Opkomende verkoudheid onderdrukken met deze 11 tips

Wanneer een verkoudheid je lichaam overneemt, kan het lijken alsof je overgeleverd bent aan het virus als het gaat om hoe lang het zal duren. Een opkomende verkoudheid onderdrukken is daarom een veel fijnere gedachte. Verkoudheid is een virale infectie van je keel en neus, ook wel je bovenste luchtwegen genoemd. Veel soorten virussen kunnen verkoudheid veroorzaken, maar de meest voorkomende boosdoener is het rhinovirus. Een loopneus, keelpijn, hoesten, congestie, lichte lichaamspijnen en hoofdpijn, niezen en lichte koorts kunnen ervoor zorgen dat u zich uitgeput voelt voordat uw symptomen beginnen op te ruimen. Om nog maar te zwijgen, een verkoudheid kan veel lijken op COVID-19, de luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.

Maar een echte verkoudheid is meestal onschadelijk, ook al kan het tot twee weken duren voordat je je beter begint te voelen. Het beste wat je kunt doen om je tijdens de koudere maanden gezond te voelen? Voorkom in de eerste plaats dat een verkoudheid uw lichaam overneemt. In feite zijn er tal van manieren waarop u een opkomende verkoudheid onderdrukken kan en de lengte ervan kunt verkorten. Dit is precies wat je het hele seizoen kunt doen om ze te bestrijden, zodat je die ziektedagen kunt bewaren voor iets leukers.

1. Draai de luchtbevochtiger aan.

Een lage luchtvochtigheid droogt je neusholtes uit, waardoor het moeilijker wordt om de micro-bugs die zich in je sinussen nestelen op te vangen en te elimineren, wat uiteindelijk tot verkoudheid leidt. De oplossing? Investeer in een luchtbevochtiger en laat deze draaien wanneer de lucht droog begint aan te voelen. Een luchtbevochtiger kan helpen om de slijmvliezen vochtig te houden. Droge slijmvliezen in de neus remmen het vermogen van uw lichaam om ziektekiemen op te vangen wanneer ze uw systeem binnendringen.

Maar zorg ervoor dat je je luchtbevochtiger schoon houdt, want de warme vochtige omgeving kan een broedplaats worden voor schimmels (die ook verkoudheidssymptomen kunnen veroorzaken als je allergisch bent).

De Zedar diffuser is de best beoordeelde luchtbevochtiger op bol.com. Het is één van de meest krachtige diffusers die beschikbaar is.  Voeg 2 tot 3 druppels etherische/geur olie toe aan de aroma diffuser en ontdek de kracht van de natuur in jouw eigen leefomgeving. 

Opkomende verkoudheid onderdrukken

2. Neem meer vitamine D.

Onderzoek toont aan dat mensen die niet genoeg vitamine D binnenkrijgen, veel meer kans hebben op een infectie van de bovenste luchtwegen – die hoest, een zere keel of een verstopte neus veroorzaakt – dan mensen die de zonnevitamine binnenkrijgen, mogelijk omdat je cellen afhankelijk zijn van op D om hun immuunrespons te activeren. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met 400 internationale eenheden vitamine D per dag luchtweginfecties kan voorkomen.

Momenteel suggereren de National Institutes of Health (NIH) dat de meeste volwassenen streven naar ten minste 600 IU’s per dag, maar sommige organisaties bevelen veel meer aan dan dat. Het is moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via uw dieet alleen (u kunt het vinden in voedingsmiddelen zoals zalm, rundvlees, eidooiers, verrijkte melk en sinaasappelsap, kaas en champignons), dus een supplement kan u goed op weg helpen voor de aanbevolen vitamine D inname dosis per dag om zo een opkomende verkoudheid te onderdrukken .

De 100% plantaardige Davitamon vitamine D3 oliecapsules zijn speciaal ontwikkeld voor iedereen die, als aanvulling op de voeding, slechts 1 keer per week aan Vitamine D inname wil denken.

