Op welke leeftijd mag je make-up dragen? Een gids voor ouders

Wat is de juiste leeftijd om make-up te gaan dragen

Het kan verwarrend zijn om de juiste leeftijd te bepalen om make-up te dragen. Of je nu een ouder bent die je kind door dit overgangsritueel wil helpen, of een middelbare scholier of middelbare scholier die een trend op sociale media wil uitproberen en jezelf wil uiten, je vraagt je misschien af wat voor soort make-up geschikt is. Om u en uw gezin te helpen erachter te komen wat het beste is voor wie u bent, hebben we de belangrijkste vragen over normen en tips voor kinderen die willen leren over make-up beantwoord.

Wanneer beginnen kinderen gewoonlijk make-up te dragen?

Je kind wil misschien make-up gaan dragen op de middelbare school of wanneer het 11-13 is. Op die leeftijd is het normaal dat je kind oudere volwassenen wil kopiëren. Je zult echter niet alleen zijn als je nog steeds het gevoel hebt dat 11-13 te jong is. Sommige ouders keuren het pas goed dat jonge mensen make-up dragen als ze 14 jaar of ouder zijn. Het komt echt neer op wat goed en passend voelt voor uw levensstijl en situatie.
Schoolregels of kledingvoorschriften kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op hoe mensen make-up dragen, terwijl het dragen van make-up op jonge leeftijd volkomen normaal kan zijn voor bepaalde activiteiten zoals dansteam of cheer.

Het is prima als je kind helemaal geen make-up draagt!

Ze kunnen zich onder druk gezet voelen om make-up te dragen, maar herinner hen eraan dat wie ze van binnen zijn er meer toe doet dan hoe ze er van buiten uitzien. In plaats van je te concentreren op hun uiterlijk, help je je kind vaardigheden te ontwikkelen, zijn passies na te streven en zijn inspanningen te prijzen als ze iets moeilijks proberen. Toon bovenal lichaamsvertrouwen door positief te spreken over je eigen gelaatstrekken.

Prijs de inspanningen en keuzes van uw kind door iets te zeggen als: “Ik kan zien hoeveel werk je steekt in het opvouwen van je kleding, en ik vind het geweldig dat je een shirt hebt uitgekozen dat goed bij je past.”

In plaats van jezelf te bekritiseren in het bijzijn van je kind, modelleer je een positief lichaamsbeeld. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Ik hou van mijn benen en heupen omdat ze sterk genoeg zijn om je op te pakken en te dragen! Ik hou van mijn glimlachrimpels omdat ze me eraan herinneren hoe vaak je me laat glimlachen en lachen.

De populaire Garnier SkinActive BB Cream kan voor tieners een goede eerste stap zijn voor een getinte moistorizer. Het hydrateert, egaliseert, vermindert roodheid, geeft je huid een gezonde gloed en bevat bovendien SPF15

Is make-up slecht voor kinderen?

Vanuit gezondheidsoogpunt is de juiste make-up prima voor de kinderhuid. Zorg er wel voor dat je ingrediënten onderzoekt voordat je nieuwe producten gebruikt, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze geen kohl, talk, BHA (butylhydroxyanisol), ureum, sulfaten en ftalaten bevatten. Die chemicaliën kunnen irritatie en een verhoogd risico op kanker veroorzaken. Gebruik make-up als een kans om kinderen producten met SPF te laten dragen en leer over gezonde hygiënepraktijken.

Make-up is voor de meeste kinderen prima vanuit psychologisch oogpunt. Je maakt je misschien zorgen dat make-up ervoor zorgt dat kinderen zich te veel op het uiterlijk concentreren. Ook al is het verleidelijk om een ‘alles-of-niets’-standpunt in te nemen over de vraag of make-up goed of slecht is, laat zien dat je open staat voor make-up. Op die manier voorkom je dat je te veel nadruk legt op uiterlijk en de boodschap uitstuurt dat op een bepaalde manier kijken verkeerd is.

