Mag je parfum retourneren? Dit zijn de regels en criteria!

mag-je-parfum-retourneren

Van het online kopen van parfum bij je broek of het cadeau krijgen tijdens de feestdagen, soms is het parfum dat we krijgen niet iets dat we zouden willen dragen. Je houdt misschien niet van de gedachte om “de moeite te nemen” om een geur te retourneren, maar je bent ook niet happig op het idee om iemands – of je eigen – koude geld uit te geven voor een geur die je niet lekker vindt. Dus, mag je parfum retourneren dat je niet lekker vindt?

Volgens de rechter mag je een geopende parfum die niet bevalt terugbrengen naar de oorspronkelijke verkoper. Helaas staat dit alleen in de meeste gevallen niet in het retourbeleid van de meeste (online) winkels zo aangegeven.

Sommige verkopers eisen dat u aan specifieke criteria voldoet, zoals een ontvangstbewijs, de ongeopende, originele verpakking of het binnen een bepaald tijdsbestek terugbrengen naar de winkel, meestal tussen 14 en 30 dagen.

Kun je parfum retourneren dat je niet lekker vindt?

Volgens de rechter moet het altijd mogelijk zijn om parfum die niet bevalt te retourneren. Het retourbeleid komt ons consumenten op deze manier ten goede, want als iets dat we hebben gekocht niet naar wens is, kunnen we het artikel retourneren voor een terugbetaling. Helaas zien we dit nog niet zo terug in het retourbeleid bij veel winkeliers.

De meeste grote retailers accepteren echter retourzendingen voor parfums op bepaalde voorwaarden – zolang je het ongeopend hebt. De meeste winkels hebben daarbij de originele verpakking nodig, dus misschien wil je je volgende doos voorzichtig openen en niet in de vuilnisbak gooien, tenminste totdat je weet dat je er helemaal weg van bent.

Het is gebruikelijk om iets terug te sturen dat niet aan je verwachtingen voldeed – waarom zou parfum anders zijn? Gelukkig zijn een aantal retailers het daarmee eens en hebben ze een genereus retourbeleid voor hun koopwaar.

In sommige winkels zoals Douglas kun je in bepaalde gevallen geopende parfum retourneren.

Andere (online) retailers zijn wat kieskeuriger in wat ze hun klanten laten retourneren. Bol.com vereist dat goederen ongebruikt zijn, in de originele verpakking, en binnen 30 kalenderdagen vanaf de datum van aankoop worden geretourneerd.

Het meest populaire damesparfum op bol.com: Hugo Boss Femme Eau de Parfum

Mag je parfum retourneren

Kun je geopend parfum retourneren?

Of u geopende parfums mag retourneren, hangt af van de winkelier, maar over het algemeen kunt u alleen alleen ongeopende parfums retourneren voor een terugbetaling, omruiling of winkeltegoed. Er zijn een aantal winkeliers, zoals Douglas, waarbij u onder bepaalde omstandigheden geopende parfums mag terugsturen. Hiervoor moet u contact opnemen met de klantenservice. Het is dus raadzaam om vooraf te checken wat het retourbeleid voor parfum is.

Er zijn veel redenen waarom mensen besluiten parfum terug te sturen. Het eerste dat in je opkomt, is dat de geur niet overeenkomt met wat ze hopen te krijgen.

Of we nu een geur in de winkel testen of rechtstreeks van internet kopen, soms voldoet een parfum niet aan onze verwachtingen, en als dat gebeurt, is het logisch om een parfum te willen retourneren.

Een andere reden waarom mensen parfums retourneren, is dat er een defect is, meestal op de fles zelf. Het mondstuk van de verstuiver kan kapot zijn, waardoor de fles niet sproeit, ongelijkmatig sproeit of de dop helemaal van het mondstuk komt.

Flessen kunnen bekrast raken tijdens verzending en behandeling, of de grafische ontwerpen kunnen kromtrekken, en als je veel betaalt (laten we zeggen voor bijvoorbeeld een van Byredo’s luxe parfums), is dat waarschijnlijk onaanvaardbaar voor jou (zoals voor de meeste anderen).

Bovendien kan de lijm van de verpakking tijdens verzending en opslag soms smelten en aan het parfumflesje blijven plakken. Of, als een merk hun fles heeft ontworpen met een sierdop (denk aan Juicy Couture of de iconische bloemendop van Marc Jacobs), kan deze breken en besluiten de meeste mensen hun parfum terug te sturen voor een gloednieuwe fles.

Heb je ooit een ‘oude’ parfumgeur gehad? Dat is nog een reden waarom mensen hun geopende parfum graag terugsturen. Hoewel het vaak alleen je neus is, kan een geur soms iets te lang in een magazijn of op een winkelrek worden bewaard, waardoor het bederft. U kunt de seriecode van uw parfum online opzoeken om te zien wanneer het is vervaardigd.

Een interessant gegeven in dit artikel is dat de rechter stelt dat het terugsturen van geopende parfum bij elke (web)winkel wel valt onder herroepingsrecht. Elke (web)winkel zou dus testers mee moeten sturen om een retourzending te voorkomen, zodat consumenten de geur vooraf kunnen testen, voordat ze besluiten de fles te openen.

Mag je parfum ruilen zonder bon?

Net zoals bij andere aankopen geldt in het retourbeleid van de meeste winkels dat je je parfum niet kan ruilen zonder bonnetje of aankoopbewijs. Zorg dus dat je die bewaart.

U leest: Mag je parfum retourneren? Dit zijn de regels en criteria!

Ook populair: Mag een glazen flesje parfum in de handbagage als je vliegt?