Nagelvijl grit uitleg: de ultieme gids met alles wat u moet weten

nagelvijl-grit-uileg

Heb je ooit nagelvijlen in de winkel gekocht zonder goed te kijken en je afgevraagd waarom ze soms anders aanvoelden dan degene die je eerder hebt gekocht? Of heb je je nagelstyliste een nagelvijl zien gebruiken in de salon en vroeg je je af waarom deze soms zwaarder en scherper aanvoelt dan andere? Het antwoord is simpel: het is omdat er meer dan één nagelvijlkorrel is. Dat klopt! In dit artikel geven we alle nagelvijl grit uitleg die je nodig hebt om de juiste nagelvijl voor jou te kiezen.

Net als schuurpapier zijn nagelvijlen om verschillende redenen verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan korrels/grit. Je wilt tenslotte niet dezelfde nagelvijl gebruiken die je hebt gebruikt om je gellak te verwijderen om je natuurlijke nagels vorm te geven. Waarom? Lees verder om erachter te komen! In dit artikel gaan we dieper in op nagelvijl grit, wat ze betekenen, waar ze voor zijn en hoe u de juiste soort voor u kunt kiezen.

Natuurlijke nagels kan je mooi vijlen met de Herome Glazen Nagelvijl! De speciale structuur van het glas sluit de nagelplaat perfect af, waardoor er geen haakjes of scheurtjes ontstaan

Nagelvijl grit uitleg

Wat betekent nagelvijl grit?

Maar laten we eerst de meest fundamentele vraag beantwoorden: wat betekent nagelvijl grit? Als je goed kijkt wanneer je een nagelvijl koopt, zul je merken dat aan de meeste vijlen een nummer is gekoppeld. Misschien heb je er in het verleden wat gezien en vroeg je je af wat deze cijfers betekenden. Deze cijfers zijn de korrel op nagelvijlen – de grootte van de schurende deeltjes op de vijl en de grofheid van de nagelvijl.

Meer specifiek verwijst het korrelnummer naar de grootte van elke schuurkorrel en verwijst naar hoeveel schuurdeeltjes er per vierkante inch van de nagelvijl passen. Hoe lager het korrelgetal, hoe ruwer de korrel, hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Als u de grit van een vijl kent, kunt u bepalen welke vijl u nodig heeft voor verschillende nagelverzorgingsdoeleinden.

Nagelvijlen en de hoeveelheid grit

Dus om samen te vatten:

 • Hoger getal = zachtere korrel
 • Lager getal = grovere korrel

Nu je weet wat nagelvijlkorrels zijn, is de volgende stap dat je begrijpt dat één vijl niet noodzakelijkerwijs slechts één korrel heeft. Sommige vijlen hebben aan elke kant verschillende korrels voor verschillende doeleinden. Maar sommigen hebben hetzelfde. Als beide vijlnummers hetzelfde zijn, zoals 100/100 grit, betekent dit dat beide zijden dezelfde 100 grit hebben. Aan de andere kant, als de nummers verschillend zijn, betekent dit dat de zijkanten verschillende korrels hebben. Een vijl met korrel 120/180 betekent dat de ene kant zachter is dan de andere.

De professionele Nagelvijlen van Christian Deluxe hebben 100 grit om je nagel in de perfecte vorm te vijlen om vervolgens super strak af te werken met de 180 grit. De vijlen zijn zowel geschikt voor het in model vijlen van de natuurlijke nagel als kunst nagels

Nagelvijl grit uitleg

Nagelvijl grit uitleg: grit chart

Om u een beter begrip te geven van de korrelniveaus van nagelvijlen, volgt hier een eenvoudig spiekbriefje. Gritgetallen kunnen zo laag zijn als 60 en zo hoog als 240. Hoewel korrel 60 veel te grof is voor de natuurlijke nagel, wordt dit meestal alleen gebruikt voor het verwijderen van eelt en dode huidcellen van de voeten. Ondertussen wordt 240 vaak het meest aanbevolen als het beste om te gebruiken voor natuurlijke nagels om de vrije rand en wanden vorm te geven. Dit is degene die ook (voorzichtig) op de nagelplaat mag worden gebruikt.

Bekijk de grit hoeveelheden en hun aanbevolen gebruik.

