Nintendo Switch OLED review: net zo indrukwekkend als gehoopt

De Nintendo Switch OLED is een verbazingwekkend eenvoudig product om aan te bevelen – en af ​​te raden. Aan de ene kant is het gemakkelijk om van de Switch OLED te houden, omdat hij zijn doel zo goed volbrengt en de beste Switch-games er geweldig uit laat zien. Aan de andere kant is het gemakkelijk om gefrustreerd te raken met de Switch OLED, omdat het zo’n milde upgrade is in een tijd dat de Switch echt een volledige 4K-variant zou kunnen gebruiken. In deze Nintendo Switch OLED review lees je mijn bevindingen met de OLED.

De Switch OLED lijkt veel op het basismodel, behalve het mooiere scherm en een handvol ontwerpverbeteringen. En hoewel het scherm inderdaad erg mooi is als gehoopt, verandert het de ervaring van het spelen van de Switch in de handheld-modus niet radicaal. Als je je Switch in de gedockte modus speelt, verandert de Switch OLED helemaal niets.

Toch is de Switch OLED op zijn eigen merites een sterke machine. Het heeft nog steeds een moordend hybride ontwerp, een geweldige bibliotheek met games en een bewonderenswaardige focus op gaming. Als je enthousiast bent geweest over een Switch, is de OLED het model dat je moet krijgen. Lees verder voor onze volledige Nintendo Switch OLED-recensie – en als je er eenmaal een hebt gekocht, bekijk dan onze Nintendo Switch OLED startgids voor tips over hoe je er het meeste uit kunt halen en onze lijst met meest verwachte Nintendo Switch-spellen voor 2022. De Nintendo Switch OLED Console is voor €429 bij bol.com verkrijgbaar.

Nintendo Switch OLED review

Ontwerp

Allereerst in deze Nintendo Switch OLED review: de Nintendo Switch OLED is voor het grootste deel precies hetzelfde als het basismodel van de console. Als je wilt weten hoe het systeem in het algemeen functioneert, raad ik je aan onze Nintendo Switch-recensie te bekijken, die de algemene grootte en vorm van het systeem, draagbare functionaliteit, eigenzinnige controllers, ongelijke online functies en uitgebreide gamebibliotheek behandelt.

Het eerste dat me opviel aan de Switch OLED was dat deze even groot is als de basis Switch: 9,5 x 4,0 x 0,6 inch. Dit is een beetje groter dan de alleen-handheld Nintendo Switch Lite, maar het is een comfortabel formaat voor de meeste tieners en volwassenen om voor lange tijd vast te houden. (Het is waarschijnlijk een beetje te groot voor kleine kinderen.) Dit lijkt misschien een klein punt, maar omdat de Switch OLED het fysieke ontwerp van zijn tegenhanger behoudt, zouden al je bestaande accessoires nog steeds moeten werken. Het opbergen van de Switch OLED in de draagtas van mijn gewone Switch heeft me meteen een grote hoofdpijn bespaard.

Om eerlijk te zijn, de Switch OLED is een klein beetje zwaarder dan het basismodel: 14,9 gram, in tegenstelling tot 14,1 gram. Ik vond de OLED niet minder comfortabel om gedurende lange tijd vast te houden, maar als het op handhelds aankomt, is lichter beter.

Nintendo Switch OLED review: OLED-scherm

Vanuit fysiek oogpunt maakt de Switch OLED twee grote afwijkingen van het basismodel en één kleine maar significante afwijking. De meest opvallende verandering is natuurlijk het 7-inch OLED-scherm, vergeleken met het 6-inch LCD-scherm op de basis Switch.

Het OLED-scherm is het middelpunt van de Switch OLED, en waar de meeste lof van Nintendo te danken is. Het grotere scherm geeft scherpe beelden met levendige kleuren en diepe zwarttinten. Wanneer je een game speelt met donkere, gedetailleerde niveaus – zoals de buitenaardse grotten van Metroid Dread of de onheilspellende kastelen van The Legend of Zelda: Breath of the Wild – voelt de ervaring nog meeslepender dan voorheen. Hoewel de beeldkwaliteit niet enorm verschilt tussen een 7-inch OLED en een 6-inch LCD-scherm, is de kleurrijkdom dat wel.

Tegelijkertijd is het de moeite waard om erop te wijzen dat je ogen na een tijdje aan zo ongeveer alles wennen. Toen ik voor het eerst van de basis Switch naar het OLED-model sprong, vond ik het grotere scherm en de meer levensechte kleuren verbluffend. Na een half uur had ik ze afgesteld om me uitsluitend op gameplay te concentreren. Evenzo voelde het teruggaan naar de basis Switch in het begin als een grote stap naar beneden, en kort daarna een non-issue.

Om deze reden zou ik onder andere bestaande Switch-bezitters waarschuwen dat ze niet opraken om het OLED-model te kopen. Het ziet er goed uit, maar het is geen dag en nacht verschil met wat je al hebt. Het scherm haalt nog steeds een maximale resolutie van 720p; de console puft soms nog steeds tijdens veeleisende gameplay-secties.

