Marc Jacobs Perfect review: een verlengstuk van jezelf

marc jacobs perfect eau de parfum review

Marc Jacobs gaat altijd over ‘te veel’. Maximalistisch. Hedonistisch. Toegeeflijk. En altijd gedaan met een knipoog. Grotere patronen, helderdere kleuren – je kunt altijd zien of een stuk van Marc Jacobs is, zelfs als je het niet zeker weet. De geur van Marc Jacobs daarentegen, hoewel hij net zo groot (of aantoonbaar groter) is dan zijn mode, is niet altijd zo gewaagd. Zijn originele vrouwen- en mannengeuren waren licht, evenwichtig en echt mooi, maar kwamen nooit echt van de grond zoals ik geloof dat ze het verdienden. In deze Marc Jacobs Perfect review kijken we of dat voor Perfect ook geldt.

Iedereen kent Daisy, een lichte, witte bloem met de onweerstaanbare fles die duizend flankers lanceerde. Daisy Dream, Daisy Love, Daisy Bloom, Daisy Blush. De lijst gaat verder. Na het kraken van de code die een lichte geur combineerde met een leuke fles die je gewoon op je ijdelheid moest hebben, kwam Dot, Lola, Mod Noir. Oh, en Decadence, de overdreven, pittige, booze rozengeur die absoluut betoverd. Dat is voor mij wat je zou verwachten van een geur van Marc Jacobs. Heel veel.

Al met al heeft Marc met elke geur en flanker ongeveer 99 parfums. Nu hij zijn 100ste nadert, heeft Marc eindelijk een balans gevonden tussen lichte bloemen en zware geuren waarmee hij de afgelopen jaren heeft gespeeld in een geur die, van iemand die bijna honderd geuren op zijn naam heeft staan, op de een of andere manier nieuw voor hem aanvoelt.

We beginnen met de dop die de fles bekroont, wat, laten we eerlijk zijn, echt iedereen naar binnen trekt. Het is een stapel charmes die niets met elkaar te maken hebben, maar samenkomen op een manier die aangenaam is voor het oog. Een banaan, een domino, een zilveren mylar-sterballon, een grote, scheve blauwe boog. Het is schattig.

Maar de geur is waarom we hier zijn.

Marc Jacobs Perfect review

Narcisbloem, amandelmelk en kasjmier

Perfect is gebouwd rond de narcisbloem, of de narcis – de bloem waarin Narcissus verdorde nadat hij verzwolgen was door zijn zelf-obsessie. Ik hou niet van bloemengeuren, dus in eerste instantie vond ik dit niet echt boeiend.

Maar om te lenen van een andere Griekse legende: Perfect is een paard van Troje. Wanneer je het voor het eerst sprayt, krijg je een narcisbloem met topnoot, een lichte bloem die meer aards is dan je standaard witte bloemige toon. Kort daarna realiseer je je dat het onder de bloemen sluipt in een heldere, scherpe zoetheid. Dit komt van de andere topnoot, rabarber. De randen worden verzacht door de narcisbloem, maar ze is niet helemaal gedempt. Ze gaan niet zozeer samen als één, maar houden elkaar in evenwicht. Tijdens het dragen is het een duw en trek van een mistige bloemige en een scherpe zoetheid.

Een amandelmelknoot (???) vormt het geheel van het midden van deze geur. Ik ben een beetje verbaasd dat amandelmelk de enige hartnoot is, omdat het helemaal niet zo ruikt. Ook zijn de middelste tonen waar een geur echt pronkt met veel noten of akkoorden, en Perfect gebruikt er maar één. Hier is amandelmelk meer een idee. Een zachte, romige nootachtige noot om de twee tegenstrijdige toptonen te temperen. Het laat de geur een beetje ademen, geeft het ruimte zonder er al te veel ideeën in te proppen.

