Natte oksels voorkomen? Dit helpt het best tegen zweetoksels!

natte oksels voorkomen 1

We weten allemaal dat zwetende oksels soms gewoon bij het leven horen. Maar wat gebeurt er als uw transpiratiesituatie van normaal naar…gênant wordt? Dan wil iedereen graag natte oksels voorkomen. Zweten, hoewel het misschien een beetje vies is, is een essentiële lichaamsfunctie. We zweten om onze lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer uw temperatuur boven de gebruikelijke 37 graden stijgt, probeert uw lichaam deze weer naar beneden te brengen door zweet uit uw zweetklieren te laten ontsnappen. Zodra het zweet het oppervlak van je huid bereikt en begint te verdampen, voel je je koeler en comfortabeler.

Het enige echte nadeel? Het stinkt. Zweet zelf is een heldere, geurloze vloeistof. Maar wanneer het zich vermengt met de bacteriën op je huid, kan het een funky geur veroorzaken,. Bovendien kan het door je kleding trekken en een vlek achterlaten.

Het is waar dat sommige mensen gewoon meer zweten dan anderen. Als je echter zonder reden zweet of in schijnbaar rare situaties (bijvoorbeeld als het koud is), heb je mogelijk een medisch probleem. Dit is wat u moet weten over overmatig zweten en wat u kunt doen om de stank en nattigheid onder controle te houden.

Kunnen je oksels zonder reden zweten?

Iedereen is anders als het om zweten gaat. Sommige mensen zweten gewoon meer dan anderen, net zoals sommige mensen sneller rennen dan anderen. Zware transpiratie is meestal genetisch bepaald, dus als u een familielid heeft dat altijd lijkt te zweten, is de kans groter dat dit ook een probleem voor u is.

Er zijn nog andere redenen waarom je veel zou kunnen zweten. Fittere mensen beginnen doorgaans eerder te zweten dan minder fitte mensen om het lichaam koeler te houden en het fysieke uithoudingsvermogen te behouden.

Bezweet is echter niet altijd gezond. Overgewicht, te veel alcohol drinken en roken kunnen je ook meer laten zweten, zegt ze. U kunt ook meer zweten als u koorts heeft of als u door de menopauze gaat.

Maar als je constant door je topjes aan het doordrenken bent en geen boosdoener kunt bedenken? U kunt een overmatig zwetenprobleem hebben, hyperhidrose genaamd. Het zweten heeft echt invloed op je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je begint meestal te zweten zodra je wakker wordt en stopt met zweten terwijl je slaapt. Soms is de aandoening het gevolg van een andere gezondheidstoestand, zoals een overactieve schildklier, een aandoening van het zenuwstelsel of een lage bloedsuikerspiegel, maar het kan ook op zichzelf bestaan.

Waarom zweten je oksels als je het koud hebt, of zelfs als je deodorant op hebt?
De vecht-of-vluchtreactie van het lichaam kan zweten activeren, dus zelfs als je het koud hebt, merk je misschien dat je zweet als je erg nerveus of gestrest bent. Koud zweten kan ook toeslaan als je ziek bent, of als je bloeddruk of bloedsuikerspiegel daalt.

Koud zweten kan een andere aanwijzing zijn dat je hyperhidrose hebt, maar het kan ook een teken zijn van een andere aandoening die het koude-geïnduceerde zweetsyndroom wordt genoemd, een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door problemen met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Dus als u merkt dat u zonder reden veel zweet of vaak zweet als het koud is, is het een goed idee om met uw arts te praten.

Hoe kan je natte oksels voorkomen?

Anti-transpirant

Om zweet op afstand te houden, is het aanbrengen van een anti-transpirant een goede plek om te beginnen (deodorants maskeren alleen de zweetgeur – ze stoppen niet echt en voorkomen dat je transpireert). De aluminiumzouten in anti-transpiranten reageren met zweet om zweetkanalen tijdelijk af te sluiten, zodat zweet niet kan worden vrijgegeven. Vrij verkrijgbare anti-transpiranten zijn er in verschillende sterktes, waaronder regulier, klinisch en op recept verkrijgbaar (dit wordt eenvoudig bepaald door de hoeveelheid aluminiumzouten die in de formule wordt gebruikt).

De syNeo 5 Anti-Transpirant houdt je 5 dagen lang compleet zweetvrij onder oksels

natte oksels voorkomen

Botox
Als een zweetstick op recept het nog steeds niet snijdt, zijn er andere opties. Botox-injecties in je oksels kunnen zweetstimulerende chemicaliën blokkeren en overmatig zweten tot zes maanden verlichten. Voor ernstige gevallen van hyperhidrose zou je er zelfs voor kunnen kiezen om je zweetklieren operatief te laten verwijderen.

Orale medicatie
Uw arts kan ook orale medicatie aanbevelen die wordt gebruikt om overmatig zweten te behandelen. Anticholinergica zijn de meest voorkomende, die voorkomen dat transpiratie-opwekkende chemische boodschappers uw zweetklieren bereiken. Deze medicijnen richten zich echter op uw hele lichaam, in plaats van alleen op uw oksels, dus bijwerkingen kunnen zijn: droge mond, constipatie, wazige versie en meer.

miraDry
Deze door de FDA goedgekeurde procedure elimineert in feite de zweetklieren in je oksel met behulp van elektromagnetische energie. Nee, dit betekent niet dat je lichaam plotseling oververhit raakt. We hebben zweetklieren over ons hele lichaam, dus het wegwerken van een paar klieren in een specifiek gebied heeft echt geen invloed op ons vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren. Hoewel het effectief is, kan miraDry prijzig zijn en wordt het meestal niet gedekt door een verzekering.

Zo verberg je je zweterige oksels


Het verbergen van natte plekken onder je kuilen lost overmatig zweten niet op, maar het kan je helpen om je minder zelfbewust te voelen totdat jij en je arts het beste behandelplan hebben bepaald. Onderarmkussentjes kunnen helpen voorkomen dat zweet doordringt in je kleding waar het beter zichtbaar is. Daarom is dit ook een gangbare methode om natte oksels te voorkomen.

Omdat het moeilijker is om nattigheid te herkennen op zeer donkere kleuren, kan het dragen van zwarte of marineblauwe tops ook helpen. Hetzelfde geldt voor het dragen van loszittende kleding, die minder snel in contact komt met je huid en zweet absorbeert. Er zijn zelfs anti zweet shirts verkrijgbaar die hun werk goed doen en zweetplekken compleet verhullen!

Het  Confidenceforall Anti Zweet Shirt blokkeert het zweet in je oksel met ingenaaide okselpads

natte oksels voorkomen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Ook populair: 12x de beste deodorant voor de gevoelige huid