Natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat: Melatonine

natuurlijk slaapmiddel kruidvat

Bent u op zoek naar een natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat? Dan is de kans groot dat u bij Melatonine uitkomt. Melatonine is een gemeenschappelijk voedingssupplement dat populariteit over de hele wereld heeft verworven. Hoewel het bekend staat als een natuurlijk slaapmiddel, heeft het ook krachtige effecten op andere aspecten van je gezondheid. Dit artikel bespreekt de voordelen en mogelijke bijwerkingen van melatonine, evenals de beste dosering voor een goede nachtrust.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon geproduceerd door de pijnappelklier in je hersenen. Het is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het reguleren van het circadiane ritme van je lichaam om je natuurlijke slaapcyclus te beheren. Daarom wordt het vaak gebruikt als slaapmiddel om problemen zoals slapeloosheid te bestrijden.

Het is algemeen verkrijgbaar in de VS als een over-the-counter medicatie, maar vereist een recept in andere delen van de wereld, zoals Europa en Australië. Naast het verbeteren van de slaap, melatonine is ook betrokken bij het beheer van de immuunfunctie, bloeddruk en cortisol niveaus.

Bovendien werkt het als een antioxidant, waarbij sommige onderzoeken hebben vastgesteld dat het veel gezondheidsproblemen aanzienlijk kan beïnvloeden.

In feite, studies tonen aan dat melatonine kan verbeteren van de gezondheid van de ogen, verminderen van de symptomen van seizoensgebonden depressie en zelfs verlichting van zure reflux.

Melatonine van Lucovitaal® is een natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat en bol.com en draagt bij aan de vermindering van tijd die nodig is om in slaap te vallen en bij verlichting van subjectieve gevoelens van een jetlag

Natuurlijk slaapmiddel Kruidvat

Kan een betere slaap ondersteunen

Melatonine wordt vaak het slaaphormoon genoemd – en niet voor niets. Het is een van de meest populaire slaapmiddelen en een veel voorkomende natuurlijke remedie om problemen zoals slapeloosheid te behandelen. Meerdere studies hebben aangetoond dat melatonine een betere slaap kan ondersteunen.

Een studie bij 50 mensen met slapeloosheid toonde aan dat het nemen van melatonine twee uur voor het slapengaan hielp mensen sneller in slaap vallen en verbeterde algehele slaapkwaliteit. Een andere grote analyse van 19 studies bij kinderen en volwassenen met slaapstoornissen vond dat melatonine verminderde de hoeveelheid tijd die nodig was om in slaap te vallen, verhoogde totale slaaptijd en verbeterde slaapkwaliteit.

Echter, hoewel melatonine wordt geassocieerd met minder bijwerkingen dan andere slaap medicijnen, het kan minder effectief zijn.

Kan symptomen van seizoensgebonden depressie verminderen

Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), ook wel seizoensgebonden depressie genoemd, is een veel voorkomende aandoening die naar schatting tot 10% van de bevolking wereldwijd treft. Dit type depressie is gerelateerd aan veranderingen in de seizoenen en treedt elk jaar rond dezelfde tijd op, met symptomen die meestal verschijnen in de late herfst tot de vroege winter. Sommige onderzoeken geven aan dat het kan worden gekoppeld aan veranderingen in uw circadiane ritme veroorzaakt door seizoensgebonden lichtveranderingen.

Omdat melatonine een rol speelt bij het reguleren van circadiane ritme, lage doses worden vaak gebruikt om de symptomen van seizoensgebonden depressie te verminderen. Volgens een studie op 68 mensen, veranderingen in circadiane ritme bleek bij te dragen aan seizoensgebonden depressie, maar het nemen van melatonine capsules dagelijks was effectief in het verminderen van de symptomen. Echter, ander onderzoek is nog steeds niet overtuigend over de effecten van melatonine op seizoensgebonden depressie.

Bijvoorbeeld, een ander overzicht van acht studies toonde aan dat melatonine was niet effectief in het verminderen van de symptomen van stemmingsstoornissen, met inbegrip van bipolaire stoornis, depressie en SAD.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe melatonine symptomen van seizoensgebonden depressie kan beïnvloeden.

Kan het niveau van het menselijk groeihormoon verhogen

Het menselijk groeihormoon (HGH) is een type hormoon dat van vitaal belang is voor de groei en cellulaire regeneratie. Hogere niveaus van dit belangrijke hormoon zijn ook gekoppeld aan verhogingen van zowel kracht en spiermassa. Sommige studies hebben gevonden dat aan te vullen met melatonine kan verhogen niveaus van HGH bij mannen. Een kleine studie bij acht mannen vond dat zowel lage (0,5 mg) en hoge (5 mg) doses melatonine effectief waren bij het verhogen van HGH niveaus. Een andere studie bij 32 mannen toonde vergelijkbare resultaten.

