Lenovo Duet Chromebook review: de perfecte bankgenoot

Lenovo Chromebook Duet review

Welkom bij mijn Lenovo Duet Chromebook review! Chrome OS heeft al heel lang een tabletmodus, maar er zijn maar weinig speciale Chrome OS-tablets. Er zijn een aantal lelijke, low-spec Chromebook-tablets voor de klas geweest, en dan hadden we de HP X2 en de Google Pixel Slate. De X2 was een afneembare, niet echt een tablet, maar hij werkte goed, en hoewel de Slate krachtig was, was hij duur, vooral als je de standaardbehuizing en het toetsenbord eenmaal hebt toegevoegd, moet je het werk met een redelijke snelheid gedaan krijgen.

Dit is misschien de reden waarom toen de Lenovo Duet Chromebook debuteerde op CES 2020 – ik weet het, het voelt als een eeuw geleden – het veel aandacht trok omdat het leek alsof iemand het eindelijk goed had en ons de Chromebook-tablet gaf die we verdienden. Het beknibbelde niet op de opslag zoals de op onderwijs gerichte modellen. Het kwam met een toetsenbord en standaard in de doos.

Het beste van alles was dat het voor de redelijke prijs kwam die we verwachten voor een Chromebook of tablet uit het middensegment: €349 voor 128GB. De enige vraag die de meesten van ons nog hadden, was of het de juiste Chrome OS-tabletervaring zou kunnen bieden waar we al jaren op wachten.

Ik ben blij om te zeggen dat, ja, de Duet de Chrome-tablet is waarvan ik had gedroomd, en het is de perfecte bankgenoot voor wat informeel onderzoek, lezen en Reddit.

Laat uw laptop in het kantoor aan huis en ontspan op de bank met deze handige kleine tablet. De batterij zal je absoluut nooit laten hangen en het scherm is geweldig, maar er zullen zo nu en dan een paar minuscule haperingen en haperingen zijn. In deze Lenovo Duet Chromebook review nemen we het apparaat volledig onder de loep.

Pluspunten:

  • Ongelooflijke batterijduur
  • Standaard en toetsenbord in doos
  • Geweldig scherm voor video’s en lezen

Minpunten:

  • Toetsenbord is een beetje floppy
  • Nog wat bugs in de software
  • Eén USB-C-poort en geen koptelefoonaansluiting

Je koppelt het toestenbord en dankzij het touchscreen gebruik je deze chromebook ook als tablet. Neem de Lenovo Duet Chromebook overal mee naartoe door het compacte formaat en lichte gewicht.

Lenovo Duet Chromebook review

Lenovo Duet Chromebook review: prijs en beschikbaarheid

De Lenovo Duet die in mei 2020 werd uitgebracht – midden in het enorme Chromebook-tekort van 2020 – maar in tegenstelling tot de meeste budgetmodellen, hebben retailers de Duet daadwerkelijk op voorraad kunnen houden en tegen een redelijke prijs. Dit heeft het tot een van de weinige beste Chromebooks onder 500 euro gemaakt die op grote schaal beschikbaar zijn gebleven voor aankoop en grotendeels bestand zijn tegen de prijsstijgingen die de meeste andere budget- en middenklasse Chromebooks op dit moment zien. Voor de 128GB opslag uitvoering is verkrijgbaar voor €349.

Tabletvorm, Chromebook smarts

De Duet is een 10,1-inch tablet met een relatief slank profiel en randen rond het hele scherm die de perfecte maat hebben om de tablet vast te houden terwijl je door Twitter raast terwijl je ontspant op de bank of op de veranda. Het scherm kan helder genoeg worden om buiten te lezen zolang je niet in de volle zon van Florida bent, maar ik bracht het grootste deel van mijn tijd door met de helderheid ofwel rond de 40% of lager bij minimale helderheid wanneer ik het als een e-reader in bed gebruikte .

Ik hou van de tweekleurige look aan de achterkant van de Duet, niet dat je hem veel zult zien. Hoewel ik meer dan bereid was om het afneembare toetsenbord te dumpen voor mijn lees- en spelsessies (ik ben een sukkel voor Microsoft Solitaire Collection, ik hield meestal de standaard aan omdat de achterkant van de stof een comfortabelere grip bood voor uren en uren lezen. Dit maakt het ook mogelijk om de standaard op mijn knieën te zetten, zodat ik de tablet niet de hele tijd omhoog hoef te houden.

