Kussenspray maken: 6 DIY recepten voor rustgevende slaapspray

kussenspray maken

Als je moeite hebt met slapen, heb je misschien alles onder de zon geprobeerd – of beter gezegd de maan – om jezelf te helpen ‘s nachts in slaap te vallen. Onder de vele natuurlijke remedies die er zijn, zijn kussensprays een populaire, relatief goedkope keuze. Deze gebottelde vloeistoffen bevatten kruideningrediënten die bedoeld zijn om het lichaam te ontspannen en slaap te induceren. Spray rustgevende dingen op je kussen, zeggen voorstanders, en je knikt in een mum van tijd. Dus, kan beter rusten echt zo eenvoudig zijn als een snelle verneveling van je beddengoed? Hier is een blik op het bewijs voor de effectiviteit van kussensprays, plus zes doe-het-zelfrecepten om een kussenspray te maken, zodat je het zelf kunt ontdekken.

Werken kussensprays?

Er zijn geen wetenschappelijke studies geweest die de effecten van kussenspray op de slaap onderzochten. Echter, een onderzoek uit 2015 heeft aangetoond dat aromatherapie-interventies effectief lijken te zijn voor het bevorderen van de slaap. Kussensprays kunnen ontelbare ingrediëntenformules bevatten, dus het is niet verwonderlijk dat het onderzoek naar specifieke mengsels of merken beperkt is. Maar dat betekent niet dat hun individuele componenten je niet naar dromenland sturen.

Met deze set met 5 lege plastic verstuiver flessen van 250 ml kan je je zelfgemaakte kussensprays in bewaren

Kussenspray maken

Ingrediënten om naar te zoeken

Er bestaat een grote hoeveelheid onderzoek naar de kruidencomponenten die vaak in sprays worden aangetroffen. De volgende ingrediënten kunnen voordelen hebben voor een betere rust:

Lavendel

Begin met het kussenspray pad en het zal niet lang duren voordat je lavendel tegenkomt. Onder slaapspray componenten is lavendel misschien wel het ingrediënt dat het meest is bestudeerd en dat wordt geassocieerd met gunstige slaapresultaten. Een overzicht uit 2012 waarin acht studies werden geëvalueerd, concludeerde dat lavendelolie een klein tot matig voordeel kan hebben voor het opwekken van slaap.

Ander studie van 2015 vond dat mensen die een goede slaaphygiëne beoefenden en ‘s nachts een pleister vol lavendel etherische olie droegen, een betere slaapkwaliteit hadden, vergeleken met degenen die alleen gezonde slaaphygiëne beoefenden.

Kamille

Je bent misschien bekend met het drinken van kamille als een kalmerend ingrediënt in thee, maar wat dacht je van het inademen? Een onderzoek naar de dromerige effecten van kamilleolie is niet zo robuust als dat van lavendel, maar het verdient misschien een op bewijs gebaseerde plaats op je kussen.

Een studie van 2013 onderzocht de effecten van een mengsel van Romeinse kamille, lavendel en neroli essentiële oliën bij 56 patiënten op een intensive care afdeling. Degenen die de aromatherapiebehandeling kregen, ondervonden verminderde angstniveaus en verhoogde slaapkwaliteit dan de controlegroep.

Omdat er echter meerdere oliën in de mix zaten, is het moeilijk om alleen de effecten van kamille te bepalen.

Valeriaan

Een andere standaard toevoeging aan veel kussensprays is valeriaan. Deze wortel van een meerjarige bloem afkomstig uit Europa en Azië is gebruikt als slaapmiddel sinds de jaren 1700V. Sterk bewijs wijst op valeriaan als een veilige en effectieve kruidenremedie voor een betere shut-eye.

Een meta-analyse van 60 studies stelde vast dat deze nederige plant therapeutische voordelen had voor de slaap wanneer ze intern werd ingenomen als tinctuur in water of alcohol, waaronder:

 • het verminderen van angst
 • verkorting van de tijd die nodig is om in slaap te vallen
 • verbetering van de algehele slaapkwaliteit

Vetiver

Vetiver is een belangrijk ingrediënt in de best verkochte commercieel gemaakte kussenspray ThisWorks. Maar werkt het eigenlijk? Ondanks de beweringen van ThisWorks dat vetiver zenuwen vereffent en een gevoel van evenwicht creëert, ontbreekt het bewijs voor deze voordelen bij mensen. Toch heeft dieronderzoek enige belofte getoond.

In één studie van 2015, vertoonden testers die vetiverolie inademden verminderd angstig gedrag. Een studie uit 2020 wees uit dat een mengsel van vetiver en andere oliën de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagde .

Bergamot

Net als kamille wordt bergamot gebruikt in zowel etherische oliën als drinkbare thee. Het is het ingrediënt dat Earl Grey thee zijn kenmerkende smaak geeft. Hoewel een grote kop cafeïnehoudende zwarte thee je misschien niet helpt om te ontspannen, lijkt bergamotolie ontspannende eigenschappen te hebben.