Hoewel het gebruik van make-up niet grondig is onderzocht bij kinderen, blijkt uit sommige onderzoeken dat make-up het zelfvertrouwen kan vergroten.
Als uw kind problemen met het lichaamsbeeld begint te uiten, begin dan een gesprek over hoe de samenleving, digitale bewerking en sociale media mensen onder enorme druk zetten om er onrealistisch uit te zien.

Hoe praat ik met mijn kind over het dragen van make-up?

 • Neem een niet-oordelende houding aan.
 • Laat uw kind weten dat u er bent om eventuele vragen of zorgen over make-up te beantwoorden. Het beoordelen van hun make-upgebruik kan hun zelfrespect schaden en negatief gedrag vertonen door het nauwkeurig onderzoeken van het uiterlijk van anderen.
 • Probeer te vragen waarom ze make-up willen dragen, wat een goed gesprek kan beginnen!
 • Zeg iets als: “Kun je me vertellen waarom je make-up wilt dragen?”
 • Als ze onzeker zijn over hun uiterlijk, herinner je kind er dan aan dat ze geen make-up nodig hebben. Zeg: “Ik vind het leuk dat je je creativiteit gebruikt met make-up, maar ik wil je eraan herinneren dat je mooi bent, of je het nu draagt of niet.”

Leer uw kind over de veiligheid van make-up en huidverzorging

Leg ze uit hoe sommige make-upchemicaliën (ftalaten, parabenen) slecht zijn voor hun gezondheid en laat zien hoe ze naar ingrediëntenlabels kijken om chemische namen te vinden. Beschrijf waarom olievrije en niet-acnegene producten betere keuzes zijn als je kind vatbaar is voor verstopte poriën.

 • Leer uw kind om zijn gezicht te wassen en make-up te verwijderen voordat hij naar bed gaat.
 • Demonstreer goede hygiënegewoonten
 • Vertel uw kind om zijn handen te wassen voordat make-up wordt aangebracht, oude producten weg te gooien om infectie te voorkomen en zijn borstels en beautyblenders schoon te maken.
 • Benadruk het belang van het niet delen van make-up of make-upborstels.
 • Vertel uw kind om u te laten weten of een bepaald product ze jeukt of als ze denken dat ze een allergische reactie hebben.
 • Besteed aandacht aan hun huid, zodat u ook eventuele problemen kunt opmerken!

De Maybelline New York Great Lash Mascara is zeer geliefd onder tieners. Hij maakt wimpers zichtbaar dikker voor voller en kost nog geen 9 euro!

Stel verwachtingen en grenzen voor welke soorten make-up je toestaat

Net als bij schermtijd, avondklok en klusjes, moet je regels vinden die goed voelen voor je gezin. Begin door af te spreken welke producten zijn toegestaan, maar u kunt ook een gesprek voeren over de vraag of bepaalde looks te volwassen of ongepast zijn voor de leeftijd van uw kind.

 • Laat pre-tieners en jonge tweens experimenteren met getinte moisturizer, lichte liptint of -gloss en een wenkbrauwpotlood/pommade. Sla zware foundation en lippenstift over voor deze leeftijdsgroep.
 • Laat 12- tot 13-jarigen concealer gebruiken voor oneffenheden, oogschaduw, eyeliner, poeder voor de vette huid en een dun laagje mascara.
 • Laat tieners foundation met een zwaardere dekking, bronzer/highlighter, blush en lippenstift gaan dragen.
 • Als je tiener voor een gedurfdere look wil gaan, raad hem dan aan om gedurfd te zijn met ofwel hun oogmake-up of hun lippen – niet beide. Op die manier ziet het er niet overdreven uit.

Stel de regel in dat u uw kind vertelt wanneer ze te veel make-up dragen

Zeg bijvoorbeeld: ‘Je kunt experimenteren met make-up, maar ik ga het je vertellen als ik denk dat het te veel is voordat je het huis verlaat. Daarna laat ik het aan jou over om te beslissen of je het uit wilt doen, en ik vertrouw erop dat je een goede keuze maakt.

U leest: Op welke leeftijd mag je make-up dragen? Een gids voor ouders

Ook populair: Top 8 beste eyeliner potlood voor mooie, langdurige ooglooks