Aan de basis hebben we ceder en cashmeran (een akkoord, of een mix van tonen, gemaakt om te ruiken zoals kasjmier aanvoelt). Zacht, houtachtig, muskusachtig. Kasjmier heeft, net als amandelmelk en meer nog, geen uitgesproken geur, dus Perfect speelt hier echt met concepten. De basis als geheel is droog, geurig en trekt echt door de geur tijdens het dragen, wat een mooie textuur toevoegt. Het is bijna wazig. Ik zou je via deze Marc Jacobs Perfect review willen uitfagen hem eens te gaan ruiken in de parfumeriezaak.

Marc Jacobs Perfect review

Een heerlijk verlengstuk van jezelf

Perfect is echt heel mooi en niet wat ik had verwacht. Het is een beetje meer gereserveerd dan sommige andere Marc-aanbiedingen, maar het is op een manier aantrekkelijk waardoor je steeds weer terugkomt om eraan te ruiken, om er zeker van te zijn dat je het echt snapt. Het is voor elk seizoen draagbaar. Perfect heeft een perspectief, maar het is niet zo geworteld in een stemming dat het zichzelf degradeert naar een of ander seizoen. Het treft echt deze balans van net genoeg zijn. Het is bijna als een van die ‘huidachtige’ geuren, als die ooit echt lekker ruiken. Het gaat de kamer niet eerder binnen dan jij, maar het zal je aankomst accentueren.

Het is een leuk idee dat de geur is opgebouwd rond een bloem waarvan het oorsprongsverhaal er een is die waarschuwt voor de valkuilen van teveel van jezelf houden, omdat het voor mij een geur is die perfect maakt waar je al mee werkt. Het trekt de aandacht zonder het weg te nemen. Het plaatst je op de voorgrond. Het laat je zien. Perfect is niet de ster van de show, het is een finishing touch. Er zijn enkele geuren die de aandacht trekken van al het andere over de persoon, zo sterk dat ze de drager terugbrengen tot hun geur en niets meer, de manier waarop Narcissus van een man in een bloem veranderde. Anderen vervagen zo snel dat ze de huid verbranden voordat je ze zelfs maar van onder je kraag kunt ruiken, en je blijft verlangen naar een geur waarvan je dacht dat je die liefhad, zoals Narcissus die verlangend in een zwembad staart.

Perfect wordt onderdeel van het grotere geheel en versterkt alles wat het aanraakt. Het maakt een outfit beter, je huid zoeter, je aanwezigheid een beetje tastbaarder. Voor mij zijn geuren een dagelijkse oefening van ongegeneerde eigenliefde. Geuren zijn als make-up: we dragen ze niet voor andere mensen, we dragen ze voor onszelf. We weten dat we ze niet nodig hebben – we zijn alleen perfect – maar we dragen ze omdat ze een onzichtbaar verlengstuk van onszelf zijn. Waarom zou je dat niet met anderen willen delen?

Iemand vroeg me onlangs of ik nog steeds geur droeg in quarantaine en de vraag verraste me, want dat ben ik natuurlijk. Geur is in ieder geval een liefdesbrief aan jezelf, een zelf waarvan je zo meedogenloos en zo onbeschaamd mag houden dat het je verdient en zelfs uitnodigt om het met elk van je vijf zintuigen te vieren.

Deze zomer, dit jaar, is vol onzekerheid en we mogen nog steeds vreugde voelen waar we die maar kunnen vinden, ook al betekent dit dat we die zelf moeten oproepen. Met al die tijd die ik de afgelopen maanden alleen heb doorgebracht, heb ik veel weggenomen van wat ik dacht dat me maakte tot wie ik ben, en realiseerde ik me nogmaals waar ik uit ben gemaakt. En ik ben er nog steeds, en jij ook. Zelfs in het ergste geval, als ik mijn spiegelbeeld zou vangen in een plas met stilstaand water, zou ik er misschien verliefd op worden, en ik hoop dat jij dat ook zou doen. Omdat ik in de kern ben, jij bent perfect. Mijn Marc Jacobs Perfect review is zeer positief over deze heerlijke parfum!

Ook populair: 12x voeding voor extra energie bij vermoeidheid