Moet de huidverzorging in de zomer aangepast worden?

huidverzorging zomer

Naarmate de seizoenen veranderen en je je garderobe vervangt door geschikte kleding, kun je je afvragen of het ook nodig is om je huidverzorging in de zomer aan te passen ten opzichte van de winter. Opvallend is dat veel mensen last hebben van overtollig zweet en olie in de hete, vochtige zomers en een drogere huid in de koude, strenge winters. Als gevolg hiervan beginnen velen hun huid anders te verzorgen, kiezen ze voor lichtere lotions en crèmes in de warmere maanden en verwijderen ze zelfs producten helemaal uit hun routine. Afgezien van het verhogen van uw gebruik en het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème in de zomer, is het echt nodig om uw hele huidverzorgingsroutine per seizoen te vervangen?

Om deze brandende vraag te beantwoorden, spraken we met een gecertificeerde dermatoloog, die ook inging op de rol die de omgeving speelt en tips gaf om het hele jaar door een gezonde huid te krijgen.

Is het nodig om uw huidverzorging in de zomer aan te passen?

Het wisselen van uw huidverzorgingsproducten op basis van het weer is meer een persoonlijke voorkeur dan een dermatologische noodzaak. Het korte antwoord: nee.

Als u een huidverzorgingsregime heeft dat goed werkt voor uw huidskleur en eventuele zorgen en aandoeningen wegneemt, hoeft u niets te veranderen. Het belangrijkste verschil tussen winter en zomer, wat onze huid betreft, is echt hoe droog het kan worden. Hoge temperaturen veroorzaken zweten en een toename van de olieproductie, terwijl kouder weer de huid kan uitdrogen en irritatie kan veroorzaken.

Over het algemeen is het echter meer een persoonlijke voorkeur dan een dermatologische noodzaak om uw huidverzorging in de zomer aan te passen. De dermatoloog vergelijkt het met het verwisselen van je garderobe, waarbij ze erkent dat het misschien prettiger is om in de zomer een lichtere vochtinbrengende crème te gebruiken wanneer je meer zweet en olie produceert en een dikkere vochtinbrengende crème in de winter, wanneer je huid bijvoorbeeld droger is. Als je een drastisch verschil merkt in hoeveel zweet of olie je in de zomer produceert, wil je misschien lichtgewicht of geltextuurproducten gebruiken. Anders is uw normale regime het hele jaar door prima.

Welke rol speelt de omgeving bij de gezondheid van de huid?

Omgevingsfactoren zoals vervuiling spelen een rol bij de gezondheid en het uiterlijk van de huid.

Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om het bereiken van een gezonde huid, is de omgeving waarin u leeft. Het is net zo belangrijk als het volgen van de juiste huidverzorgingsroutine voor uw huidtype (normaal, droog, vettig of gecombineerd) en het nakomen van afspraken met een dermatoloog, vooral als u onderliggende huidaandoeningen of een gevoelige huid heeft.

Omgevingsfactoren zoals vervuiling kunnen zijn tol eisen van onze huid, legt de dermatoloog uit. “Een deel van de reden waarom onze huid veroudert en er soms een beetje doffer uitziet, is niet alleen te wijten aan blootstelling aan de zon, maar ook aan oxidatieve stress en dingen in de omgeving die oxidatie van onze huid veroorzaken.”

Ze raadt aan om te leunen op antioxidanten, zoals vitamine C, om te helpen beschermen tegen sommige van die stressoren. Al eerder schreven we over de gezonde werking van Vitamine C voor de huid. U kunt tijdens de warmere maanden meer tijd buiten doorbrengen – waar vervuiling het meest waarschijnlijk uw huid aantast – maar u kunt het hele jaar door een vitamine C-serum gebruiken om schade door zogenaamde vrije radicalen te voorkomen.

Het Sylk Vitamine C & Hyaluronzuur serum zorgt voor een gezonde huid in elk seizoen

huidverzorging zomer

Hoe kun je je huid in elk seizoen goed onderhouden?

Zonnebrandcrème kan de huid helpen beschermen tegen UV-stralen, ongeacht of het buiten zonnig en warm is.

U kunt op zomerdagen al naar de SPF grijpen, maar u moet het hele jaar door zonnebrandcrème aanbrengen op de onbedekte huid. Het gebruik van een zonnebrandcrème kan de huid helpen beschermen tegen UV-stralen, ongeacht of het buiten zonnig en warm is. “Buiten zijn en geen zonnebrandcrème dragen of geen schaduw zoeken, kan schade aan de huid veroorzaken die soms onomkeerbaar kan zijn”, zegt de dermatoloog.