In een enquête 2015, kregen de deelnemers een inhalator gevuld met essentiële oliën, waarvan er één bergamot en sandelhout bevatte. 64 procent van de deelnemers meldde een verbetering van de slaapkwaliteit.

Ondertussen is een studie van 2019 vond dat patiënten in een hartrevalidatie-eenheid die een mengsel van bergamot, lavendel en ylang-ylang inademden, aanzienlijk betere rust kregen en zelfs ‘s nachts minder naar de badkamer gingen dan degenen die een placebo inademden.

Nogmaals, omdat bergamot in deze studies werd gecombineerd met andere oliën, is het moeilijk om de unieke effecten ervan uit elkaar te plagen.

Bestel bij bol.com gedestilleerd water (zeer zuiver water) om je kussensprays mee te maken

Kussenspray maken

In je bedtijdroutine

Vanuit klinisch oogpunt is de jury nog steeds op de proef over het vermogen van elke kussenspray om je in slaap te sussen. Maar laat hun mentale impact niet in de weg staan. Voor een gezonde slaaphygiëne benadrukken experts het belang van routine. Het spayen van je kussen kan zeker een stap zijn in de richting van het signaleren dat het tijd is om te ontspannen. Kussensprays met ontspannende componenten kunnen nuttig zijn omdat ze kunnen worden gezien als onderdeel van een ontspanningsritueel voor het slapengaan.

Om een lang verhaal kort te maken: de loutere aanwezigheid van een kussenspray in je bedtijdroutine kan leiden tot een zinvol slaapmiddel.

Kussenspray maken met 6 doe-het-zelf recepten

Geïnteresseerd in het uittesten van kussensprays voor meer bevredigende slaap? Zelf een kussenpsray maken kan geld besparen en u in staat stellen om te sleutelen totdat u uw favoriete mix vindt. Overweeg deze zes recepten:

Lavendel-kamille kussen spray

Ingrediënten

 • 20 druppels lavendelolie
 • 10 druppels kamilleolie
 • 15 druppels wilde sinaasappelolie
 • gedestilleerd water
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Voeg lavendelolie, kamilleolie en wilde sinaasappelolie toe aan de fles en vul vervolgens met gedestilleerd water.
 2. Schud goed om te mengen.

Kamille-bergamot kussen spray

Ingrediënten

 • 1/2 kop wodka of toverhazelaar
 • 5 druppels Romeinse kamille etherische olie
 • 3 druppels bergamot etherische olie
 • 2 druppels wierook etherische olie
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Combineer alle ingrediënten in de fles.
 2. Schud goed om te mengen.

Ylang-ylang kussenspray

Ingrediënten

 • 4 druppels ylang-ylang etherische olie
 • 12 druppels lavendel etherische olie
 • 8 druppels bergamot etherische olie
 • 1/2 theelepel wodka
 • gedestilleerd water
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Combineer etherische oliën en wodka in de spuitfles.
 2. Vul bijna tot aan de top met gedestilleerd water.
 3. Schud goed om te mengen.

Met de Itagala 100% Pure Plant set met 20 etherische oliën ben je in een klap klaar met alle ingrediënten. Met o.a.: kamille, sweet orange, bergamot, lavendel en ylang ylang olie

Kussenspray maken

Val in slaap Snelle kussenspray

Ingrediënten

 • 60 ml wodka of toverhazelaar
 • 120 ml water
 • 20 druppels lavendel etherische olie
 • 20 druppels kamille etherische olie
 • 20 druppels vetiver etherische olie
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Voeg ingrediënten toe aan een spuitfles.
 2. Schudden om te combineren.

Lavendel-oranje kussenspray

Ingrediënten

 • 20 druppels lavendel etherische olie
 • 5 druppels sinaasappel etherische olie
 • 2 tl. alcohol op basis van granen
 • gedestilleerd water
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Voeg alle oliën en graanalcohol toe aan de fles.
 2. Vul bijna tot aan de top met gedestilleerd water.
 3. Schudden om te mengen.

Drift Asleep kussenspray

Ingrediënten

 • 60 ml wodka of toverhazelaar
 • 10 druppels cederhout etherische olie
 • 5 druppels lavendel etherische olie
 • 5 druppels vetiver etherische olie
 • 60 ml gedestilleerd water
 • 250 ml lege verstuiver fles

Beschrijving

 1. Voeg wodka of toverhazelaar toe aan de spuitfles, gevolgd door etherische oliën en gedestilleerd water.
 2. Schudden om te mengen.

Waar het op neer komt

Kussensprays met bepaalde kruiden of etherische oliën kunnen het lichaam helpen om te rusten. Het ritueel van het spayen van je kussen met alleen al kalmerende ingrediënten is een geweldige manier om je geest te laten zien dat het tijd is om wat aandacht te krijgen. Er zijn verschillende eenvoudige sprays die je thuis kunt maken, zodat je je een weg naar dromenland kunt banen.

U leest: Kussenspray maken: 6 DIY recepten voor rustgevende slaapspray

Ook populair: Slecht slapen door blauw licht? Gebruik een blue light bril!