Last van zenuwen in mond door een verkoudheid? Zó los je het op!

Last van zenuwen in mond

Nu we in de herfst zitten, lijkt het alsof steeds meer mensen om ons heen last hebben van verkoudheid of griep. Als je niet oppast, kun je ook die veelbetekenende kriebel in je keel krijgen, wat kan leiden tot pijn in het lichaam, keelpijn, verstopte neus, sinusitis en hoestbuien. Als u verkouden of grieperig bent, kunt u ook last van zenuwen in uw mond krijgen en andere symptomen in uw tanden. Maar voordat u wanhoopt over het hebben van een tandprobleem bovenop uw andere symptomen, bedenk dan dat uw kiespijn slechts een bijwerking van uw ziekte kan zijn.

Kan een verkoudheid last van zenuwen in de mond veroorzaken?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat er een probleem is met uw mondgezondheid, vooral als de pijn niet beperkt is tot één tand. Als u verkouden of grieperig bent en pijn in uw boventanden ervaart, vooral aan de achterkant van uw mond, kan de pijn zelfs een bijwerking zijn van acute sinusitis.

Een acute sinusitis is een ontsteking of infectie van de neusbijholten, vandaar ook wel de naam neusbijholte ontsteking. Er zijn verschillende sinussen aanwezig in de schedel. Sinussen zijn met lucht gevulde holten in de schedel naast en boven de neus en de ogen en in de bovenkaak en in het voorhoofd.

Acute sinusitis tandpijn kan worden veroorzaakt door een virus of bacteriële infectie. De symptomen zijn onder meer dik geel of groenachtig slijm dat uit de neus of in de keel loopt, pijn en druk rond uw ogen, wangen en neus, en verstopte neus. U kunt last van zenuwen in de mond in uw bovenste achterste tanden en kiezen ervaren, simpelweg vanwege hun nabijheid tot uw geïnfecteerde sinussen.

Hoewel de meeste verkoudheden binnen 7 – 10 dagen verdwijnen, kan acute sinusitis tot vier weken aanhouden. Als rust, vocht en vrij verkrijgbare medicijnen niet helpen, is het misschien de beste keuze om naar uw arts te gaan voor een recept om uw symptomen te verlichten en de pijn die u in uw tanden voelt te elimineren.

Zuigen op Anta Flu keelpastilles helpt de speekselvloed te stimuleren, wat helpt bij pijn aan tandzenuwen.

Last van zenuwen in mond

Verstopte neus en uw mondgezondheid

Een verstopte neusholte kan ook een negatieve invloed hebben op uw mondgezondheid. Als we een verstopte neus hebben, hebben we de neiging om door onze mond te ademen. Dit kan ervoor zorgen dat onze mond uitdroogt, vooral tijdens slaapperioden, wat de speekselproductie aanzienlijk kan verminderen. Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals decongestiva, kan ook leiden tot een droge mond.

Een ongehinderde speekselstroom is essentieel om onze tanden en ons tandvlees schoon te houden. Wanneer onze mond extreem droog wordt, kunnen bacteriën langs onze tandvleesrand groeien, wat kan leiden tot een aandoening die bekend staat als gingivitis. Gingivitis is het beginstadium van een meer ernstige tandheelkundige aandoening die bekend staat als parodontitis. Als er niets aan wordt gedaan, kan parodontitis de botondersteuning voor uw tanden verzwakken en mogelijk leiden tot tandverlies.

Om een ​​droge mond te helpen oplossen, moet u veel drinken, vooral als u een neusdecongestivum gebruikt. Zuigen op keelpastilles kan ook helpen de speekselvloed te stimuleren, en het gebruik van een luchtbevochtiger in uw huis houdt de lucht vochtig en voorkomt dat u uitgedroogd raakt.

De bestverkochte luchtbevochtiger op bol.com is de Happyhaves Aroma Diffuser die de lucht in huis vochtig houdt en daarmee klachten rondom pijnlijke tandzenuwen kan verminderen.

Last van zenuwen in mond

Blijf poetsen en flossen als je ziek bent

Uit bed komen om je mondgezondheid te verzorgen is misschien wel het laatste wat je wilt doen als je ziek bent. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te blijven poetsen en flossen gedurende de hele levensduur van je ziekte. Dat komt omdat het verwaarlozen van uw mondgezondheid kan leiden tot de opbouw van tandplak, waardoor u risico loopt op gingivitis en tandbederf.

Ook kan uw herstel van uw verkoudheid of griep worden vertraagd als uw immuunsysteem de groei van bacteriën in uw mond bestrijdt. Als u zich te ziek voelt om te poetsen of te flossen, probeer dan een verzachtende antibacteriële mondspoeling om uw mond zo schoon mogelijk te houden totdat u weer op de been bent en uw normale routine voor mondhygiëne kunt hervatten.

De best beoordeelde elektrische iSmile® waterflosser op bol.com houdt je gebit voortaan sterk en gezond, wat extra belangrijk is wanneer je last hebt van zenuwen in de mond.

Last van zenuwen in mond

Kan een zere keel last van zenuwen in de mond veroorzaken?

Hoewel het lijkt alsof een keelontsteking of sinussen kiespijn kunnen veroorzaken, is de kans groot dat je keelpijn een vermomde kiespijn is! Vanwege waar ze in je kaak zijn geplaatst, kan een geïnfecteerde verstandskies eigenlijk aanvoelen als een zere keel, vooral als je lymfeklieren gezwollen zijn op dezelfde manier als wanneer je verkouden zou zijn.

Wanneer de pijn van uw “keelpijn” zich uitbreidt naar uw verstandskiezen en gepaard gaat met andere symptomen zoals een gezwollen gezicht of kaak, een slechte smaak in uw mond of pijn tijdens het kauwen, moet u een afspraak maken met uw tandarts voor onmiddellijke behandeling.

Waar het op neer komt

Als je verkouden of grieperig bent kan dat leiden tot bijholteontstekingen als acute sinusitis, wat vaak gepaard gaat met last van zenuwen in de mond en eventueel druk op het voorhoofd, wangen en de ogen. Rust dan uit, drink veel vocht en nestel je in Netflix of je favoriete boek.

Zuig regelmatig op keelpastilles om uw speekselaanmaak op peil te houden en overweeg een luchtbevochtiger voor in huis. Vergeet niet voor uw tanden te zorgen zoals met het gebruik van een waterflosser en om een ​​optimale mondgezondheid te behouden, moet u uw tandarts regelmatig voor controles raadplegen om mogelijke problemen met uw tanden en tandvlees op de hoogte te houden voordat ze ernstiger worden.

U leest: Last van zenuwen in mond door een verkoudheid? Zó los je het op!

Ook populair: 5x de beste hoestdrank tegen droge hoest, slijmhoest en keelpijn