Koud douchen en beter slapen?

koud douchen beter slapen

Koude douches zijn meestal een onaangename gebeurtenis die optreedt wanneer u geen warm water meer heeft. Sommige mensen prijken nu echter de voordelen van een koude douche als het gaat om ‘s nachts beter slapen. In dit artikel zullen we bekijken wat het onderzoek zegt over hoe koude douches – en warme douches – je lichaam en je slaapvermogen beïnvloeden. Koud douchen en beter slapen? Of juist warm? Wij vertellen het je!

Hoe beïnvloedt een koude douche je lichaam en slaap?

Al honderden jaren is koud baden een manier om het lichaam te stimuleren. De oude Romeinen gingen vroeger door verschillende verwarmde kamers voordat ze zich in een koud bad stortten. Tegenwoordig draaien de meeste mensen gewoon aan de knop van hun douche om een ​​koude wind te krijgen. Er zijn veel gerapporteerde voordelen van koud baden of douchen op het lichaam. Waaronder:

 • verbetering van de immuniteit
 • het verbeteren van algemene gevoelens van vitaliteit
 • verbetering van de bloedcirculatie

Er zijn echter niet veel definitief onderzochte voordelen. We hebben er hieronder een aantal opgenomen.

 • Kan ervoor zorgen dat u zich meer wakker en alert voelt
  Onderzoekers in een oudere studie uit 2002 ontdekten dat blootstelling aan koude het sympathische zenuwstelsel activeert. Als gevolg hiervan geeft het lichaam hormonen af ​​zoals noradrenaline en cortisol. Noradrenaline veroorzaakt met name een reactie in de bloedvaten van het lichaam die zijn ontworpen om het bloed te herverdelen en het lichaam te verwarmen.
 • Cortisol is een andere overweging. Het lichaam geeft gedurende de dag cortisolspiegels af die een redelijk voorspelbaar patroon volgen. Cortisol piekt gewoonlijk rond 9 uur ‘s ochtends en daalt tot het laagste punt rond middernacht. Sommige onderzoeken hebben een verband gelegd tussen verhoogde cortisolspiegels ‘s nachts en een slechtere slaap.

Helpt koude douchen om beter te slapen?

Onderzoekers hebben niet specifiek gekeken of koude douches de cortisolspiegel kunnen verhogen en de slaap kunnen beïnvloeden. Uit een onderzoek naar blootstelling aan kou bleek echter dat het lichaam cortisol afgeeft bij blootstelling aan kou, terwijl een ander onderzoek ontdekte dat verhoogde cortisolspiegels ‘s nachts kunnen leiden tot slecht slapen. Dit zou erop kunnen wijzen dat het nemen van een koude douche voor het slapengaan minder gunstig is voor de slaap. Koude douches kunnen nuttig zijn voor diegenen die zich overdag meer wakker of alert willen voelen.

Kan uw immuunsysteem versterken
Om de theorie te testen dat koude douches het immuunsysteem versterken, hebben onderzoekers meer dan 3.000 deelnemers gerandomiseerd in vier proefgroepen: één groep nam alleen warme douches, terwijl drie groepen warme douches namen en een explosie van koud water voor 30, 60 of 90 seconden aan het einde van hun douche. Aan het eind van de studie maten de onderzoekers factoren zoals gerapporteerde ziekte en ziektedagen gedurende 30 dagen. Ze ontdekten dat degenen die tijdens het douchen een ontploffing van koud water gebruikten, 29 procent minder ziektedagen hadden dan degenen die alleen warme douches namen. Interessant genoeg meldden de deelnemers niet dat ze gedurende minder dagen ziek waren, alleen dat hun symptomen niet zo intens waren, zodat ze konden werken. De onderzoekers theoretiseerden dat het koude water mogelijk heeft bijgedragen aan het verminderen van de intensiteit van hun waargenomen symptomen

Verzacht pijnlijke spieren na het sporten
Professionele atleten gebruiken al lang ijsbaden om pijnlijke spieren te kalmeren na een wedstrijd of race. Hoewel koude douches de hormoonspiegels kunnen verhogen bij mensen die zittend zijn en een koude douche nemen, kunnen ze het tegenovergestelde effect hebben op degenen die sporten. In een onderzoek uit 2015 werd gekeken naar fietsers met een hoge intensiteit die trainden bij warme temperaturen. De onderzoekers vroegen een controlegroep om 1 tot 3 minuten koud te douchen. Ze vroegen een andere groep om de douche achterwege te laten. De onderzoekers ontdekten dat degenen die na het sporten een koude douche namen, hun hartslag sneller konden verlagen en zich prettiger voelden, vergeleken met degenen die geen koude douche namen. De onderzoekers maten ook de cortisolspiegels in beide groepen, maar vonden geen belangrijke verschillen.