De sleutel is om een ​​zonnebrand te vinden dat geschikt is voor uw huidtype en -tint, zodat het uw huid niet irriteert of een witte waas achterlaat en u er eerder naar zult grijpen. Om bij uw persoonlijke product te komen, kan een proces zijn dat meer vallen en opstaan ​​​​is dan wat dan ook, maar u kunt zoeken naar trefwoorden als “olievrij” of “lichtgewichtgevoel” of “onzichtbaar” als uw belangrijkste SPF-klachten zijn dat het vettig aanvoelt of het laat je er kalkachtig uitzien.

Een ander huidverzorgingsaspect dat misschien niet zoveel aandacht krijgt: je doucheroutine. Douches moeten maximaal 10 minuten duren en de watertemperatuur moet koel of lauw zijn, niet heet (zelfs niet – en vooral! – als het buiten extra koud is). Langere en warmere douches verwijderen het natuurlijke vocht van je huid, wat zich kan vertalen in uitdroging, uitdroging en irritatie van de huid. Dit geldt zelfs in de zomermaanden – in feite kunt u in de zomer vaker douchen vanwege zweten of zwemmen, dus u wilt de douches kort houden en een hydraterende body wash gebruiken om vocht vast te houden.

Ten slotte zal het aanbrengen van uw lotion of bodycrème direct uit de douche helpen om het vocht vast te houden en de barrière van uw huid te versterken, of de buitenste laag die deze beschermt tegen de elementen van buitenaf. Volgens de dermatoloog kun je door crèmes aan te brengen terwijl de huid nog vochtig is, “werken met het vocht dat al op je huid zit en de vochtinbrengende crème kan je helpen dat vast te houden.” Zoek naar huidverzorgingsproducten die hyaluronzuur bevatten om vocht in de huid aan te trekken en vast te houden, en ceramiden, of de lipiden in de buitenste laag van de huid die de huidbarrière beschermen.

De VIVAPHARM® Bodylotion is voorzien van hyaluronzuur, algenextracten, Algae Extract & Pullula

huidverzorging zomer
Zijn er huidverzorgingsingrediënten die je in de zomer of winter moet vermijden?

Overweeg hoe vaak u bepaalde producten en ingrediënten gebruikt tijdens verschillende seizoenen, omdat ze irritatie kunnen veroorzaken.

Net zoals alle huidverzorgingsroutines niet gelijk zijn, zijn alle ingrediënten dat ook niet. Producten zoals retinoïden, benzoylperoxide, salicylzuur en andere ingrediënten die vaak worden gebruikt om acne te behandelen, zullen je volgens de dermatoloog gevoeliger maken voor de zon. Dit feit onderstreept het belang van zonnebrandcrème, vooral als je vaker buiten bent. Anders is het meer een gesprek over frequentie versus tolerantie, omdat sommige ingrediënten irritanter kunnen zijn dan andere en je gevoeligheid kan worden verergerd door weersveranderingen. Als u plotselinge irritatie opmerkt, overweeg dan om het gebruik van die actieve stoffen te verminderen totdat de zaken weer rustig worden.

Wat als u een medische huidaandoening heeft?
Praat met een dermatoloog om te bepalen hoe u het beste kunt omgaan met uw huidverzorging in de zomer en winter, vooral als u vaak buiten bent.

Als u acne of onderliggende huidaandoeningen heeft, moet u uw routine aanpassen om die symptomen het hele jaar door te beheersen en te letten op tekenen dat ze verergeren wanneer de seizoenen veranderen. Vooral mensen met eczeem of rosacea hebben een droge huid en extreme weersomstandigheden kunnen de symptomen verergeren.

Droge, koude klimaten laten de huid met weinig vocht achter en de hete zomerzon verhoogt de zweetproductie. Bovendien kunnen de dingen die u doet om af te koelen, zoals zwemmen in gechloreerde zwembaden of de zoute oceaan, ook de gevoelige huid irriteren. Beide seizoenen kunnen een toename van vochtinbrengende crèmes en zalven vereisen, evenals bescherming tegen de zon wanneer u naar buiten gaat gedurende elk jaargetijde.

Waar het op neerkomt: spreek met een dermatoloog om te bepalen hoe u het beste kunt omgaan met uw huidverzorging in de zomer en winter, vooral als u vaak buiten bent.