In deze tablet zit een batterij van 7.000 mAh. Ik wist niet zeker of dat formaat batterij me zou kunnen bijhouden – ik kwam van Chromebooks die meestal een 40 Wh-batterij hebben en 8-11 uur meegaan op een lading – maar ik ben volledig overrompeld. Duet nipt van de batterij als een fijne cognac; Ik kreeg 3 dagen gemengd gebruik uit de doos en heb sindsdien constant 2-3 dagen per lading gekregen.

Deze batterijduur is een droom die uitkomt.

En ik heb het niet over licht gebruik met een of twee tabbladen open en misschien een Android-app als je niet in Chrome bent. Nee, dit was met 6-10 Chrome-tabbladen constant open, 1-3 apps bij regelmatig gebruik, met 4-7 uur gebruik per dag, met een helderheid variërend van 15-50%, afhankelijk van in welke kamer ik me op dat moment bevind . Als je van plan bent dit als een casual apparaat te gebruiken – een paar uur lezen hier, een paar uur video daar – zul je zien dat de batterij het grootste deel van een week meegaat, maar ik kan mijn handen niet lang van de Duet afhouden genoeg om dat nog te bewijzen.

De Lenovo Duet Chromebook is een 10,1-inch tablet met een relatief slank profiel en randen rond het hele scherm die de perfecte maat hebben om de tablet vast te houden terwijl je op de bank zit.

Lenovo Duet Chromebook review

Lenovo Duet Chromebook review: accessoires

Het toetsenbord is veel vergeleken met de toetsenborden die we hebben gezien op een afneembare Microsoft Surface-serie, maar dat is een beetje te genereus. De balk tussen de POGO-pinbevestiging van het toetsenbord en de eigenlijke toetsen is te slap, waardoor het toetsenbord kan schuiven in plaats van het toetsenbord netjes te bedekken als je de Duet helemaal hebt opgevouwen. Deze slapheid kan ook leiden tot een aantal ongemakkelijke hoeken wanneer je het toetsenbord op je schoot gebruikt, maar meestal zal het plat en recht zitten zoals bedoeld.

Microsoft erkende ook dat, zelfs als de toetsen uiteindelijk wat kleiner worden, het toch beter is om dezelfde verhoudingen voor het toetsenbord te behouden in plaats van sommige kolommen meer te verkleinen dan andere, zoals Lenovo heeft gedaan. De toetsen op het toetsenbord van de Duet zijn ongeveer 85% van de grootte die ze op andere Chromebook-toetsenborden zouden hebben – wat in een 10-inch vormfactor onvermijdelijk was – maar Lenovo kneep de leestekens aan de rechterkant in.

Als je veel getallen typt met een 0 of 9 – zoals prijzen – en veel interpunctie en haakjes gebruikt, dan zullen die supersmalle toetsen vervelend blijken te zijn tijdens de eerste paar weken van aanpassing. Als je een Duet als je enige computer zou gaan gebruiken, raad ik je ten zeerste aan om een ​​volledig toetsenbord te gebruiken als je aan je bureau zit; Ik heb een mechanisch toetsenbord aangesloten op mijn superkleine dockingstation en het maakt de Duet veel comfortabeler voor langere perioden van typen.

Het trackpad hier is klein, maar groot genoeg om met twee vingers met de rechtermuisknop te klikken en gebaren met drie vingers te maken. Het is responsief, het is de juiste hoeveelheid clicky wanneer je erop drukt, en het doet zijn werk. Ik gebruik het touchscreen meestal omdat het gewoon intuïtiever is, maar het trackpad is er wanneer ik het nodig heb.

Prestaties en valkuilen

Als iemand die het grootste deel van de afgelopen vier jaar fulltime heeft gewerkt aan Chromebooks van €300, is de Duet ongeveer net zo krachtig als je zou verwachten voor zijn prijskaartje, maar nog steeds een beetje minder krachtig dan ik gewend ben. In plaats van de Intel Celeron N4000 te gebruiken die we hebben gezien in Lenovo’s C340-11 en S340-14 – evenals de meeste van zijn educatieve Chromebooks vorig jaar – gebruikt de Duet de MediaTek Helio P60T.