Standaard en luidsprekers

De andere upgrades van de Switch OLED zijn subtieler, maar nog steeds nuttig. De standaard loopt nu over de lengte van het apparaat, in plaats van een eenvoudig, dun stuk plastic te zijn. Dit maakt het gemakkelijker om de Switch OLED op verschillende oppervlakken te laten staan, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een plotselinge duik.

Verder beschikt het dock van de Switch OLED over een ingebouwde ethernetpoort, waardoor je geen losse adapter meer hoeft aan te schaffen.

Dan zijn er nog de speakers, die er niet veel anders uitzien, maar aanzienlijk beter klinken. Op de Switch OLED zijn de luidsprekers iets groter en hebben ze meer een rechthoekige vorm.

De belangrijkste verandering is echter dat ze veel beter klinken dan voorheen, met een helderder, meer genuanceerd geluidslandschap, zelfs bij lagere volumes. Het omgevingsgeluid in Metroid Dread voelde voldoende onheilspellend aan; de sterke melodie van het Hyrule Castle-thema in The Legend of Zelda: Breath of the Wild voelde voldoende heroïsch aan.

Nintendo Switch OLED review
Het grote scherm geeft scherpe beelden met levendige kleuren en diepe zwarttinten.

Nintendo Switch OLED review: interface

De interface van de Nintendo Switch OLED is precies dezelfde die je op de basis Switch en Switch Lite met hetzelfde besturingssysteem vindt. Dat betekent dat je nog steeds het gemakkelijk te navigeren gamemenu op het startscherm krijgt, met aparte secties voor Nintendo Switch Online, nieuws, de Nintendo eShop, opgeslagen foto’s en video’s, controlleropties, helderheid en andere systeeminstellingen.

De navigatie van de Switch OLED is aantoonbaar niet zo robuust als de PS5 of de Xbox Series X/S, maar het is ook aantoonbaar veel eenvoudiger en eenvoudiger. Alle Switch-systemen – inclusief de OLED – ondersteunen nu Bluetooth-audio, dankzij een recente firmware-update, wat een leuke touch is.

Prestaties

Als er een gebied is waar de Switch OLED een beetje tekortschiet, dan is het de prestatie. Dat is niet omdat de Switch OLED slechter is dan het basismodel; in feite is het bijna precies hetzelfde. Maar het feit is dat de Switch een vier jaar oude console is, en de industrie heeft sinds 2017 behoorlijk grote vooruitgang geboekt op het gebied van hardware. Om het botweg te zeggen, na het spelen van de PS5 en Xbox Series X, is het moeilijk om terug te gaan naar een Switch, OLED of anderszins.

Om het botweg te zeggen, na het spelen van de PS5 en Xbox Series X is het moeilijk om terug te gaan naar een Switch, OLED of anderszins.

Net als de basis Switch heeft de Switch OLED een aangepaste Nvidia Tegra X1-chipset. Dit is vergelijkbaar met wat er in een high-end streaming-apparaat zit; de Nvidia Shield gebruikt er ook een. De Switch OLED heeft 4 GB RAM en 64 GB flashopslag. (Het basismodel heeft 32 GB flashopslag, dus dat is in ieder geval verbeterd.) Het resultaat is een draagbare hybride die 720p kan weergeven met maximaal 60 frames per seconde in de handheld-modus en 1080p met maximaal 60 fps in de gedockte modus. 4K-resolutie en 120 fps-framesnelheden zijn een droom – om nog maar te zwijgen van de bijna onmiddellijke laadtijden die SSD’s kunnen vergemakkelijken.

Hoewel Nintendo de Switch niet heeft ontworpen om geavanceerde componenten op te nemen, voelde het apparaat in 2017 een beetje ondermaats en nu ronduit achterhaald. In de handheld-modus merk je lange laadtijden en lage resoluties; in de gedockte modus ziet u gedateerde afbeeldingen en inconsistente framesnelheden.

Het is ook vermeldenswaard dat als je een basis Switch bezit en voornamelijk in de gedockte modus speelt, de Switch OLED je bijna niets te bieden heeft. Zodra u de console in een dock steekt, zijn het OLED-scherm, de grotere standaard en betere luidsprekers zinloos. En als je een Ethernet-poort nodig hebt, kun je een prima adapter krijgen voor ongeveer €30.

Het goede nieuws is dat er een manier is om beelden van je Switch te krijgen met een extern accessoire. We hebben de Marseille mClassic-upscaler getest op games zoals Metroid Dread, en het levert schonere, scherpere graphics op bij gebruik van een grotere 4K-tv.

Controller

Net als de interface en componenten, zijn de controlleropties van de Nintendo Switch OLED identiek aan die van de basis Switch. De Joy-Cons zijn nog steeds competent wanneer ze op de console zijn bevestigd, en een beetje uit het midden en ongemakkelijk wanneer ze op de controllerbasis zijn aangesloten.