Potentieel nadeel: u kunt aanhoudende koude gevoelens krijgen

Er zijn niet veel nadelen bekend aan koude douches. In een studie uit 2016 waarin de effecten van koude buien werden onderzocht, meldde ongeveer 13 procent van de deelnemers een aanhoudend gevoel van kou in hun lichaam, inclusief hun voeten en handen. De onderzoekers merkten geen andere bijwerkingen op. Koud douchen en beter slapen is bij deze groep dus maar de vraag.

Ervaar de ultieme kalmerende roes met de Joya Beauty Lavendel Slaap Spray

Koud douchen en beter slapen

Hoe beïnvloedt een warme douche je lichaam en slaap?

Gelukkig zijn er nog een paar onderzoeken naar warme douches voor het slapengaan en slapen. Enkele van de resultaten staan ​​hieronder.

 • Verbetert de slaapkwaliteit
  Een systematische review uit 2019 wees uit dat het nemen van een warme douche of bad (104 tot 108 ° F of 40 tot 42 ° C) gedurende minstens 10 minuten 1 tot 2 uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit van de deelnemers meer verbeterde dan degenen die dat niet deden neem er een.
 • Verlaagt de bloeddruk voor het slapengaan
  Een onderzoek uit 2019 wees uit dat oudere deelnemers 11 tot 15 minuten in een warm bad weken voordat ze gingen slapen, hielp om hun bloeddruk te verlagen voordat ze naar bed gingen. De bloeddruk van sommige deelnemers daalde tot wel 16 mm Hg na een warm bad.
 • Helpt u sneller in slaap te vallen
  In een recente studie werd gekeken naar meer dan 1.000 oudere volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar die voor het slapengaan een warm bad namen.

De onderzoekers ontdekten dat degenen die voor het slapengaan een warm bad namen, sneller in slaap vielen dan degenen die geen warm bad namen voor het slapengaan.

Mogelijk nadeel: het kan uw huid uitdrogen of irriteren
Net als koude douches, zijn er niet veel schadelijke bijwerkingen die verband houden met warme douches, op voorwaarde dat het douchewater niet te warm is en u uw douchetijd beperkt tot ongeveer 10 minuten. Anders kan het water uw huid uitdrogen en irriteren.

Wat is beter om de slaap te verbeteren: een warme douche of een koude douche?

Uit het beschikbare onderzoek naar de effecten van warm of koud douchen en beter slapen blijkt dat mensen verschillende reacties hebben op de watertemperatuur. Hierdoor lijken warme of koude douches voor het slapengaan, en of ze uw slaap kunnen verbeteren, meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn er meer gegevens die ondersteunen dat warme douches de slaap helpen verbeteren. Dit komt waarschijnlijk omdat men denkt dat warme douches ontspannend zijn, terwijl koude douches stimulerend werken. Er zijn echter geen onderzoeken die warme en koude douches met elkaar vergelijken, dus we laten u experimenteren en bepalen wat de beste optie voor u is.

Welke andere levensstijlkeuzes kunnen de slaap verbeteren?
Koud douchen en beter slapen? Nou…gelukkig hoef je niet alleen te douchen om je slaap te verbeteren. Hier zijn enkele andere stappen die u kunt nemen om ‘s nachts beter te slapen:

 • Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Dit zal helpen om uw lichaam in een routine te houden.
 • Houd uw kamer donker in de buurt van bedtijd. Afname van het licht kan het natuurlijke ritme van het lichaam naar slaap in gang zetten.
 • Vermijd activiteiten die uw alertheid kunnen vergroten en als gevolg daarvan uw vermogen om te slapen kunnen beïnvloeden. Deze omvatten het drinken van cafeïne, het drinken van alcohol of het uitvoeren van krachtige lichaamsbeweging voor het slapengaan.
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is, maar niet koud. De ideale kamertemperatuur is ongeveer 65 ° F (18,3 ° C).
 • Zorg voor een ontspannende routine voordat u naar bed gaat, zoals een warm bad of douche nemen, mediteren, lezen of een dagboek bijhouden voordat u naar bed gaat.
 • Probeer je slaapkamer alleen te houden om te slapen. Dit betekent dat u zich moet onthouden van computer-, telefoon- of televisiegebruik die u anders ‘s nachts wakker zou kunnen houden.
 • Afhaal
 • Douchen voor het slapengaan kan deel uitmaken van je algehele strategie om beter te slapen, maar er is niet veel onderzoek om het idee te ondersteunen dat een koude douche de juiste keuze is.
 • Gebruik een slaapspray om in een ontspannen ontspannen sfeer te komen
Koud douchen en beter slapen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Het is een kwestie van proberen: ga jij van koud douchen beter slapen? Als je echter merkt dat een stoot koud water voordat je de douche verlaat je helpt om ‘s nachts beter te slapen, overweeg dan om dit als onderdeel van je nachtelijke routine op te nemen.

Ook populair: 12x voeding voor extra energie bij vermoeidheid