 • 60 grit —Gebruikt voor eelt en dode huidcellen op de voeten
 • 80 grit — Wordt gebruikt voor het verwijderen van zware en harde producten. De scherpste vijl voor nagels en is te scherp voor de natuurlijke nagel. Nagelvijlen met een grove korrel kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van nagelproducten, zoals dikke gel of acryl.
 • 100 grit — Kan worden gebruikt voor de wanden en vrije randen van acrylnagels. Je kunt dit op kunstnagels gebruiken, maar het is beter om het niet op natuurlijke nagels te gebruiken, omdat grit 100 nog steeds erg scherp is.
 • 150 grit — Kan worden gebruikt om kunstnagels te vijlen en te vormen, maar ook om opheffing te verwijderen voordat een nieuw product wordt aangebracht.
 • 180 grit — Deze medium grit nagelvijl kan worden gebruikt om de nagel in te korten of te contouren en nagels voor te bereiden voordat nagellak of andere nagelproducten worden aangebracht. Korrel 180 wordt echter nog steeds niet aanbevolen voor rechtstreeks gebruik op de nagelplaat.
 • 220 grit — Deze vijl met grit wordt gebruikt op natuurlijke nagels om de randen en wanden te vijlen.
 • 240 grit — Ten slotte is deze grit het meest aanbevolen voor natuurlijke nagels: op de bovenkant van de nagel, randen, muren en zelfs direct op de nagelplaat om te polijsten.

Nagelvijlen voor acrylnagels versus natuurlijke nagels

Aan de hand van bovenstaande tabel kunt u inschatten welke korrel u het beste kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Maar wat is de vuistregel als het gaat om het kiezen van korrels voor acryl- en natuurlijke nagels? Het belangrijkste om te onthouden is dat natuurlijke nagels niet zo dik of sterk zijn als acrylnagels. U kunt grovere korrels op acryl gebruiken, maar u mag ze niet op de natuurlijke nagel gebruiken, anders kunt u breuk en schade veroorzaken.

De beste vijlkorrel voor acrylnagels is van 80 tot 150. Kies je voor een hogere korrel, dan moet je misschien wat meer druk uitoefenen op acrylnagels, maar dit werkt beter voor je natuurlijke nagels en is veiliger. Als je alleen je acrylnagel wilt vormen, is de beste nagelvijl voor het vormgeven van acryl 150.

Wat is daarentegen de beste grit voor natuurlijke nagels? De beste vijlkorrel voor natuurlijke nagels is 180 tot 240. Het is belangrijk om een hogere korrel te gebruiken zodat je je nagels niet beschadigt. Of als u een vijl met een lagere korrel heeft, zorg er dan voor dat u uw druk aanpast wanneer u de vijl gebruikt.

Verzorg je nagels met de best beoordeelde olie op bol.com: de Famous Names Dadi’oil Nagelriemolie geeft stevigheid en glans aan de natuurlijke nagel en aan de nagelriem

Nagelvijl grit uitleg

Is de nagelvijlvorm van belang?

Nu je alle verschillende soorten grit en hun gebruik kent, is de volgende vraag die je zou kunnen hebben: doet de vorm van de vijl er toe? Er zijn verschillende soorten en maten nagelvijlen op de markt. Zijn deze van belang bij het selecteren van het beste bestand voor u? En zo ja, wat is de beste nagelvijlvorm om naar te zoeken?

Hier zijn de verschillende bestandsvormen en waar ze het beste voor zijn:

 1. Recht
  Deze vorm is goed voor het vijlen van de zijwanden van de nagel tot aan de punt. Het is een go-to-vorm om klassieke slanke nagels te krijgen.
 2. Banaan
  Dit is ideaal voor gebruik op de nagelriem, omdat het afgerond is en u harde lijntjes kan helpen voorkomen. Bovendien is de vorm goed om overbelasting van uw pols te voorkomen.
 3. Halve maan
  Een uitstekende gulden middenweg tussen recht en banaan, met deze maat kun je lange slagen op de nagelwanden vijlen terwijl je ook een ronding hebt om in de nagelriemen te passen.
 4. Ovaal
  Een ovaal is afgerond en is goed voor de onderkant van de nagel en de nagelriemen. Het is ook dikker, wat betekent dat het een groter gebied kan bedekken.

Dit zijn basisaanbevelingen, maar de waarheid is dat je elke vijlvorm voor bijna elk doel kunt gebruiken. Aan het einde van de dag is de beste voor jou afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en welke vorm het beste bij je past.

