Lavendelolie tegen muggen: zó gebruik je het!

lavendelolie tegen muggen

Wist je dat Lavendelolie tegen muggen en vliegen werkt? Het is een uitstekende natuurlijke remedie die vrijwel net zo effectief is als muggenwerende middelen als Deet. Essentiële olie van lavendel wordt gedistilleerd uit de bloemen van Engelse lavendel (Lavandula angustifolia syn. Lavandula officinalis), een overblijvend lid van de muntfamilie afkomstig uit de bergachtige streken van de Middellandse Zee, en gekweekt als sierspecimen in planthardheidzones van het Amerikaanse Department of Agriculture. De olie wordt veel gebruikt in de cosmetica-, geur- en voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Van lavendelolie is ook bekend dat het op natuurlijke wijze bepaalde plagen waaronder muggen, afstoot. In dit artikel vertellen we je hoe je Lavendelolie kan gebruiken om muggen te weren.

Kenmerken van lavendelolie

Essentiële olie van lavendel is zeer aromatisch en ook zeer geconcentreerd, bestaande uit de “essentiële” componenten van de vluchtige oliën van de plant die haar van nature beschermen tegen roofinsecten, dieren in het wild en ziekten. Omdat deze en andere chemicaliën in de olie worden beïnvloed door verschillende verwerkingsmethoden, heeft olie die wordt geproduceerd door stoomdestillatie de voorkeur boven olie die wordt gedestilleerd met water of een chemisch oplosmiddel. Houd er ook rekening mee dat oliën die worden aangeduid als “geurolie” waarschijnlijk zijn vervalst met synthetische ingrediënten. Zoek in plaats daarvan naar “100 procent pure” of “gecertificeerde biologische” essentiële lavendelolie.

Actief ingrediënt
Lavendelolie bevat tot 25 procent linalool, een terpenoïde alcohol die bijdraagt ​​aan de fruitige geur. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency is dit middel een actief ingrediënt in meer dan een dozijn geregistreerde producten die worden gebruikt om muggen buiten te bestrijden.

Bestel 100% Biologische Etherische Lavendelolie van HappyHaves bij Bol.com

Effectiviteit tegen muggen

Studies tonen aan dat linalool hetzelfde effect heeft op de reukreceptoren van muggen als diethyltoluamide, een chemische stof die wordt gebruikt in veel conventionele muggenwerende middelen, beter bekend als DEET. In een studie uit 2009, gepubliceerd in de Journal of Vector Ecology, had het gebruik van linalool-diffusors een muggenafstotendheid van 93 procent binnenshuis en 58 procent buitenshuis. Uit dezelfde studie bleek echter ook dat geraniol, de werkzame stof in geraniumolie, effectiever is in het afweren van muggen dan linalool of zelfs citronella.

Daarom, hoewel lavendelolie muggen afstoot, kan de effectiviteit ervan worden verbeterd bij gebruik in combinatie met andere oliën. Colorado State University beveelt het gebruik van lavendelolie met kaneelolie, tea tree olie of citronellaolie aan om muggen buiten te houden.

Hoe gebruik je lavendelolie tegen muggen?

Zoals met alle essentiële oliën, moet lavendelolie vóór gebruik op de huid worden verdund met een dragerolie, zoals zoete amandelolie of jojoba-olie, om irritatie te voorkomen. Als algemene richtlijn bestaat een basishuidolie uit 1 tot 4 druppels etherische olie per eetlepel dragerolie.

Een andere manier om lavendelolie te gebruiken om muggen buiten tegen te gaan, is door twee of drie druppels netjes of onverdund op een stuk doek of lint te plaatsen en in de buurt te hangen. De olie kan ook worden toegevoegd aan een kleine kom potpourri, wat misschien meer geschikt is voor het ontvangen van gasten.

Goed om te weten
Gebruik geen etherische olie tijdens de zwangerschap of bij zuigelingen of zeer jonge kinderen zonder eerst een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen. Let er bij het aanbrengen op de huid op een gevoelige huid rond de ogen, neus en mond te vermijden. Omdat het inademen van lavendelolie gepaard gaat met het induceren van ontspanning, kan het bij sommige mensen mogelijk de effecten van angstmedicatie versterken.

Ook populair: De beste douche routine voor een mooie huid en glanzend haar