MacBook Pro 2023 review: de grootste badass in MacBook land

MacBook-Pro-2023-review

De nieuwe koning van de MacBooks is hier en dus ook mijn MacBook Pro 2023 review van de 16-inch laptop. Lang zal zijn heerschappij zijn (wat ongeveer een jaar zou moeten duren). Apple komt zwaaiend uit de poort en rust de laptop uit met de eigen M2 Max-chip van het bedrijf. Het zet concurrenten te schande terwijl het een duidelijke kloof creëert tussen zijn voorgangers. En ja, dankzij de chip is het mogelijk om op dit systeem te gamen. Ik vond het geweldig om doodsbang te zijn tijdens Resident Evil Village.

Naast de krachtige chipset krijg je een meeslepend 16-inch beeldscherm, krachtige audio en een supercomfortabel toetsenbord. Maar de kers op de taart is de batterijduur, die bijna 19 uur duurde. Kortom, de MacBook Pro 16 is een regelrecht beest. Maar niet zo snel – er is altijd een prijs. En in het geval van MacBook Pro 16 M2 Max is de prijs de werkelijke kosten, tussen de €2449 en €4199 en hij is bij bol.com vekrijgbaar.

Als je de crème de la crème van Macs wilt, zit de MacBook Pro 16 bovenaan de stapel. Het is ook de nieuwste deelnemer aan onze beste laptops-pagina, evenals onze beste videobewerkingslaptops en langst meegaande laptops-pagina’s.

MacBook Pro 2023 review

MacBook Pro 2023 review

Ontwerp

De MacBook Pro 16 wijkt niet veel af van het Apple design playbook, dat een tweesnijdend zwaard is. Aan de ene kant is de MacBook Pro met zijn afgeronde randen, het chassis van CNC-geanodiseerd aluminium en het glanzende embleem aan de bovenkant een gecertificeerde klassieker in elk gesprek. Aan de andere kant is het misschien tijd voor Apple om de boel op te schudden. Verdorie, geef ons tenminste een nieuwe kleur om over heen te kruipen naast zilver en ruimtegrijs.

Ach ja, bij het openen van mijn Space Grey-recensie-eenheid kwam meer van dat mooie aluminium aan het licht. Het matzwarte toetsenbord zit bovenaan in het midden tussen twee grote luidsprekerroosters. Direct daaronder bevindt zich het enorme touchpad.

Met een gewicht van 4,8 pond zal de 14 x 9,8 x 0,7-inch MacBook Pro niet onopgemerkt blijven in een rugzak, maar gelukkig is het geen backbreaker. Het is lichter dan zowel de Dell XPS 17 (14,7 x 9,8 x 0,8 inch) als de Asus ZenBook Pro 16X OLED (14 x 9,8 x 0,7 inch) die beide 5,3 pond wegen.

Scherm

Wauw! Apple weet zeker hoe je een mooi scherm moet maken. De MacBook Pro 16 heeft een 16,2-inch Liquid Retina XDR-paneel (Extreme Dynamic Range) dat absoluut betoverend is. Met zijn resolutie van 3024 x 1964p zit dit scherm boordevol pixels voor een bedrag van 7,7 miljoen pixels met 254 pixels per inch. Het zorgt voor gedurfde kleuren met scherpe details.

Omdat het paneel van de MacBook Pro 16 zo kleurrijk leek, was ik verrast toen ik hoorde dat de DCI-P3-score van 83,7% van het scherm onder het gemiddelde van 88,1% voor premium laptops lag. De XPS 17 was iets beter met 85,1%, terwijl de Zenbook Pro 16X 90,2% bereikte.

Helderheid

De MacBook Pro 16 maakte een comeback in de helderheidstest met een gemiddelde van 447 nits. Dat is helderder dan het categoriegemiddelde van 391 nit en de 345 nits van de Zenbook Pro 16X. Het kon de 466 nits van de XPS 17 echter niet overtreffen.

Poorten

De MacBook Pro 16 heeft weinig poorten, maar wat hij wel heeft, kan een solide werkstation creëren. Aan de rechterkant heb je een Thunderbolt 4-poort, een volledige HDMI-poort en een SDXC-kaartlezer. Aan de linkerkant bevinden zich een paar Thunderbolt 4-poorten, een headsetaansluiting en de eigen MagSafe-opladeringang van Apple. Als je meer poorten en sleuven nodig hebt, neem dan een kijkje op onze pagina met de beste dockingstations voor laptops.

MacBook Pro 2023 review

MacBook Pro 2023 review: audio

Hoewel ik zeker weet dat Apple graag zou willen dat je investeert in een paar AirPods Pro 2 of AirPods Max (misschien wil je dat laatste nog even volhouden, als de geruchten waar zijn), heeft de MacBook Pro 16 dat niet nodig een koptelefoon of oordopjes – het klinkt zo goed. De opstelling met zes luidsprekers met zijn vier force-cancelling woofers en twee tweeters levert rijke, gebalanceerde hoge en middentonen en bas met een aanzienlijke dreun, een punt waar rivalen vaak tekort schieten.

Op vol volume vulde Lizzo’s “Special” niet alleen het bovengedeelte van mijn duplex, maar slaagde er ook in om het kleine gedeelte van de benedenverdieping te bereiken waar mijn huisgymnastiek zich bevindt. De blazers triomfeerden, begeleid door wat luchtige strijkers, bonkende bas en frisse hoge hoeden. Ik hoorde elke echo en galm van die sonore alt.

Niet alle audio die uit de MacBook Pro 16 kwam, klonk goed. Integendeel, ze klonken ronduit angstaanjagend. Voorbeeld: het natte, gladde, klotsende geluid toen de gigantische gemuteerde baby in Resident Evil Village naar me toe kroop, met vervormde baby-gorgels die uit zijn vochtige, gapende muil lekten.

Net als zijn voorganger heeft de MacBook Pro 16 ruimtelijke audio, die de plek waar je zit verandert in een miniconcertzaal. Zo voelde het tenminste toen ik naar De La Soul’s “The Magic Number” luisterde. Hoewel de drums aanwezig waren, klonk het alsof ze verder van me verwijderd waren dan plug 1,2 en 3. De bas bevond zich aan de rechterkant terwijl de subtiel plinkende piano aan de linkerkant zat.

M2 en M2 Max

Het heeft lang op zich laten wachten, maar we zijn er eindelijk. Het begon met de 13-inch MacBook Air en de M2-chip. Het gaat verder met de nieuwste toevoegingen aan de selectie, de M2 Pro en de M2 Max.

Laten we het eerst hebben over de M2 Pro. Het is beschikbaar als een 10- of 12-core CPU met zes prestatiekernen en vier efficiëntiekernen voor de eerste en acht p-cores en vier e-cores voor de laatste. Het basismodel van de GPU geeft je 16 kernen terwijl de andere 19 heeft. Apple beweert dat dit zich vertaalt in de chip die 20% sneller is dan de CPU en 30% sneller dan de GPU op de laatste generatie M1-chip. Met de M2 Pro kunt u 16 of 32 GB verenigd geheugen krijgen.

Dan is er de M2 Max, de krachtigste chip in de M2-serie. Het heeft een 12-core CPU met een 30 of 38-core GPU. Apple beweert dat de M2 Max CPU 20% is dan de M1 Max van vorig jaar en 30% sneller dan de GPU van zijn voorganger. Elke variant van zowel de Max als de Pro heeft 16 GB Neural Engine die maximaal 15,8 biljoen bewerkingen per seconde kan berekenen, wat neerkomt op 40% sneller zijn dan chips van de laatste generatie, wat tot 10x betere prestaties oplevert.

Prestaties

Dus laten we het hebben over koperen kopspijkers. Uitgerust met Apple M2 Max CPU, een 16-core Neural Engine, 96GB verenigd geheugen en 4TB opslag, is de MacBook Pro 16 een niet te stoppen beest. Ik gooide er alles in wat ik maar kon bedenken: 100 Google Chrome-tabbladen, beladen met Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties. Plus nogal wat tabbladen van YouTube en Twitch, spelen met Facebook, Twitter en een groot aantal nieuwssites. Ik heb zelfs Resident Evil Village geleid met al deze roekeloze chaos. De MacBook Pro 16 haalde zijn schouders op en ik kon geen vertraging of stotteren detecteren.

Nu gaan we dieper in op synthetische benchmarks, te beginnen met Geekbench 5.4, onze algehele prestatietest waarbij de MacBook Pro 16 15.044 behaalde. Dat is veel meer dan het premium laptopgemiddelde van 6.977. Met hun Intel Core i7-12700H-processors behaalden de XPS 17 en ZenBook Pro 16X scores van respectievelijk 13.714 en 11.974.

Bij het uitvoeren van de handremtest duurde de MacBook Pro 16 slechts 3 minuten en 59 seconden, een zinderende snelheid die het gemiddelde van 8:48 ver overtreft. De Zenbook Pro 16X was een verre tweede met een tijd van 5:51 terwijl de XPS 17 achterbleef met 6:40.

Onze gebruikelijke test voor bestandsoverdracht, waarbij we 25 GB aan multimediabestanden dupliceren om de overdrachtssnelheid te bepalen, werkt niet op Macs. Maar wees niet bang, er is de BlackMagic lees-/schrijftest waarbij de MacBook Pro 16 4TB SSD snelheden van 5.717,2 megabytes per seconde (lezen) en 6.664,8 MBps (schrijven) leverde. Beide resultaten overtroffen de categoriegemiddelden van 4.297 MBps (lezen) en 3.609,8 MBps (schrijven).

Toetsenbord en touchpad

Ik moet nog een Magic Keyboard ontmoeten dat ik niet leuk vond. De MacBook Pro 16 handhaaft dat gevoel. Veerkrachtig en deprimerend met een lichte klik, het is een plezier om op het toetsenbord te typen. De witte achtergrondverlichting is helder genoeg om zelfs in de donkerste omstandigheden te werken. Knoppen voor dicteren, niet storen en spotlight sieren de bovenste rij samen met verschillende andere functietoetsen.

Ik deed de 10fastfingers-typetest en was niet zo verbaasd dat ik mijn gebruikelijke 70 woorden per minuut overtrof en 80 wpm bereikte.

Het 6,3 x 3,9-inch Force Touch-touchpad is absoluut enorm. Maar ondanks dat mijn polsen er constant mee in contact kwamen, heb ik nooit problemen gehad met handpalmafstoting (of het ontbreken daarvan). In de praktijk waren multitouch-bewegingen op het trackpad ongelooflijk wendbaar en responsief.

MacBook Pro 2023 review

MacBook Pro 2023 review: graphics en gaming

Met zijn 38-core Apple GPU is de MacBook Pro 16 klaar om de olifant in de kamer aan te spreken. Kan een Mac gamen? Het antwoord is een daverend ja. Terwijl ik verwoed door een kamer racete op zoek naar de belangrijkste moordenaarspop in een kamer vol moorddadige moppets, vond en hakte ik mijn prooi in Resident Evil Village. De tweede keer had ik niet zoveel geluk, want ik werd overvallen door een horde met messen zwaaiende beeldjes, die met gemiddeld 68 frames per seconde naar mijn weerloze vorm hakten (1920 x 1080, Ultra-instellingen). Ik kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd, zij het een beetje getraumatiseerd.

Het is indrukwekkend, vooral voor een Mac. Apple heeft echter nog een weg te gaan om de kracht van een discrete chip te evenaren. De MacBook Pro 16 bereikte een framesnelheid van 59 fps op de Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm-benchmark. Het verpletterde het 49-fps premium laptopgemiddelde, maar het was geen partij voor de XPS 17 of de Zenbook Pro 16X, die respectievelijk 119 en 103 fps produceerden dankzij hun Nvidia GeForce RTX 3060 GPU’s.

Bij een resolutie van 4K daalde de framesnelheid van de MacBook Pro 16 nauwelijks tot 58 fps. Dat versloeg het gemiddelde van 39 fps en bracht het een adem achter de XPS 17’s 60, terwijl de Zenbook Pro 16X de overwinning behaalde met 84 fps.

Tijdens de Rise of the Tomb Raider-test bereikte de MacBook Pro 16 92 fps, waarmee het categoriegemiddelde van 56 fps werd afgestoft. De framesnelheid daalde tot 34 fps, waardoor deze boven het gemiddelde van 22 fps bleef.

Batterijduur

Zeg hallo tegen de nieuwe koning van een lang leven. Apple beweert dat de batterij van 100 wattuur van de MacBook Pro 16 tot 22 uur meegaat bij het afspelen van films in de Apple TV-app en tot 15 uur draadloos surfen op het web. De notebook splitste de baby op de Laptop Mag Battery Test (continu surfen op het web via Wi-Fi met een helderheid van 150 nits) met een tijd van 18 uur en 56 minuten, waardoor het onze nieuwe laptop met de langste levensduur is.

Die tijd was veel langer dan het gemiddelde van 10:02 premium laptops. De XPS 17 was een verre tweede met een tijd van 8:05 terwijl de Zenbook Pro 16X 5:15 plaatste.

Net als de 14-inch MacBook Pro ondersteunt het 16-inch model snelladen. Met zijn 140W-lichtnetadapter kan de MacBook Pro 16 in slechts 30 minuten tot halverwege opladen.

Warmte

Ondanks de krachtige specificaties weet de MacBook Pro 16 het onder de meeste omstandigheden koel te houden. We hebben een video van 15 minuten op volledig scherm gedraaid en verschillende plekken op de laptop gemeten. Het trackpad mat een koele 78 graden Fahrenheit terwijl het midden van het toetsenbord en het onderstel 81 graden registreerden. Dit valt ver onder onze comfortdrempel van 95 graden.

Webcam

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten heeft de MacBook Pro 16 een 1080p-webcam. De FaceTime HD-shooter legt geweldige beelden vast met nauwkeurige kleuren en relatief zuivere details. De camera deed geweldig werk met mijn rode blouse, maar ook met de roze, blauwe, groene en paarse en mijn haar. Tot mijn grote ergernis kreeg het ook een grote bult op mijn voorhoofd. Soms kan een camera net iets te goed zijn.

MacBook Pro 2023 review

MacBook Pro 2023 review: Software

De MacBook Pro 14 draait op macOS Ventura, een van de meest responsieve besturingssystemen die ik op Mac heb gebruikt. Apple heeft gewerkt aan het optimaliseren van de manier waarop Ventura multithreaded taken toewijst aan de CPU-kernen. Met behulp van zijn geavanceerde energiebeheerfuncties verdeelt het besturingssysteem op intelligente wijze taken tussen de prestatie- en efficiëntiekernen, waardoor optimale prestaties en uithoudingsvermogen worden geleverd.

Ventura zorgt er ook voor dat je MacBook, iPad, iPhone en Apple Watch naadloos kunnen werken dankzij Continuity-functies en iCloud. Met Handoff kunt u bijvoorbeeld beginnen met het schrijven van een e-mail op uw iPad of iPhone en verdergaan waar u was gebleven. Airdroppen tussen iDevices is nog eenvoudiger geworden. Met het universele klembord kun je tekst of afbeeldingen van een iPhone of iPad rechtstreeks in een document op de MacBook kopiëren en plakken.

En er zijn een paar nieuwe GPU-gerichte functies via Metal 3, waardoor het systeem afbeeldingen met hoge resolutie sneller kan weergeven. Dat betekent dat games en apps voor het maken van inhoud, zoals Final Cut Pro, het systeem minder belasten en minder tijd kosten om te renderen en te laden. Er is zelfs ray tracing die het gewicht van al die complexe weergave verschuift naar de GPU, waardoor de CPU vrijkomt voor andere taken.

De MacBook Pro 14 wordt geleverd met een beperkte garantie van één jaar. Bekijk hoe Apple het deed tijdens Tech Support Showdown en Best and Worst Brands, onze jaarverslagen.

MacBook Pro 2023 review: conclusie

Als je op zoek bent naar de ultieme MacBook, dan heb je die gevonden in de MacBook Pro 16 M2 Max. Met 16 inch is hij groot op de juiste plaatsen. Je hebt dat prachtige scherm, krachtige opstelling met zes luidsprekers en een groot, comfortabel toetsenbord. En dat is voordat je bij M2 Max silicium komt, de nieuwe koning van Apple-chips. Het heeft concurrerende systemen in al onze prestatietests verwoest. Is de GPU klaar om het tegen elkaar op te nemen met afzonderlijke grafische chips? Nee. Maar het feit dat het zelfs in gesprek is, is een overwinning voor Apple. En laten we niet vergeten dat deze laptop ons nieuwe systeem met de langste levensduur is en slechts 4 minuten korter is dan 19 uur.

De MacBook Pro 16 is ook op een andere plaats groot: prijs. MacBooks zijn niet goedkoop, en als het om de MacBook Pro 16 gaat, geldt dit vooral. De vanafprijs voor een M2 Max-configuratie is een oogverblindende $ 3.099, die naar $ 5.299 springt wanneer u meer geheugen en opslag toevoegt. Als je absoluut je zinnen hebt gezet op een MacBook Pro 16, raad ik er een aan met een M2 Pro-chip. Het is goedkoper, en als je onze MacBook Pro 14-recensie bekijkt, is het voldoende in staat om de klus te klaren, of het nu om werk of ontspanning gaat.

Maar als je een maker van inhoud bent met enorm veeleisende projecten, zal de MacBook Pro 16 moeilijk te verslaan zijn.

Specificaties MacBook Pro 16-inch M2 Max (2023).

  • Scherm 16,2-inch Liquid Retina XDR-scherm (3024 x 1964 pixels, 254ppi)
  • CPU/GPUM2 Pro (10-core CPU, 16-core GPU of 12-core CPU, 19-core GPU), met optionele M2 Max met maximaal 12-core CPU en 38-core GPU
  • Prijs €2449 tot €4199
  • Accu100Wh (18:56)
  • Afmetingen 14 x 9,8 x 0,7 inch
  • Gewicht 4,8 pond
  • Opslag512GB tot 8TB
  • RAM16 tot 96GB

U leest: MacBook Pro 2023 review: de grootste badass in MacBook land

Ook populair: Top 3 beste smartwatch voor Android telefoons van 2023