Nagelvijl versus nagelbuffer

Nu je vijlkorrels beter begrijpt, laten we eens kijken naar de verschillende soorten nagelvijlen die beschikbaar zijn. De meest gebruikte nagelgereedschappen zijn nagelvijlen en nagelbuffers. Zijn deze hetzelfde? De nagelbuffer heeft immers ook een ruwe kant. Het antwoord is… nee, ze zijn niet hetzelfde! Simpel gezegd, de ene wordt gebruikt om de nagels te vijlen en de andere wordt gebruikt om de nagels te polijsten en te polijsten. En de manier waarop ze zijn gemaakt, is specifiek zodat ze hun eigen doel kunnen dienen.

Een nagelvijl is een hulpmiddel met een harde of stijve kern om de vrije rand van de nagel te vijlen, de natuurlijke nagel te vormen en scheuren of gebroken en ruwe nagels te repareren. Ze worden soms ook gebruikt om nagels in te korten in plaats van ze te knippen. Er zijn verschillende soorten vijlen, waaronder nagelvijlen, metaal en zelfs glas.

Een nagelbuffer wordt niet gebruikt om de nagels te vormen, maar wordt in plaats daarvan gebruikt om het nageloppervlak glad te maken, ribbels te egaliseren en de nagels er glanzend en gezond uit te laten zien. Het heeft een zachtere kern voor meer flexibiliteit.

Een nagelpolijstmiddel kan ook worden gebruikt om de nagellak aan het nageloppervlak te laten hechten. Hoewel de ene kant van een nagellak ook ruw en grof kan zijn, zijn nagelvijlen over het algemeen meestal waar ze het over hebben als iemand het over gruis heeft.

Met deze handige nagelvijl is het mopgelijk om in 4 stappen een mooie natuurlijke nagels te krijgen

Nagelvijl grit uitleg

Nagelvijl grit uitleg: veelgestelde vragen

Welke gritvijl moet ik gebruiken om gellak te verwijderen?
Omdat een gelmanicure sterk is, moet deze tijdens het verwijderen worden gevijld, waarvoor een grove vijl nodig is. Weten met welke grit nagelvijl je gellak moet verwijderen, is belangrijk, zodat je het product met succes kunt verwijderen zonder de nagel eronder te beschadigen. De beste nagelvijl voor gelnagels is korrel 100 tot 150. Je kunt zelfs 180 gebruiken als je nagels dun of beschadigd zijn. Een nagelvijl met korrel 180 is veilig voor natuurlijke nagels en kan nog steeds gellak verwijderen.

Waar wordt een nagelvijl met korrel 100 voor gebruikt?
100 grit is vrij scherp en wordt vaak gebruikt voor het modelleren van acrylnagels. Deze ruwe nagelvijl mag niet op natuurlijke nagels worden gebruikt.

Wat is een goede korrel voor nagelvijlen?
Er is geen correct antwoord op deze vraag, omdat elke grit een ander doel dient. Voor degenen met acryl zijn korrels van 100 tot 150 goed, maar degenen met natuurlijke nagels zouden 220 tot 240 moeten gebruiken.

Welke vijl moet ik gebruiken voor verschillende nagelvormen?
Je nagelvorm bepaalt niet noodzakelijkerwijs welke vijl je moet gebruiken, en alle vijlen kunnen je helpen verschillende nagelvormen te bereiken, afhankelijk van hoe je ze gebruikt.

Wat is het verschil tussen nagelvijl en nagelvijl?
Nagelvijlen zijn er in vele vormen, en een nagelvijl is er slechts één van. Nagelvijlen zijn kartonnen of schuimvellen met amaril erop. Ze kunnen na verloop van tijd schilferen, buigen en breken. Andere vormen van nagelvijlen zijn metaal, glas en kristal.

Nagelvijl grit uitleg: conclusie

Na onze nagelvijl grit uitleg, kunt u bewuster zijn bij het kiezen van de beste voor u. Onthoud dat elk een ander doel dient, dus je kunt het beste investeren in de grit die je kunnen geven wat je nodig hebt. Als je niet vaak gel of acryl gebruikt, kies dan voor een hogere korrel die beter is voor natuurlijke nagels. Investeren in meer dan één vijl is echter het beste als u graag verschillende nagelproducten gebruikt.

U leest: Nagelvijl grit uitleg: de ultieme gids met alles wat u moet weten

Ook populair: Top 7 beste nagelriem knipper voor verzorgde nagelriemen