Ze zijn ook geweldig voor geïmproviseerde multiplayer-sessies. Ik raad nog steeds de Nintendo Switch Pro Controller aan als je urenlang achterover gaat zitten en games op de bank speelt.

Deze keer kun je de Joy-Cons krijgen in het traditionele blauw-en-rood of een statig zwart-wit. Ik ben dol op het nieuwe kleurenschema van de Switch OLED, maar ik vraag me af hoe gemakkelijk het na verloop van tijd vies zal worden.

Nintendo Switch OLED review
De Switch OLED is een fantastische plek om oudere games te spelen.

Nintendo Switch OLED review: Spelbibliotheek

De Nintendo Switch OLED biedt een robuuste en eclectische gamebibliotheek, net als de basis Switch en Switch Lite. De spelselectie is precies hetzelfde bij de drie consolevarianten. Houd er rekening mee dat je geliefde first-party Nintendo-tarieven kunt spelen, zoals Breath of the Wild en Super Mario Odyssey, evenals recentere hits van derden, zoals Doom (2016) en Dragon Ball FighterZ. De Switch OLED is ook een fantastische plek om oudere games te spelen, van eerbiedwaardige klassiekers zoals Mega Man X, tot nieuwere favorieten zoals The Elder Scrolls V: Skyrim.

Ik zou echter nalatig zijn als ik Metroid Dread niet zou noemen: de eerste originele side-scrolling Metroid-game in 19 jaar. Metroid Dread komt naast de Switch OLED uit en is misschien wel het vlaggenschip van de console. Het nieuwste avontuur van Samus Aran ziet er inderdaad prachtig uit op het OLED-model, met name de diepe rode en blauwe tinten van haar powerpantser en de statige zwarten van de gevaarlijke planeet ZDR. Als je affiniteit hebt met side-scrollers, is Metroid Dread een van de beste Nintendo Switch-games en zou daarom je eerste OLED-game-aankoop voor Switch moeten zijn.

Levensduur van de batterij

Nintendo beweert dat de Switch OLED tussen de 4,5 en 9 uur gameplay kan krijgen op een enkele lading, afhankelijk van welke games je speelt. De Switch OLED gebruikt dezelfde batterij als het basismodel Switch, dus de levensduur van de batterij zal niet enorm verschillen. In onze tests tot nu toe at Metroid Dread een volledig opgeladen batterij in ongeveer 5 uur, wat in overeenstemming is met de voorspellingen van Nintendo.

Het is moeilijk om een ​​gestandaardiseerde gameplay-test te bedenken voor de levensduur van de batterij van de Nintendo Switch, omdat verschillende gameplay-activiteiten de batterij in verschillende mate belasten. In plaats daarvan hebben we een kleurrijke YouTube-video met veel beweging geselecteerd en deze vervolgens op vier verschillende Switch-modellen uitgevoerd met de schermhelderheid op 100% en het volume op 50%. Zo presteerde elke Switch-variant:

Nintendo Switch: vergelijking van de levensduur van de batterij

De Switch OLED presteerde precies zoals Nintendo beloofde, met een batterijduur van 5 uur. Een lanceringsmodel Switch leverde 3 uur en 28 minuten, terwijl een Switch Lite 3 uur en 19 minuten duurde. Nintendo heeft in 2019 een betere batterij in de basis Switch geïmplementeerd; een van die modellen ging 4 uur en 40 minuten mee op een enkele lading.

Nintendo Switch OLED review
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Nintendo Switch OLED-recensie: oordeel

Over het algemeen is de Nintendo Switch OLED een geweldig systeem. Dit komt vooral omdat de basis Nintendo Switch nog steeds een geweldig systeem is en de Switch OLED een handvol slimme toevoegingen maakt. Het OLED-scherm ziet er net zo indrukwekkend uit als we hadden gehoopt. Kleinere verbeteringen aan de standaard, luidsprekers, dock en opslag pakken ook tekortkomingen in het basismodel aan.

Toch is er iets onbevredigend aan de Switch OLED. Na vier jaar heeft het nog steeds dezelfde componenten, dezelfde resolutie en dezelfde controllers, die geen van allen perfect waren om mee te beginnen. Met een geheel nieuwe generatie consoles op de markt, kan zelfs een OLED-scherm de Switch niet bijzonder glad of krachtig laten aanvoelen.

Als je het neemt voor wat het is, is de Switch OLED een solide systeem en een gemakkelijke gok voor gamers die nog niet de sprong hebben gewaagd op een Switch. Maar als je bedenkt wat het had kunnen zijn, is de Switch OLED misschien gewoon een noodoplossing voordat Nintendo nog een groot risico neemt met een ander inventief idee.

U leest: Nintendo Switch OLED review: net zo indrukwekkend als gehoopt

Ook populair: Nintendo Switch OLED startgids: installatie, accessoires en games