Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review

Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review

Het slanke, bescheiden ontwerp van de Lenovo ThinkPad E14 behoudt de klassieke ThinkPad-look (inclusief trackball) en is licht genoeg om in een tas mee te nemen. Het heeft ook een uitstekend toetsenbord en wordt geleverd met een paar beveiligingsfuncties die je, samen met Windows Hello, kunnen helpen je computer te vergrendelen. Dat gezegd hebbende, de tekortkomingen maken het moeilijk om aan te bevelen wanneer er zoveel betere opties zijn voor dezelfde prijs. In deze Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review kijken we uitgebreid naar de functies en gebruikersgemak.

Hoewel het ontwerp van de ThinkPad E14 Gen 2 aantrekkelijk is, zijn de batterij en prestaties niet vergelijkbaar met die van zijn concurrenten. De middelmatige prestaties, de slechte levensduur van de batterij en het teleurstellende scherm plaatsen hem onder veel laptops in zijn klasse. De beveiligingsfuncties en stevige constructie zijn misschien genoeg om sommigen te overtuigen, maar de meesten die op zoek zijn naar een laptop die geschikt is voor een dag werken, zouden beter geschikt zijn voor een laptop met een langere batterijduur en snellere prestaties.

Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review

Over de Lenovo ThinkPad E14 Gen 2

De specificaties van de Lenovo ThinkPad E14 zijn als volgt:

 • Processor: Intel Core i5-1135G7
 • Geheugen: 16GB 3200Mhz
 • Opslag: 256 GB NVMe M.2 SSD
 • Scherm: 14-inch LED 1080p 300Hz 100% sRGB
 • Poorten: 1x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1, 1x USB-C 4, 1x HDMI, 1x ethernet
 • Grafische kaart: Intel Iris Xe-graphics
 • Draadloos: wifi 6
 • Batterij: 90 Whr
 • Gewicht: 3,62 pond
 • Afmetingen: 12,8 x 8,7 x 0,7 inch
 • Garantie: beperkte hardwaregarantie van 12 maanden


De ThinkPad E14 Gen 2 begint bij ongeveer €700 en gaat helemaal tot bijna €1.100, afhankelijk van je configuratie. De laagste configuratie levert een Intel Core i3-processor, 4 GB RAM en een 1 TB SSD op, terwijl de hoogste configuratie wordt geleverd met een Intel Core i7-processor, 16 GB RAM en een 1 TB SSD.

Noot van de redactie: Lenovo heeft ons laten weten dat de specifieke configuratie die we hebben beoordeeld momenteel niet op voorraad is, zonder precieze datum wanneer deze zal terugkeren. We zullen deze beoordeling bijwerken wanneer deze beschikbaar is.

Wat we goed vinden

De kwaliteit van het ontwerp

Laten we deze Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review beginnen met het ontwerp. De rubberen strip die aan één kant van de onderkant van de ThinkPad naar beneden loopt, voorkomt dat de laptop tijdens gebruik gaat schuiven.

In de ThinkPad E14 Gen 2 heeft Lenovo een laptop gemaakt die bijna gewichtloos aanvoelt. De matte afwerking voelt minder snel uit je handen glippen dan de gladde afwerking van zoiets als een MacBook, en de rubberen voetjes aan de onderkant voorkomen dat de laptop verschuift terwijl je werkt. Het is een beetje dikker, maar niet zozeer dat het onhandig is om mee te nemen op de weg, en het is licht genoeg om mee te nemen naar het werk zonder je te verzwaren.

Tijdens zware werkdagen en informeel browsen voelde de E14 nooit onhandig aan of vertoonde hij tekenen van slechte constructie. Het is net zo gemakkelijk te dragen als een boek als je rusteloze benen van kamer naar kamer dwalen of op de trein springen om je reis naar kantoor te beginnen. Het is moeilijk om erop te vertrouwen dat je je laptop bij je hebt als je niet zeker weet of hij de hectiek van een hectisch leven zal overleven, maar deze kun je wel.

Het toetsenbord en het trackpad zijn een genot om te gebruiken
Het toetsenbord van de ThinkPad biedt een uitstekende typervaring en het trackpad voelt nooit schokkerig of laggy aan.

Voor iedereen die serieus werk op zijn laptop wil doen, is dit toetsenbord geschikt voor deze taak. De verlichte toetsen van de ThinkPad hebben veel ruimte, leveren een bevredigende klik en bieden een comfortabele typervaring die geschikt is voor een zware werkbelasting. Als de toetsen te smal zijn, niet voldoende ruimte ertussen hebben, of onvoldoende diepte hebben om een ​​bevredigende klik te geven, kan het ongemakkelijk of zelfs afmattend zijn om lang voorovergebogen over uw laptop te zitten. Dat is bij deze E14 niet het geval.

