Muziek tijdens sporten verbetert prestaties op deze manieren

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

Killer beats zorgen er niet alleen voor dat je gênante dansmoves uithaalt in het midden van de sportschool. Je favoriete jams hebben echte prestatieverhogende effecten. Er is een reden waarom veel marathons en hardloopraces muziek hebben verboden, vooral voor profs of iedereen die hoopt op een medaille. Muziek tijdens sporten verbetert prestaties, het kan je een concurrentievoordeel geven en je gezond verstand redden tijdens een slopende training.

Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons zoeken naar een goede afspeellijst om sporten leuker te maken en ons te motiveren. Het goede nieuws is dat de wetenschap ons ondersteunt. Je favoriete deuntjes kunnen een krachtige manier zijn om op schema te blijven en je fitnessdoelen te behalen. Hier zijn 10 redenen om het tijdens je volgende sportschoolsessie op te krikken – of af te zwakken.

Waarom muziek tijdens sporten?

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties meestal, maar niet altijd. Hier zijn 10 redenen om het tijdens je volgende sportschoolsessie op te krikken – of af te zwakken.

1. Het zal je de deur uit krijgen

Geen zin om je sportkleding aan te trekken en het huis uit te gaan? Het is tijd om de muziek aan te zetten. Muziek kan je motiveren om in beweging te komen. Uit een onderzoek bleek dat het luisteren naar muziek je kan helpen om te gaan hardlopen en je kan aanmoedigen om door te gaan.

2. Je werkt harder zonder dat je het merkt

Heb je het gevoel dat je voortgang stagneert? Probeer een aantal vooraf geselecteerde nummers toe te voegen aan je volgende gymsessie. Uit een onderzoek bleek dat deelnemers heftiger trapten terwijl ze naar muziek luisterden, maar ze vonden de extra inspanning niet onaangenamer dan langzamer trappen zonder muziek. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat muziek vooral invloed heeft tijdens repetitieve, uithoudingsactiviteiten.

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties door te luisteren naar hetgeen dat u het leukst vindt. Bovendien kan het uw waargenomen inspanning verminderen. Met andere woorden, het luisteren naar muziek kan ervoor zorgen dat je training gemakkelijker aanvoelt of je aanmoedigt om harder te werken zonder dat je het gevoel hebt dat je bent. Onderzoekers weten niet precies waarom dit waar is, maar velen schrijven het toe aan de metronoomeffecten die een goede beat kan hebben. Het juiste nummer kan je helpen een gestaag tempo aan te houden, je gedachten af ​​te leiden van de moeilijkheidsgraad van de training, of beide.

De Jabra Elite Active 75t sport oordopjes is speciaal ontworpen voor een actieve levensstijl. Een IP57-classificatie maakt ze volledig waterdicht en zweetbestendig, dus niets weerhoudt u ervan om door de storm te rennen of uw persoonlijke record te verbreken in de sportschool. 

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

3. Jams kunnen je versterken

Muziek kan je humeur een boost geven en je klaar maken om te doden. Terwijl tempo en volume beide van invloed zijn op hoe de muziek je laat presteren, is het nog belangrijker hoe de muziek je laat voelen. Er is geen perfecte workoutmuziek voor iedereen. Herinneringen die de nummers oproepen – of zelfs de songteksten die je niet kunt helpen, zijn ongelooflijk krachtig en persoonlijk. Het belangrijkste is hoe het nummer of de afspeellijst je laat voelen.

4. …of je kalmeren

Ja, je kunt te enthousiast zijn. Langzamere muziek, 80 tot 115 slagen per minuut (BPM), kan u helpen uw hartslag te vertragen en angst te verminderen voor een race, wedstrijd of bijzonder intensieve training. Hoewel de beats ertoe doen, kunnen songteksten en hoe je je voelt over de muziek van invloed zijn op je emoties en je helpen de controle terug te krijgen, volgens een recensie in The Sport Journal. Volgens een zeer kleine studie kan het luisteren naar muziek je ook helpen “stikken” te voorkomen – aarzelen om te handelen tijdens het sporten – en je uit je hoofd krijgen.

5. Het verbetert de coördinatie

Je hoeft niet op de beat te dansen om ervoor te zorgen dat muziek invloed heeft op de manier waarop je beweegt. Ongeacht je beweging, muziek moedigt je aan om ritmisch te bewegen. Uit een onderzoek is gebleken dat het luisteren naar muziek die je leuk vindt, de elektrische activiteit verhoogt in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van bewegingen. Dit is de reden waarom een ​​goede beat een aerobic- of HIIT-les gemakkelijker te volgen maakt. Je lichaam wil natuurlijk meebewegen met de beat.

6. Het Verlegt je grenzen

Niets zal een geweldige training zo remmen als vermoeidheid. Muziek kan je perceptie van je grenzen helpen veranderen door een deel van je vermoeidheid te blokkeren. Uit een onderzoek met 12 mannelijke deelnemers bleek dat wanneer ze tijdens het fietsen op verschillende tempo’s naar muziek luisterden, ze harder werkten met snellere muziek en meer van de muziek genoten dan van langzamere nummers. De juiste muziek kan je afleiden van de extra inspanning en je onbewust maken van je verhoogde inspanning.