De P60T is capabel genoeg voor een tablet – vooral een die zo weinig bronnen heeft als Chrome OS – en hoewel ik hem niet zou aanbevelen voor fulltime, full-bore werk (vooral als je veel tijd besteedt aan videogesprekken via Google Meet and Zoom), kan en heb ik fulltime aan het Duet gewerkt. Dat gezegd hebbende, dit is meer bedoeld als een begeleidend apparaat, niet als een dagelijkse bestuurder. Het kan werk gedaan krijgen als de gezinscomputer in gebruik is, maar het is meer thuis op de bank loungen, door Twitter-feeds bladeren en op Freecell tikken.

Ik gebruik de Duet fulltime sinds het meer dan een week geleden arriveerde, en 98% van de tijd werkt het precies zoals het zou moeten: het cruiset mee, zelfs met mijn gebruikelijke 7-10 tabbladen geopend in Chrome, plus 1- 3 Android-apps op de achtergrond. Het kan blijven hangen tijdens de eerste lading van een virale post op Reddit met duizenden reacties, en het kan een tik missen als ik door een fanfic scrol (serieus, de Duet is zo’n geweldige e-reader), maar verder is het normaal gewoon goed. Het crashte één keer in een Google Meet-gesprek en twee keer bij het laden van een overvloed aan nieuwe onderzoekstabbladen tegelijk, maar Google Meet heeft mijn Pixelbook eerder gecrasht, dus ik maak me geen zorgen over de prestaties op de lange termijn.

Je zou denken dat split-screening op een 10,1-inch scherm krap zou zijn – en afhankelijk van de site kunnen dingen nog steeds geplet worden – maar ik heb net zo goed aan een Duet kunnen werken als elke andere Chromebook om mijn bureau in de afgelopen twee jaar. Het is geen krachtpatser, maar het is genoeg om de hele dag te werken en ‘s nachts te spelen terwijl je tot rust komt, en dat is alles wat ik echt nodig heb van het Duet.

De Duet was ook de eerste die de nieuwe tabbladstrip voor de Chrome-browser in tabbladmodus kreeg. Dit zal in de loop van de tijd op alle Chromebooks komen, en hoewel het een kleine aanpassing is, moet ik bekennen dat ik er een grote fan van ben – vooral de manier waarop vastgezette tabbladen deze kleine vierkantjes worden die precies de juiste maat hebben om op te tikken zonder in beslag te nemen te veel van de strip.

Gebruik een van onderstaande apps op de Lenovo Duet Chromebook.

Lenovo Duet Chromebook review

Waar ze bezuinigen

Dit is een Chrome OS-tablet van €349 die werd geleverd met een standaard en toetsenbordbevestiging in de doos, dus je weet dat ze ergens centjes moesten knijpen. Daartoe is er slechts één poort op de Duet: een enkele USB-C-poort die alleen kan worden opgeladen met 18 W (9 V / 2 A) en 1080p 30 Hz video-uitvoer (hoewel je op de meeste monitoren verder naar 720p 60 Hz wordt gestoten ).

Er is ook geen koptelefoonaansluiting en er is geen tweede USB-C-poort aan de andere kant van de tablet, zoals we hebben gezien op letterlijk elke Chromebook die de afgelopen twee jaar is uitgebracht. Opladen met 18 W is vervelend maar beheersbaar, vooral omdat ik het 2-3 dagen vol kan houden, zelfs met 4-6 uur gebruik per dag, maar ik zou een tweede USB-C-poort erg op prijs hebben gesteld.

Een andere kleine teleurstelling is de meegeleverde oplader, die slechts 10 W is en een USB-C naar USB-A-kabel gebruikt. Doe jezelf een plezier en laat die oplader in de doos als een “laatste redmiddel”. Gebruik in plaats daarvan een willekeurige PD-oplader die u al in huis heeft voor regelmatige opwaarderingen. Als je nog geen Power Delivery-oplader hebt, is deze AUKEY 20W-oplader ter grootte van een kwart en zal de Duet – en vrijwel elke moderne smartphone – op topsnelheid opladen voor de prijs van een grote pizza.