Afgezien van het comfort biedt het toetsenbord extra bruikbaarheid in de functietoetsen. Er zijn de gebruikelijke knoppen voor zaken als het aanpassen van het volume en de helderheid, evenals het dempen van de microfoon van de laptop (geen zorgen meer dat uw hele team u zal horen worstelen om uw blaffende honden stil te houden tijdens een vergadering). Andere functietoetsen regelen zaken als schermprojectie en het beantwoorden en beëindigen van oproepen. De functietoetsen zijn samengebundeld en voorzien de E14 van een paar handige tools die het afhandelen van al uw werkbehoeften vanaf uw laptop minder gedoe maken.

Het trackpad is nauwkeurig en soepel zonder noemenswaardige haperingen of hikken. Je kunt nergens op de pad drukken zoals je kunt met de MacBook, maar je kunt altijd tikken als je die optie hebt ingeschakeld. De E14 is ook uitgerust met Lenovo’s kenmerkende TrackPoint, de kleine, rode gumachtige kern die tussen de G-, H- en B-toetsen rust, met bijbehorende linker-, rechter- en middelste klikknoppen onder de spatiebalk. Het is niet voor iedereen, omdat het afhankelijk is van vingerdruk in plaats van vingerbewegingen en meer als een joystick functioneert, maar ThinkPad-fans en degenen die de tijd willen nemen om zich aan te passen, kunnen ervan genieten in plaats van het trackpad.

Beveiligingsfuncties houden dingen vergrendeld
Als u zich zorgen maakt over nieuwsgierige blikken, heeft de ThinkPad een vingerafdrukscanner waarmee u uw bestanden vergrendeld kunt houden.

Als u een laptop voor uw werk gaat gebruiken, is het goed om te weten dat al uw documenten en communicatie veilig zijn, zelfs als er niets serieus vertrouwelijk is. Lenovo heeft een paar extra details aan de E14 toegevoegd om hem een ​​mooie beveiligingsboost te geven. Ten eerste is er de IR-scanner naast de 720p-webcam van de laptop, die een nauwkeurigere gezichtsherkenning mogelijk maakt dan met een camera alleen. Dit is een manier waarop u uw laptop kunt beveiligen: alleen ontgrendelen als deze uw gezicht herkent.

Er is ook een vingerafdrukscanner, die een extra beveiligingslaag toevoegt, maar secundair is aan de IR-scanner als je beide hebt ingeschakeld. Je hebt maar een van de twee nodig om je laptop te ontgrendelen, maar het is fijn als beide zijn ingeschakeld om ervoor te zorgen dat je basis bedekt is. Je kunt zelfs een fysieke sleutel nodig hebben (meestal in de vorm van een speciaal bestand op een USB-stick) om in te loggen, als dat meer jouw stijl is.

Het inschakelen van deze beveiligingsmaatregelen is niet veel moeite, zelfs als u het proces tijdens de installatie overslaat. Spring gewoon in de Windows 10-instellingen, staar een paar seconden onhandig naar de camera, tik een paar keer met uw vinger op de scanner en dan bent u helemaal klaar. Als je dat eenmaal hebt gedaan, heb je een paar extra hindernissen opgesteld waar nieuwsgierige blikken doorheen kunnen springen.

Wat we minder goed vinden

Tegenvallende prestaties voor productiviteit
Lenovo’s klassieke drukgevoelige TrackPoint geeft je een extra manier om je cursor over het scherm te slepen, hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd.

De beste build en het beste toetsenbord kunnen slechte prestaties niet goedmaken, vooral niet op een machine die bedoeld is om werk gedaan te krijgen. We ontdekten dat er een grote prestatiekloof is tussen de Intel Core i5-1135G7 in deze machine en een Core i7 van dezelfde generatie, dus je kunt in dit geval beter het duurdere E14-model kopen, of iets anders zoals de Dell XPS 13 allemaal samen.

Voor CPU-intensieve taken zoals 3D-rendering en transcodering van grote videobestanden is de Core i5-1135G7 traag. Het kostte de laptop 18 minuten in Blender (een programma dat wordt gebruikt voor 3D-ontwerp) om een ​​afbeelding te renderen en 44 minuten om een ​​4K-video te transcoderen naar 1080p in Handbrake. De Core i7-1165G7 kan dezelfde taken twee keer zo snel uitvoeren.

Gelukkig bereikte het chassis nooit hoge temperaturen om je schoot te verschroeien, maar de fans begonnen verschillende keren te rennen tijdens Google Meet-oproepen met alleen Microsoft Edge en Slack open. Het geluid was niet aanmatigend, maar het gebeurde vaak genoeg om hinderlijk te worden. Dit is misschien prima voor een goedkopere laptop, maar voor een machine van €700 bieden de prestaties van de E14 niet veel vertrouwen in het kunnen uitvoeren van zware taken.

Dankzij de batterijduur kom je geen volledige werkdag door
Hoewel Lenovo’s aangeprezen batterijduur van maximaal 8,7 uur voor de E14 iets boven het minimum ligt dat je zou willen voor een werkmachine, viel het tijdens onze tests ruim onder dat cijfer. Voor onze batterijtests op alle laptops hebben we het scherm ingesteld op 200 nits helderheid en door verschillende webpagina’s in Chrome gedraaid totdat de batterij leeg is.

Ondanks een paar rondes van dubbelchecken van onze tests en gehannes met instellingen, slaagden we er slechts in om ongeveer vijf uur en 30 minuten sap uit onze review-eenheid te persen, en dat was pas nadat we de batterijbesparingsfunctie van Windows hadden ingeschakeld om 10 uur%. Met zoveel laptops die een aanzienlijk betere levensduur van de batterij bieden tegen vergelijkbare prijspunten, zijn de prestaties van de lage batterij van de E14 een serieuze deuk in zijn slanke, matte pantser.

Teleurstellende weergave
Het scherm wordt gemakkelijk overweldigd door de zon, waardoor het moeilijk te zien is wat wordt weergegeven.

Voor een machine waar u de hele dag mee door kunt komen, wilt u een scherm dat zich aan verschillende omgevingen kan aanpassen, bijvoorbeeld uw veranda op een zonnige thuiswerkdag of een donker hoekje in uw kantoor waar u een moment van eenzaamheid – zonder je ogen in te spannen. Het 1080p LED-scherm van de ThinkPad haalt slechts 249 nits op de hoogste helderheid, wat ver onder het niveau ligt dat je nodig hebt om dingen buiten duidelijk te kunnen zien terwijl de zon schijnt.

Hoewel dat de flexibiliteit beperkt buiten een goed of slecht verlichte kamer, heeft het scherm een ​​matte afwerking, vergelijkbaar met een e-reader, die schittering van kunstlicht vermindert en je ogen streelt. Het is niet genoeg om de laptop te redden van een scherm dat niet schijnt, maar het is een leuke toevoeging die het lezen van lange memo’s en lange vergaderingen met alle handen een beetje minder inspannend zou moeten maken.

Raadt onze Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review deze aankoop aan?

Nee, zijn prestaties en batterijduur maken hem onbetrouwbaar om werk gedaan te krijgen.

De ThinkPad E14 Gen 2 is een goed gebouwde laptop met een trackpad en toetsenbord die vertrouwen wekken bij elke tik en tik. Het matte scherm vermindert schittering, wat handig is wanneer felle lichten doorbreken. De extra beveiligingsfuncties van Lenovo voegen extra barrières toe die ongewenste blikken op uw bestanden en mappen weghouden.

Voor bijna €1.000 is het echter moeilijk om voorbij de meest in het oog springende gebreken van de laptop te kijken. Met ongeveer vijf en een half uur is de levensduur van de batterij niet genoeg om een ​​volledige dag aan werk door te komen. De benchmarkscores van de E14 waren aanzienlijk lager dan die van andere laptops die je voor dezelfde prijs kunt krijgen, waaronder Apple’s vergelijkbaar geprijsde M1 MacBook Air, die langer meegaat zonder te zweten, of de verrassend betaalbare HP Envy x360, die betere prestaties en batterijduur biedt een opmerkelijk lagere prijs. Onze Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review prefereert daarom de Apple M1 MacBook.

De Apple M1 MacBook Air is wat ons betreft een betere optie dan de Lenovo ThinkPad E14

Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 review

Hoewel het ontwerp van de ThinkPad E14 Gen 2 aantrekkelijk is en het toetsenbord en trackpad uitstekend werken, maken de tekortkomingen het moeilijk om er zeker van te zijn dat het voor de meeste mensen een volledige werklast aankan, vooral omdat de batterij na verloop van tijd slechter wordt. Dat is een moeilijke hindernis om te overwinnen voor een laptop die grotendeels is ontworpen als een productiviteitsapparaat, en veel laptops vermijden het probleem helemaal zonder veel meer te kosten.

Ook populair: Top 6 beste webcam voor Teams en videogesprekken van 2023