Dit betekent dat u harder kunt trainen en in het algemeen een betere workout kunt krijgen zonder het gevoel te hebben dat u dat bent. Je kunt echter niet volledig over de grenzen van je lichaam blazen. Muziek is veel minder effectief in het verminderen van je waargenomen inspanningsniveau als je maximaal werkt. Studies hebben aangetoond dat zodra je hartslag in de anaërobe zone stijgt, muziek niet meer effectief is. Je lichaam, en het verlangen van je spieren naar zuurstof, wordt luider dan je deuntjes. Muziek is geen partij voor trainingen met superhoge intensiteit.

De best beoordeelde proteïne reep op bol.com: de Innerme Protein Bar ‘Chocolate’ bevordert de spieropbouw, is vezelrijk en voorziet je lichaam van alle essentiële aminozuren. Zoals je van ons gewend bent, is ook dit topproduct volledig vegan en natuurlijk, en bevat het geen geraffineerde suikers. 

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

7. Het maak een zware training leuker

Iedereen die ooit naar een spin-les met zware beats is geweest, weet uit de eerste hand hoeveel gemakkelijker een brute training met muziek is. Goede jams kunnen je helpen af ​​te leiden van de intensiteit van de training. Uit een onderzoek met 34 deelnemers bleek dat het luisteren naar muziek nog effectiever is om een ​​training leuker te maken dan alleen naar een video zonder geluid te kijken. Waarom? Want hoe meer je jezelf in de muziek kunt verliezen en los kunt komen van de onaangename gevoelens van een activiteit, hoe aangenamer het wordt.

Een andere studie toonde aan dat een goede afspeellijst ook kan helpen om je waargenomen inspanningsniveau te verminderen, of hoe hard je denkt dat je werkt, tijdens oefeningen met lage en matige intensiteit. De onderzoekers ontdekten ook dat muziek en video samen krachtiger waren en dat de effecten van deze combinatie met de tijd toenam. Hoe langer de deelnemers trainden, hoe krachtiger de muziek en video waren. Vergeet dus niet je koptelefoon te pakken voor een lange training!

8. …maar je bent misschien te afgeleid

Er is een dunne lijn tussen het gedachteloos aanzwengelen op een spinfiets en rondzwerven met gewichten terwijl je afgeleid bent. Het is gemakkelijk om de vorm of hoe je lichaam voelt te vergeten als je op het ritme aan het grooven bent.

Pro-tip: let goed op je lichaam en zet de muziek zachter als je je moet concentreren op een moeilijke beweging om blessures te voorkomen.

9. Het verbetert de cadans en voorkom blessures

Lopers verheugen zich! Muziek op het juiste tempo kan je helpen je cadans te verhogen en blessures te omzeilen. Een hoge cadans is gekoppeld aan lagere blessures bij duurlopers. Die extra kleine stapjes helpen de kracht van elke voetstap te verminderen en je lichaam beter op één lijn te houden bij impact. Uit een onderzoek onder 26 recreatieve hardlopers bleek dat wanneer ze tussen 130 en 200 BPM op muziek renden, ze hun voetstappen versnelden of vertraagden in het ritme van de muziek. Dus schiet op muziek met 160 tot 180 BPM om je cadans een boost te geven.

Pro tip: Spotify en Jog.fm laten je beide nummers kiezen op BPM.

10. Je herstelt sneller

Breng je hartslag terug naar beneden en herstel sneller na de training met wat langzame jams. Een onderzoek met 60 deelnemers wees uit dat langzame muziek de bloeddruk verlaagt, de hartslag vertraagt ​​en de hersteltijd versnelt. Onderzoekers merkten ook op dat het herstel met langzame muziek sneller was dan met stilte of snelle muziek. Een ander onderzoek met 12 deelnemers ontdekte dat, hoewel snelle muziek je intensiteit tijdens een training kan verbeteren, langzame muziek je kan helpen sneller terug te keren naar je hartslag in rust. Dit betekent dat het luisteren naar rustgevende beats hartstress kan verminderen en het herstel kan versnellen, zodat je eerder klaar bent voor je volgende training. De juiste liedjes kunnen je ook helpen stress te verlichten. Stress vertraagt ​​het herstel en heeft een negatieve invloed op de prestaties.

De Fitbit Charge 4 smartwatch beschikt over verschillende sensoren om je activiteiten te meten. In de exercise app zijn meer dan 20 verschillende sporten te vinden die ondersteund worden door de Fitbit. Denk hierbij aan hardlopen, fietsen, zwemmen, tennis en nog veel meer.

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

Waar het op neerkomt:

Maak je geen zorgen als je je deuntjes niet mee kunt nemen naar elke gymles. Muziek tijdens sporten verbetert prestaties niet altijd, er zijn sowieso grenzen aan de wonderen van muziek. Het kan je niet op magische wijze over je fysieke grenzen duwen. Het heeft weinig effect op kracht, uithoudingsvermogen en waargenomen inspanning bij een maximale hartslag of in een anaërobe zone. Helaas kan muziek niet van elke training een leuke jamsessie maken. Toch kan muziek een ellendige training of ploeteren in de sportschool veranderen in iets om naar uit te kijken. Van betere prestaties tot het verbeteren van je herstel, de juiste nummers kunnen echte effecten hebben op je geest en lichaam. Ga je gang en pump it up!

U leest: Muziek tijdens sporten verbetert prestaties op deze manieren

Ook populair: 9x de beste sport oordopjes van 2021 volgens sport professionals