Metaalsmaak in de mond: de oorzaak en wat je eraan kan doen

metaalsmaak in de mond oorzaak

Worstel je met een vreemde metaalsmaak in je mond? Medisch bekend als dysgeusie, kunnen een aantal verschillende gezondheidsproblemen uw smaakpapillen beïnvloeden en smaakstoornissen komen vaak voor bij volwassenen. Als u dysgeusie ervaart, kan uw smaakperceptie veranderd zijn, waarbij alles zoet, zuur, bitter of zelfs metaalachtig smaakt. Maar wat is de meest voorkomende metaalsmaak in de mond oorzaak? We bekijken de 10 meest voorkomende oorzaken van een metaalachtige of onbekende smaak in de mond om je geest (en je smaakpapillen) gerust te stellen:

1. Tandvleesaandoeningen en slechte mondhygiëne

Tandvleesaandoeningen zoals gingivitis of parodontitis, een abces of tandbederf kunnen een onaangename smaak in de mond veroorzaken. Een slechte doorbloeding, infecties en vuil in de mond kunnen de speekselproductie en -stroom beïnvloeden, wat een onaangename smaak in de mond veroorzaakt.

Het hebben van een goede routine voor mondhygiëne, waaronder twee keer per dag tandenpoetsen, flossen en regelmatige controles bij de tandarts, is de beste manier om smaakveranderingen te voorkomen en om tanden en tandvlees gezond te houden.

Oxyfresh Power Rinse Mondwater is het best beoordeelde mondwater op bol.com. Het grote verschil met drogisterijmiddelen is dat Oxyfresh mondwater géén schadelijke ingrediënten bevat. 

metaalsmaak in de mond oorzaak

2. Medicijnen op recept

Sommige geneesmiddelen kunnen als bijwerking uw smaakzin veranderen. Waaronder:

 • ACE-remmers: geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk bekend als ACE-remmers – captopril en perindopril . Deze kunnen een metaalachtige of bittere smaak in de mond achterlaten.
 • Antibiotica: zoals metronidazol en claritromycine .
 • Metformine : gebruikt om diabetes te behandelen.
 • Lithium: gebruikt voor de behandeling van een bipolaire stoornis.
 • Antidepressiva en antihistaminica: deze kunnen uw mond droog maken, dit kan uw smaakzin beïnvloeden.
 • Carbimazol: dit wordt gebruikt om een ​​overactieve schildklier te behandelen

3. Behandeling van kanker

Bestraling of chemotherapie van kankerbehandeling kan uw smaakzin beïnvloeden. Het eten van voedsel met sterke smaken, zoals pittig voedsel, het zuigen van een gekookt snoepje of het kauwen van gember, kan helpen om deze bijwerking te beheersen.

4. Chronische ziekte

Een aantal chronische medische aandoeningen kan leiden tot een verminderd smaakvermogen, waaronder de ziekte van Parkinson, zenuwbeschadiging, diabetes, dementie en beroerte. Als u bang bent dat u mogelijk lijdt aan een medische aandoening, maak dan een dringende afspraak met uw huisarts.

5. Vitaminesupplementen

Vitaminesupplementen die metalen zoals koper, zink, chroom en magnesium bevatten, kunnen een metaalachtige smaak veroorzaken, die verdwijnt naarmate je lichaam het vitaminesupplement verwerkt en het metaal uit je lichaam verdwijnt.

Deze iSmile® Waterflosser waterflosser houdt je gebit voortaan sterk en gezond. De 5 verschillende waterdruk standen met 1200 pulsen per minuut verwijderen 99,99% van alle voedselresten en tandplak. 

metaalsmaak in de mond oorzaak

6. Middelen tegen verkoudheid en griep

Vrij verkrijgbare verkoudheids- en griepremedies die zink en vitamine C bevatten, kunnen een metaalachtige smaak in de mond veroorzaken, vooral als het een zuigtablet of bruistablet is.

7. Infectie van de neus of keel

Een infectie van de sinussen kan zowel uw smaak als geur beïnvloeden. Ontsteking in de sinussen verstoort de manier waarop slijm uit de neusholtes wordt verwijderd en tast uw smaakzin aan. Dit kan een achterblijvende smaak in uw mond achterlaten, vooral als u medicijnen gebruikt om de sinussen te verwijderen.

8. Vroege zwangerschap

Een andere metaalsmaak in de mond oorzaak is een vroege zwangerschap. Een vroeg teken van zwangerschap is een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen en mogelijk een verandering in smaak. De hormonen in het lichaam fluctueren tijdens de zwangerschap, wat de zintuigen kan beïnvloeden – smaak en geur. Veranderingen in smaak zijn slechts tijdelijk en verdwijnen tijdens de zwangerschap.

Davitamon Compleet Weerstand is goed voor de weerstand en bevat Vitamine C, D, B12 en Zink voor energie bij vermoeidheid.

metaalsmaak in de mond oorzaak

9. Indigestie/brandend maagzuur

Zure oprispingen of indigestie kunnen smaakproblemen veroorzaken, dit wordt meestal beschreven als een bittere smaak of een branderig gevoel achter in de mond. Dit komt doordat zuur en gal opstijgen in de voedselpijp als de spieren of sluitspier bovenop de maag zwak worden. Regelmatig kleine hoeveelheden eten en medicijnen gebruiken om de zure reflux te behandelen, kan helpen om dit te beheersen.

10. Hooikoorts

Veel voorkomende symptomen van hooikoorts zijn vaak een verstopte of loopneus en deze symptomen kunnen gepaard gaan met een metaalachtige smaak als gevolg van ontstoken neusholtes. Om te voorkomen dat dit lees onze hooikoorts behandeling tips hooikoorts en overwegen te investeren in een nasaal allergeen barrière balsem rond de neusgaten te stoppen pollen invoeren van de luchtwegen.

Huismiddeltjes tegen de metaalsmaak in de mond

Door veranderingen aan te brengen in voedings- of levensstijlgewoonten, kan de metaalachtige smaak worden verwijderd. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Vermijd roken.
 • Beperk alcoholgebruik.
 • Drink veel water.
 • Poets de tanden en flos regelmatig. 
 • Kauw op suikervrije kauwgom of eet suikervrije pepermuntjes.

U leest: Metaalsmaak in de mond: de oorzaak en wat je eraan kan doen

Ook populair: Opkomende verkoudheid onderdrukken met deze 11 tips