Meditatie olie: de 7 beste oliën voor tijdens het mediteren

meditatie olie

Mediteren is een eenvoudige wellness-oefening die stress kan verminderen, geluk kan bevorderen en de focus op je geest en lichaam kan vergroten. Meditatie heeft historisch gezien al in 5.000 v.Chr. religieuze banden met het oude Egypte en China, evenals aanzienlijke wortels in het jodendom, het hindoeïsme en het boeddhisme. De praktijk zelf breidde zich wereldwijd uit en is tegenwoordig een veelgebruikte discipline in alle culturen voor verschillende intenties. We gebruiken onze geest elke dag, maar zelden conditioneren we onze geest zoals meditatie dat doet. In de kern probeer je niet je gedachten en gevoelens uit te schakelen. Meditatie olie kan daarbij extra helpen.

Je staat langs een snelweg en je kijkt naar je gedachten die voorbij rijden; herkennen, niet betrekken en accepteren voor wat ze zijn. Essentiële oliën, een natuurlijke geur gewonnen uit planten, kunnen uw meditatiessessies verbeteren door de verschillende doelen die ze dienen. De rol die essentiële oliën voor u kunnen spelen, is rustgevend, tonifiërend en aardend, terwijl andere stimulerend, verwarmend en verfrissend zijn. Daarom kan het begrijpen van de doelen van je essentiële oliën helpen om het doel van je meditatie die dag aan te vullen.

Het belang van meditatie

Wat komt met de beoefening van meditatie is de groei van mindfulness of het idee aanwezig en betrokken te zijn op dit moment. Mindfulness-meditatie heeft herhaaldelijk een positieve invloed laten zien op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze voordelen omvatten:

 • Verminderde stress
 • Verbeterde focus
 • Verbeterde stemming
 • Bereidheid tot mededogen
 • Minder werkdruk, meer tevredenheid
 • Voorlopig bewijs van verminderde symptomen van angst en depressie
 • Verbeterde slaapkwaliteit
 • Kan helpen om verslavingen te bestrijden
 • Helpt pijn onder controle te houden

Voor veel beginners is het moeilijkste van meditatie het begin: je op je gemak voelen en toegewijd blijven. Mensen hebben angst en onzekerheid over wat de beoefening van meditatie is. Laat in plaats daarvan alle verwachtingen en vooroordelen over wat mediteren is los en gebruik het als een kans om een ​​gezonde focus op je geest te oefenen. Meditatie is loslaten wat je denkt te weten, veiligheid en zekerheid. Door de kwetsbaarheid van de ervaring kun je de vruchten plukken van je sessies. Door meditatie olie te gebruiken kan dit proces nog beter tot stand komen.

De drie benaderingen van meditatie

In het begin kunnen beginners moeite hebben met het kopen van meditatie. Je hebt het gevoel dat als ze niet elke dag mediteren, wat heeft het dan voor zin? En zo is er een persoonlijk dilemma met jezelf ontstaan, waarbij je je afvraagt ​​of meditatie de tijd waard is. In The Yes Theory Podcast: The Antidote to Anxiety nodigden presentatoren Matt Dajer, Ammar Kandil en Thomas Brag de oprichter van de meditatie-app Headspace, Andy Puddicombe, uit om over die kwestie te spreken. Andy zei dat er drie verschillende benaderingen van meditatie zijn.

 1. Het vitaminetype
  Meditatie 3-4+ keer per week gebruiken als een normale oefening om veerkracht in het leven op te bouwen.
 2. De aspirinegebruiker
  Meditatie gebruiken wanneer iemand de tijdelijk stressvolle of angstige geest moet kalmeren.
 3. De gebruiker van het grote levensgebeurtenis
  Meditatie gebruiken wanneer er een monumentale ervaring plaatsvindt in iemands leven en ze gebruiken het om het maar voor een bepaalde periode beter aan te kunnen.

Meditatie gaat niet over het ontspannen van de geest, maar over het begrijpen van een ander perspectief. Na het leren over de benaderingen, begint deze oefening na verloop van tijd normaal te voelen. Je zou jezelf een tijdlang als een aspirinegebruiker van meditatie kunnen beschouwen. Als je een sollicitatiegesprek, een groot examen of een moeilijk gesprek hebt, is een angstig gevoel volkomen gerechtvaardigd. In dat geval kun je meditatie gebruiken om het mentale gebabbel en de razende geest te kalmeren. Matt Dajer merkte op dat:

“Er is geen zilveren kogel. Waar je naar op zoek bent, is een combinatie van gewoonten die het gezoem dempen. De enige manier om erachter te komen wat voor jou het beste werkt, is door te experimenteren.”

Met dit in gedachten kun je je getroost voelen om meditatie te gebruiken zoals je dat nodig hebt of wilt in elke periode van je leven.

De Senpurna® Aroma Diffuser met etherische olie is een luchtbevochtiger en geurvernevelaar in 1 en is te gebruiken voor meditatie, ontspanning en/of gewoonweg een heerlijke geur in huis. 

Meditatie olie

Waarom meditatie olie gebruiken?

Wat zijn etherische oliën?

Essentiële oliën zijn natuurlijke verbindingen die uit planten worden gewonnen en hun unieke geur en smaak vastleggen. Over de hele linie hebben essentiële oliën veel gezondheidsvoordelen, van huidverzorging in producten tot aromatische stressverlichting. Essentiële oliën variëren ook in kwaliteit op basis van hoe merken de oliën extraheren, de planten waar ze vandaan komen, of verpakking en opslag. Etherische olie kunnen uitstekend als meditatie olie ingezet worden om nog dieper te ontspannen tijdens een sessie.

Hoe worden ze geproduceerd?

Het verschil in extractiemethoden is beter geschikt voor bepaalde plantensoorten. Een van de meest populaire methoden is stoomdestillatie, waarbij de stoom de vluchtige oliën in de plant verdampt en isoleert voor gebruik in natuurlijke producten.

De volgende methode is oplosmiddelextractie, waarbij voedselveilige oplosmiddelen (hexaan en ethanol) worden gebruikt om de essentiële oliën in planten met kleine hoeveelheden vloeistoffen te isoleren. Deze methode produceert een fijnere geur dan andere distillatiemethoden.

Ten slotte, maceratie-oliën, of geïnfuseerde oliën, wanneer drageroliën (een olie met weinig of geen geur om essentiële oliën te verdunnen of te “dragen”) worden gebruikt als oplosmiddelen om meer van de essentie van de plant in de olie te vangen.

Je meditatie verbeteren

Essentiële oliën zijn nuttig voor vele doeleinden, waaronder stressverlichting, stemmingsverbetering, pijnverlichting (hoofdpijn, migraine), slaap en misselijkheid. Bovendien kunnen etherische oliën, naast deze toepassingen, je meditatiesessies verbeteren. In haar podcast vertelt gezondheids- en welzijnsbeoefenaar Jennifer Pansa hoe meditatie olie je meditatiebeoefening ten goede kunnen komen. Pansa vertelt over het gebruik van oliën bij meditatie die je kunnen vertragen. Essentiële oliën kunnen werken als natuurlijke kalmerende middelen, waardoor de ontspannen staat van meditatie wordt verbeterd.

Hoe etherische oliën te gebruiken tijdens meditatie?

Aromatisch

Het aromatische gebruik van etherische oliën is de meest gebruikte methode van aanbrengen. De reden hiervoor is hoe sterk ons ​​reukvermogen is verbonden met onze fysiologische, emotionele en mentale reacties. Diffuus is een van de eenvoudigste manieren om etherische oliën aromatisch te gebruiken. Zonder een olieverspreider kun je nog steeds hetzelfde doel bereiken door de olienevel op meubels te spuiten, de olie aan de was toe te voegen of zelfs een watje met olie in de hoek van de kamer te laten staan.

Topisch

Het aanbrengen van meditatie olie op de huid is een andere veelgebruikte methode vanwege het gemak waarmee de oliën de huid binnendringen. Je kunt de oliën op de meeste delen van je lichaam aanbrengen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met een gevoelige huid (sommige gezichtszones, ogen, binnenoren, open wonden). De weinige nuttige gebieden om de oliën aan te brengen zijn de nek, het voorhoofd en de slapen, borst en buik, armen, benen en de onderkant van de voeten.

Veiligheid met etherische oliën

Bij het toepassen van essentiële oliën met welke aanpak dan ook, zijn er veiligheidsrichtlijnen die moeten worden gevolgd. Deze richtlijnen omvatten:

 • Vermijd gevoelige delen van de huid, vooral met “hete” oliën
 • Lees altijd de verpakking en instructies op een etherische olie
 • Gebruik verdunning om de gevoeligheid van de huid te minimaliseren
 • Pas op voor oliën met waarschuwingen voor gevoeligheid voor de zon
 • Veilig opbergen – buiten bereik van kinderen houden

De essentiële oliën voor je meditatie

 1. Vetiver
  Vetiver is een van de beste essentiële oliën voor meditatie. Vanwege de aardende eigenschappen waarderen aromatherapeuten vetiver zeer hoog. Deze olie heeft een zeer rijk, aards aroma dat een vredige omgeving bevordert om mee te mediteren. Experts raden aan om een ​​paar druppels in de palm van je hand te doen en diep in te ademen voor het volledige effect. Vetiver heeft tal van gezondheidsvoordelen, zoals antiseptisch, krampstillend en een kalmerend middel voor het zenuwstelsel, om er maar een paar te noemen. Het gebruik van vetiver als basisnoot voor een mengsel van andere essentiële oliën is een van de meest voorkomende toepassingen.
 2. Lavendel
  De bloemengeur van lavendel is een van de meer veelzijdige aroma’s van essentiële oliën. Lavendel is altijd gebruikt om met stress en angst om te gaan, waardoor dit een van de meer populaire oliën voor meditatie is. Lavendel brengt het lichaam in balans, kalmeert de geest en creëert een omgeving van helderheid voor een meditatieve staat. Met een ontspannend en kalmerend aroma kan lavendel ook worden toegevoegd aan je slaapmeditatie.
 3. Ylang Ylang
  Ylang-Ylang is minder een ontspannen ruikende olie en meer een vreemd aroma. Deze olie is echter een van de beste voor bemiddeling. Bij gebruik in kleinere hoeveelheden (1-2 druppels), kan ylang-ylang angst verminderen en de geest ontspannen vanwege de krachtige geur. Zelfs met de sterke geur kan ylang-ylang nog steeds zowel je blend als je meditatie-ervaring verbeteren.
 4. Cederhout
  Cederhout, een aroma dat in veel persoonlijke geurproducten wordt gebruikt, wordt al jaren toegepast vanwege zijn therapeutische voordelen. Met een aardse geur kan cederhout de stemming in evenwicht brengen en een kalmerende rol spelen met zijn rustgevende eigenschappen.
 5. Wierook
  Wierook wordt al lang gebruikt voor medicinale en meditatieve praktijken. Door de therapeutische eigenschappen is wierook een geweldige olie voor meditatie. Sommige van deze eigenschappen omvatten voordelen voor de huid, gezondheid van de luchtwegen en gemoedsrust. De verbeterde longcapaciteit speelt ook een rol bij uw meditatie.
 6. Kamille
  Kamille is een slimme oliekeuze voor een nachtelijke ontspanningsmeditatie vanwege de stressverlichtende en rustgevende eigenschappen. Het kan op zichzelf staan, met een fruitig aroma om je een goede nachtrust te geven, maar kamille kan ook mooi worden gemengd met andere aroma’s zoals lavendel, ylang-ylang of salie.
 7. Sandelhout
  De geur van sandelhout heeft positieve effecten op de geest die direct verband houden met alertheid en oplettendheid. Tijdens het mediteren kan sandelhout je focus op de ademhaling, je lichaam en je geest vergroten, waardoor je sessies worden verbeterd. Onderzoek suggereert ook dat sandelhout angst kan verminderen, daarom geven meditatiegebruikers de voorkeur aan het gebruik van deze olie.

Als je op zoek bent naar een schitterend meditatiekussen van sublieme kwaliteit dat je begeleidt tijdens een meditatiesessie, dan kies je voor het olijfgroene Lotus meditatiekussen. 

Meditatie olie

Top 3 beste meditatie-apps

Om met gezonde meditatieoefeningen te beginnen, zijn er tal van handige apps om je sessies overal en op elk moment aan te vullen.

 1. Headspace
  Headspace is een van de meest populaire meditatie-apps en biedt zowel geleide als ongeleide meditaties voor alle verschillende situaties en activiteiten. Van basismeditatie, een pauze van het werk, je ochtendwandeling, yoga en zelfs talloze slaapcategorieën, Headspace geeft je een gevoel van aanwezigheid om de drukke geest te kalmeren. De gratis versie van de app biedt basiscursussen en mindfulness-sessies voor beginners.

Headspace Plus: $ 12,99 per maand met een gratis proefperiode van 7 dagen of 14 dagen gratis met een jaarabonnement van $ 69,99

 1. Calm

Calm is een bekroonde mindfulness-app met honderden oefeningen, ademhalingstechnieken en ingesproken slaapverhalen. Het meditatiegedeelte van de app is gecategoriseerd als ‘stress’, ‘focus’, ‘angst’, ‘relaties’, enz. Uiteindelijk heeft Calm het doel van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) om de stressvolle en angstige geest te kalmeren.

Calm Premium: $ 14,99 per maand, $ 69,99 per jaar, of een levenslang lidmaatschap voor $ 399,99

 1. Insight Timer
  Insight timer is een volledig gratis app die de meeste vrijheid biedt om je meditatie te kiezen. Met meer dan 70.000 geleide of ongeleide meditaties genieten gebruikers van de vrijheid om te kiezen hoe lang ze willen oefenen, welke stijl, of gewoon een timer instellen en gaan zitten.

Conclusie

Het gebruik van meditatie kan alleen maar bijdragen aan veel verschillende facetten van je leven. U kunt uw carrière verbeteren met meer focus, creativiteit en begrip van nieuwe perspectieven. Bovendien kun je relaties verbeteren door meditatie positiviteit te laten aanmoedigen, je stress te beteugelen en je dankbaar en verbonden te houden. Wanneer je meer vertrouwd raakt met deze oefening, zal je openstellen voor het gebruik van essentiële oliën je meditatie-ervaring alleen maar verbeteren. Het gebruik van etherische oliën voor dezelfde doeleinden buiten meditatie kan ook een nieuwe routinepraktijk worden. Je openstellen voor de toevoeging van deze kleinschalige praktijken in je leven kan in de toekomst grotere gevolgen hebben, dichtbij of veraf.

Ook populair: Knikkebollen tijdens meditatie? Zo voorkom je het slaperige gevoel