Echter, grotere studies zijn nodig om te begrijpen hoe melatonine niveaus van HGH in de algemene bevolking kan beïnvloeden.

Kan de gezondheid van de ogen bevorderen

Melatonine is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen voorkomen dat celschade en houd je ogen gezond. In feite, onderzoek suggereert dat melatonine gunstig kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). In een studie bij 100 mensen met AMD, aangevuld met 3 mg melatonine voor 6-24 maanden hielp beschermen van het netvlies, vertragen leeftijdsgebonden schade en behoud van visuele helderheid. Bovendien, een andere studie vond dat melatonine verminderde de ernst en incidentie van retinopathie – een oogziekte die het netvlies aantast en kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.

Echter, onderzoek is beperkt en aanvullende menselijke studies zijn nodig om de effecten van lange termijn melatonine supplementen op de gezondheid van de ogen te bepalen.

Kan helpen GERD te behandelen

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is een aandoening die wordt veroorzaakt door de terugstroming van maagzuur in de slokdarm, wat resulteert in symptomen zoals brandend maagzuur, misselijkheid en boeren. Melatonine is aangetoond dat het blokkeren van de afscheiding van maagzuren. Het vermindert ook de productie van stikstofmonoxide, een verbinding die uw onderste slokdarmsfincter ontspant, waardoor maagzuur in uw slokdarm kan komen. Om deze reden, sommige onderzoek suggereert dat melatonine kan worden gebruikt voor de behandeling van brandend maagzuur en GERD.

Een studie op 36 mensen toonde aan dat het nemen van melatonine alleen of met omeprazol – een veel voorkomende GERD medicatie – was effectief in het verlichten van brandend maagzuur en ongemak. Een andere studie vergeleek de effecten van omeprazol en een voedingssupplement dat melatonine bevat, samen met verschillende aminozuren, vitamines en plantaardige verbindingen bij 351 mensen met GERD. Na 40 dagen van de behandeling, 100% van de mensen die de melatonine-bevattende supplement gemeld een vermindering van de symptomen in vergelijking met slechts 65,7% van de groep die omeprazol.

Ook voor kinderen die lastig in slaap vallen is er dit natuurlijke slaapmiddel van Kruidvat: Melatonine voor Kinderen van Lucovitaal®. Het draagt bij aan de vermindering van tijd die nodig is om in slaap te vallen

Natuurlijk slaapmiddel Kruidvat

Dosering

Melatonine kan worden genomen in doses van 0,5-10 mg per dag. Echter, omdat niet alle melatonine supplementen zijn hetzelfde, het is het beste om vast te houden aan de aanbevolen dosering op het etiket om nadelige bijwerkingen te voorkomen. U kunt ook beginnen met een lagere dosis en verhogen als dat nodig is om te vinden wat voor u werkt.

Als u melatonine gebruikt om de slaapkwaliteit te verbeteren, probeer het dan 30 minuten voor het slapengaan in te nemen voor maximale effectiviteit. Ondertussen, als je het gebruikt om je circadiane ritme te corrigeren en een regelmatiger slaapschema vast te stellen, moet je het ongeveer 2-3 uur voordat je naar bed gaat innemen.

Veiligheid en bijwerkingen

Onderzoek toont aan dat melatonine veilig en niet-verslavend is voor zowel kort- als langdurig gebruik bij volwassenen. Er zijn ook lagere dosissen melatonine verkrijgbaar voor kinderen en tieners.

Enkele van de meest gemelde bijwerkingen geassocieerd met melatonine omvatten misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. Melatonine kan ook interageren met bepaalde medicijnen, met inbegrip van antidepressiva, bloedverdunners en bloeddruk medicijnen.

Als u een van deze medicijnen, praat met uw arts voordat u melatonine om nadelige effecten te voorkomen.

Melatonine: een natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat

Wanneer u op zoek bent naar een natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat, is Melatonine een goede optie. Melatonine kan de slaap verbeteren, evenals de ooggezondheid, seizoensgebonden depressie, HGH niveaus en GERD. Doses van 0,5–10 mg per dag lijken effectief te zijn, hoewel het het beste is om labelaanbevelingen te volgen. Melatonine is veilig en geassocieerd met minimale bijwerkingen, maar kan interageren met sommige medicijnen.

U leest: Natuurlijk slaapmiddel van Kruidvat: Melatonine

Ook populair: Vermoeide ogen door beeldscherm voorkom je met een blue light bril