Met Apple Watch je slaap meten: haal alles uit je sleep tracking

apple watch slaap meten

Een week met Apple Watch mijn slaap meten heeft me doen geloven, maar niet in de voordelen van zeven uur slaap per nacht. In plaats daarvan realiseerde ik me tijdens mijn eerste paar dagen in bed met de watchOS 7 openbare bètasoftware om mijn pols, dat het echt mogelijk is om jezelf te trainen om je aan een slaapschema te houden. Fantastisch, toch?

Ik weet zeker dat u, lezer, kunt vertellen dat het grootste deel van mijn tijd thuis de afgelopen maanden mijn slaapschema heeft gesaboteerd op manieren die ik nooit voor mogelijk had gehouden. En omdat ik fitnesstrackers test, ben ik me er terdege van bewust hoeveel slaap ik heb verloren.

Maar Apple Watch-slaapregistratie heeft me het tastbare uitstel gebracht dat ik nodig had: een routine. Toen Apple voor het eerst aankondigde dat de lang gevraagde functie zou worden opgenomen in de catalogus van gezondheidstools van het bedrijf, moet ik toegeven dat ik sceptisch was over hoe het en de Apple Watch het zouden doen tegen zelfs de beste Fitbit in het leveren van bruikbare slaapgegevens.

Na het testen met watchOS 7 op mijn Apple Watch Series 5, ben ik er echter van overtuigd dat dit het perfecte slaapvolgsysteem is voor mensen zoals ik, die gewoon willen weten of ze genoeg rust hebben gehad en een paar eenvoudige hulpmiddelen willen om genoeg zzz’s krijgen.

Dat komt omdat, net zoals het sluiten van de activiteitenringen van Apple, het inslapen met de Apple Watch een doel is. Hoewel het niet zo eenvoudig is als het starten van fitness-tracking voor een hardloop- of fietstocht, kan het beheren van een bedtijdschema u eraan herinneren om te beginnen met ontspannen voor de nacht als u van plan bent om uw zelf-voorgeschreven shuteye-quotum te halen.

De slaap-app van Apple Watch 7 helpt je om een slaaproutine te ontwikkelen en geeft inzicht in je slaappatroon.

Apple Watch slaap meten

Apple Watch sleep tracking setup

Nadat ik de iOS 14-bèta op mijn iPhone en watchOS 7-bèta op mijn Apple Watch had geïnstalleerd, was het eenvoudig om aan de slag te gaan met sleep tracking setup. In de native Health-app is er een nieuw slaaptabblad waarmee je een schema of meerdere schema’s kunt maken, afhankelijk van hoe laat je wilt gaan slapen en wakker worden.

Ik heb twee schema’s gemaakt: een voor de weekdagen waarop ik vanaf 23.30 uur slaap. tot 7.30 uur en één voor het weekend van 12.30 uur tot 9.00 uur.

Andere instellingsfuncties zijn onder meer de automatische slaapmodus, die ‘Niet storen’ inschakelt tijdens de door u gewenste slaapuren, en ‘Tijd in bed bijhouden met iPhone’, dat bepaalt wanneer u ‘s nachts uw iPhone oppakt of gebruikt in uw dagelijkse slaapgegevens. Je kunt ook vereenvoudigde iPhone- en Apple Watch-interfaces inschakelen, wat ik op prijs stelde als visuele aanwijzingen dat ik zou moeten proberen te slapen, in plaats van naar TikToks te kijken.

Ten slotte heb ik een ‘Wind Down’-venster van 30 minuten toegewezen, dat wil zeggen om 23.00 uur. of 12 uur mijn Apple Watch en iPhone geven me een klein duwtje om me klaar te maken om te gaan slapen. Dit is ook het moment waarop mijn horloge me eraan herinnert om het op te laden, als de batterij voor minder dan 30% vol is.

Het draait allemaal om de Wind Down

Wind Down is het integrale voordeel van Apple Watch om slaap te meten. Ik heb nooit geweten wat ik met mezelf aan moest in die rare periode tussen het beëindigen van een aflevering van Ozark en (hopelijk) het herinneren van mijn avondverzorgingsregime.

Mijn iPhone maakt dat halfuur een beetje meer opzettelijk door een reeks vooraf geselecteerde snelkoppelingen te starten tijdens mijn Wind Down-venster. Het lanceert Spotify, zodat ik wat ontspannende muziek kan aanzetten (of Hamilton, want dat is alles waar ik tegenwoordig naar luister) en opent mijn agenda zodat ik mijn dag kan afsluiten door te weten wat er voor morgen op de tap staat. Ik heb een snelkoppeling toegevoegd voor Amazon Alexa, zodat ik mijn Philips Hue-lampen ook voor het slapengaan kan aanpassen.

Je kunt dit element van Apple Watch-slaapregistratie volledig overslaan, maar ik vond dat het goed aansluit bij de routine die Apple probeert te bereiken.

Slaapgegevens van Apple Watch

De meeste fitnesstrackers, zoals die van Fitbit, Garmin en de Samsung Galaxy Watch 3, geven je zeer gedetailleerde gegevens over de tijd dat je in de REM-slaap, lichte slaap of in bed rondslingert. Het kan mij bijvoorbeeld niet schelen in welke slaapfase ik me bevind, of hoeveel diepe slaap ik krijg – ik wil gewoon weten of ik goed heb geslapen – maar ik respecteer dat niet iedereen zich zo voelt.

De Galaxy Watch 3 en andere fitnesstrackers die ik heb getest, bieden meer bruikbare inzichten die iemand met aanhoudende slaapproblemen nodig heeft. Voor mij was het elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan al voldoende om mijn rusturen te reguleren. Voor anderen is iets als Fitbit Premium, dat persoonlijke begeleiding biedt over hoe ze beter kunnen slapen en meer energie hebben, misschien een betere keuze.

Apple Watch slaap meten
De slaapmetingen van Apple zijn perfect.

Is de Apple Watch nauwkeurig met slaap meten?

Een vriend van mij, Henk, gebruikt AutoSleep, een van de beste apps om met Apple Watch slaap te meten, al enkele maanden. Toen hij het op een nacht naast Apple’s oorspronkelijke slaapregistratie liet lopen, ontdekte hij dat Apple hem bijna een volledig extra uur slaap had toegeschreven dat hij niet had gekregen.

Henk rapporteerde zijn ervaring via Twitter en een AutoSleep-vertegenwoordiger schreef terug en zei dat het programma “nauwkeuriger is omdat het kan worden gekalibreerd, 24 uur per dag kan worden gevolgd (dutjes), slaapinzicht geeft en een slim alarm heeft.” De slaapsoftware van Apple is daarentegen geschikt “voor mensen met een strikt schema die een eenvoudig overzicht willen van de slaaptijd.”

Tijdens mijn eerste week met Apple Watch-slaapregistratie droeg ik de Samsung Galaxy Watch 3 ook naar bed. Ik merkte dat mijn Apple Watch twee keer achter elkaar om vijf uur ‘s ochtends beter kon herkennen wanneer ik niet sliep, een keer omdat mijn huisdier vroeg wilde ontbijten en een keer omdat een onweersbui ons allebei wakker deed rommelen.

Voor de gegevens die het beweert bij te houden – hoeveel uur je slaapt en in bed doorbrengt – denk ik dat de metingen van Apple perfect zijn. Ik ben van plan het langer te gebruiken, en tegen concurrerende fitnesstrackers, om te zien dat mijn ervaring standhoudt.

De Apple Watch is toe aan een batterijboost

Een ander draagbaar alternatief van Samsung of Fitbit voor de Apple Watch als het gaat om het volgen van slaap, is de levensduur van de batterij. Tot voor kort laadde ik mijn Apple Watch elke nacht ‘s nachts op, net als mijn iPhone. Deze week heb ik me aangepast om het een beetje op te maken voor het slapengaan, en opnieuw in de ochtend, wanneer de nieuwe Good Morning-interface me de batterijstatus van mijn horloge laat weten.

Maar als ik de Galaxy Watch 3 de afgelopen twee dagen zie en sommige fitnesstrackers een week meegaat, denk ik nu meer dan ooit dat de Apple Watch een betere batterijduur nodig heeft.

Als Apple Watch 6-geruchten en -lekken waar blijken te zijn, zou het horloge van de volgende generatie deze upgrade moeten krijgen, wat, IMHO, Apple Watch-slaapregistratie des te aantrekkelijker zal maken. Mijn competitieve karakter wordt verkocht aan de routine die nodig is om mijn slaapdoelen te bereiken, dus is het te veel gevraagd om hardware te evenaren?

Apple Watch en slaap meten: conclusie

De Apple Watch-software voor het bijhouden van slaap die ik gebruik, bevindt zich nog in de bètafase, wat betekent dat Apple deze zou kunnen wijzigen vóór de officiële release van watchOS 7. Zoals het nu is, ben ik meer onder de indruk dan ik dacht dat ik zou zijn.

Wat ik het leukst vind, zijn niet de slaapregistratiegegevens zelf, maar de begeleiding die Apple biedt om me klaar te maken om naar bed te gaan. Nooit meer doom scrollen voor mij! Bovendien heeft Apple’s gamification van slaap – ongeveer op dezelfde manier als met activiteit – me net zo gemotiveerd gemaakt om mijn bedtijddoelen te halen als om elke dag 30 minuten te sporten. Misschien was dat precies wat ik nodig had om mijn slaapschema weer op de rails te krijgen.

Apple Watch slaap meten

U leest: Met Apple Watch je slaap meten: haal alles uit je sleep tracking

Ook populair: Apple Watch 7 review: de meest bruikbare smartwatch tot nu toe