Lenovo Chromebook Duet-competitie

Sinds de aankondiging van het Duet bijna twee jaar geleden op CES 2019, zijn fabrikanten ook begonnen met het duiken in de Chrome OS-tabletpool. De beste Chromebook-tablets van 2021 zijn de Lenovo Duet 5 Chromebook en de HP Chromebook x2 11. De Duet 5 nam alle weliswaar kleine klachten op die we hebben met de Lenovo Duet, met een veel groter scherm, een volledig toetsenbord dat magnetiseert naar het scherm wanneer gesloten – YAY! – en meer RAM voor het iets krachtigere Snapdragon 7c Compute Platform dat het aandrijft.

Het 13,3-inch, 400-nit 1080p touchscreen van de Duet 5 lijkt belachelijk groot voor een tablet, maar dankzij de magnetische standaard in de doos voelt het niet overweldigend aan – tenzij je het verticaal in plaats van liggend probeert te gebruiken. De meest opwindende upgrade hier voor mij (na het gemagnetiseerde toetsenbord) is de optie voor 8 GB RAM. Niets zal uw roll tijdens een werkdag meer vertragen dan tabbladen die beginnen te crashen omdat uw geheugen vol raakt; 8 GB betekent dat je gemakkelijk meerdere vensters tegelijk moet kunnen rocken.

Ook met 8 GB RAM in de meeste configuraties is de HP Chromebook x2 11, de premium weerspiegeling van de budgetgerichte uitmuntendheid van de Lenovo Duet. Het 11-inch 2K-touchscreen ziet er geweldig uit en de quad-luidsprekers worden veel, veel luider dan de Duet, wat zorgt voor een enorm verbeterde video- en muziekervaring. In tegenstelling tot beide Duet-modellen, is het toetsenbord van de HP x2 11 meer gemodelleerd als de Microsoft Surface Duo, wat zorgt voor een stabielere typervaring wanneer u vanaf de bank of in een bus naar huis werkt. Een vingerafdruksensor in de aan / uit-knop zorgt ook voor snellere ontgrendeling in tabletmodus, maar nu wil ik dat elke Chrome-tablet er een heeft.

Voor alle upgrades die HP heeft gemaakt, komt een prijs, en de catalogusprijs voor de HP Chromebook x2 11 bedraagt ​​maar liefst €586. Semi-reguliere verkopen doen de x2 11 echter dalen tot een veel redelijkere €400, wat nog steeds veel hoger is dan wat je een Duet kunt krijgen

De Lenovo Duet Chromebook is geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. 

Lenovo Duet Chromebook review

Lenovo Duet Chromebook review: praktisch voor het hele gezin

Lenovo noemt de Lenovo Duet een apparaat dat het allemaal kan: het kan hard werken als je het nodig hebt, maar gaat uit de weg als je gewoon wilt gamen of films wilt kijken. In mijn ervaring weet ik niet zeker hoeveel van ons een 10,1-inch scherm als onze primaire computer zouden willen gebruiken, maar de Duet kan het hacken voor mijn werk – e-mails beantwoorden, onderzoek doen, schrijven en foto’s bewerken – en ik wed dat het het ook voor jou kan hacken.

Waar de Duet echt uitblinkt, is als een bijbehorend apparaat, als een tablet die je kunt gebruiken terwijl de kinderen de gezinscomputer in beslag nemen of als je in de achtertuin bent, weg van je bureaublad. De Duet is een schoonheid die van de batterij nipt en misschien niet de slankste of glanzendste tablet is die er is, maar het is zeker de meest praktische tablet die er is. Zelfs als we 2022 ingaan, is dat precies wat we nodig hebben als het ligt aan deze Lenovo Duet Chromebook review.

Beoodeling: 4,5 van de 5

Chrome OS biedt je een ervaring van desktopkwaliteit wanneer je VPN naar je werk moet gebruiken voor een snel rapport of een paar dozijn e-mails moet uitschakelen terwijl je wacht tot iedereen is verzameld voor de filmavond, en het biedt een batterijduur die opvalt, zelfs bij Chromebooks . Hoewel het niet helemaal perfect is, komt het verdomd dichtbij voor €349, en met het krijgen van acht jaar regelmatige updates – iets wat geen enkele Android-tablet ooit heeft gehad om zelfs maar de helft te evenaren – dit is een tablet die ver kan gaan en absoluut de moeite waard is mee naar huis voor een proefrit.

U leest: Lenovo Duet Chromebook review: de perfecte bankgenoot

Ook populair: Top 7 beste smartphone van 2021 onder 400 euro om te kopen

Dit vind je misschien ook leuk: