MacBook Air met M1 review: een computerrevolutie van Apple

MacBook Air met M1 review

Welkom bij deze MacBook Air met M1 review. De nieuwe Apple MacBook Air met M1 nam jouw idee van wat een MacBook Air is, en gooide het in de prullenbak. Ja, hij heeft nog steeds dezelfde iconische wedge-esthetiek, maar Apple Silicon maakt hem veel krachtiger en capabeler dan ooit tevoren. Zo brak er een nieuw tijdperk aan voor de MacBook Air – een met Pro-grade kracht die Intel-gebaseerde Windows-pc’s uitdaagt – en ze vaak verslaat.

Als toekomstige MacBook-shopper ben ik blij te kunnen zeggen dat de nieuwe MacBook Air serieuze prestatieverbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger, en ook veel meer uren batterijduur. Deze MacBook Air met M1 review laat zien waarom dit een van de beste laptops is, punt uit. En vanaf oktober 2021 heeft het een aantal nieuwe broers en zussen, aangezien Apple de nieuwe 14-inch MacBook Pro 2021 en 16-inch MacBook Pro 2021 onthulde.

MACBOOK AIR MET M1 REVIEW: SPECIFICATIES

  • Prijs: vanaf €1016,95
  • CPU: Apple M1
  • Scherm: 13,3-inch, 2560 x 1600 pixels
  • Batterij: 14:41 (getest)
  • Geheugen: 8GB tot 16GB
  • Opslag: 256 GB tot 2 TB
  • Afmetingen: 12 x 8,4 x 0,6 inch
  • Gewicht: 2,8 pond

Bestel de MacBook Air met M1 chip en 18 uur batterijduur bij bol.com

MacBook Air met M1 review

MacBook Air versus Pro: wat past bij jou?

De meeste apps die ik op de MacBook Air heb gebruikt, zijn nog steeds de Intel-versies, die macOS Big Sur Rosetta 2 gebruikt om te vertalen voor het werken aan zijn op ARM gebaseerde processor. Zodra app-ontwikkelaars universele versies maken, zullen hun apps nog sneller draaien op de Apple siliconensystemen, zoals deze op M1 gebaseerde MacBook Air.

Niet alleen ga ik de nieuwe M1 MacBook Air vergelijken met de beste pc-laptops in deze review, ik vergelijk hem ook met de Intel-gebaseerde MacBook Air die eerder dit jaar werd uitgebracht, om te laten zien hoeveel er is veranderd (of niet ). En aangezien we zojuist onze Dell XPS 13 OLED-recensie hebben uitgebracht, gaan we vermelden hoe deze zich verhoudt tot kleuruitvoer en batterijduur.

Prestaties

De prestaties van de MacBook Air – aangedreven door de M1-processor en 16 GB RAM – zijn fenomenaal. Toen ik het scherm splitste tussen 20 Chrome-tabbladen (Intel, niet Universal) en een 1080p YouTube-video – plus Apple’s Mail and Photos-app, Pixelmator (alweer een Intel-app) en 1Password (Intel, alweer) op de achtergrond, zag ik nooit alles in de buurt van een hik. Oh, en op de achtergrond werd 20 GB 4K-video overgedragen via AirDrop, terwijl alles soepel en stabiel bleef.

Tijdens een groepsgesprek vond ik zelfs tijd om met iOS-apps te spelen, de Overcast podcatcher, HBO Max en de game Among Us te downloaden en te openen. Terwijl een 4K YouTube-video van een chef-kok die kookte op mijn laptopmonitor speelde, speelde ik in elk van die apps, zodat ik een Adventure Time-aflevering kon starten, een podcast kon downloaden en mijn kleine Among Us-man op het scherm kon slepen. Ja, ik ben erg goed in multitasken.

Meestal voelde de MacBook Air met M1 – qua prestaties – alsof hij identiek was (zo niet sneller) dan de 2020 Core i5 MacBook Pro die ik heb gebruikt om Big Sur te testen, of de 2017 Core i7 MacBook Pro-werkcomputer antwoordde ik op. Dit geldt ook wanneer ik verbinding heb gemaakt met een externe monitor. Daarvoor was ik een beetje sceptisch, zelfs met Apple’s opschepperij van 3,5x verbeterde prestaties ten opzichte van de Intel MacBook Air die eerder dit jaar werd uitgebracht, omdat ik mijn MacBooks altijd tot het uiterste heb gedreven en een MacBook Pro nodig had, en geen Air , om mijn werk te doen. Deze MacBook Air? Het voelt als een professional.

En laten we eens kijken hoe dat uitpakt in benchmarks – en ik merk op dat niet al onze tests zijn gedaan met universele versies van apps, en Intel-versies zijn niet geoptimaliseerd voor de M1.

De Air scoorde 5.962 op de Geekbench 5.1 (Intel) multicore-test, die praktisch in een doodlopende straat was met de 5.925 van de M1 MacBook Pro. De Air versloeg de 5.084 van de ZenBook 13 en de 5.319 van de XPS 13 (beide getest met de Intel Core i7-1165G7 CPU en 16GB RAM) op de vergelijkbare Geekbench 5.2-test. De oude Intel MacBook Air Y-serie Intel CPU verzamelde slechts 2.738.

Beeldscherm

Bij onze Handbrake (universele) videoconversietest, die een 4K-video transcodeert naar 1080p, voltooide de MacBook Air de test in 9 minuten en 15 seconden en de MacBook Pro deed het 7:44 (op een bètaversie van Handbrake die is geoptimaliseerd voor Apple-silicium ). Die tijden vernietigen die van de ZenBook 13 (17:51) en XPS 13 (18:22), evenals de 27:10 tijd van de Intel MacBook Air van eerder dit jaar.

Apple beloofde ook twee keer zo hoge opslagsnelheden en dat leverden ze op. De 1TB SSD in de MacBook Air die we hebben getest, haalde een leessnelheid van 2692 MBps op de Black Magic Disk Speed ​​Test (Intel), letterlijk meer dan het dubbele van de 1.301,9 MBps leessnelheid van de Intel MacBook Air.

De MacBook Air scoorde een 653 op de PugetBench Photoshop (Intel)-test, die de 588 van de XPS 13 verslaat, maar daalt tot de 743 van de ZenBook 13 (een zeldzame overwinning voor de x86-menigte). De MacBook Pro kwam redelijk in de buurt, met een 649.

MacBook Air met M1 review
De prestaties van de MacBook Air – aangedreven door de M1-processor en 16 GB RAM – zijn fenomenaal.

MacBook Air met M1 review: graphics

Onze test MacBook Air heeft de 8-core GPU-configuratie, die (naar het gevoel) de Mac zou kunnen hervormen in de hoofden van sommige gamers. Ik begon het gemakkelijk, met Bioshock 2 Remastered (met de oorspronkelijke resolutie van 2560 x 1600) en dat spel speelde soepel, terwijl kabbelend water door de kamers stroomde waar ik navigeerde, elektroshocks vijanden raakten en al het onderwaterleven buiten de gangen die ik verkende verplaatste zonder storing.

Maar aangezien dat een ouder spel is, bracht ik Rise of the Tomb Raider uit (ook op 2560 x 1600, en ingesteld op Medium graphics) die er geweldig uitzag op de MacBook Air – en ik had nooit gedacht dat ik een MacBook Air een veeleisend Of ik nu een besneeuwde arctische berg aan het beklimmen was of de woestijnen van Syrië verkende, Lara Croft bewoog zich zoals ze moest. Oh, en beide games zijn Intel-versies die via Rosetta 2 draaien, dus het zijn (nog) geen universele versies.

Gaming

Toen we Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm (Intel) benchmarkden op de MacBook Air (waar 1440 x 900 de hoogste ondersteunde resolutie was), liep het op 37 frames per seconde, wat de 7 fps-score die we van de Intel MacBook Air kregen, overtrof en iets minder dan de 38 fps-tijd van de M1 MacBook Pro. De ZenBook 13 en XPS 13 (die die game op een iets scherpere 1080p zouden kunnen draaien) behaalden respectievelijk snelheden van 21 en 16 fps.

Interessant is dat de grafische benchmark van GFXBench Metal Aztec Ruins (universeel) de Air en Pro praktisch vergelijkbare scores gaf: een 54 op Hoog en 60 op Normaal (beide naar beneden afgerond).

Levensduur van de batterij

Tijdens de test voor het browsen op het web, ging de nieuwe MacBook Air maar liefst 14 uur en 41 minuten mee.

Apple verklaarde dat zijn M1-chip een batterijlevensduur van de hele dag mogelijk zou maken, en het bedrijf heeft dat doel bereikt. Bij de batterijtest (browsen op 150 nits) ging de nieuwe MacBook Air maar liefst 14 uur en 41 minuten mee (terwijl de nieuwe MacBook Pro 16:32 bereikte) – tijden die zowel de ZenBook 13 (13:47) versloegen en XPS 13 (11:07). De OLED XPS 13 (7:59) zette een veel lagere tijd neer.

En voor degenen die gewoon willen vergelijken met de vorige Intel Macs: ze blijven in het stof. De tijden van Intel MacBook Air (9:31) en MacBook Pro (10:21) zijn nu respectievelijk met 5 en 6 uur verbeterd.

Webcam

Ik wilde dat Apple zijn MacBooks een camera met een hogere resolutie zou geven, maar ze hebben een andere manier gevonden om de MacBook te verbeteren voor het Zoom-tijdperk. De M1-chip heeft een beeldsignaalprocessor waardoor je er op een aantal manieren beter uitziet.

Ik plaatste de webcam van de nieuwe MacBook Air in een confrontatie met de Intel-gebaseerde MacBook Pro van begin 2020, waarbij beide deelnamen aan dezelfde Google Meet-oproep. Mijn baas keek naar twee van mij tegelijk en merkte op dat de video van de op de M1 gebaseerde MacBook Air betere kleuren bood, inclusief huidtinten, en een algeheel helderder beeld. Andere telefoontjes die ik deed op de MacBook Air, waar we geen live vergelijking hadden, verbaasden niemand met de videokwaliteit, wat aantoont dat een betere webcam nog steeds welkom zou zijn.

De MacBook Air met M1 is verkrijgbaar in goud, zilver en spacegrijs.

MacBook Air met M1 review

MacBook Air met M1 review: ontwerp

De MacBook Air met M1 ziet eruit en voelt precies hetzelfde als de MacBook Air van begin 2020 die ik in maart heb getest. En dat is misschien wel het punt. Deze MacBook Air heeft dezelfde wigvormige behuizing van machinaal bewerkt aluminium (verkrijgbaar in goud, zilver en spacegrijs) die we gewend zijn, aangezien Apple gebruikers lijkt te willen helpen in het Apple Silicon-tijdperk.

Dus de 12 x 8,4 x 0,6-inch, 2,8 pond M1 MacBook Air lijkt precies op zijn op Intel gebaseerde voorganger (11,9 x 8,4 x 0,6 inch en 2,8 pond). En eerlijk is eerlijk, er is nog ruimte om te krimpen. De 2,5-pond Asus ZenBook 13 (11,9 x 8 x 0,5 inch) is een beetje lichter, terwijl de 2,8-pond Dell XPS 13 een kleinere 11,6 x 7,8 x 0,6-inch voetafdruk heeft, mede dankzij de flinterdunne InfinityEdge-bezels .

Apple verkoopt de MacBook Air in goud, zilver en spacegrijs. Ik geef de voorkeur aan goud, zozeer zelfs dat ik echt zou willen dat Apple het zou aanbieden voor de MacBook Pro (wat niet het geval is).

Poorten

De M1 MacBook Air heeft 2 Thunderbolt 3 USB 4-poorten, net als zijn op Intel gebaseerde voorganger, plus een koptelefoonaansluiting aan de zijkant (waarvan ik hoop dat Apple die nooit verwijdert). Hoewel de USB-C-poorten zich beide aan de linkerkant bevinden, verdeelt de XPS 13 ze over de linker- en rechterkant, waardoor het gemakkelijker wordt om apparaten aan de rechterkant aan te sluiten.

Andere laptops bieden simpelweg meer poorten. De XPS 13 heeft ook een microSD-lezer, wat de MacBook Air niet heeft. De ZenBook 13 heeft een volledige HDMI-out en een USB-A-poort, maar geen koptelefoonaansluiting.

Geërgerd dat de MacBook Air niet de oude MagSafe-oplader heeft? Maak je geen zorgen meer, het gerucht gaat dat de MacBook Air 2021 de handiger oplaadstandaard zal bevatten.

Bovendien is de ZenBook ook ontworpen voor serieuze duurzaamheid, omdat hij meerdere MIL-STD 810G-certificeringen heeft doorstaan ​​(inclusief extreme temperaturen en hoogten, vallen, schokken en trillingen).

MacBook Air met M1 review
De M1 MacBook Air heeft 2 Thunderbolt 3 USB 4-poorten, plus een koptelefoonaansluiting aan de zijkant.

MacBook Air met M1 review: beeldscherm

Terwijl ik naar Spider-man: Into The Spider-verse op de MacBook Air M1 keek, merkte ik hoe de roze, gele en blauwe tinten van de graffiti van het scherm spatten, net als de groene tinten van de spinachtige die in de jonge Miles Morales beet. Wat details betreft, het Retina-display van 2.560 x 1600 pixels van de MacBook Air leverde fijne details, met de haren op die spin, de talloze Ben-Day-stippen in de hele film, evenals de korrels van de houten vloeren in Bong Joon- Ho’s parasiet. De startconfiguraties van de ZenBook 13 en XPS 13 rocken beide 1080p-schermen, die niet zo scherp zijn.

We wachten nog steeds op een OLED MacBook, want de Dell XPS 13 OLED kwam net uit om massaal applaus te krijgen voor zijn prachtige paneel. Dat gezegd hebbende, heeft het verbeterde scherm een ​​groot nadeel, zoals ik al zei in het gedeelte over de levensduur van de batterij.

Volgens onze Klein K10-A colorimeter produceert de MacBook Air met M1 114,3% van het sRGB-spectrum, wat iets boven de scores van de M1 MacBook Pro (110,6%) Asus ZenBook 13 (107,5%) en de Dell XPS 13 ( 97,9%. De Intel MacBook Air boekte een vergelijkbare 113% en de OLED XPS 13 bereikte een haar hoger, met 117,3%

Onze colorimeter beoordeelt ook het display van de nieuwe MacBook Air als een helderheid tot 365,8 nits (iets onder de 400-nits schatting van het bedrijf), wat het vergelijkbaar maakt met het display van de Intel-gebaseerde MacBook Air (386 nits) en de ZenBook 13 (370 nits). De M1 MacBook Pro (434.8 nits) en de XPS 13 (469,2 nits) worden helderder. Die extra helderheid zou kunnen helpen voorkomen dat kleuren wat donkerder worden als je het paneel 30 graden naar links en rechts bekijkt.

MacBook Air met M1 review: toetsenbord en touchpad

Bij het testen van het Magic Keyboard van de MacBook Air op de 10fastfingers-typetest, klikte ik mijn weg naar 74 woorden per minuut, niet ver van mijn gemiddelde van 80 wpm. Zoals het geval was met de MacBook Air begin 2020, was dit toetsenbord de upgrade die Apple nodig had, nadat de te ondiepe Butterfly-switch-toetsen controversieel bleken te zijn, waarbij velen beweerden dat ze gemakkelijk zouden blijven plakken wanneer klein afval of stof in de toetsen kwam.

Het Force Touch-trackpad van 4,8 x 3,2 glazen van de MacBook Air biedt nauwkeurige invoerherkenning en soepel scrollen. Apple blijft klikken door haptische feedback vervangen, een beslissing die een succes lijkt te zijn (hoewel ik er de voorkeur aan gaf op de oude manier).

MacBook Air met M1 review
Het toetsenbord is de upgrade die Apple nodig had.

Audio

Toen ik “Bulls on Parade” van Rage Against The Machine aanzette, merkte ik op hoe de stereoluidsprekers van de MacBook Air luid genoeg worden om mijn behoorlijk grote woonkamer met zoet geluid te vullen. Synths en gitaarriffs klonken accuraat, de zang van Zach De La Rocha kwam duidelijk naar voren en de luidsprekers hebben een behoorlijk groot geluidsbeeld, wat een enigszins meeslepend gevoel geeft.
De MacBook Air ondersteunt ook Dolby Atmos, dus toen ik Spider-Man: Into the Spider-verse on the Air keek, had ik het gevoel dat ik de hoge score van de film meer hoorde dan op eerdere laptops. Of dat nu “Sunflower” van Post Malone en Swae Lee was of het timbre van Nicolas Cage’s stem voor het Spider-Noir-personage, de film klonk gewoon beter.

Wanneer je videogesprekken voert, en het drietal ingebouwde microfoons zorgt ervoor dat Siri je (goed) kan horen, zelfs als je niet achter de laptop zit.

Warmte

Toen ik de MacBook Air op mijn schoot gebruikte, tijdens het schrijven van deze recensie, het bekijken van video’s en het synchroniseren van mijn persoonlijke en professionele e-mail in Mail.app, merkte ik dat de Air een beetje warm werd. Maar niet in een onaangename mate. Dat is goed nieuws, want de nieuwe Air heeft geen ventilator.

Nadat we 15 minuten full HD-video op de MacBook Air hadden gestreamd, registreerde ons warmtepistool lage waarden op zijn touchpad (78 graden Fahrenheit), toetsenbord (80,5 graden) en onderkant (83 graden), die allemaal onder ons 95 graden comfort vallen drempel.

MacBook Air met M1-review: software en iOS-apps

Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, waren meerdere applicaties die we gebruikten om de MacBook Air te testen en te benchmarken, applicaties gemaakt voor Intel-processors. De Apple M1-chip, en alle toekomstige Apple-siliconen, zullen deze applicaties niet standaard uitvoeren. Gelukkig is Rosetta 2 – Apple’s tool om applicaties soepel te laten werken – hier en voert die actie uit na installatie, zodat die applicaties ongehinderd kunnen draaien. Hopelijk zullen ontwikkelaars eerder dan later universele versies van deze apps maken, zodat de M1-Macs hun potentieel kunnen benutten.

Met Apple-siliconenchips zoals de M1 kun je ook iPhone- en iPad-apps op je Mac uitvoeren. Ze worden gedistribueerd in de Mac App Store, maar zoek naar de tekst “Niet geverifieerd voor macOS” – als je dat ziet, heeft de ontwikkelaar niet bevestigd dat hun app soepel werkt op de Mac. Apps komen standaard in de Mac App Store terecht, maar ontwikkelaars kunnen zich afmelden, dus verwacht niet alles. Ik heb een aantal van mijn favorieten uitgeprobeerd, waaronder Overcast, en het is fijn om de HBO Max-app op de Mac te krijgen, zodat je films kunt opslaan om ze offline te bekijken. Onder ons spelen zonder touchscreen had een beetje een leercurve.

Ten slotte vormt macOS Big Sur het hart van de nieuwe MacBook Air, en ik heb ervan genoten terwijl ik er de zomer mee speelde in bèta’s. De heldere interface maakt veel gebruik van transparantie en doorschijnendheid, wat mogelijk enkele aanpassingen vereist op basis van uw persoonlijke voorkeuren. De grootste update voor Big Sur is hoe Safari concurrerend wordt met Chrome, door een aanpasbaar startscherm en nieuwe tabbladvoorbeelden te krijgen.

MacBook Air met M1 review

MacBook Air met M1 review: oordeel

Deze MacBook Air met M1-review heeft laten zien waarom zijn verbazingwekkende uithoudingsvermogen en schokkend goede snelheid de MacBook Air naar nieuwe hoogten brengen. Als het maar een paar extra poorten had en de randen afgeslankt, zou de nieuwe MacBook Air misschien wel perfect zijn met 5 sterren.

De Dell XPS 13 heeft veel kleinere randen, maar loopt achter op de MacBook Air wat betreft prestaties en batterijduur. Je zou zo’n €250 kunnen besparen met een vergelijkbaar geconfigureerde Asus ZenBook 13 van €749, en ook een paar poorten krijgen, maar je zou prestaties opofferen en ongeveer een uur uithoudingsvermogen. Voor degenen die in het Apple-ecosysteem wonen en werken, is de nieuwe MacBook Air echter de gemakkelijkste aankoopbeslissing die je in tijden hebt gehad.

U leest: MacBook Air met M1 review: een computerrevolutie van Apple

Ook populair: Top 4 beste MacBook in 2022: vind de beste MacBook voor jou