op de huid aangebracht lang voordat er huidverzorgingsproducten bestonden en hoewel het relatief nieuw is in de wellnesswereld, hebben bewoners van de tropen al duizenden jaren kokosolie in hun huid- en haarverzorgingsregimes opgenomen.

Maar kokosolie is een controversieel superfood omdat het eigenlijk allemaal vet is. Het heeft een veel hoger gehalte aan verzadigd vet dan veel andere natuurlijke oliën – inclusief reuzel en boter! Hoewel dit betekent dat we moeten kijken hoeveel we ervan consumeren, in termen van toepassing op de huid kan dit eigenlijk een goede zaak zijn.

Bij normale kamertemperatuur is kokosolie een vaste stof. Het verzadigde vet in kokosolie is voornamelijk laurinezuur, maar het bevat ook vetzuren waaronder myristinezuur, palmitinezuur, caprylzuur, caprinezuur, oliezuur, linolzuur en stearinezuur. Deze vetten hebben een lineaire structuur en zitten strak naast elkaar, maar ze smelten ook rond de 25 graden en smelten dus gemakkelijk in de huid. Kokosolie bevat ook vitamines, mineralen en plantensterolen die allemaal de gezondheid van de huid ten goede komen.

Royal Green Extra Virgin Coconut Cream is door haar pure ingrediënten heel geschikt voor de huid. Daarnaast kan je het gebruiken voor haarverzorging, maar ook in de keuken!

kokosolie voor de huid

De verschillende soorten kokosolie

Niet alle kokosolie is hetzelfde. Net als olijfolie komt kokosolie in verschillende bereidingen voor. De kokosolie waarmee je kookt, is misschien niet dezelfde als degene die je op je huid smeert.

Wetenschappelijke huidstudies gebruiken meestal Virgin Coconut Oil (VCO). Een beetje zoals de productie van olijfolie van eerste persing, dit is bereid met mechanische of natuurlijke middelen die de olie niet veranderen. Het wordt gewonnen uit rauwe kokosnoten door een methode die natte verwerking wordt genoemd. Het zal niet op dezelfde manier zijn gebleekt, chemisch geraffineerd of ontgeurd als geraffineerde kokosolie. Dit wordt gevormd door droge verwerking uit gedroogde kokosnoten. Bij droge verwerking kunnen ook ongewenste oplosmiddelen zoals hexaan worden gebruikt.

Voor kookdoeleinden kan droog verwerkte geraffineerde kokosolie beter zijn omdat het een hoger rookpunt heeft. Voor de huid verdient nat verwerkte vierge kokosolie de voorkeur. Deze studies wijzen allemaal op virgin kokosolie met een grotere antioxidant of vrije radicalen bestrijden potentieel dan geraffineerde olie – met andere woorden, het is goed voor het neutraliseren van de negatieve effecten van de wereld om ons heen en onze levensstijl.

Is kokosolie voor de huid goed?

Voorstanders van kokosolie als huidverzorgingsproduct melden vaak dat hun huid soepeler en stralender is na herhaald gebruik, maar dit voordeel geldt misschien niet voor iedereen. Het probleem is dat kokosolie bovenop de huid zit om vocht vast te houden, wat kan leiden tot congestie voor bepaalde huidtypes. Studies hebben echter potentieel aangetoond op de volgende gebieden wanneer kokosolie plaatselijk wordt toegepast:

  • Verbetering en ondersteuning van de huidbarrière voor mensen met een droge huid
  • Gebruik als algemene vochtinbrengende crème
  • Bescherming tegen infectie in de huid
  • Bescherming tegen ontstekingen
  • Verbeterde wondgenezing
  • Theoretische therapie voor sommige acnepatiënten

Dus is kokosolie het geheime huidelixer waar je naar op zoek was? Alle huidtypes zijn verschillend en veel van het onderzoek naar kokosolie wordt uitgevoerd in dier- of reageerbuisstudies, dus het is belangrijk om het echte bewijs op deze gebieden te overwegen voordat u beslist of kokosolie geschikt voor u is.

Is kokosolie een effectieve vochtinbrengende crème?

Kokosolie heeft hydraterende eigenschappen die gelijkwaardig zijn aan minerale oliën (paraffine of op petroleum gebaseerde producten) en wordt ook als veilig in gebruik beschouwd. Kokosolie is een occlusieve vochtinbrengende crème, dus het zit op de huid om vochtverlies te verminderen in plaats van erin te dringen. Occlusieven kunnen worden vergeleken met een maatregel die transepidermaal waterverlies (TEWL) wordt genoemd. Deze TEWL is verhoogd bij dermatitis of mensen met een droge huid. Studies, waaronder die bij kinderen, hebben aangetoond dat Virgin Coconut Oil beter of gelijkwaardig is voor hydratatie in milde en matige gevallen van een droge huid dan minerale oliën.

Kokosolie is echter zwaar en dik, dus het kan de gevoelige, voor acne gevoelige huid of de hoofdhuid verstoppen. Als algemene vochtinbrengende crème is kokosolie wellicht beter geschikt voor het lichaam dan voor het gezicht, omdat er minder talgklieren op het lichaam zijn. Het is ook de moeite waard om kokosolie aan te brengen na het douchen, wanneer de poriën minder snel verstopt raken.

? Kokosolie kan ook gebruikt worden als make-up remover, maar pas op dat je niet teveel aanbrengt of de oogleden verstopt. Verwarm de olie altijd eerst in uw handen om deze vloeibaar te maken voor eenvoudige toepassing.

Qure Natural Oil Kokosolie is koudgeperst en gefractioneerd. Hierdoor is de olie vloeibaar en zonder geur. Het koud persen zorgt ervoor dat essentiële stoffen intact blijven. Deze veelzijdige olie is zeer voedend voor het haar en heeft een herstellen en kalmerende effect op de huid. De olie is niet vettig, geurloos en voelt licht aan op de huid.

kokosolie voor de huid

Kan kokosolie de huid beschermen tegen infectie?

Laurinezuur is goed voor de helft van de vetzuren in kokosolie. Monolaurin is hiervan afgeleid en kan theoretisch een vuist maken in de strijd tegen micro-organismen. In laboratoriumstudies is aangetoond dat het het vetmembraan rond sommige bacteriën desintegreert. Cellulaire studies hebben ook gesuggereerd dat het zou kunnen werken tegen sommige virussen en schimmelinfecties. Het hielp bij het verwijderen van huidinfecties in één proef, dus het is een veelbelovende kandidaat in een tijd waarin het vergroten van de bacteriële resistentie tegen antibiotica een echt probleem is.

Kan kokosolie ontstekingen voorkomen?

Ontsteking of ‘pijn’ in de huid kan een kenmerk zijn van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Gekweekt kokosextract kan een alternatief eindproduct zijn bij de productie van virgin kokosolie. Een studie in 2017 gebruikte dit rechtstreeks op de menselijke huid in een laboratorium en vond dat het de huidbarrière verbeterde en ook ontstekingen verminderde na blootstelling aan UVB-licht. Deze eigenschappen werden toegeschreven aan de polyfenolen en vetzuren in het extract.

U leest: Kokosolie voor de huid: voordelen, soorten en hoe je het gebruikt

Ook populair: Top 5 beste huid, haar en nagels pillen van 2021