Mag een kind melatonine en hoeveel mg is dan veilig?

mag een kind melatonine

Mag een kind melatonine? En hoe veilig is melatonine voor kinderen? Bekijk wat medische professionals zeggen dat de juiste hoeveelheid en frequentie is om uw kleintjes te helpen slapen.

Het debat over melatonine voor kinderen gaat door. Als je deelneemt aan een opvoedingsgroep voor sociale media, heb je zeker de voortdurende discussies over het gebruik van melatonine als slaapmiddel voor kinderen gezien. Maar liefst 75 procent van de kinderen krijgt niet de aanbevolen hoeveelheid slaap voor hun leeftijdsniveau, wat resulteert in slaperigheid, een slecht humeur en concentratieproblemen die het leren kunnen belemmeren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat wanneer kinderen moeite hebben met inslapen of doorslapen, dit ook de ouders verhindert om voldoende te slapen.

Melatonine kan een oplossing zijn voor slaapproblemen bij kinderen. Sommige ouders zijn er enthousiast over, terwijl anderen vinden dat het geven van melatonine aan een kind betekent dat ze medicijnen moeten geven – wat verkeerd voelt. Vooral omdat er slechts één kortdurende studie is na regelmatig gebruik bij kinderen gedurende 3,7 jaar die geen negatieve bijwerkingen laat zien. Op dit moment zijn er nog geen lange termijn onderzoeksresultaten beschikbaar.

Wat zeggen medische experts over melatonine voor kinderen?

Melatonine is geen medicijn

Het is belangrijk op te merken dat melatonine geen medicijn is, het is een hormoon. Het lichaam produceert op natuurlijke wijze melatonine uit de pijnappelklier van de hersenen als reactie op het verdwijnen van daglicht als onderdeel van het circadiane ritme. Melatonine produceert een slaperig, klaar om te slapen gevoel. Veel onderzoeken tonen aan dat het hedendaagse kunstlicht – vooral het blauwe licht dat verband houdt met schermen, zoals die van kindertablets, smartphones en televisie – de aanmaak van melatonine verstoort. In sommige gevallen is het voldoende om kinderen aan te moedigen om de beste blauwlicht-blokkerende bril te gebruiken of om een ​​uur voor het slapengaan niet naar het scherm te kijken om de natuurlijke melatonineproductie te stimuleren. Regelmatige bedtijdroutines, verzwaarde dekens, een verhaaltje voor het slapengaan of andere natuurlijke slaap bevorderende praktijken kunnen alles zijn dat een kind nodig heeft voor een betere slaap. Maar in sommige omstandigheden kunnen artsen een beperkt gebruik van melatonine bij kinderen aanbevelen.

De meeste melatoninesupplementen bevatten een synthetische vorm van het natuurlijke hormoon. Hoewel natuurlijke melatonine afkomstig van de pijnappelklieren van dieren mogelijk nog steeds beschikbaar is, zijn ze grotendeels uitgefaseerd omdat de dosering moeilijk te reguleren is. Artsen raden geen natuurlijke melatoninesupplementen aan voor kinderen. Synthetische melatoninesupplementen zijn verkrijgbaar in pillen, gummies en druppels. Veel Europese landen, evenals Australië, vereisen een recept voor melatonine, maar in de VS is het zonder recept verkrijgbaar.

Lucovitaal® heeft speciaal voor kinderen Melatonine Kids uitgebracht die bijdraagt aan de vermindering van tijd die nodig is om in slaap te vallen. De zuigtabletjes bevatten 0,299 mg melatonine en hebben een lekker tutti-frutti smaakje.

Mag een kind melatonine

Wanneer moet een ouder Melatonine voor kinderen overwegen?

Ouders moeten altijd met de kinderarts van hun kind praten voordat ze met een nieuw supplement beginnen, inclusief melatonine. Maar veel artsen raden melatonine aan voor kinderen, althans in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld voor de behandeling van een jetlag, om om te gaan met tijdelijke slapeloosheid als gevolg van reizen of routinematige veranderingen, of om de bedtijd van een kind aan te passen, ook tijdens tijdsveranderingen in de lente en herfst. Veel artsen raden aan om regelmatiger melatonine te gebruiken voor kinderen met autismespectrumstoornissen, ADHD en mensen met slaapstoornissen die verband houden met verschillende medische aandoeningen.

De meeste kinderen hebben geen doseringen hoger dan 3 tot 6 mg nodig, en sommige reageren op slechts 0,5 mg. Ouders moeten altijd beginnen met de laagste dosis bij het toedienen van melatonine aan kinderen. Zo heeft de Lucovitaal Melatonine Puur Kids een dosis van 0,299 milligram per tablet, wat raadzaam is om mee te beginnen.

Antigifcentra melden geen negatieve resultaten, zelfs niet in gevallen van accidentele overdoses bij kinderen, hoewel sommige zeldzame bijwerkingen hoofdpijn of misselijkheid kunnen zijn.

Ook populair: Slecht slapen door blauw licht? Gebruik een blue light bril!