Milia verwijderen met de juiste verzorging volgens dermatologen

milia verwijderen

Laten we een spelletje spelen. Wat eruitziet als een whitehead, voelt als een whitehead, moet een whitehead zijn, maar gaat niet weg, kan niet worden uitgeklapt of geperst en is daarom veel frustrerender dan een whitehead? Als je milia of gerstekorrels geraden hebt, heb je de spijker op de (niet witte) kop geslagen. We spraken met een dermatoloog om alles te weten te komen over milia (gerstekorrels) , die kleine witte bultjes die uit het niets verschijnen en een kamp opzetten op ons gezicht, inclusief (het belangrijkste) hoe we milia verwijderen kunnen.

Dus, wat is milia precies?

Een miliumcyste – milia genoemd als er meerdere zijn (heads-up: er zijn meestal zoals ze vaak in groepen voorkomen) – is een kleine, pijnloze witte bult die op het gezicht verschijnt. Minder vaak kunnen ze op andere delen van uw lichaam verschijnen, zoals uw romp. Milia komt vrij vaak voor en kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, ongeacht het huidtype. Ze verschijnen vaak rond de ogen, neus, wangen en voorhoofd.

Wat veroorzaakt milia?
Wanneer keratine – een eiwit dat wordt aangetroffen in huid-, haar- en nagelcellen – vast komt te zitten onder het huidoppervlak, resulteert dit in het verschijnen van milia. Dit kan van alles zijn, van oneigenlijk gebruik van exfoliërende behandelingen (die ertoe kunnen leiden dat keratine onder het huidoppervlak vast komt te zitten, waardoor er milia ontstaat tot verstopte poriën en veroudering. (Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn natuurlijke vermogen om zichzelf te exfoliëren.) Dit geldt vooral rond de ogen, waar gerstekorrels het vaakst wordt gezien. Het gebied rond de ogen bevat geen talgklieren en kan vaak behoorlijk droog zijn, waardoor producten mogelijk niet goed worden opgenomen, wat kan leiden tot ophoping en verstopte poriën.

Kunnen huidverzorgingsproducten gerstekorrels veroorzaken?
Ja! Vaak verschijnen gerstekorrels wanneer poriën verstopt raken door bepaalde actuele crèmes of medicijnen, dus ‘olievrije’ producten en dunnere, lichtere vochtinbrengende crèmes en oogcrèmes worden over het algemeen aanbevolen aan personen die ze vaak hebben.

Zijn bepaalde huidtypes vatbaarder voor milia?
Mensen met een sterk door de zon beschadigde huid zijn er meer vatbaar voor. Bepaalde huidaandoeningen, zoals rosacea, kunnen ook een impact hebben. Niet alleen kan rosacea vaak extra droogheid en schilfering veroorzaken, wat kan leiden tot verstopte poriën, maar aangezien veel mensen met rosacea of ​​ultragevoelige huidtypes de neiging hebben potentieel irriterende exfoliërende producten te vermijden, kunnen ze een extra ophoping van dode huidcellen en talg hebben, wat bijdraagt ​​aan de vorming van milia.

Hoe wordt de diagnose milia gesteld?
De diagnose is meestal heel eenvoudig en wordt gedaan via onderzoek door een dermatoloog, op basis van het uiterlijk van de cysten. Zeer zelden is een biopsie nodig om milia te diagnosticeren.

Hoe kan milia worden behandeld?
Meestal gaat milia vanzelf weg. En hoewel behandeling zeker niet nodig is (onthoud: ze komen vaak voor en zijn ongevaarlijk), als de cysten bijzonder groot zijn en u hinderen, kunt u naar uw dermatoloog gaan om milia te verwijderen. gerstekorrels-verwijderingsbehandeling wordt gedaan met behulp van een laser of een scalpel. Maak je geen zorgen: dit is veel minder intens dan het klinkt. De “scalpel” lijkt meer op een kleine naald en de pijn is vergelijkbaar met extractie van mee-eters. U kunt ook een plaatselijke verdoving aanvragen, zodat u er niets van voelt. Downtime is minimaal, maar zoals bij elke behandeling hangt dit grotendeels af van uw huidtype. U kunt hoogstens enkele dagen wat roodheid rond het verwijderingsgebied ervaren.

Kunnen actuele huidverzorgingsproducten worden gebruikt voor milia-behandeling?
Als je eerst een thuisbenadering wilt proberen om milia te behandelen, is aangetoond dat lokale exfoliërende ingrediënten, zoals retinoïden en chemische peelings (zoals melkzuur en glycolzuur), helpen. Deze ingrediënten versnellen de omzetsnelheid van uw huidcellen, waardoor de bovenste laag dode huidcellen sneller dan normaal wordt afgestoten, waardoor er gezonde nieuwe huidcellen onder worden onthuld.

Hieronder staan ​​enkele van onze favoriete producten voor het behandelen en verwijderen van milia.

CeraVe Smoothing Cleanser

milia verwijderen

Olievrije, niet-comedogene reiniger? Check. Geformuleerd met salicylzuur om de huid zachtjes te exfoliëren terwijl deze reinigt? Check. Niet-irriterend, budgetvriendelijk en dermatologisch aanbevolen? Check, check, check.

De Inkey List Retinol Serum

milia verwijderen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Het retinolserum van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde merk zal het celvernieuwingsproces van uw huid een kickstart geven, waarbij de dode huid geleidelijk wordt verwijderd en wordt voorkomen dat keratine vast komt te zitten.

Ook populair: Dermalogica tegen puistjes: gebruik Clear Start!