Milieuvriendelijke wattenschijfjes, wattenstaafjes en make-up doekjes

milieuvriendelijke wattenschijfjes

Wat?! Is katoen geen goed alternatief voor plastic? Het is toch biologisch afbreekbaar? Helemaal waar. De waarheid zit misschien in de cijfers. Ik weet dat mijn badkamer prullenbakje vol is na een week van wattenschijfjes, Kleenex en wattenstaafjes. Ik laat je enkele goede alternatieven zien van milieuvriendelijke wattenschijfjes, wattenstaafjes en make-up doekjes die niet na eenmalig gebruik weggegooid hoeven worden.

Anders dan plastic, is het probleem met katoenproducten voor eenmalig gebruik niet de impact op het milieu nadat we het in de prullenbak hebben gegooid. Katoen is biologisch afbreekbaar, je kunt het prima op een composthoop gooien. Het probleem is hoe het wordt geproduceerd.

Katoenplantages hebben veel water nodig – tot wel 30.000 liter voor EEN T-shirt van katoen! – en andere middelen. Pesticiden (die voor katoen zwaarder worden gebruikt dan voor andere planten) vervuilen bodem, rivieren en lucht. Biologisch katoen doet het niet beter – de gewassen leveren slechts ongeveer 30% van de hoeveelheid niet-biologische katoengewassen op, dus je hebt er meer landbouwgrond voor nodig – monoculturen zijn er in overvloed.

De grootste boosdoener is de kledingindustrie en hun vraag naar katoen, maar wij beautyjunkies gebruiken ontzettend veel katoen zonder er twee keer over na te denken. Ik begon onderzoek te doen en hier zijn enkele alternatieven voor producten die je gebruikt en die je elke dag meteen weggooit.

Opties voor milieuvriendelijke wattenschijfjes en andere fijne alternatieven

Wattenschijfjes

Ik gebruikte wegwerp wattenschijfjes om mijn oogmake-up te verwijderen, omdat ik elke dag toner aanbreng. Gelukkig zijn er alternatieven voor milieuvriendelijke wattenschijfjes: wasbare, herbruikbare wattenschijfjes, gemaakt van katoen of bamboe (blijf liever uit de buurt van de microvezel, slecht voor je huid en het milieu). Mijn favorieten zijn de Bamboozy Herbruikbare Wattenschijfjes. Het zijn premium zero-waste wattenschijfjes bestaande uit 4 lagen die groter zijn dan reguliere schijfjes. Daarnaast zijn ze superzacht en verwijderen ze alle make-up in een handomdraai!

 Bij bol.com kan je de originele Bamboozy wasbare wattenschijfjes bestellen, compleet met houder, waszak, en handige vinger inkeping voor beter verwijderen van je make-up

Milieuvriendelijke wattenschijfjes

Kleenex

Ik herinner me de geborduurde zakdoeken van mijn oma toen ik een kind was. Mooi – en makkelijk wasbaar in je wasmachine. Misschien niet voor als je erg verkouden bent of als het allergieseizoen is, maar om in je tas mee te nemen – waarom niet?

Wattenstaafjes

Als je wattenstaafjes gebruikt om make-up fouten zoals vlekkerige mascara, eyelinerfouten enz. te corrigeren, heb ik een goede vervangingsoptie: gebruik in plaats daarvan bamboe wattenstaafjes, zoals mijn favorieten van het merk Bamboozy. Zelfde resultaat, maar makkelijk afwasbaar en herbruikbaar.

Bij bol.com kan je twee stuks herbruikbare Bamboozy Wattenstaafjes met Bamboehouder bestellen voor langdurig gebruik

Milieuvriendelijke wattenschijfjes

Sanitaire producten

Oh, het aantal tampons en maandverband dat we in ons leven zullen doormaken! (Schattingen zeggen rond 17.000.) Er zijn echter alternatieven: menstruatiecups zijn er één, menstruatieondergoed is een andere (lees hier mijn ervaringen met menstruatieondergoed).

Make-up doekjes

Het werk van de duivel. Sorry als je van ze houdt, maar dat zijn ze wel! Ze vullen stortplaatsen, zijn vaak niet biologisch afbreekbaar EN zijn (meestal) slecht voor je huid. Dus. Herbruikbare doekjes zijn the way to go! Al jaren mijn favoriet is de MakeUp Eraser (lees hier mijn Make-up Eraser review). Het is superzacht en absorberend en zelfs al mijn zware make-up verdwijnt als sneeuw voor de zon. En het beste van alles: hij gaat wel vijf jaar mee.

Zeg maar dag tegen wattenschijfjes en tissues, want die heb je niet meer nodig met de 100% vegan Make-up Eraser

Milieuvriendelijke wattenschijfjes

Sheet masks

Ja, natuurlijk. Ik heb het keer op keer genoemd, maar ik vind nog steeds de aandrang van de schoonheidswereld dat één (of meerdere) sheet masks per week alles beter maken, van je huid tot je ziel, meer dan verontrustend. Sheet masks produceren een enorme hoeveelheid afval en doen niets dat een nachtmasker niet kan. Wissel dus! Ik hou net zoveel van een goed masker als elke schoonheidsjunkie, maar ik gebruik tegenwoordig meestal ‘s nachts een goed masker die minder vervuilend is voor het milieu.

U leest: Milieuvriendelijke wattenschijfjes, wattenstaafjes en make-up doekjes

Ook populair: Top 5 beste make-up remover voor ogen die de huid kalmeert