Opkomende verkoudheid onderdrukken

3. Houd uw handen schoon en uit de buurt van ogen, neus of mond.

Zelfs als je het niet opmerkt, raak je je gezicht waarschijnlijk veel aan. Uit een klein onderzoek uit 2008 bleek zelfs dat de deelnemers hun gezicht gemiddeld 16 keer per uur aanraakten. Dat is een belangrijk nee-nee tijdens het koude- en griepseizoen: wanneer u in contact komt met een virus – via een andere persoon of een geïnfecteerd oppervlak – kan het uw systeem binnendringen als uw handen niet goed worden schoongemaakt, volgens de Centers for Disease Control en Preventie (CDC). Virussen verspreiden zich ook door huid-op-huidcontact, zoals een handdruk.

Zorg dus voor een hands-off beleid. Dit voorkomt dat ziektekiemen op uw handen worden overgebracht naar uw slijmvliezen (neus en mond) en u ziek maken. Terwijl je toch bezig bent, zorg er dan voor dat je je handen op de juiste manier wast. Gebruik zeep en scrub gedurende minstens 20 seconden (tussen je vingers en onder je nagels!), Kies ook voor een hand desinfecterend middel.

4. Desinfecteer je telefoon.

Denk aan alle plaatsen waar je overdag je telefoon neerlegt: het aanrecht, een badkamerhokje, je restauranttafel – praat over een kiemfestijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona uit 2012 bleek zelfs dat mobiele telefoons 10 keer zoveel bacteriën kunnen bevatten als toiletbrillen.

Om uw apparaten te desinfecteren, stelt Apple voor om een ​​desinfectiedoekje te gebruiken. Zorg ervoor dat u uw telefoon uitschakelt, overtollige vloeistof eruit knijpt (u wilt niet dat er een plas van het spul op uw scherm zit) en droog het af met een zachte, pluisvrije doek. Houd er rekening mee dat bleekmiddel geweldig is om virussen uit te bannen, maar dat producten die de stof bevatten, je telefoon kunnen beschadigen. Als je moeite hebt om reinigingsdoekjes bij jou in de buurt te vinden, volg dan deze handleiding over hoe je je telefoon kunt desinfecteren met ontsmettingsalcohol.

De Cif Disinfect & Shine wipes Doodt 99.99% bacteriën & verwijdert gisten.

Opkomende verkoudheid onderdrukken

5. Zoek wat tijd om te ontspannen.

Gevoel op scherp? Je uitgeput voelen kan de weg vrijmaken voor verkoudheid, omdat stress ervoor zorgt dat je lichaam overtollig cortisol uitpompt, een hormoon dat het vermogen van je immuunsysteem om infecties te bestrijden kan verzwakken,

Dus maak van ontspannen een prioriteit: begin met yoga, probeer te mediteren, maak een dagelijkse wandeling door de natuur of geef de voorkeur aan wat tijd na het werk om samen met je gezin te gaan eten – alles wat je helpt een lange dag van je af te schudden, zal helpen.

6. Zorg voor voldoende slaap.

Een goede dutje is de sleutel als het gaat om het voorkomen van verkoudheid. In een JAMA Interne Geneeskunde-studie gaven onderzoekers 153 gezonde mannen en vrouwen neusdruppels met rhinovirus en volgden ze hun slaapgewoonten. Ze ontdekten dat mensen die regelmatig minder dan zeven uur sliepen, drie keer meer kans hadden om verkouden te worden dan degenen die elke nacht acht uur of meer sliepen. De National Sleep Foundation adviseert om minimaal 7 tot 9 uur per nacht te streven.

7. Reik naar zink.

Onderzoek suggereert dat zink de groei van virussen daadwerkelijk kan verminderen. Bovendien lijkt het nemen van zink (meestal in de vorm van zinktabletten of zinkgluconaat-neussprays) de duur en ernst van de symptomen te verminderen direct nadat ze zijn opgetreden, aldus de NIH.

Hoewel de juiste dosering op dit moment onduidelijk is, hebben onderzoeken alleen een voordeel aangetoond bij dagelijkse doses van meer dan 75 milligram. De NIH suggereert dat de meeste volwassenen veel minder nodig hebben dan dat om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen, dus ga gewoon voor voedsel dat rijk is aan zink, in plaats van een supplement. Vlees, tofu, oesters en linzen zijn allemaal geweldige bronnen van het mineraal.

8. Label uw drinkglas.

Als een familielid verkouden is, probeer dan een wegwerpglas of een glas met etiket te gebruiken. Dit kan helpen om onbedoelde verspreiding van het virus te voorkomen en kunnen we een opkomende verkoudheid onderdrukken. En wees extra voorzichtig als het gaat om het delen van voorwerpen die besmet kunnen raken door een familielid dat ziek is, vooral tijdens COVID-19, zoals telefoons, handdoeken of keukengerei.

9. Power-up met probiotica.

Niet alle bacteriën zijn slecht – de goede soort beestjes in je darmen, te vinden in probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kombucha, kunnen je immuunsysteem helpen ondersteunen. Een groot deel van uw immuunsysteem bevindt zich immers in uw maagdarmkanaal.

Een studie uit 2014, gepubliceerd in de Journal of Science and Medicine in Sport, vond zelfs dat rugbyspelers die een probiotisch supplement slikten, veel minder verkoudheden en GI-infecties hadden dan degenen die een placebo gebruikten. Er moet meer onderzoek worden gedaan om te bevestigen dat probiotica virussen echt op afstand kunnen houden, maar studies suggereren dat de goede insecten ook gunstig lijken te zijn als de symptomen toeslaan. In een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat, hoewel studenten die probiotica of een placebo gebruikten, in een vergelijkbaar tempo verkouden werden, degenen die probiotica gebruikten minder hevige symptomen (zoals een verstopte neus of keelpijn) ervoeren voor een kortere tijd.

Orthica Orthiflor Original bevat per capsule 1 miljard levensvatbare bacteriën, afkomstig uit 9 verschillende bacteriestammen en draagt bij aan een optimale darmflora. 

Opkomende verkoudheid onderdrukken

10. Draag een gezichtsmasker.

Je zou dit hoe dan ook moeten doen, volgens de aanbevelingen van de CDC. Het dragen van een gezichtsmasker is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van COVID-19 en andere luchtweginfecties zoals verkoudheid te voorkomen. Het beschermt niet alleen de mensen om je heen, maar onderzoek toont aan dat een gezichtsmasker ook de drager helpt beschermen.

Virussen, waaronder virussen die verkoudheid, griep of COVID-19 veroorzaken, verspreiden zich meestal van een geïnfecteerde persoon naar anderen via de lucht na hoesten of niezen. Als iedereen een masker draagt, beschermen we elkaar tegen onze mogelijk besmette ademhalingsdruppels en kunnen we een opkomende verkoudheid onderdrukken bij een ander.

Bovendien tonen onderzoeken aan dat stoffen maskermaterialen de blootstelling van dragers aan besmettelijke druppeltjes kunnen verminderen door middel van filtratie, inclusief filtratie van fijne druppeltjes en deeltjes van minder dan 10 micron, waarin wordt opgemerkt dat meerdere lagen stof met hogere draadtellingen hebben superieure prestaties laten zien in vergelijking met enkele lagen stof met een lagere draadtelling.

11. Haal het griepvaccin.

Hoewel verkoudheid en griep worden veroorzaakt door heel verschillende virussen, kunnen ze qua symptomen erg op elkaar lijken. De griep zal je echter harder treffen en kan risicovolle complicaties hebben, vooral als je al een verzwakt immuunsysteem hebt. Het beste wat je kunt doen om jezelf te beschermen is om elk jaar de griepprik te halen, aangezien de circulerende virussen constant veranderen. De CDC beveelt aan om de griepprik (of neusspray) te krijgen zodra het vaccin beschikbaar is, idealiter vóór oktober.

Waar het op neerkomt: preventie is echt het beste medicijn

Maar raak niet in paniek als u toch ziek wordt – de meeste volwassenen krijgen elk jaar minstens een of twee verkoudheden. Houd gewoon in de gaten hoe lang het duurt: Als u hoge koorts of aanhoudende symptomen heeft, moet u uw arts raadplegen om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is.

Het is tenslotte belangrijker dan ooit om je te laten testen op COVID-19 als je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan het virus. Als u een bevestigd geval van coronavirus heeft in plaats van verkoudheid, zal uw arts u begeleiden bij de volgende beste stappen, afhankelijk van de ernst van uw symptomen.

U leest: Opkomende verkoudheid onderdrukken tijdens de koude maanden

Ook populair: Rauw of gekookt voedsel – wat is gezonder? Dit zeggen de experts