Kokosolie voor wittere tanden met deze natuurlijke DIY methoden

kokosolie voor wittere tanden

Kokosolie krijgt de laatste tijd veel aandacht, en niet voor niets. Het is gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies. Er zijn ook beweringen dat het uw tanden kan reinigen en witter maken, terwijl het tandbederf helpt voorkomen. Dit artikel behandelt het laatste onderzoek naar kokosolie voor wittere tanden en uw gebit in algemene zin.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een eetbare olie die wordt gewonnen uit kokosvlees en is een van de rijkste bronnen van verzadigd vet ter wereld. Kokosvet is echter uniek omdat het bijna volledig is gemaakt van middellange keten triglyceriden (MCT’s). MCT’s worden anders gemetaboliseerd dan de vetzuren met lange ketens die in de meeste andere voedingsmiddelen worden aangetroffen, en hebben veel potentiële gezondheidsvoordelen. Laurinezuur is een vetzuur met een middellange keten dat voor bijna 50% uit kokosolie bestaat. In feite is deze olie de rijkste bron van laurinezuur die de mens kent.

Je lichaam breekt laurinezuur af tot een stof die monolaurine wordt genoemd. Zowel laurinezuur als monolaurine kunnen schadelijke bacteriën, schimmels en virussen in het lichaam doden. Volgens onderzoek is laurinezuur effectiever in het doden van deze ziekteverwekkers dan enig ander verzadigd vetzuur. Bovendien suggereren studies dat veel van de gezondheidsvoordelen van kokosolie direct worden veroorzaakt door laurinezuur. De meest populaire manieren om kokosolie voor wittere tanden te gebruiken, zijn door het te gebruiken in een proces dat ‘olietrekken’ (oil-pulling) wordt genoemd, of er tandpasta van te maken. Beide worden later in het artikel uitgelegd.

Laurinezuur kan schadelijke mondbacteriën doden

Een studie testte 30 verschillende vetzuren en vergeleek hun vermogen om bacteriën te bestrijden. Van alle vetzuren was laurinezuur het meest effectief. Laurinezuur valt schadelijke bacteriën in de mond aan die een slechte adem, tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Het is vooral effectief bij het doden van een orale bacterie genaamd Streptococcus mutans, die een belangrijke oorzaak is van tandbederf.

Kokosolie kan tandplak verminderen en tandvleesaandoeningen bestrijden
Bij tandvleesaandoeningen, ook wel gingivitis genoemd, gaat het om een ​​ontsteking van het tandvlees. De belangrijkste oorzaak van tandvleesaandoeningen is de vorming van tandplak door schadelijke bacteriën in de mond. Huidig ​​onderzoek toont aan dat kokosolie de vorming van tandplak op uw tanden kan verminderen en tandvleesaandoeningen kan bestrijden.

In één onderzoek verminderde het trekken van olie met kokosolie de opbouw van tandplak en tekenen van gingivitis significant bij 60 deelnemers met door tandplak veroorzaakte tandvleesaandoeningen . Bovendien werd een significante afname van tandplak opgemerkt na slechts 7 dagen olietrekken, en tandplak bleef afnemen gedurende de onderzoeksperiode van 30 dagen. Na 30 dagen daalde de gemiddelde plaquescore met 68% en de gemiddelde gingivitis-score met 56%. Dit is een belangrijke afname van zowel tandplak als tandvleesontsteking.

Het kan tandbederf en tandverlies voorkomen
Kokosolie tast Streptococcus mutans en Lactobacillus aan, de twee groepen bacteriën die primair verantwoordelijk zijn voor tandbederf. Verschillende onderzoeken suggereren dat kokosolie deze bacteriën net zo effectief kan verminderen als chloorhexidine, het actieve ingrediënt dat in veel mondspoelingen wordt gebruikt. Om deze redenen kan kokosolie tandbederf en tandverlies helpen voorkomen.

Olie trekken met kokosolie

Olie trekken (oil-pulling) is een groeiende trend, maar het is geen nieuw concept. In feite begon de praktijk van olietrekken duizenden jaren geleden in India. Olietrekken is de handeling van het gedurende 15 tot 20 minuten in je mond spoelen van olie en het vervolgens uitspugen. Met andere woorden, het is alsof je olie als mondwater gebruikt. Hier is hoe het te doen:

  • Doe een eetlepel kokosolie in je mond.
  • Zwaai de olie 15–20 minuten rond, duw en trek het tussen de tanden.
  • Spuug de olie uit (in de vuilnisbak of toilet, aangezien dit de gootsteenleidingen kan verstoppen).
  • Poets je tanden.

De vetzuren in de olie trekken bacteriën aan en houden ze vast, dus elke keer dat je aan de olie trekt, verwijder je schadelijke bacteriën en tandplak uit je mond. U kunt dit het beste ‘s ochtends meteen doen, voordat u iets eet of drinkt. Hier is meer gedetailleerde informatie over hoe olietrekken uw gebitgezondheid kan verbeteren.

Zelfgemaakte tandpasta met kokosolie

Kokosolie voor wittere tanden heeft veel toepassingen en je kunt er ook je eigen tandpasta van maken. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

  • 0,5 kopje kokosolie
  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 10-20 druppels etherische olie van pepermunt of kaneel

Zo maak je het:

  • Verhit de kokosolie tot deze zacht of vloeibaar wordt
  • Roer de baking soda erdoor en mix tot het een pasta-achtige consistentie vormt
  • Voeg de etherische olie toe

Bewaar tandpasta in een afgesloten bakje. Om het te gebruiken, schep je het op met een klein keukengerei of een tandenborstel. Borstel 2 minuten en spoel daarna uit.

Ook populair: 5x smoothie recepten voor afvallen en een mooie huid

Dit vind je misschien ook leuk: